Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Welke digitale spiegelreflexcamera moet ik kiezen?

woensdag 12 december 2018, 12:08 door | 57.905x gelezen | 3 reacties

Als je momenteel in de markt bent voor een nieuwe digitale spiegelreflexcamera dan heb je het moeilijk. Er zijn zes verschillende merken die allemaal een mooie betaalbare tien megapixel camera aanbieden. De keuze is daardoor moeilijker dan ooit. Tenzij je al een bepaalde voorkeur hebt (omdat je bijvoorbeeld al ervaring hebt met een bepaald merk) is mijn advies om je in je keuze te beperken tot de drie modellen van de bekendste merken. In dit artikel licht ik toe waarom.

Beschikbare 10mp modellen
- Canon 400D
- Nikon D80
- Sony A100
- Pentax K10D (nog niet beschikbaar)
- Samsung GX-10 (nog niet beschikbaar)
- Olympus E-400 (nog niet beschikbaar)

De eveneens tien megapixel Nikon D200 laten we vanwege de hogere prijs maar even buiten beschouwing, maar wanneer je de Nikon D80 overweegt, vergeet dan ook zeker niet deze twee camera's goed te vergelijken.

De drie merken waarop ik me wil concentreren zijn de Canon, de Nikon en de Sony. Buiten het feit dat deze camera's gewoon simpelweg nog niet in de winkel te verkrijgen is raad ik aan voor één van de grote merken te gaan. Hierbij twijfel ik zelfs over Sony hier bij hoort. Dit is namelijk de eerste digitale spiegelreflex die Sony uit brengt. Zij hebben recent Konica/Minolta overgenomen en de A100 is dan ook gebaseerd op de Minolta 5D. Toch lijkt het erop dat Sony snel een grote speler in de DSLR markt gaat worden.

Het voordeel van het kiezen van de grote merken is vooral te merken wanneer je bijvoorbeeld hulp nodig hebt bij je camera. Over de Canon en Nikon zul je het meeste kunnen vinden in de talrijke fora. Mocht je een probleem hebben; groot kans dat iemand anders het reeds ondervonden heeft en de oplossing online staat.
Doordat de andere merken een kleinere gebruikersgroep hebben is hierover op internet minder te vinden en is de kans ook kleiner dat jouw specifieke vraag nog nooit eerder gesteld is.

Dit is ook terug te vinden in ondersteuning door programmatuur van derden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de recent besproken Windows RAW viewer; deze is alleen geschikt voor Canon en Nikon RAW files.

afbeelding


Canon 400D (ca 739 euro)
De Canon is de kleinste en lichtste van de drie modellen. Dit kan zowel gezien worden als een voordeel of nadeel. Net als de Sony, maar in tegenstelling tot de Nikon, heeft de Canon een stofverwijderingsoptie. Vooral als je veel je lens verwisseld een nuttige optie.

Canon staat ook bekend om zijn goede prestaties bij hoge ISO waarden. Nuttige wanneer je regelmatig met weinig beschikbaar licht te maken hebt. De andere merken lopen echter snel in op Canon's voorsprong op dit gebied.

Zijn grootste voordeel is wellicht de prijs.
De Canon 400D is het goedkoopste van de drie.

Nikon D80 (ca 939 euro)
Nikon's stevige body is een van de grotere pluspunten. Met de stevigheid van de twee concurrenten is ook niks mis, maar Nikon body's lijken altijd net wat steviger aan te voelen. De beste manier waarop je dit kunt merken is gewoon de verschillende camera's eens bij een fotowinkel te proberen. Nikon's body is overigens de grootste van dit drietal.

Een mogelijk nadeel is het gebruik van Secure Digital (SD) geheugen ten opzichte van het meer gebruikelijke Compact Flash (CF). Mocht je echter niet al eerder geïnvesteerd hebben in CF geheugen dan is dit geen nadeel te noemen. Overigens betaal je momenteel voor 1 gigabyte geheugen (van zowel SD al CF) slechts 30 euro.

De kit-lens die Nikon levert is optische gezien de beste van de drie, maar tevens de duurste.

Sony A100 (ca 859 euro)
Het grote pluspunt van de Sony ten opzichte van de Canon 400D en de Nikon D80 is de beeldstabilisatie in de body. Hierdoor win je bij elke lens een aantal stoppen (je kunt een lager sluitertijd gebruiken zonder dat het beeld bewogen is). Door middel van een meegeleverde adapter kunnen eventueel reeds beschikbare Sony Memory Sticks ook nog hergebruikt worden.

De website Cameralabs heeft deze week een vergelijkende test tussen de laatste drie rivalen geplaatst. Ze publiceerden al eerder losse reviews van de Canon 400D, de Nikon D80 en de Sony A100, maar nu hebben ze ook nog een extra vergelijkend artikel geplaatst. Bij Cameralabs komt de Nikon D80 als beste uit de test.

De body is slechts het begin
Ben je iemand die echt meer met fotografie verwacht te doen?
Houdt er dan rekening mee dat de aanschaf van je digitale spiegelreflex slechts het begin is. Al snel verlang je naar betere en snellere lenzen en andere accessoires. Deze zijn prijzig!

Verwacht je in het consumentensegment te blijven, kies dan voor Nikon.
Zij bieden in dit gebied kwalitatief betere lenzen dan Canon. Verwacht je professionele lenzen te willen kopen (en geloof me, als je er eenmaal mee gewerkt hebt dan wil je niet anders), vergelijk dan vooraf eens de prijzen. Beide merken bieden kwalitatief hoogwaardige lenzen, maar Canon is op dit vlak net wat goedkoper.

Bijvoorbeeld de populaire Canon 70-200 L f/2.8 IS, een pracht van een lens. Die kost circa 1730,- euro.
De vergelijkbare Nikon 70-200 f/2.8 VR is zo'n 250 euro duurder met een prijs van circa 1980,- euro.

De Sony heeft een vele kleinere selectie lenzen beschikbaar. Zij hebben aangegeven met 19 objectieven te komen. De kwaliteit hiervan is helaas nog niet exact bekend.

Mijn persoonlijke keuze
Voor mij was de vraag niet welk merk camera ik zou gaan kopen. Ik heb drie jaar geleden gekozen voor de Canon 300D omdat zij toen de eerste betaalbare spiegelreflex op de markt brachten. Nikon, het merk waarvan ik mijn analoge reflex had liggen, had destijds nog niks betaalbaars te bieden.

Waarom ik besloten heb nu te upgraden naar de 400D?
De 300D heb ik drie jaar lang met veel plezier gebruikt, maar de 400D biedt een aantal belangrijke voordelen ten opzicht de van 300D. Niet de 4 megapixels meer in elk geval, alhoewel die zeker mooi meegenomen zijn heb ik nog nooit resolutie te kort gehad.

Wat ik veel belangrijker vind is de snelheid. Zo duurt het 3 seconden voordat de 300D gebruiksklaar is. De 400D is dit in een fractie van een seconden. Daarnaast kan ik maximaal 4 opnames in RAW maken, voordat de camera even nodig heeft om alles weg te schrijven. Met de 400D kan ik probleemloos 10 opnamen in RAW maken.
Vooral handig bij belangrijke momenten tijdens bijvoorbeeld een bruiloft.
Ook het bekijken van de RAW bestanden met de camera is aanzienlijk verbeterd.

Ik verwacht de Canon 400D deze maand aan te schaffen. Uiteraard zal ik hierover uitgebreid verslag doen.

Conclusie
Welke camera jij het beste kunt nemen zul je natuurlijk zelf moeten besluiten, maar wellicht helpt dit artikel enigszins in de keuze. Mijn advies; kies voor de Canon 400D of de Nikon D80. Probeer beide camera's in de winkel uit voor een eerste indruk. Lees vooraf alle reviews die je kunt vinden en probeer dit ná aankoop niet te veel meer te doen.


Filmpje van Cameralabs met vergelijking van de drie grootste


Bron: Cameralabs

Meer weten over de basis van fotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete basiscursus over fotografie. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is zaterdag 14 oktober 2006, 00:57.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

3 reacties

  1. Brian DSLR.nl
    Brian (DSLR.nl) schreef op zaterdag 14 oktober 2006 om 20:02  | reageer

    Sorry Elja maar dit keer ben ik het niet helemaal met je artikel eens.

    Buiten dat ik vind dat een beperking op het aantal DSLR's niet klopt (bespreek ze alle zes of helemaal niet) vind ik ook dat je iets te weinig research gedaan heb. Je schrijft bijvoorbeeld over de Sony A-100 dat ze zullen komen met 19 lenzen maar dat de kwaliteit daarvan nog niet bekend is. Dit klopt niet omdat het gewoon de al bekende Konika Minolta lenzen zijn maar dan met een ander (Sony) label er op. Er is dus over deze lenzen al genoeg bekend. Verder is de A-100 (die overigens nooit mijn keuze zou zijn) niet geheel gebaseerd op de 5D maar van binnen echt behoorlijk anders zowel qua constructie en software. Er zijn vele vergelijkingen te maken maar de manier waarop deze behaald worden is bij Sony echt anders dan bij de 5D.

    Persoonlijk vind ik dat je niet kiest voor een body maar voor een systeem waar je in de komende jaren nog mee vooruit kan. Welke lenzen, flitsers en andere toebehoren je wilt gaan gebruiken is van wezenlijk belang voor je een body koopt. Een nieuwe body is zo weer gekocht, een heel systeem vervangen voor een ander systeem is een ander verhaal en doe je niet zomaar even.
    Voor mij was het Creative Lightning systeem van Nikon de doorslag om voor dit merk te kiezen. Ik werk veel met meerdere flitsers tegelijk en vond dit systeem zelf het meest aansluiten bij mijn wensen. Het glas en de body kun je van elk groot merk krijgen, die kwaliteiten ontlopen elkaar nauwelijks.

    Er zullen trouwens genoeg kopers zijn die al een systeem hebben, bijvoorbeeld Pentax lenzen, flitsers, enz. Die gebruikers zullen toch het liefst gaan voor een Pentax body omdat ze dan het minst hoeven uit te geven. Gebruikers die voor extreme kwaliteit gaan en minder voor gebruiksgemak en snelheid zullen kiezen voor een foveon sensor met minder pixels maar zonder artefacten. Mensen die een hoog dynamisch bereik belangrijk vinden kiezen uiteraard voor een Fujifilm body die op dit gebied onovertroffen is en als je veel natuurfotografie doet ben je erg gebaat met de 2x cropfactor van de diverse fourthirds cameramerken.

    Ik zeg echt niet dat je artikel niet goed is, ik vind het zelfs wel goed maar het is in mijn ogen iets te beperkt. Er zijn zoveel redenen om voor een bepaalde body te kiezen dat je jezelf niet moet beperken tot alleen de grote merken.

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zondag 15 oktober 2006 om 00:04  | reageer

    Bedankt voor je uitgebreide en nuttige reactie, Brian.
    Ik ben het met je eens dat het beter was geweest als ik alle zes de camera's inclusief systemen uitgebreider had besproken. Helaas heb ik niet zoveel tijd als ik zou willen. vrolijk Drie camera's zijn echter nog niet verschenen dus daarbij wilde ik voornamelijk laten weten dat deze opties binnenkort beschikbaar zullen zijn.

    Toch verwacht ik dat de keuze voor Canon en Nikon voor 95% van de bezoekers de juiste is. Zeker voor beginnende fotografen.

    Met het stukje onder 'De body is slechts het begin' probeer ik ook duidelijk te maken dat de body maar een klein onderdeel in het systeem is. In de eerste alinea geef ik aan dat voor iemand die al een bepaald systeem heeft de keuze waarschijnlijk makkelijker is.

  3. Jenny
    Profiel Jenny schreef op zaterdag 29 januari 2011 om 12:15  | reageer

    Grappig dat je wanneer je zoekt op 'spiegelreflexcamera kiezen' op Google, je nog steeds uit komt bij deze post uit 2006! Schijnbaar hebben veel mensen er dan wel wat aan gehad. Ik was zelf intussen aan het kijken naar de nieuwe digital slr camera van Sony, maar ik begrijp dus dat beginners veelal beter uit zijn met Canon en Nikon? Is dat nog steeds zo? Ik ben net pas begonnen me in te lezen, dus ik weet nagenoeg niks vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord