De verslavende werking van een spiegelreflex
zondag 16 december 2007, 21:13 door Cor Jexo | 11.191x gelezen | 6 reactiesWie kent het niet? Mijn compact camera maakt mooie foto's, maar je wilt meer. Dus je besluit je te verdiepen in wat er nog meer te koop is. Zo kom je voor de eerste keer in aanraking met een digitale spiegelreflex. Ik had het geluk om mijn eerste DSLR ervaring met een Nikon D2X te hebben. Bij de eerste aanraking gaat er al een stoot adrenaline door je lijf en op het moment dat je de eerste paar keer voorzichtig op die ontspan knop duwt.. Te laat! Je bent dan al verkocht. Het besef dat je voor elk moment wel op tijd kunt zijn, dat je zoveel meer controle hebt. Ook het geluid van de sluiter klinkt als muziek in de oren. Het eerste wat in je op komt is "Ik wil ook een spiegelreflex!".
Nu volgt het traject wat ik wel belangrijk vind om met jullie te delen, om eventuele onduidelijkheden helder te krijgen maar vooral om je argumenten mee te laten wegen die je misschien zou kunnen vergeten door iets te enthousiast te werk te gaan.
Het eerste uitgangspunt vind ik dat je reëel moet kijken naar je budget. Een goede instap spiegelreflex is zeker voor een bedrag tussen de 500 en 1.000 euro te krijgen. Koop niet meteen een D2X. Om het met andere woorden te zeggen; als je net je rijbewijs hebt ga je ook niet op zoek naar een Ferrari.
Ga ook eens aan de slag met een bescheiden lens, leer je interesse en behoeften kennen en met die informatie ga je op zoek naar wat er nog meer te koop is. Wat ik niet zo belangrijk vind: de veelbesproken megapixels. Dat worden ze pas als je veel wilt gaan afdrukken op groot formaat (eigenlijk alleen voor de professionele fotograaf).
Wat ik persoonlijk het belangrijkste vind en waarover ik ook zeer blij ben dat ik dit gedaan heb; ga naar een fotozaak en vraag verschillende merken in je hand. Je moet voelen wat je prettig in de hand ligt. Er kan zo veel over een camera gezegd of geschreven worden, maar ieder mens is uniek en de een vind een wat kleinere lichte camera fijn, de ander houdt juist meer van robuust en degelijk. Ik denk dat deze afweging onderschat wordt en dat de technische snufjes te vaak als lokmiddel gebruikt worden.
Maak vooral gebruik van het medium van tegenwoordig; internet. Kijk niet alleen bij grote sites die vaak gesponsord worden door merken en niet echt kritisch zijn. Neem vooral eens een kijkje op de kleinere weblog en forums waar de prestaties van een camera besproken worden. Laat je hier ook niet te veel uit balans brengen maar besluit welke prestatie je belangrijk vindt en laat dat overwegen in je besluit om een camera te kopen.
Ook als je nog een analoog spiegelreflex hebt met objectieven van een bepaald merk kan dit meewegen in je beslissing. Vaak zijn de oudere objectieven compatibel met het zelfde merk digitale spiegelreflex. Bij de instapcamera's verandert wel het beeld dat je door de zoeker ziet. Door de verlengingsfactor wordt er als het ware een stukje ingezoomd. Dit kan 1.5, 1.6 of 2.0 maal zijn, afhankelijk van het merk dat je kiest. Bijvoorbeeld het beeld dat je kent van je oude 200mm analoog zal door de verlengingsfactor vergelijkbaar worden met 350mm.
Mijn keuze is gevallen op de Pentax K10D, dit vooral om dat hij zo lekker groot en robuust is. Ik voel dat ik een camera in handen heb. Ook het tweede display is erg handig. Dit wil niet zeggen dat ik de andere merken minder vind; het blijft toch een gevoel.
Het enige nadeel van dit merk ondervind ik nu een betere lens wil kopen dan de kitlens, het aanbod; dit is beduidend minder dan bij Canon en Nikon.
Maar het dilemma voor de keuze van een nieuwe lens is weer een mooi onderwerp voor een nieuw artikel.
Zelfportret met mijn Pentax K10D
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Jeroen Cox is vader van drie kinderen en gehandicapten begeleider van beroep bij 's Heeren Loo. Hij houdt zich voornamelijk bezig met portret en lifestyle fotografie. Bekijk zijn foto's op zijn persoonlijke website Jeco-impressions. Ook op Twitter is hij te vinden.
6 reacties
-
Reinoud schreef op zondag 16 december 2007 om 22:27 | reageer
Een argument wat voor mij ook wel belangrijk was: welk merk gebruiken je vrienden? Een paar goede vrienden van me hebben ook een Nikon, en dan kan ik nog wel eens een dagje een flitser of een lens lenen.
-
Peter van Veen schreef op maandag 17 december 2007 om 07:10 | reageer
Leuk artikel, een SLR is inderdaad verslavend! Ik heb na mijn DSLR aankoop ook geen foto meer gemaakt met mijn oude compactcamera. Ook mijn vrouw, die geen fotografie-verslaafde is grijpt tegenwoordig altijd naar de spiegelreflex. Dat zegt wel genoeg, denk ik.
-
-
-
Cor Jexo schreef op maandag 17 december 2007 om 17:22 | reageer
@david
Scherpe blik, eentje van een fotograaf volgens mij
bedankt voor compliment -
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Zwart-witfotografie tip: Zwart-wit is niet ouderwets
door Nando Harmsen
-
Fotografie en kerst in deze reclame van Toyota
door Elja Trum
-
De Pentax K-3 mark III Monochrome voor zwart-wit fotografen
door Nando Harmsen
-
5 dingen die je moet weten wanneer je start met filmen
door Nando Harmsen
-
Stopt Nikon met spiegelreflex camera's?
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.