Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Nog meer Photoshop CS6 sneak peeks

donderdag 8 maart 2012, 23:24 door | 6.316x gelezen | 9 reacties

Een tijdje geleden lieten we al een aantal nieuwe mogelijkheden van de aankomende Photoshop versie zien. Adobe geeft geleidelijk steeds meer details vrij met nog meer sneak peek video's. Zo is er een nieuwe blur-tool waarmee je een kleine scherptediepte kunt nabootsen en een handige manier om presets te delen.

Iris blur


De nieuwe iris blur moet het makkelijker maken om een volledig scherpe foto toch het effect te geven dat deze met een kleine scherptediepte gemaakt is. De meeste fotografen zullen waarschijnlijk liever gewoon hun dure lichtsterke objectieven gebruiken om dit effect al gedurende het nemen van de foto's te creƫren.


Automatisch presets delen


Presets kun je nu ook al delen met anderen (of bewaren voor later hergebruik) door ze fysiek te kopieren. In Adobe Photoshop CS6 kun je jouw presets ook gemakkelijk delen met collega's of vrienden zonder dat je daar verder nog naar om hoeft te kijken.


Meer geschikt voor designers is er ook een update; werken met streep- en puntlijnen. Waarschijnlijk zullen niet al te veel fotografen dit gebruiken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

9 reacties

  1. albertus
    Profiel  albertus schreef op vrijdag 9 maart 2012 om 10:40  | reageer

    weer 2 handige mogelijkheden.
    toch zal ik ze niet snel gebruiken,
    vooral de eerste gaat voor mij teveel naar de beeldbewerking toe, wanneer ik dit wil toepassen doe ik het dus liever zoals je al aangeeft met de camera in de handvrolijk

  2. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op vrijdag 9 maart 2012 om 22:46  | reageer

    Erg suf die Iris-blur, aangezien het scherptevlak recht is en niet een kromme lijn zoals hier te zien is, tenzij je enorme Field Curvature hebt.
    Als je ze dat nu wel recht hadden gedaan, was het wat geloofwaardiger geweest.

  3. Cas
    Cas schreef op zaterdag 10 maart 2012 om 13:51  | reageer

    Wie geen beeldbewerking wil kan beter analoog fotograferen. Iris blur is een mooie functie waarmee je al die dure lenzen niet meer nodig hebt. Dat heet nou vooruitgang: je doet de dingen sneller en makkelijker met een vergelijkbaar resultaat.

  4. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op zaterdag 10 maart 2012 om 19:07  | reageer

    @Cas: sneller en makkelijker is het al sowieso niet. Goedkoper wel. Daarnaast ziet het er gewoon nep uit, omdat het scherptevlak er nu verkeerd uit ziet. En dit is dan nog met een plat vlak, met meerdere objecten in je foto ga je het helemaal zien dat het niet klopt. Scherpte hangt namelijk niet af van de plek in je beeld, maar de afstand tot de lens.
    Ik gebruik ook gewoon beeldbewerking met Lightroom en ik wil echt niet analoog gaan schieten. Maar ik draai liever mijn lens naar f/1.2 of f/1.4, dan naderhand met blur-tools te gaan klooien.

  5. Cas
    Cas schreef op zondag 11 maart 2012 om 08:08  | reageer

    @Paul: liever te boek als snel en makkelijk dan me te moeten verdiepen in begrippen als Field curvature of me af te vragen of kreten als een verkeerd scherptevlak en plat vlak eigenlijk wel juist gebruikt worden. Ik zie in die video een manier die veel makkelijk en flexibeler werkt dan de normale manieren om delen van je foto geleidelijk te vervagen. En voor objecten die uitgezonderd moeten worden van deze snelle nethode kun je altijd nog met een laagmasker werken.
    Mijn opmerking over analoog was natuurlijk niet voor jou bedoeld maar voor Albertus.
    Vraagje: als nou achteraf blijkt dat het niet f1.2 moest zijn maar f4 met een ander focuspunt, wat doe je dan?

  6. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op zondag 11 maart 2012 om 09:29  | reageer

    Je hoeft je niet in die begrippen te verdiepen als je voor de optische methode kiest. Als je tijdens het maken van de foto de verkeerde keuze hebt gemaakt voor diafragma kun je dat niet meer verhelpen. Maar als je liever een groothoek lens had willen gebruiken i.p.v. 50mm kun je er achteraf ook niets aan doen. Dat is het voordeel van digitaal fotograferen, je ziet meteen het effect en kunt daarop anticiperen. Daarnaast is scherptediepte met een goed matglas ook direct door je zoeker te zien.

  7. Danielle Vermeer
    Danielle Vermeer schreef op dinsdag 13 maart 2012 om 17:23  | reageer

    Helemaal eens hoor Paul! Het voorbeeld is echt lelijk en slecht. Kijk maar bij de hoeken beneden. En dan is dit een redelijke eenvlak diepte foto. Moet je voorstellen dat je dit bij een portret van een persoon doet. Enne, goedkope manier ipv dure lenzen?! Photoshop is toch nog steeds een vd duurste fotoprogramma's als je het mij vraagt...

    Maar goed, ieder zijn ding. Ik wil die foto van dit voorbeeld in elk geval niet iets uitvergroot geprint zien, vrees dat het dan helemaal erg onrealistisch is. Kies dan voor een laag toevoegen, laag vervagen en gummen wat je wel scherp wil hebben. Kun je tenminste nog een beetje zelf iets controle houden.

    Verder ben ik natuurlijk wel benieuwd naar deze versie, maar mijn oudere in combi met mijn dure lenzen met een lange levensduur werken het prima knipoog

  8. leo
    Profiel leo schreef op dinsdag 24 april 2012 om 11:08  | reageer

    De blur functie kan wel handig zijn, ook met foto's die al een bokeh hebben, maar waar die onscherpte door bijvoorbeeld hooglichten, minder fraai tekenende lenzen of andere redenen wat aanpassing kunnen gebruiken. Geef mij echter maar werken in twee lagen, een kwastje vind ik makkelijker dan deze nieuwe tool. Wat dat betreft helemaal eens met Danielle. Verder is er geen substituut voor lichtsterke of goede lenzen, je maakt de foto niet in PS. Dat is tenminste de aardigheid van fotograferen. Voor mij dan.

  9. leon
    Profiel leon schreef op woensdag 2 mei 2012 om 14:08  | reageer

    Heb eens zitten spelen met die Iris-blur. Wat mij betreft al totaal onbruikbaar, want het veroorzaakt zoveel banding dat je er gewoon droevig van wordt. Dit kan absoluut niet tippen aan Alien Skin Bokeh 2

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.338 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord