Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Gert Schipper

Nikon CLS; de voorgrond negeren bij flitsfotografie

zaterdag 17 maart 2012, 20:28 door | 9.400x gelezen | 3 reacties

Flitsfotografie is een behoorlijk complex onderwerp en je moet het goed bestuderen om het te begrijpen. Als je het goed kan toepassen is het een onderwerp wat veel voldoening schenkt en het leid tot het nemen van goede foto's in situatie's met te weinig omgevingslicht. Dit is het elfde artikel in een serie over Nikon's CLS flitssysteem.

Dit artikel is een vertaling van Nikon Practical Guide door Russ MacDonald. Russ werkt met een Nikon D3 in combinatie met SB-800 en SB-900 flitsers voor bruiloften en evenementen. Tekst en foto's gebruikt met toestemming.

Lees ook de tien eerdere delen:
1. Nikon CLS; twee gescheiden meetsystemen
2. Nikon CLS; Nikon TTL flits meet systeem
3. Nikon CLS; Nikon TTL-BL Flits
4. Nikon CLS; Wat is flash value lock
5. Nikon CLS; CEV compensatie in TTL mode bekeken
6. Nikon CLS; Hoe werkt de flitser in TTL mode
7. Nikon CLS; fotograferen van grote groepen
8. Nikon CLS; werking van de ingebouwde flitslichtmeter
9. Nikon CLS; TTL en TTL-BL studie
10. Nikon CLS; Uitleg van auto FP high speed

Wanneer er iets op de voorgrond staat bij het maken van een flitsfoto dan wordt dit mee genomen in de meting. Je wilt echter dat je onderwerp, dat meer in de achtergrond te vinden is, goed belicht wordt en je hecht waarschijnlijk minder belang aan de voorgrond. Hoe zorg je er dan voor dat je onderwerp zelf toch goed belicht is?

Een goed voorbeeld is een persoon die je door een deuropening heen moet fotograferen. De persoon bevindt zich in de andere ruimte en je kunt of wilt niet dichterbij gaan staan. Als je simpelweg de flitser in TTL mode zet en je plaatst de persoon in het centrum dan zal de muur om de deuropening heen een flinke hoeveelheid licht reflecteren. Hierdoor zal het onderwerp onderbelicht op de foto komen.

Je kunt in deze situatie de volgende truck toepassen; verwijder een eventuele diffuser van de flitskop van de SB-800 (let op het kleine schakelaartje onder aan de flitskop, met de diffuser op de flitskop wordt er geen afstand info doorgegeven aan de aan het flitsmeetsysteem). Schakel de flits in TTL-BL mode bepaal compositie en druk de FV Lock button in. De afstand informatie van de lens wordt nu meegenomen in de flits berekening en zal de flitssterkte verhogen omdat het nu om een verdere afstand gaat.

Als je de diffuser niet wilt verwijderen kun je ook inzoomen op de persoon en dan de FV Lock button indrukken. Zoom vervolgens weer uit totdat je weer de compositie hebt met de deuropening en neem de foto.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Gert Schipper

Over de auteur

Gert heeft in 2008 het fotograferen weer opgepakt. In het verleden heeft hij veel gewerkt met zwart-wit fotografie, maar tegenwoordig is hij volledig op de digitale toer. Hij gebruikt Nikon apparatuur en is actief bezig met strobist technieken. Gert is lid van Fotogroep Goes.

3 reacties

  1. Wicek Listwan
    Profiel  Wicek Listwan schreef op dinsdag 20 maart 2012 om 10:16  | reageer

    Da's leuk, kende de 'Practical Guide' al, maar toch lekker dat het even in het NL is vertaald. Bedankt!

  2. Jacko
    Jacko schreef op dinsdag 20 maart 2012 om 20:07  | reageer

    En dan is de omkadering van de persoon (de muur om de deuropening heen) dus fiks overbelicht?

  3. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 20 maart 2012 om 20:10  | reageer

    @Jacko; inderdaad, dat is wel het gevolg. Wat dat betreft is het in dit geval echt keuzes maken. Wil je beide goed dan zul je bijvoorbeeld een flitser in de ruimte bij je onderwerp moeten plaatsen en deze los aansturen om zowel voorgrond als achtergrond goed te belichten.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord