Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Gert Schipper

Nikon CLS; fotograferen van grote groepen

maandag 13 september 2010, 20:59 door | 13.940x gelezen | 4 reacties

Flitsfotografie is een behoorlijk complex onderwerp en je moet het goed bestuderen om het te begrijpen. Als je het goed kan toepassen is het een onderwerp wat veel voldoening schenkt en het leid tot het nemen van goede foto's in situatie's met te weinig omgevingslicht. Dit is het zevende artikel in een serie over Nikon's CLS flitssysteem.

Dit artikel is een vertaling van Nikon Practical Guide door Russ MacDonald. Russ werkt met een Nikon D3 in combinatie met SB-800 en SB-900 flitsers voor bruiloften en evenementen. Tekst en foto's gebruikt met toestemming.

Lees ook de zes eerdere delen:
1. Nikon CLS; twee gescheiden meetsystemen
2. Nikon CLS; Nikon TTL flits meet systeem
3. Nikon CLS; Nikon TTL-BL Flits
4. Nikon CLS; Wat is flash value lock
5. Nikon CLS; CEV compensatie in TTL mode bekeken
6. Nikon CLS; Hoe werkt de flitser in TTL mode

Het fotograferen van een grote groep (circa 40 of meer personen) bij het gebruik van alleen maar twee Nikon SB-800 opzetflitsers voorzien van paraplu's is een hele uitdaging. Maar als je het goed doet krijg je goede resultaten. Een Nikon SB-800 is een low power flitser voor dit soort werk dus het plaatsen van de spullen is zeer kritisch. Hieronder zie je een voorbeeld van een opname met deze apparatuur.

Groepsfoto door Russel MacDonald

Deze opname is niet geheel perfect is maar het is zeker acceptabel. Het laat een aantal standaard problemen zien wanneer je een setting als deze fotografeert met deze apparatuur. De camera staat in de handmatige mode en de flitsers in TTL mode.

Ik gebruik de interne flitser als commander met een infrarood filter hierop (Nikon SG-3IR). De SB-800 reageert alleen op infrarood licht door het kleine ronde venstertje naast het batterijen klepje. En omdat de pop-up flitser zowel infrarood als zichtbaar licht uitzend voor kom je hiermee dat de mensen met de ogen knipperen tijdens de voorflitsen.

In grote ruimten waar de wanden of plafond niet kunnen worden gebruikt voor het weerkaatsen van de voorflits moet je er voor zorgen dat de SB-800's voorzien van hun paraplu's het infraroodoog naar de hoofdunit hebben gericht.

Het omgevingslicht was behoorlijk sterk en had een merkwaardige kwikzilverdamp kleur dus er was geen mannier om het flits licht hier op in te stellen, daarom zie je ook een kleur verschuiving tussen de voorste en de achterste rij wat aan geeft dat de voorste rij hoofdzakelijk door de flits is belicht, hoe verder van de flits hoe meer de invloed van het omgevingslicht te zien was.

Om goed te focussen van af de voorste tot de achterst rij is een uitdaging. Je bereikt dit door het diafragma zo hoog mogelijk te houden, maar hoe dichter het diafragma gesloten wordt, hoe meer flitslichtsterkte je nodig hebt om goed te belichten.

Let dan ook op de afstand tussen de rijen. Deze is erg krap gehouden om het scherptediepte gebied zo klein mogelijk te houden. Ik gebruikte diafragma f/5.6 omdat dit de kleinste lensopening was waarbij nog genoeg licht te krijgen was van de flitsen voor een goede belichting. De camera had ik ook ingesteld op AF-Lock met de functie knop voor op de camera (een keer drukken locken en weer een keer drukken weer vrijgeven). Zo kon ik op de middelste rij scherpstellen en daarna de compositie veranderen zonder dat de scherpstelling veranderde.

Ik kon dus optimaal van het kleine scherptediepte gebied gebruikmaken. Het was meer ideaal geweest indien ik f/8.0 had toe kunnen passen met drie of meer flitsers maar dat kon niet. De SB-800's met paraplu werden op drie meter hoge statieven gezet om te bereiken dat het licht hoofdzakelijk van boven kwam. Hierdoor wordt de lichtafname per afstand zoveel mogelijk gereduceerd. Het licht wordt snel zwakker als het afstand af moet leggen en als het horizontaal beweegt is het verschil tussen de voorste en achterste rij al goed te zien.

» Lees verder: Nikon CLS: Werking ingebouwde flitslichtmeter

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Gert Schipper

Over de auteur

Gert heeft in 2008 het fotograferen weer opgepakt. In het verleden heeft hij veel gewerkt met zwart-wit fotografie, maar tegenwoordig is hij volledig op de digitale toer. Hij gebruikt Nikon apparatuur en is actief bezig met strobist technieken. Gert is lid van Fotogroep Goes.

4 reacties

  1. Reinoud
    Profiel Reinoud schreef op maandag 13 september 2010 om 21:44  | reageer

    Kon je geel gels op de flitsers zetten om de kleurzweem te vermijden? of nam dat teveel licht weg?

  2. Reinoud
    Profiel Reinoud schreef op maandag 13 september 2010 om 21:44  | reageer

    oeps ik zie nu pas dat het een vertaling is

  3. EdC
    Profiel EdC schreef op maandag 13 september 2010 om 23:31  | reageer

    Prima bijdrage. Maar ergens rammelt het. Het verhaal ademt naar min smaak de sfeer van 'ik had niet anders en moest het hier mee doen, dus moest ik genoegen nemen met een compromis'. Was de fotograaf met een stel (eventueel gehuurde) studiolichten niet beter uit geweest?

  4. Stefan
    Profiel Stefan schreef op vrijdag 17 september 2010 om 08:32  | reageer

    Ik snap de reactie van EdC wel een beetje, maar het resultaat met die apparatuur mag er zeker zijn! Voor mij waren het handige belichtings tips.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord