11 Tips voor het maken van de mooiste fotoalbums
maandag 16 januari 2023, 20:02 door Hermine Snellink | 5.643x gelezen | 4 reactiesAlbums maken: voor sommigen een heerlijke bezigheid, voor anderen iets wat vaak uitgesteld wordt. Maar toch is het altijd fijn om het eindresultaat, afgedrukt en wel, te zien.
Om je een handje te helpen bij het maken van je eigen albums, wil ik je een aantal tips geven die ik heb verzameld in de afgelopen jaren.
Ik maak, in verband met mijn werk als trouwfotograaf, zo'n 40 albums per jaar. En ik heb de nodige fouten gemaakt. Met een beetje geluk hoef jij die niet te maken.
Daarom deze blogpost. Met 11 tips die het makkelijker maken om een fotoalbum te maken.
1. Controleer de vouw
Als er iets is waar mijn klanten in het begin vragen over stelden, was het of er ook foto-informatie in de vouw weg zou vallen.
We leveren inmiddels alleen nog albums met dubbele vlakliggende pagina's (spreads), maar toch blijft dit trauma me bij.
Mijn regel: geen vouw door de ogen heen.
Liefst eigenlijk helemaal geen vouw in gezichten.
Eventueel plaats ik links en rechts op de spread een losse foto, of ik hou een witruimte links van de foto, maar ik schuif net zo lang tot de ogen 'uit de vouw' wegraken.
Enige uitzondering is wanneer ik een groepsfoto heb met veel mensen. Helaas zal er dan toch vaak iemand in die vouw geraken, maar liefst niet het bruidspaar of een ander prominente daggast.
Desnoods vergroot ik de foto, zodat ik wat meer ruimte heb om te schuiven.
2. Houdt rekening met de 'bleed' van je spread
Na het drukken wordt er vrijwel altijd iets van de zijkanten van je spread afgesneden. Hou er dus rekening mee dat lichaamsdelen bijgesneden kunnen worden en dat past niet altijd bij je opmaak.
Je kunt dit voorkomen door ofwel te fotograferen met voldoende ruimte aan de zijkanten van je foto, ofwel gebruik je witruimte. Let dan wel op dat de witruimte groot genoeg is dat het niet opvalt wanneer ook hier een paar millimeter af wordt gehaald.
3. Less is more: niet teveel foto's op een spread
Soms is het lastig om je voor te stellen hoe een pagina in print over zal komen. Het liefst gebruik ik zelf zo'n 3 tot 5 foto's per spread, zodat het ontwerp rustig en interessant blijft om naar te kijken.
Uitzonderingen zijn pagina's met veel kleine details die los gefotografeerd zijn. Of denk aan het zetten van de handtekeningen door het bruidspaar, de getuigen en de ambtenaar.
Een eventuele oplossing is om bij het fotograferen te proberen om de gehele sfeer of het complete moment in één foto samen te vatten. Stiekem voor mij de holy grail (dus daar werk ik nog aan).
4. Kies bewust voor chronologie in het verhaal of juist niet
De albums die ik opmaak zijn negen van de tien keer chronologisch opgemaakt. Ik begin voor een trouwalbum bij de voorbereidingen, dan volgt de fotoshoot, trouwceremonie en uiteindelijk sluit ik af met het diner of het feest.
Maar heel af en toe is het mooier om af te wijken van deze regel.
Bijvoorbeeld wanneer er door twee fotografen is gewerkt aan de dag. De foto's van bruidegom en bruid kunnen dan door elkaar heen lopen en het is dan logischer om ze te groeperen.
Of het bruidspaar wil graag hun favoriete fotoshootfoto als opening en afsluiten met een foto met ondergaande zon.
Zo ook bij vakantiealbums: soms is het mooier om bepaalde sfeerbeelden te combineren of groot weer te geven, terwijl alle foodie-foto's bij elkaar op een pagina kunnen. Kies in ieder geval bewust voor wat in jouw album het beste werkt.
5. Let op dat je foto's niet twee keer in één album plaatst
Gelukkig heb ik dit niet in een trouwalbum gehad, maar ik heb wel een familie-album met daarin twee keer exact dezelfde foto van mijn oma met haar achterkleinkind.
Sommige ontwerpprogramma's kunnen je een sein geven wanneer beelden twee keer in het album staan. Laat eventueel iemand anders je ontwerp nakijken (of laat dit over aan de eventuele klant).
6. Check je tekst, formaat en omslag
Recentelijk vertelde een collega dat ze helaas de verkeerde trouwdatum op een trouwalbum had laten drukken. Je kunt dit oplossen door je klant de datum te laten schrijven en deze zelf te copy-pasten. Dit voorkomt ook spelfouten in namen.
Kijk nog een extra keer na of je het juiste formaat te pakken hebt en of het gekozen omslagmateriaal ook klopt.
Helaas heb ik zelf een keer een trouwalbum te klein besteld. Gelukkig mocht ik hem vervolgens wel als voorbeeldalbum gebruiken.
Of kies voor een drukker die meekijkt naar je ontwerp. We werken al lang samen met Folio Albums en onderdeel van hun service is dat ze het ontwerp altijd even controleren op ontwerpfouten. Dit kan veel kosten achteraf schelen.
Ook zijn er drukkers die spreads in het album kunnen vervangen (tegen extra kosten) of die het boekblok behouden en er dan een nieuwe cover omheen kunnen doen.
7. Fijne software maakt het leven makkelijker
Maak gebruik van software zoals Pixellu Smartalbums om snel een ontwerp te maken.
Ik importeer zelf bijvoorbeeld in Smartalbums alle foto's van een trouwreportage en gebruik vervolgens de rating die vanuit Lightroom mee geëxporteerd is. Ik heb namelijk alvast een kleine samenvatting gemaakt, in beelden, van de opdracht.
Die geselecteerde beelden kan ik vervolgens vrij gemakkelijk verwerken tot een eerste opzet. Vervolgens vul ik mijn eerste opzet aan met hoogtepunten die ik nog mis (bijvoorbeeld groepsfoto's of extra foto's van gasten) en binnen mum van tijd heb ik het eerste ontwerp af.
Goede software kan heel veel tijd schelen. Het is zelfs mogelijk om een auto-ontwerp te maken, op basis van de foto's die je selecteert.
8. Weet wat je grenzen zijn qua ruis en vergrotingen
Let op dat je foto's met veel ruis niet te groot in het album zet, want je ziet die ruis soms net iets te goed in grote foto's.
Wanneer de rest van je beelden weinig ruis hebben, kan het verschil tussen spreads erg groot zijn. Twijfel je hoe spreadvullende foto's met 6400 ISO er uit zien in print, vraag dan een paar testprints op bij je drukker.
Bij twijfel: foto's met veel ruis niet al te groot afdrukken.
Bonustip: Check sowieso je albumspreads door ze te exporteren en op 100 procent te bekijken, voordat je het album in bestelling plaatst.
We kregen zelf een keer van Jiggy Albums te horen dat we nog wat rondvliegend stof moesten wegwerken. Sindsdien bekijk ik mijn bestanden extra goed, voordat we ze laten afdrukken in een album.
9. Kijk naar het midden
Plaats je meerdere foto's op een spread en zijn dit bijvoorbeeld foto's van mensen die naar een ceremonie kijken, probeer dan om iedereen 'naar het midden van de spread' te laten kijken. Soms kun je door een paar foto's om te wisselen voorkomen dat mensen 'van de pagina afkijken'.
Ik plaats vaak in het midden een grote foto van het bruidspaar (zonder vouw door hun gezicht) en laat dan de gasten, die op andere foto's staan, naar hen kijken.
10. Juiste balans in je spreads
Het is een persoonlijke voorkeur of je zwartwit en kleur wil afwisselen op één spread. Veel collega's kiezen voor ofwel alles in kleur, ofwel alles in zwartwit. Maar mocht je toch een mix willen, let er dan op dat de verdeling logisch is.
Mijn verdeling is vaak maximaal 1/3 in zwartwit en dan gelijk verdeeld. Is er bijvoorbeeld maar één van de tien foto's in zwartwit, dan kies ik toch voor de kleurvariant, omdat die ene foto anders alle aandacht trekt.
Bonustip is hier dat je qua fotografie ook rekening kunt houden met het eindresultaat in een album. Ik fotografeer bijvoorbeeld vaak details van een bruiloft met een gelijksoortige achtergrond, zodat ze op een spread ook goed bij elkaar passen.
Ook losse portretten van het bruidspaar kun je bewust wel of niet op dezelfde plek fotograferen om ook hier rust in het album te brengen.
11. Varieer je opmaak
Ook dit is weer een persoonlijke keuze, maar ik probeer om elke spreadopmaak minimaal twee keer te laten terugkomen in een album. Ook plaats ik zelf niet vaak twee exact dezelfde opmaken na elkaar.
Wederom om het verhaal van een reportage rustiger weer te geven. Bij een jaarboek is dit minder van belang.
Tot zover mijn tips, ik hoop dat het je helpt. Het kan ook zijn dat je totaal anders je albums opmaakt. Laat dan vooral een reactie achter, zodat ik hier weer van kan leren.
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Hermine Snellink is trouwfotograaf. Ze startte samen met Ramon Snellink Mon et Mine en samen fotografeerden ze meer dan 500 bruiloften. Hun kleurrijke trouwfoto’s zijn vaak vol momenten, details en emotie.
4 reacties
-
-
Hermine schreef op dinsdag 17 januari 2023 om 11:38 | reageer
@Susan We maken zelf gebruik van Jiggy Albums voor onze albums met lichtglanzend fotopapier en daarnaast Folio Albums voor albums met mat papier. Af en toe experimenteren we ook met andere papiersoorten van deze leveranciers, maar tot nu toe blijven we hier telkens hangen.
Maar Profotonet staat ook op mijn probeerlijst voor de kleinere albums die we leveren. -
gast schreef op dinsdag 17 januari 2023 om 13:48 | reageer
Mag ik daar heel bescheiden een 12e tip aan toevoegen. Ik zit niet in de sector huwelijksfotografie, maar had wel behoefte aan een mooie portfoliomap van eigen werk. En dan op A3Plus, dat kan mijn eigen printer leveren. Op dat formaat bestaat niets, dus in overleg met Artifact (tegenwoordig Gersteacker) een pak zwart passe-partout karton op A2 formaat laten snijden, en daar zelf de 6 gaten voor de map in geponst na een malletje gemaakt te hebben. Voor mijn Artcare A2 map. Heel dun lijm ik aan de linkrzijkant een vel barrierepapier (schutvel zoals in fotoalbums ook zit), en ik heb een "trouwalbum" op echt groot formaat. Al twee collega fotografen hebben het idee overgenomen voor hun eigen werk. En het restant van het passe-partout snijwerk gebruik ik om wat kleinere foto's op te plakken, als ik snel toch iets moet afleveren en wil het "iets meer" meegeven dan de losse afdruk.
-
Bernadette schreef op dinsdag 17 januari 2023 om 18:01 | reageer
Eigenlijk heb ik ook nog 2 tips voor het maken van een album.
1. Selecteer eerst de mooiste foto's of de foto's die er echt in moeten in een apart mapje, dan hoef je niet steeds alle foto's (vaak 100) door te scrollen. Daarna kun je er nog bij zoeken.
2. Maak van de meeste onderwerpen zowel horizontale als verticale foto's, kun je afwisselen met de pagina-indeling.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Portretfotografie tip: Ergens doorheen fotograferen
door Elja Trum
-
Laatste goede voornemen van 2022 voor je fotografie
door Nando Harmsen
-
Puntjes van aandacht bij trouwfotografie
door Nando Harmsen
-
Het juiste licht vinden bij huwelijksfotografie
door Elja Trum
-
De beste camera is de camera die je nu hebt!
door Laura van der Burgt
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.