6 Tips voor het maken van sterrensporen
maandag 26 juli 2021, 20:20 door Nando Harmsen | 3.355x gelezen | 0 reactiesAugustus komt er weer aan, en dat betekent dat de nachten merkbaar langer worden. Het is een mooie tijd om weer eens aan de slag te gaan met het maken van sterrensporen. In dit artikel geef ik je een aantal tips waarmee je een prachtige startrail kunt gaan maken.
De Aarde roteert om zijn as. Dat veroorzaakt dag en nacht. Elke 24 uur is een volledig rondje gemaakt. Omdat wij op de aardbol staan lijkt het alsof wij stil; staan en de rest om ons heen draait. Overdag lijkt de Zon van Oost naar West over de hemel te bewegen, en 's-nachts doen de sterren hetzelfde.
Als we lang genoeg belichten, wordt die beweging zichtbaar. Overdag wordt dat moeilijk omdat de Zon zoveel licht geeft. Je zou een heel donker ND filter nodig hebben om dat mogelijk te maken. Het 20 stops filter van Haida bijvoorbeeld, waarover ik een review heb geschreven.
's-Nachts wordt een lange belichting heel wat gemakkelijker, want het is immers donker. De bewegingsonscherpte van de sterren die bij lange belichting zichtbaar wordt noemen we sterrensporen. Of met de populaire Engelse term: startrails.
Het is niet moeilijk om sterrensporen op de foto te laten verschijnen. Je moet alleen met een paar dingen rekening houden. Laat ik je wat tips geven voor je eigen mooie sterrensporen foto's te gaan maken. Niet over camera instellingen, maar over het maken van een interessante sterrenspoor foto.
1. Stel je sterrenspoor samen uit veel foto's
Je kunt één lange belichting uitvoeren door de bulb functie van je camera te gebruiken. Maar in de praktijk zal een half uur ongeveer het maximum zijn wat je kunt halen zonder een overbelichte foto te krijgen. Bovendien zal ruis een enorme rol gaan spelen en zelfs heel storend aanwezig zijn.
Door meerdere foto's te maken met een kortere belichting, en die via software samen te voegen, ben je veel flexibeler wat betreft instellingen die je kunt gebruiken, locaties, en de lengte van een sterrenspoor.
2. Let op de richting waarin je fotografeert
De richting waarheen je fotografeert bepaalt hoe de sterrensporen van vorm zijn. Naar het Noorden gericht zal het mogelijk zijn om cirkels in beeld te krijgen. Naar het Zuiden zorgt ervoor dat de sterren in een boog boven de horizon te zien zijn.
Richt je camera naar het Oost of West, en de sterren zullen schuin naar of van de horizon bewegen. Maak gebruik van die kennis om de sterrensporen beter deel uit te maken van je compositie.
3. Gebruik niet alleen groothoek
Alleen maar groothoek betekent dat er heel veel van de sterrenhemel in beeld zal zijn. Het geeft de mogelijkheid om bijvoorbeeld de cirkels van sterren in beeld te krijgen. Maar probeer ook eens met een langer brandpunt te fotograferen.
Je krijgt misschien niet zoveel van de sterrenhemel in beeld, en geen cirkels, maar je kunt daarmee wel op een heel andere manier de sterrensporen met je onderwerp in beeld brengen. Kijk maar eens naar de foto's in dit artikel.
4. Kies een mooie voorgrond
Alleen sterrensporen in beeld is saai. Dat is leuk voor een keer, misschien twee keren, maar daarna wordt het een beetje van hetzelfde. Kies daarom een hele mooie voorgrond om je foto met sterrenspoor veel aantrekkelijker te maken om naar te kijken.
Een voorgrond kan een silhouet zijn, maar dat hoeft niet per se. Je kunt zelfs sterrensporen maken in een omgeving met veel verlichting. Een mooie voorgrond maakt de foto veel interessanter.
5. Voeg een sterrenspoor toe aan je nachtfoto
Heb je een mooi verlicht onderwerp dat je tijdens je nachtfotografie wilt fotograferen? Een gebouw of een boeiend straatbeeld? Dan kan het interessant zijn om er een sterrenspoor aan toe te voegen.
Je sterrenspoor kan de donkere hemel verrijken, en iets extra's aan je foto toevoegen. Zelfs in een verlichte stad is het mogelijk om sterrensporen te maken, mits je de juiste instellingen kiest.
6. Combineer met andere lichtsporen
Heb je er al eens aan gedacht om ook andere lichtsporen in je sterrensporenfoto te betrekken? Denk daarbij aan de lichtsporen van autokoplampen, of van fietsverlichting. Misschien kun je zelfs andere lichtsporen gebruiken, of zelf licht tekenen. Wees creatief.
Bonustip. Fotografeer ook de Melkweg
Ik heb nog een extra tip voor je als je in augustus en september op pad gaat voor sterrensporen. Wanneer je op een echt donkere locatie bent, kijk dan meteen of je de Melkweg kunt zien. Als je 'm kunt zien, dan kun je 'm fotograferen.
Het is niet moeilijk, en meestal heb je aan één enkele foto genoeg. Zorg er alleen voor dat je sluitertijd niet te lang wordt, want dat is een situatie waarin je juist geen sterrensporen wilt hebben.
Als je wilt weten waarom augustus en september zo interessant zijn voor de Melkweg, bedenk dan dat de kern van de Melkweg het mooiste deel is. Die staat gedurende deze maanden boven de horizon.
Kijk ook mijn cursus Sterrensporen op Photofacts Academy
Wil je veel meer weten over het fotograferen van sterrensporen? Ik heb een complete cursus opgenomen, mijn allereerste op Photofacts Academy. Ik vertel alles over apparatuur, instellingen, bewerkingen, en andere trucs en wetenswaardigheden.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Ga op pad voor sterrensporen
door Nando Harmsen
-
Praktische tips om een betere fotograaf te worden
door Elja Trum
-
10 Tips voor beginnende fotografen
door Elja Trum
-
Wat doe je met al die vallende sterrenfoto's zonder vallende ster?
door Nando Harmsen
-
Cursus Industriële Nachtfotografie met Tony Vingerhoets
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.339 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.