Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

7 tips voor de mooiste portretfoto's

maandag 2 juli 2012, 23:42 door | 28.172x gelezen | 6 reacties

Mensen zijn elke dag anders. Met portretfotografie raak je dus nooit uitgeschoten, je 'landschap' verandert dagelijks. Ook als je dezelfde personen fotografeert. Reden genoeg om regelmatige leuke portretfoto's te nemen van familie, vrienden en zelfs onbekenden. In dit artikel 7 tips om de mooiste portretfoto's te maken.

1. Verberg het gezicht


Door een deel van het onderwerp te verbergen kun je de foto vaak interessanter maken. Het beeld wordt er spannender door. Je kunt iemands gezicht op vele verschillende manieren verbergen. Bijvoorbeeld door het te bedekken met haren, handen of kleding. Ook kun je de handen van je model gebruiken, of bijvoorbeeld een hoed..

Mika op Kos
1/800 sec - f/5.6 - ISO 100 @ 35mm

2. Vermijdt oogcontact


Portretfoto's gaan vaak om de ogen. Een model dat recht in de camera kijkt kan ontzettend aansprekende foto's opleveren. Het is echter ook leuk om foto's te maken waarbij je het oogcontact vermijd. Bijvoorbeeld doordat je onderwerp naar iemand anders kijkt of maar iets buiten beeld.

Wanneer je onderwerp niet in de camera kijkt is het goed om wat 'kijkruimte vrij te houden in de richting waar je model kijkt. Bij voorkeur heeft de kijkrichting de meeste ruimte tot de rand van de foto ten opzicht van de andere kant.

Imke overloon
1/250 sec - f/3.5 - ISO 800 @ 200mm

3. Draai je camera


Fotografeer jij portretten steevast in de zogenaamde 'portretstand' oriëntatie (de hoogte is langer dan de breedte) van je camera? Wissel het dan ook een keertje af. Een portret doet het namelijk uitstekend in de 'landschapstand', waarbij de foto in de breedte langer is dan in de hoogte. Sterker nog, ik fotografeer bijna al mijn portretten in de landschapstand. In zo'n geval moet je juist eens afwijken en de camera in de portretstand gebruiken.

Niek
1/40 sec - f/2.8 - ISO 400 @ 24mm

Natuurlijk kun je ook vaak achteraf de uitsnede van je foto veranderen zodat de oriëntatie uiteindelijk afwijkt van je originele foto. Probeer in dit verband ook eens een foto met een vierkante uitsnede. Ook dit kan een krachtig beeld opleveren. Grappig detail; regeltjes zoals de regel-van--derden werken ook gewoon op het vierkante beeldformaat.

Een alternatief is overigens ook het draaien van de camera zonder dat je specifiek in de portret- of landschapmodus schiet; gewoon ergens willekeurig er tussen in. Wie zegt dat een foto altijd netjes recht moet staan?

4. Kies een afwijkend standpunt


De meeste portretfoto's worden genomen op ooghoogte. Dat geeft namelijk een prettig beeld en is in de meeste gevallen een prima keuze. Probeer echter ook eens zo nu een dan een afwijkend standpunt. Je kunt bijvoorbeeld een laag of juist een erg hoog standpunt kiezen. Zo kun je een verrassend portret fotograferen die er echt uit springt.

Robin en cadeau's
1/30 sec - f/1.4 - ISO 1250 @ 50mm

5. Gebruik een teleobjectief


Mijn 35mm f/1.4 is één van mijn favoriete objectieven wanneer ik portretfoto's maak, je kunt er namelijk ook mooi een stuk van de omgeving mee vast leggen. Wil je het jezelf echter makkelijker maken pak dan je teleobjectief uit je fototas.

Met een teleobjectief kun je vanaf een wat grotere afstand toch je model van dichtbij op de foto zetten. Het grote voordeel hierbij is dat je achtergrond door het objectief snel onscherp wordt. Hierdoor krijg je een mooie zachte onopvallende achtergrond, zelfs als er geen rustige achtergrond op de locatie is.

Jens
1/160 sec - f/2.8 - ISO 800 @ 130mm

Wanneer ik mijn 70-200mm f/2.8 objectief op mijn camera zet is het bijna onmogelijk om geen mooie portretfoto's te maken. Met een afstandje van twee tot drie meter tot je onderwerp en een redelijk groot diafragma (laag getal) heb je eigenlijk altijd een mooie waas achter je onderwerp.

6. Gebruik de voorgrond


Als je dan toch je teleobjectief op je camera hebt zitten, maak dan ook eens een foto waarbij je op de voorgrond -vlak bij je camera- nog iets voor het beeld laat staan. Door de kleine scherptediepte wordt ook de voorgrond onscherp en zo kun je bijvoorbeeld een bloem als een mooie kleurrijke waas in de voorgrond mee laten spelen.

Het effect werkt vooral goed wanneer je tussen planten of bloemen door fotografeert. Zorg ervoor dat het zicht van je model niet bedekt wordt door je voorgrond. Onthoudt dat bij een goede portretfoto's eigenlijk altijd de ogen scherp in beeld moeten zijn.

Nick judith huwelijk
1/200 sec - f/5.0 - ISO 100 @ 165mm

7. Dure apparatuur niet nodig


Hierboven noem ik een aantal prijzige objectieven voor het maken van portretfoto's. Gelukkig heb je deze zeker niet nodig om mooie foto's te maken! Ook met de goedkoopste spiegelreflex (of compactcamera) en een 50mm f/1.8 objectief van amper 100 euro kun je al prachtige portretfoto's maken.

Gebruik vooral de camera die je bij je hebt. Tegenwoordig is dat vaak je mobiele telefoon. Ook daarmee kun je al erg leuke portretfoto's maken! Uiteindelijk gaat het bij portretfotografie over de mensen.

Janneke
1/60 sec - f/3.5 - ISO 100 @ 50mm

Op Photofacts verscheen al eerder een artikel met 10 tips voor betere portretfoto's; daar vind je ook nog tien extra tips!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

6 reacties

  1. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 3 juli 2012 om 09:22  | reageer

    Prima tips voor de startende portretfotograaf, sluit goed aan op het vorige artikel!

  2. Leo
    Leo schreef op dinsdag 3 juli 2012 om 09:46  | reageer

    @Punt 5.
    De trend is dat compactcamera's steeds vaker beginnnen met een echte groothoek van 24 - 28 mm waarmee je standaard grote neuzen, flaporen, superhoofden krijgt.

    Kortom: zoom in om flatteuze portretfoto's te krijgen

  3. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 3 juli 2012 om 10:08  | reageer

    Goed punt Leo, zeker als je met een compactcamera er dicht op gaat zitten loop je het risico op vervorming, zeker nu compactjes ook wat wijder worden inderdaad.

  4. klutie
    Profiel  klutie schreef op dinsdag 3 juli 2012 om 10:28  | reageer

    Prima basistips.
    In de regel kies ikzelf bij portretfotografie ook heel vaak voor landscape en vierkant.

    Groothoekobjectieven in combinatie met een korte afstand tot het onderwerp vermijd ik liever vanwege de vervorming.

    Met name bij portretten kies ik bij de compositie vaak voor de diagonaalmethode (voor het belangrijkste oog) in plaats van de regel van derden, waarbij je je ervan bewust moet zijn dat deze methode veel exacter luistert dan de gulden snede of regel van derden.

    Let er bij portretten bovendien ook op dat je zo veel mogelijk voorkomt dat bij ietwat weggedraaide gezichten de ogen niet extreem naar de ooghoeken worden toegedraaid om naar/in de camera te kijken, waardoor er aan 1 kant heel veel oogwit zichtbaar wordt. Dit werkt vaak onnatuurlijk.

  5. mirjam
    mirjam schreef op vrijdag 6 juli 2012 om 18:01  | reageer

    nog een voordeel van een telelens bij het fotograferen van kinderen, zij hebben dan niet in de gaten wat je doet en blijven daardoor heerlijk in hun spel.

  6. louer
    louer schreef op zondag 8 juli 2012 om 13:35  | reageer

    weer wat geleerd dank

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.338 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord