Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

9 toegankelijke-urbex locaties

maandag 10 december 2018, 17:25 door | 351.717x gelezen | 14 reacties

Urban Exploring, ook wel urbex genoemd is razend populair. De spanning die erbij hoort en de mooie foto's die het oplevert. Het is echter zeker geen makkelijke vorm van fotografie en ook niet zonder gevaren.

Bovendien is het erg lastig om de locaties te vinden, daar deze beschermd worden door andere 'urbexers'. In dit artikel een aantal tips om locaties te vinden en een aantal plekken die vrij gemakkelijk en zonder al teveel risico toegankelijk zijn.

Misschien wat minder spanning en sensatie maar je komt wel met prachtige plaatjes thuis!

Kerkje Aubel


Locaties zoeken


Het zoeken van locaties is vrij lastig. Andere urbexers geven je niet zomaar locaties af. Zeker niet als je nieuw bent in het wereldje. Voel je niet persoonlijk aangevallen: ze doen dit om de locaties te beschermen.

Dus: dat wordt zelf zoeken. Google is your best friend. Ga eerst kijken of je foto's kunt vinden van urbex locaties die je zou willen bezoeken, vervolgens kun je kijken of de urbex naam erbij staat.

Urbexers geven nooit de 'echte' naam van een locatie. Vaak vernoemen ze de locatie naar een object wat ze erin hebben gevonden, de oude locatie-eigenaar of hele andere dingen. Dit doen ze om de locatie te beschermen.

Soms is er een beschrijving te vinden bij de foto die je hebt gevonden. Bijvoorbeeld: 'deze locatie is verlaten sinds 1890 en ligt ergens in België'. Deze informatie is heel nuttig!

Probeer eens de urbex naam plus het land. Dat kan je al meer informatie opleveren over de locatie. Denk er ook aan om in de taal van het land te zoeken, vaak levert dit hele andere resultaten op!

Als laatste kan Google Image Search je helpen bij het zoeken. Klik met je rechtermuisknop op de foto en kies ''zoeken op Google naar deze afbeelding''. Als het goed is krijg je meer sites waar die foto op is te vinden, of vergelijkbare foto's.

Op deze sites kan ook weer nieuwe informatie staan. Het zoeken van zo'n locatie kan lang duren. Geef dus vooral niet op!

1. Fort van Breendonk (België)


Breendonk is een Belgisch fort bij Willebroek, twintig kilometer ten zuiden van Antwerpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de nazi's het als werk- en doorgangskamp.

Het is het enige kamp in West-Europa dat volledig intact bleef. Dit kamp is voor België een belangrijk gedenkteken, het is ingericht als "Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk". Het is ondergebracht in de Historische Pool van Defensie.

Fort Breendonk


De gruwel van het Nazisme en de concentratiekampen hebben ook België niet gespaard. Het Fort van Breendonk is hiervan een ontroerend en sprekend bewijs. Het is een van de best bewaarde kampen in Europa.

Het Fort is met het grootste respect voor de historische waarheid volledig gerenoveerd. Tijdens het aangrijpende bezoek ervan ontdek je de werf waar de gevangenen dwangarbeid moesten verrichten, de folterkamer, de douches, de executieplaats, de gevangenenkamers...

Fort Breendonk


Je wordt tijdens je bezoek begeleid door de modernste museologische middelen, zoals audio-gidsen, originele audio-visuele getuigenissen van oud-gevangenen, films en reuzegrote foto's. Zo wordt je werkelijk ondergedompeld in het leven van de gedetineerden, een leven in de greep van de SS.

Aan het eind van het bezoek, geven de verscheidene museum zalen je extra toelichting bij deze sombere bladzijde uit de Belgische geschiedenis. Een portrettengalerij van gevangenen: Breendonk als een radertje in de terreurmachine van de Nazi's en ten slotte het Fort na de bevrijding.

Fort Breendonk


2. Zollverein in Essen (Duitsland)


Toen de voormalige Zeche Zollverein in Essen nog in bedrijf was, werd ze 'mooiste mijn ter wereld' genoemd. Tegenwoordig is het industriële erfgoed Zollverein de eerste en tot nu toe enige UNESCO-werelderfgoedlocatie in het Ruhrgebied.

Zollverein Essen


Jaarlijks trekt het 1,5 miljoen bezoekers. De mijn en de cokesfabriek zijn iconen van moderne industriearchitectuur. Het is nu het symbool van het Ruhrgebied.

De weg gaat door de authentiek behouden gebleven bovengrondse gebouwen van Zollverein Schacht XII. Naast de indruk wekkende zakelijke architectuur leer je de techniek en het werk in de mooiste en ooit grootste en meest productieve steenkoolmijn van de wereld kennen.

Zollverein Essen


Van de schachtinstallatie waar de kool binnenkwam volg je de kool op zijn weg door de zeefinstallatie waar de kool gezeefd werd tot aan de verwerking en verlading in de koolwasserij. Tegelijk ontdek je de sporen van de mijnwerkers en leert op die manier diens werk- en levensomstandigheden kennen.

Op het buitenterrein krijg je interessante informatie over de architectuur, natuur en de detailrijke proces van wandel en veranderingen van Zollverein van mijn tot moderne cultuurlokatie.

Zollverein Essen


3. Landschaftspark Duisburg-Nord (Duitsland)


Het hoogovencomplex werd in 1902 door de "Rheinische Stahlwerke zu Meiderich bei Ruhrort" gebouwd, en werd later overgenomen door de Thyssen-groep. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het zwaar beschadigd, maar het werd in de jaren 50 weer opgebouwd.

In 1985 waren de hoogovens van het complex te klein geworden om nog rendabel te zijn, en werd het complex gesloten. Tussen 1991 en 2002 werd het terrein als openbaar park ingericht.

De meeste gebouwen in het park worden tegenwoordig voor recreatiedoeleinden gebruikt. Zo heb je vanaf de voormalige hoogoven 5 een goed uitzicht over Duisburg en omstreken, kan je duiken in de gastank, en zijn in een deel van de ertsbunkers enkele klimmuren aangelegd en klimroutes uitgestippeld.

Landschaftspark Duisburg


Bovendien worden in het park regelmatig evenementen georganiseerd. Het terrein is opgenomen in de Route der Industriekultur, die langs industriële bezienswaardigheden in het Ruhrgebied gaat.

4. Steenkoolmijn van Waterschei (België)


De Steenkoolmijn van Waterschei was een van de zeven mijnen van het Kempens steenkoolbekken. Deze Kempense mijnzetel was gevestigd in het stadsdeel Waterschei van de Belgische gemeente Genk.

De concessie tot uitbating van steenkool werd op 1 augustus 1906 verleend met als concessienaam André Dumont-sous-Asch, 2950 hectare groot, in 1912 uitgebreid tot 3080 hectare.

Het kapitaal van de uitbatingsmaatschappij, Société anononyme André Dumont-sous-Asch, later afgekort tot Charbonnages André Dumont, was voornamelijk in handen van Belgische ondernemingen en rijke Belgische industriëlen.

Steenkoolmijn Waterschei


Steenkool werd voor het eerst in 1924 gedolven op verdiepingen op 560, 647, 700, 807, 920, 980 en 1040 m diepte. In 1949 was de tewerkstelling maximaal - 6834 mijnwerkers. Het topjaar qua productie was 1968 met 1.490.700 ton. De totale productie bedroeg 72.453.000 ton. De mijn werd op 10 september 1987 gesloten.

5. Spookdorp Doel (België)


Doel, een spookdorp net over de grens in België vlakbij Antwerpen waar nauwelijks nog iemand woont. Een verlaten dorp met dichtgetimmerde ramen en deuren, afgebrokkelde muren en heel veel graffiti. Het beeld wat ik van tevoren van het spookdorp Doel in mijn hoofd had zou zo maar een heel goed decor zijn uit een griezelige horror film/serie.

Doel is een klein dorpje in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen vlak bij de Nederlandse grens in de polders van het Waasland langs de Schelde. Sinds de jaren '60 zijn er uitbreidingsplannen voor de haven van Antwerpen waardoor het dorpje Doel zou moeten wijken.

Spookdorp doel 1


Ook vond in deze periode de inplanting plaats van de kerncentrale die op 1 kilometer van het dorp gelegen ligt.

De kerncentrale van Doel bestaat uit vier reactoren en twee koeltorens van circa 170 meter hoog.
Sindsdien kent Doel een geschiedenis van verdere plannen en protesten van de inwoners.

Het bewoners aantal van Doel liep terug. Vooral tussen 1999 en 2003 is het dorp leeggelopen en woonden er op 1 mei 2003 nog maar 214 inwoners.

Ook werd de dorpsschool in dit jaar gesloten, omdat er nog maar slechts acht leerlingen waren ingeschreven. In de jaren daarna werd Doel het doel voor krakers die sinds 2006 weer zijn verdwenen. Doel werd langzamerhand steeds meer een spookdorp.

Spookdorp doel


Nu op de dag van vandaag worden er, van wat ik van het dorp heb gezien, nog maar een handjevol huizen bewoond.

6. Gare de Montzen (België)


Montzen Gare is een voormalig spoorwegstation langs de lijn Tongeren – Aken. Montzen ligt in België net over de grens bij Vaals in Zuid-Limburg en is een deelgemeente van de gemeente Blieberg. Vlak in de buurt ligt voormalig station Hombourg waar veel oude wagons zijn en het station uitspanning is geworden.

Montzen gare


Nu is het met name nog een goederenlijn (Montzenroute) en natuurlijk deze veel bezochte Urbexlocatie.

Deze locatie (adres: Rue de la Gare 87, 4850 Montzen) zou ik ook aanraden voor beginnende Urbexers, je kan namelijk heel rustig je gang gaan, er zijn geen hekken waar je langs moet om binnen te komen, dus het zal ook niet snel voorkomen dat je problemen krijgt als je binnen bent.

Montzen gare


Bij aankomst bij het gebouw is het nogal indrukwekkend, het oogt extreem groot, een langgerekt gebouw. Eenmaal binnen valt het mee, het is een vrij klein treinstation. Bij binnenkomst valt het op dat de treinstellen die er eerst nog stonden er niet meer zijn. De lijnen van de grote stationshal zijn interessant om te fotograferen.

Vlakbij het Montzen treinstation staat een verlaten treinstel dat ook interessant is om te fotograferen. Het staat op het einde van de Bisweg (een zandweggetje, auto neerzetten en verder lopen door een weiland). Je ziet het treinstel beneden al staan en het is ook toegankelijk. Binnenin zijn leuke details te fotograferen.

Montzen railway station


7. Fort Chartreuse (België)


Fort Chartreuse wie kent deze locatie niet? Binnen Urbex land is Fort de la Chartreuse al door veel urban explorers bezocht. Het leegstaande fort is namelijk gemakkelijk te betreden en ligt niet al te ver van de Nederlandse grens. Kortom een ideale locatie voor beginnende urban explorers.

Fort de la Chartreuse


Het in 1817 door Nederlanders gebouwde Fort Chartreuse kwam in 1830 in handen van de Belgen. Het fort heeft een goede strategische ligging en is in de eerste en tweede wereldoorlog flink onder vuur genomen door de Duitse soldaten.

Gedurende de tweede wereldoorlog hebben de Duitsers dit leegstaande fort gebruikt als gevangenis. Sinds 1980 is het fort leegkomen te staan en sindsdien heeft de natuur het overgenomen.

Fort de la Chartreuse


Ondanks het feit dat dit fort al ruim 36 jaar leegstaat vond ik de staat buitengewoon goed. Je kan duidelijk zien dat dit complex gebruikt is als gevangenis en ziet sporen van de oorlog. Mocht je een keer een urbex locatie willen bezoeken die makkelijk te betreden is, dan kan ik Fort de La chartreuse in Luik zeker aanraden!

8. Steenkolenmijn van Hasard


De Steenkolenmijn van Hasard is de belangrijkste "Société anonyme des Charbonnages du Hasard" samengesteld uit vier mijnschachten. Het ligt in Cheratte, een deelgemeente van de Belgische stad Wezet (Frans: Visé) gelegen in de provincie Luik.

De eerste put werd gegraven in 1850 voor de dobbelstenen steenkoolwinning, na een ongeval in 1877 sluit de mijn voor de eerste keer. Het wordt dertig jaar later in 1907 heropend, om tot 1977 in bedrijf te blijven.

In het begin van de 21e-eeuw resteren de ruïnes die ​​bekendstaan voor urbex. Sanering van het terrein en de sloop van een aantal gebouwen ze zijn er dit jaar (2017) al mee begonnen.

Hasard cheratte


9. Oradour-sur-Glane (Frankrijk)


Op een klein half uur rijden van Limoges ligt Oradour-sur-Glane. Het dorpje is een adembenemend monument van de gruwelijkheden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gepleegd. Het dorp werd door een SS eenheid verwoest waarna er onder de bewoners een bloedbad werd aangericht.

Oradour sur Glane


Vlak na de oorlog bezocht De Gaulle Oradour en besloot dat het dorp moest blijven zoals de Duitsers het hadden achtergelaten, en zo is het nog steeds.

Oradour-sur-Glane was een gewoon dorp op het Franse platteland waar wij zo van houden. Het zou nooit in de geschiedenisboeken zijn gekomen als de tweede SS pantserdivisie 'Das Reich' niet op zaterdagmiddag 10 juni 1944 het dorpje omsingelde en alle aan- en afvoerwegen afsloot. De divisie kwam uit het zuiden waar het in Tulle al een bloedbad had aangericht.

Oradour sur Glane


Alle inwoners werden verzameld, waarna de mannen van de vrouwen werden gescheiden. Niet veel later werden de mannelijke inwoners doodgeschoten. De vrouwen en kinderen werden vervolgens in de kerk opgesloten, die daarna werd opgeblazen, en de rest van het dorp werd verwoest.

In een paar uur werd een compleet dorp met koelbloedige efficiëntie verwoest. 642 mensen vonden die dag de dood, slechts zes dorpelingen wisten te ontsnappen.

In 1999 is er een ondergronds herinneringscentrum gebouwd met een enorme parkeerplaats. Het gebouw ligt voor een groot gedeelte onder de grond en is enorm. Het bovengrondse deel is opgetrokken uit cortenstaal en doet zeer modern aan.

Binnen is het donker en wordt aan de hand van foto's, films en ander audiovisueel materiaal de geschiedenis van het dorp en de Tweede Wereldoorlog verteld. Een prima tentoonstelling in een moderne omgeving, niets mis mee.

Om het dorp te bereiken, loop je door een enorme betonnen tunnel die onder de D3 doorloopt. Ook dit is indrukwekkend en het geeft je het idee dat je door de tijd terugloopt. Eenmaal uit de tunnel sta je direct midden tussen de verwoestingen. Als er iets bestaat als historische sensatie die je kan voelen, dan is het hier!

Oradour sur Glane


Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 10 december 2018.
De eerste publicatiedatum is vrijdag 19 mei 2017, 20:02.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

14 reacties

  1. Huub
    Huub schreef op zaterdag 20 mei 2017 om 00:26  | reageer

    Leuk om te lezen en te zien. Een aantal van deze locaties ken ik zelf ook!

  2. gast schreef op dinsdag 23 mei 2017 om 10:40  | reageer

    Hasard wordt momenteel afgebroken, bijna niets meer te zien. Chartreuse makkelijk toegankelijk?? ik heb andere ervaringen namelijk. We werden zelfs door honden naar de uitgang begeleid.

  3. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 23 mei 2017 om 10:50  | reageer

    @gast: Hasard stond inderdaad op de lijst om te worden gesloopt. Van Chartreuse wist ik het niet. Ik kon een jaar geleden (en met mij vele anderen) nog gewoon ongehinderd het terrein verkennen. Jammer!

  4. Aart van Weelden
    Aart van Weelden schreef op dinsdag 23 mei 2017 om 12:38  | reageer

    Prachtige locaties. Maar kijk eens in je omgeving. Vaak staat daar al jaren een huis leeg en is heel urbex. Of een oude schuur.
    Het is zo gewoon dat het niet meer opvalt.

  5. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 23 mei 2017 om 12:41  | reageer

    @Aart: dat klopt helemaal! Helaas zijn we in Nederland nogal 'opruimerig' en worden panden snel gesloopt. In België heb je meer kans, maar is de politie ook sneller ter plaatse. En daar zijn ze niet mals met bekeuringen en soms zelfs celstraffen..

  6. evan
    evan schreef op dinsdag 23 mei 2017 om 14:36  | reageer

    Waterschei is niet toegankelijk, ik woon er kortbij,
    ze zijn aan het renoveren.
    Chartreuse ook niet

  7. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 23 mei 2017 om 15:05  | reageer

    @Evan: die dingen veranderen snel zie ik...

  8. gast schreef op dinsdag 23 mei 2017 om 18:06  | reageer

    Als Nederlander kun je beter niet naar Doel gaan. Brandstichting en vernieling worden snel in verband gebracht met NL kentekens die her en der opduiken. En met een camera zien ze je daar helemaal liever gaan dan komen.
    Waterschei is in ontwikkeling, alle ouwe meuk is hermetisch afgesloten.
    Leuk lijstje, eigenlijk blijft alleen de laatste bestemming over....

  9. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 23 mei 2017 om 18:55  | reageer

    @gast: de locaties in Duitsland zijn natuurlijk ook altijd (blijvend) toegankelijk!

  10. Sven van santvliet
    Sven van santvliet schreef op dinsdag 23 mei 2017 om 20:22  | reageer

    Veel plat gefotografeerde locaties die ofwel quasi niet meer bestaan, ofwel idd zwaar bewaakt worden ofwel een toeristische trekpleister zijn. Ik had meer gehoopt van dit artikel. Vele foto's zijn ook buiten -op een veilige afstand- genomen. Urbex draait om zoeken, ontdekken en sfeer weer te geven. Ik mis iets in dit artikel.

  11. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 25 mei 2017 om 12:27  | reageer

    @Sven: goede tips over bruikbare technieken of goede locaties zijn altijd welkom hoor!

  12. Whitney
    Profiel Whitney schreef op zaterdag 14 april 2018 om 08:33  | reageer

    Twee weken geleden nog in Chartreuse geweest. Poort staat gewoon open, geen problemen om binnen te komen. En enkele andere fotografen en wandelaars met of zonder hond. Ik heb gelukkig geen problemen ervaren. Zeker een mooie beginnerslocatie!

  13. Wyandavdbrandhof
    Profiel Wyandavdbrandhof schreef op donderdag 13 september 2018 om 15:32  | reageer

    @Michelle Peeters Vorige week ben ik samen met mijn vriend naar Chartreuse geweest, wij konden op 2 manieren op het terrein komen en overal naar binnen lopen. Een prachtige locatie voor hele mooie foto's!

  14. Lili
    Profiel Lili schreef op zondag 13 januari 2019 om 18:57  | reageer

    ik ben 20 jaar geleden begonnen met Urbexen Was , samen met Henk van Rensbergen, mee van de eerste fotografen die op zoek ging naar verlaten plaatsen Het had toen nog niet de naam en was het niet simpel , zoals nu, om aan adressen te geraken Gewoon ogen en oren open houden Toen was het nog niet zo'n hype Tegenwoordig doet iedereen presies aan Urbex Meestal gaat het om de kick om ergens binnen te geraken en worden er veel foto's met gsm getrokken en trekken de foto's op niks Zo'n bende al dikwijls tegen het lijf gelopen
    Maar om Fort van Breendonk en Oradour sur Glane ook een urbexlocatie te noemen vind ik erover ! Beetje respect voor deze gruwel aub !

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord