
Alles wat je moet weten over resolutie
maandag 30 juni 2025, 22:44 door Nando Harmsen | 198x gelezen | 0 reactiesWeet jij wat de resolutie van je camera is? Weet jij wanneer je de PPI of DPI waarde moet gaan gebruiken? Twijfel je, dan is dit artikel voor jou. Laat er geen onduidelijkheid meer over zijn.
Het lijkt allemaal vanzelfsprekend, maar dat blijkt toch niet altijd zo te zijn. Termen worden vaak door elkaar gehaald. Sommige beweringen op internet lijken bijna in het rijtje urban myths te vallen.
Het is allemaal logisch als je op de goede weg zit. Maar die weg vinden blijkt niet altijd even eenvoudig. Misschien wordt het voor eens en altijd duidelijk na het lezen van dit artikel.
Een sensor heeft een resolutie in pixels
De sensor in je camera produceert een beeld dat bestaat uit pixels. Het is niets meer dan dat. Bijvoorbeeld 6000 x 4000 px (25 miljoen pixels in totaal = 25 megapixels). Dat is de resolutie van je camera.

Een beeldscherm heeft een resolutie in pixels
Je kijkt de foto op je beeldscherm. Dat beeldscherm is meestal fullHD (1920 x 1080 pixels), 4K (2640 x 2160 pixels) of ertussenin (2560 x 1440 pixels). Dat is de resolutie van je beeldscherm.
Kijk je de foto uit je camera op je beeldscherm? Dan weet je dat die 6000 x 4000 pixels grote foto 'verkleint' moet worden om volledig op het beeldscherm weergegeven te kunnen worden. Kijk je de foto op 100% grootte, dan wordt er een klein deel van de foto weergegeven.

Een uitgeprinte of afgedrukte foto heeft een resolutie in dots per inch
Ga je een foto uitprinten, dan moet je weten wat de resolutie van de print is. Hoeveel inktdruppeltjes worden er per inch gebruikt? Hoe meer druppeltjes inkt per inch, hoe hoger de resolutie.

Ik gebruik heel bewust inch, want dat is de afkorting DPI. Je kan het omrekenen naar dots per centimeter door het getal te delen door 2,54. Eén inch is namelijk 2,54 centimeter.
Om het eenvoudig te houden stel ik het inktdruppeltje (de dot in dots per inch) gelijk aan een pixel. Dat zit voor dit voorbeeld dicht genoeg bij de waarheid.
Printgrootte uitrekenen
Heb je een foto met een resolutie van 6000 x 4000 pixels, en weet je de resolutie van de print die je gaat maken? Dan kan je uitrekenen wat de maximale grootte in inch of centimeter een print van die resolutie kan worden.

De resolutie van de foto delen door de resolutie van de print vertelt je de maximale printgrootte.
Bijvoorbeeld, bij 300 dpi printresolutie en 6000 x 4000 pixels cameraresolutie. Dan kan je maximaal 20 inch (6000 / 300) bij 13 inch (4000 / 300) uitprinten. Dat is 50 x 33 centimeter.
Waarom kan je DPI instellen bij exporteren van een foto?
Ga je een foto exporteren voor gebruik van print of weergave op een scherm, dan is het aantal pixels het enige van belang is. Toch kan je vaak een DPI waarde invullen.
De DPI waarde is niet belangrijk voor scherm-weergave. Je mag elke DPI-waarde invullen die je maar wilt. Het enige wat telt is het aantal pixels want de foto wordt weergegeven op een scherm dat uit pixels bestaat.
De DPI waarde kan wel belangrijk zijn wanneer je gaat printen of laat printen. De DPI-waarde bepaalt namelijk hoeveel dotjes inkt er per inch worden gebruikt. De combinatie van pixels en DPI-instelling bepaalt hoe groot de print gaat worden.
Wat als je de foto gaat croppen
Croppen betekent dat je een deel uit de foto gaat gebruiken. Dat betekent dat je pixels gaat weggooien. Hierdoor hou je minder pixels over. De resolutie van de foto wordt lager.

Neem als voorbeeld de foto uit de camera met een resolutie van 6000 x 4000 pixels. Crop je de helft van de hoogte en breedte weg, dan hou je 3000 x 2000 pixels over. De resolutie is kleiner geworden.
Op een 4K beeldscherm van 3840 x 2160 pixels kan je de foto niet langer beeldvullend weergeven. Je hebt te weinig pixels. Ga je printen, dan kan je vanzelf ook minder groot printen.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Ook interessant
-
Een 3.200 megapixel camera
door Nando Harmsen
-
Wanneer maak je welk soort panorama?
door Nando Harmsen
-
Het verschil tussen bestandsgrootte en resolutie
door Nando Harmsen
-
Heeft de hoge resolutie optie van de Canon EOS R5 enig nut?
door Nando Harmsen
-
Update je Canon EOS R5 en krijg 400 megapixel foto's
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
43.589 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.

Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.
