Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Croppen is goed, maar overdrijf niet als het op dierenfoto's aankomt

maandag 12 mei 2025, 16:16 door | 1.952x gelezen | 5 reacties

Het is goed om te croppen. Daarmee kan je een mooie beelduitsnede maken wat in het veld niet mogelijk was. Het stelt je in staat op de puntjes op de compositie-i te zetten. Maar als het op dierenfoto's aankomt, overdrijf dan niet.

Ik zie vaak hoe enthousiaste dierenfotografen een foto flink croppen. Dit heeft vaak een reden dat het gewenste brandpunt niet in bezit was. Croppen zorgt voor een vergrote weergave van het dier. Daar is niets mis mee.

Tot het croppen extreme vormen aanneemt. Een dier dat zo digitaal gecropt wordt dat het van neus/snavel tot staart in beeld is. De randen van de foto worden nog net niet geraakt. Dat is zonde.

Nando kramsvogel extreem crop

Extreem croppen vind ik vaak niet de beste keuze.

Natuurlijk moet iedereen het voor zichzelf weten, maar ik ben ervan overtuigd dat een dier ruimte moet hebben om te ademen. Er moet ruimte zijn om het biotoop te laten zien, de omgeving. Daarmee krijg je de gelegenheid om een verhaal te vertellen.

Nando kramsvogel normale crop

Laat de omgeving zien, en de foto gaat meer vertellen.


Een dier van rand tot rand in beeld is goed voor een biologieboek, of een determinatieboek. Het is een onpersoonlijke weergave van het dier. Laat je meer in beeld zien, dan gaat de foto leven.

Het is natuurlijk geen zwart-witverhaal. Het betekent niet dat je nooit een dier zo krap in het beeldvlak mag zetten. Denk wel na over wat je met de foto wilt vertellen. En kies wat jij het beste vindt. Want soms is een echt portret van een dier ook mooi. Maar dan hebben we het over een vorm van portretfotografie.

Nando dieren in landschap

Ik heb de voorkeur voor landschapsfoto's met dieren erin. Hoe groot of hoe klein de dieren moeten worden hangt af per foto.

Dan is er nog een extra probleem dat mogelijk de hoek om komt kijken. Croppen betekent dat je resolutie weggooit. Met hoge resolutiesensoren heb je veel speelruimte, maar bedenk dat extreem croppen ook lensfouten en ruis versterkt.

Crop je extreem, dan kan het zelfs voorkomen dat je denkt dat een camera slecht is als het op ruis aankomt. Maar de kans is veel groter dat de oorzaak bij een extreme crop kan liggen.

Ben jij een dierenfotograaf? Laat weten wat jij doet met het croppen van een beeld. Hoe beeldvullend wil jij het dier in de foto hebben?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

5 reacties

  1. Willem
    Willem schreef op dinsdag 13 mei 2025 om 13:07  | reageer

    Onze hond is mijn model. Ik vind het mooi als ik zijn kop beeldvullend in beeld heb. Echter een totaal van het dier is ook niet verkeerd. Met mijn 18-400 (Tamron) hoef ik niet te croppen.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 13 mei 2025 om 13:17  | reageer

    Voor een huisdier fotograferen is croppen meestal minder van toepassing. Je kan er op 1 meter vanaf staan, of 10 meter. Je kan inzoomen als het nodig is, of uitzoomen.
    Echter, ik weet uit ervaring dat je soms een foto van een mooi moment maakt waarbij je achteraf denkt: die zou wat meer close-up moeten zijn. In dat geval is croppen een mogelijkheid. Ook met een 18-400mm.
    En dan geldt ook: ga niet te ver daarin.

  3. Joke vd Berg
    Joke vd Berg schreef op dinsdag 13 mei 2025 om 14:38  | reageer

    Ik vind het wel een goede artikel, want ik ben zelf idd geneigd om best veel te croppen, ik zal hier in het vervolg beter op letten!

  4. gast schreef op dinsdag 13 mei 2025 om 15:28  | reageer

    Ik gebruik mijn telelens ook vaak voor libellen en vlinders die net te ver weg zitten voor de macrolens. Ook met de minimale scherpstelafstand van zo'n 90 cm hou je dan nog weleens wat teveel ruimte over... croppen doe ik dus regelmatig maar wel altijd in de rawconverter en dan goed opletten op de kwaliteit. Belangrijk daarin blijft een goede compo en leefruimte voor het beestje, wat dat betreft ben ik het helemaal met je eens.
    gr Ron

  5. Joseph
    Joseph schreef op dinsdag 13 mei 2025 om 18:09  | reageer

    Ik maak veel foto's van vliegende vogels en de achtergrond is dan lucht en de vogels zijn dan klein. Dus croppen maar !!

Deel jouw mening

Bekijk ons reactiebeleid.

Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

43.667 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord