De extra kosten bij een nieuwe camera
maandag 23 december 2024, 20:10 door Nando Harmsen | 1.978x gelezen | 10 reactiesGa je beginnen met fotografie? Zoek je een nieuwe camera? Of ben je toe aan een upgrade, om wat voor reden dan ook? Vergeet dan niet de extra kosten die je kan hebben als je een nieuwe camera koopt.
Meestal ben je er niet als je een nieuwe camera koopt. Welke kosten dat zijn hangt een beetje af van wat de reden van de nieuwe camera is. Heb je een budget gekozen, hou dan altijd rekening met de extra kosten.
Ben een beginnende fotograaf, dan zijn de extra kosten misschien hoger dan als je al lang aan het fotograferen bent. Wie een upgrade naar een nieuwe camera maakt, heeft meestal al veel van de extra kosten gemaakt.
Om een idee te hebben waar je mee rekening moet houden heb ik een lijst samengesteld. Misschien zijn niet alle punten van belang voor je. Maar het is goed om rekening te houden met de dingen die wel van belang voor je zijn.
1 - Geheugenkaartje(s)
Een geheugenkaartje is nodig om de foto's op te slaan. Die zit niet standaard bij een nieuwe camera. Begin je met fotografie, zorg dat je er eentje koopt die geschikt is voor je camera, met de juiste snelheid.
Doe je een upgrade? Controleer dan dat je dezelfde geheugenkaartjes kan gebruiken, of dat je een nieuwe moet kopen. Dat kan een ander type zijn, of een grotere snelheid. Of met meer opslagcapaciteit.
2 - Reserve accu
Eén accu is maar alleen. Is de accu leeg, dan kan je niet verder met fotograferen. Moderne camera's verbruiken best wat stroom. Een accu kan sneller leeg raken dan je denkt. Een reserve accu kan dan een goede keuze zijn.
3 - Een batterijlader
Hou er rekening mee dat nieuwe camera's vaak niet meer met een lader geleverd worden. Je moet de accu in de camera opladen. Dat kan lastig zijn, zeker als je een reserve batterij hebt. Dat betekent dat je er dan een lader bij moet kopen.
Soms kan je een powerbank gebruiken als je accu leeg is, zodat je wel door kan fotograferen. Echter, je moet dan wel een geschikte powerbank hebben. Heb je die niet, en wil je gebruik maken van deze mogelijkheid als je camera het toelaat, is dat ook een aparte aanschaf.
4 - Goede fototas
Een camera heb je niet altijd omhangen, of in de hand. Een fototas is noodzakelijk, ook om een reserve accu, reserve geheugenkaartje, en wat nog meer mee te nemen. Start je met fotografie, dan komt die aanschaf erbij. Fotografeer je al, kijk of de nieuwe camera erin past.
Zorg voor een goede kwaliteit tas, die goed werkt voor jouw soort fotografie. Je zou de eerste niet zijn die een te kleine, of een te grote fototas koopt. Denk na over de toekomst maar hou ook rekening met het heden.
5 - Zonnekap en/of filter
Een zonnekap is goed voor bescherming en het tegengaan van reflecties van schuin invallend licht. Dure objectieven komen standaard met een zonnekap. De goedkopere meestal niet, vooral niet als het een kitlens is. Die aanschaf is er dus ook.
Wil je extra bescherming voor je frontlens omdat je bang bent voor krassen? Dan zal een UV-filter of protection filter wat gerustheid brengen. Kies een goed filter, en die zijn niet heel goedkoop.
6 - Een betere draagriem
De standaard draagriem die bij een camera zit is meestal minder comfortabel. Bovendien loop je te koop met je cameramerk met opvallende grote letters op de riem. Wil je dat niet, en zoek je iets meer comfortabels? Dan moet je een nieuwe camerariem kopen.
Een nieuwe riem is meestal niet direct van belang, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Doe je een upgrade van je camera? Hou er dan rekening mee dat je misschien een nieuwe riem, of koppelstuk nodig kan hebben.
7 - Extra objectief en/of flitser
Dit is meestal niet direct een aanschaf voor de beginnende fotograaf, en meestal helemaal niet voor wie een upgrade doet. Echter, wil je een bepaalde soort fotografie gaan beoefenen waarvoor een speciaal objectief nodig is? Dan is het wel nodig.
Denk aan een macro objectief, of een tele zoomobjectief als je dieren wilt fotograferen. Of een portretobjectief voor mooie onscherpte in de achtergrond. Doe je een upgrade, controleer dan of de objectieven die je hebt ook op de nieuwe camera passen.
Dit geldt natuurlijk ook voor een flitser. Als je veel binnen gaat fotograferen moet je een goede flitser erbij hebben. Zorg dan wel dat je leert hoe je deze gebruikt. Tip 10 helpt daarbij.
8 - Software
Fotograferen is één ding. Je wilt de foto's ook gebruiken of bewerken. Daar is vaak software voor nodig. Hoewel er zeker gratis mogelijkheden zijn, kunnen deze beperkt zijn. Denk dus na over wat je wilt gaan doen en probeer het direct goed aan te pakken.
Voor wie al een tijd fotografeert zal dit geen extra aanschaf zijn. Maar de beginnende fotograaf moet daar zeker wel rekening mee houden. Veel camerafabrikanten leveren geen gratis bewerkingssoftware erbij, helaas.
9 - Een nieuwe computer of hardeschijf ruimte en backup
Heb je een oude computer? Let dan op de mogelijkheden die deze nog biedt. Is de computer nog goed genoeg om de foto's op te slaan of bewerken. Zeker opslagruimte zal belangrijk zijn. Misschien niet direct, maar uiteindelijk wel.
Wie een camera upgrade doet, zal misschien merken dat de computer plots moeite heeft met de nieuwe bestanden. Of de harde schijfruimte gaat sneller volraken.
Echter, backup zal misschien het belangrijkste van alles zijn. Zorg dat je kunt backuppen. Of via de cloud via een backupdienst die betaald zijn, of door regelmatig handmatig een backup te maken naar een externe schijf.
10 - Cursus
Investeer in een goede cursus. Met name de beginnende fotograaf kan daar heel grote vooruitgang mee boeken. Een lidmaatschap op Photofacts Academy, bijvoorbeeld. Of een workshop bij mij, natuurlijk.
Een goede cursus vormt een solide basis voor veel plezier in fotografie, en voorkomt veel ergernis als je zit te worstelen met alle nieuwigheden van je nieuwe camera.
Meer weten over de basis van fotografie?
Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete nieuwe basiscursus fotografie. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
10 reacties
-
Mat K schreef op dinsdag 24 december 2024 om 11:13 | reageer
Waarom staat er niet bij dat je misschien ook nog wel een lensadapter nodig hebt.
-
-
Lauran schreef op dinsdag 24 december 2024 om 12:22 | reageer
Kitlenzen kun je het best gelijk in de vuilnisbak gooien. Fotograferen leer je pas ná een degelijke opleiding. Pas dan ga je meters maken. Online heb je niets aan. En qua camera heb je er zowiezo 2 nodig. Zeker minimaal 1 als backup.
-
-
Arnold Velderhof schreef op dinsdag 24 december 2024 om 12:30 | reageer
Wat te denken aan een andere afstandsbediening en kabels omdat die niet meer op de nieuwere camera passen.
-
Peter Heins schreef op dinsdag 24 december 2024 om 16:39 | reageer
Het gaat hier over beginnende fotografen. Bovendien heeft niet iedereen budget voor 2 camera's. En waarom zou een hobby fotograaf 2 camera's MOETEN hebben? Persoonlijk durf ik er mijn handen voor in het vuur te steken als je bijvoorbeeld een Canon 5D Mark ...... koop , dat je geen back-up nodig hebt . Gebouwd als een tank en in geval van nood heeft iedereen tegenwoordig zijn smartphone als back-up . ( heb ik zelf een keer in ijsland gehad toen ik de berg op ging naar een waterval en vergeten was een extra accu in mijn jaszak te doen. Toen was ik blij met mijn Samsung S20 FE )
-
-
Bart Rijvers schreef op dinsdag 24 december 2024 om 18:55 | reageer
Bij de overschakeling van Canon naar Sony had ik ook een converter maar die legt ook beperkingen op aan functionaliteit ten opzichte van Sony of lenzen met Sony mount. M'n Canon 70-200 focust namelijk een beetje te dichtbij en bij Sony lenzen kun je dat calibreren, de Canon dus niet.
De upgrade van 26 naar 61 megapixels trok m'n oude PC ook niet meer zeker als je met AEB, focus stacking, panorama fotos of combinatie van deze werkt.
Verder inderdaad flitser (indien je TTL fotografeert) is anders, draad ontspanner, L bracket, macro tubes, oplader (ook voor in de auto).
Die converter was voor mij dus een manier om tzt Sony mount lenzen te kopen -
peterheins schreef op woensdag 25 december 2024 om 11:40 | reageer
@BartRijvers : even 2 aandachtspuntjes, Bij Canon kan je ( tenminste in de camera's die ik heb , 5D Mark IV en heb gehad , in het menu de back-en frontfocus zelf per lens corrigeren . En bij mirrorless camera's is het probleem van de back-en front focus grotendeels of helemaal verdwenen . Dus dan is calibreren niet nodig.
-
Mac schreef op vrijdag 27 december 2024 om 08:17 | reageer
@Lauran
Veel van de beste fotografen hebben nooit en cursus gevolgd, hebben alles zelf geleerd.
2 camera's heb je absoluut niet nodig. Als je professioneel bent en je er geld mee verdient, dan kan het in veel gevallen wel handig zijn. Maar anders, absoluut niet nodig.
Kit lenzen zijn tegenwoordig zo goed, dat je er hele goede foto's mee maakt. Dus het is absoluut niet nodig om hem weg te doen
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Cameratas met 25.000 euro aan gear kwijt - en terug
door Elja Trum
-
Adobe en de kosten voor AI generative fill
door Nando Harmsen
-
Prijzen voor fotografie vermelden op je website of niet?
door Wilmar Dik
-
Extra kosten bij de aanschaf van een nieuwe camera
door Nando Harmsen
-
Vrouw van fotograaf geschokt door prijzen apparatuur
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.027 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.