De juiste Facebookstrategie voor jouw bedrijf
maandag 18 september 2017, 20:02 door Michelle Peeters | 7.461x gelezen | 0 reactiesIk bezocht in juni dit jaar de lezing van Carolien Tesselhof van Tesselhofmedia.nl over Facebook marketing tijdens de jaarlijkse barbecue van fotoverkoopplatform Oypo.
De presentatie ging over hoe je Facebook optimaal kunt inzetten voor je bedrijf, zodat je meer volgers en daardoor ook meer klanten kunt winnen.
Ondanks mijn scepticisme hierover, mede door eigen ervaringen en de reacties op het artikel Het gebruik van social media als fotograaf van Fabian Viester werd mijn mening hierover al snel veranderd tijdens het volgen van deze flitsende presentatie met zeer waardevolle tips!
1. Gebruik top-5 platformen 2017
Ten opzichte van 2016 is het dagelijks gebruik ervan ook behoorlijk toegenomen. Op volgorde van populariteit zijn dit:
WhatsApp met 10,9 miljoen gebruikers, Facebook met 10,4 miljoen gebruikers, Youtube met 7,5 miljoen gebruikers, LinkedIn met 4,3 miljoen gebruikers en tot slot Instagram met 3,2 miljoen gebruikers.
De overige, minder populaire platformen zijn op volgorde van het aantal gebruikers ervan:
Twitter met 2,6 miljoen gebruikers, Pinterest: 2,4 miljoen, Snapchat: 1,9 miljoen, Tumblr: 0,4 miljoen, WeChat: 0,1 miljoen en tenslotte Foursquare: 0,1 miljoen.
Het valt op dat Instagram, Youtube en Snapchat vooral populair zijn onder jongeren. Whatsapp en Facebook zijn populair onder alle groepen.
2. Facebook account-instellingen
Deze presentatie ging specifiek over Facebook. Als je een bedrijfspagina aanmaakt op Facebook, zorg er dan voor dat je je account-instellingen volledig en goed invult.
- De paginanaam: vul hier je naam of bedrijfsnaam in
- Profielfoto: een logo of een persoonlijke (team) foto
- Omslagfoto: zorg voor herkenbaarheid, aangevuld met belangrijke informatie (website url, contactgegevens, USP's, Call-to-action)
- Actieknop: kies een actie die bij jouw bedrijf past
- Tab 'Info': vul je profiel zo volledig mogelijk in
- Chatfunctie instellen: staat automatisch aan, eventueel kun je een reactieassistent invullen als jij de enige bent die beschikbaar is voor Facebook Messenger (via instellingen, berichten)
- Reviews verzamelen. Het aantal sterren staat dan prominent op je Facebookpagina. Dit kun je ook uitschakelen via instellingen.
Twee belangrijke feiten
Facebook laat jouw post maar aan zo'n 10 procent van je pagina-likes zien!
Gemiddeld klikt maar 1,7 procent door op een bericht op Facebook.
3. Organisch bereik vergroten
Organisch bereik is het totale aantal unieke personen aan wie je bericht is weergegeven als resultaat van onbetaalde verspreiding. Betaald bereik is het totale aantal unieke personen aan wie je bericht is weergegeven als resultaat van advertenties.
Maar hoe vergoot je nu je organisch bereik?
- Probeer je berichten af te wisselen (dus niet allemaal hetzelfde soort berichten plaatsen). Dit doe je door te informeren, inspireren, interesseren en interacteren
- Probeer ook af te wisselen met types berichten. Dus niet alleen tekst, maar ook video, livestream en foto's
- Probeer een 80-20 verhouding aan te houden waarbij 20 procent van je posts aanzet tot actie
- Maak een contentkalender, bijvoorbeeld via: inhaakkalender. Je kunt je hier gratis aanmelden en zij sturen je tijdig alerts van aankomende feestdagen en andere marketing momenten waarop je het beste kunt inspelen.
Nog een belangrijk feit
Mensen zijn op Facebook niet op zoek naar jou, maar naar INSPIRATIE! Ze willen er dus zelf iets aan hebben. Maar hoe ga je dat dan aanpakken?
4. Informeren, inspireren, interesseren, interacteren
Voordat je een bericht plaatst moet je goed nadenken over een aantal zaken, waaronder: wat is je tone of voice? Jij/jouw of u/uw?
Heb je een huisstijl (lettertype en kleurgebruik in afbeeldingen) die je hanteert? Wat voor soort afbeeldingen wil je gebruiken? Denk na over privacy
Wie is verantwoordelijk om de reacties in de gaten te houden/reageren? Hou er rekening mee dat Facebook vluchtig is; mensen verwachten snelle reacties
Informeren:
Zorg dat je echt informatief bent in je postings. Dat je lezers echt het gevoel krijgen dat ze hierdoor geïnspireerd raken en/of iets kunnen leren. Om waardevol te zijn voor jouw doelgroep hoef je daarvoor niet alles zelf te doen.
Een aantal zaken die leuk zijn om te delen zijn: nieuwe ontwikkelingen, tips (bijvoorbeeld tips en trucs om je eigen kinderen op de foto te zetten), adviezen, het delen van andermans content: artikeltjes, of een quote (denk aan naamsvermelding, en als het om afbeeldingen gaat aan auteursrecht).
Als je bijvoorbeeld op een seminar geweest bent, deel dan je waardevolle inzichten!
Inspireren:
Als je een bepaalde uitspraak vaak gebruikt kun je bijvoorbeeld je eigen quotes maken (eventueel in combinatie met een afbeelding: www.canva.com waarmee je je eigen ontwerpen kunt maken).
Je kunt ook een quote delen van iemand anders en die aanvullen met jouw inzichten. Of je kunt een inspirerende blog of een leuk bericht delen en laten zien hoe je dingen kunt combineren en/of toepassen.
Interesseren:
Maak gebruik van humor/amusement (wel gelinkt aan je doelgroep) en gebruik (animatie-)filmpjes of behind-the-scene foto's en filmpjes. Laat zien wie er achter je bedrijf zitten.
Laat testimonials zien van tevreden klanten, deel ervaringen en tools/hulpmiddelen die jouw klanten kunnen gebruiken.
Interacteren:
Stel vragen als: Wat is jouw nummer één tip om.., wat is jouw favoriete boek, wat is jouw mening over iets in jouw markt. Creëer een poll of doe een quiz (laagdrempelig houden).
Begin een 'like en win' of 'comment en win' actie. Beantwoord veelgestelde vragen aan jouw bedrijf op Facebook en nodig uit om ook een vraag te stellen.
5. Tips voor meer likes
- Vraag je Facebookvrienden je Facebookpagina te liken
- Nodig mensen die een post van je liken uit om je pagina te liken
- Plaats een link naar je Facebookpagina in de signature van je e-mail communicatie met klanten
- Plaats een Facebook likebox op je website met de Facebook Page Plugin
- Zet een 'like ons'-button op de bedanktpagina
- Deel je Facebookpagina via je andere kanalen (Twitter, Instagram, Pinterest, LinkedIn)
- Geef iets weg voor een like (gratis verzending, korting) en gebruik hiervoor de viraal coupon plugin voor Woocommerce of Wordpress
- Maak gebruik van je visitekaartje
- Zet een annotatie in je YouTube-video's
- Plaats een 'call-to-action' op je Facebook omslagfoto
- Plaats je paginaURL op iedere afbeelding die je deelt op Facebook
- Plaats een pop-up op je website
- Hou een 'like en win' contest. Dit is een effectieve manier om een grotere doelgroep te bereiken, mits je het goed aanpakt. Houd je wel aan de regels: je mag niet de indruk wekken dat het een actie is vanuit je bedrijf en je mag geen gebruikmaken van connecties van Facebook gebruikers of hun tijdlijn: sharen of taggen mag dus geen voorwaarde zijn.
Ga na wat je met je actie wilt bereiken: meer Facebookbereik? Dan je bericht/pagina laten liken. Dat is echter eenmalig en levert vaak niet zoveel op.
Beter is het om een 'optin' te gebruiken: je laat mensen hun naam en e-mail adres invullen zodat je ze later nog kunt bereiken. Vraag om een bepaalde pagina op je site te bezoeken die je kunt retargeten.
Zorg dat je een doelgroep bereikt die wel interesse heeft in jouw product en niet alleen uit is op bijvoorbeeld een gratis iPad of reisje. Geef niet je eigen product weg, maar wel iets wat eraan gerelateerd is.
Verkoop je bijvoorbeeld FC-Twente fanartikelen, geef dan een rondleiding weg of tickets voor de wedstrijd.
Like en Win actie inspiratie: laat je Like & Win pagina/post liken als voorwaarde om mee te doen, laat je Like & Win pagina/post liken plus laat ze een mailadres achterlaten op je website (optin), vraag waarom ze zouden moeten winnen en kies de meest originele reactie, laat ze een zin aanvullen, laat ze een foto uploaden, et cetera.
6. Adverteren
Adverteren is Betaald bereik: het totale aantal unieke personen aan wie je bericht is weergegeven als resultaat van advertenties. Het tegenovergestelde van organisch bereik in punt 3 dus.
Waarom zou je adverteren op Facebook?
Je hebt hierdoor een groter potentieel bereik en veel mogelijkheden om doelgroepen te segmenteren.
Je kunt gaan opsplitsen in land/regio/woonplaats, taal, leeftijd, interesse, geslacht, opleiding/studie, gezinssituatie, lifestyle, et cetera. En daarnaast kun je gaan segmenteren op Facebookgedrag: likers, volgers of juist niet-volgers, foto-uploaders, event-makers, spel-spelers.
Andere voordelen van adverteren zijn: het hebben van een eigen doelgroep die je kunt uploaden naar Facebook, je kunt een behoefte creëren en engagement aangaan (meer mogelijkheden tot interactie dan bijvoorbeeld op Google).
Door het instellen van doelstellingen kun je meer verkeer naar je website krijgen, leads, events en naamsbekendheid promoten.
De nadelen van Facebookadverteren zijn dat eigenlijk niemand zit te wachten op een verkooppraatje. Je moet dus op zoek naar goede invalshoeken.
Facebook is minder geschikt voor directe sales: door de sociale context zijn Facebookgebruikers minder genegen om hun portemonnee te trekken. Voor internationale producten/diensten kan Google een beter alternatief zijn.
Facebook optimaliseert je advertentie op het ingestelde doel. De drie hoofddoelstellingen zijn:
- Bekendheid: doelstellingen die interesse in je bedrijf, product of dienst genereren
- Overweging: doelstellingen die zorgen dat mensen over je bedrijf gaan nadenken en op zoek gaan naar informatie
- Conversies: doelstellingen die mensen met interesse in je bedrijf aansporen je product of dienst te gebruiken of kopen.
7. Facebook pixel
Met een Facebook-pixel kan Facebook zien wie er een Facebook-account heeft en jouw website heeft bezocht. Aan de hand hiervan kun je advertenties optimaliseren. Mensen targeten in een een aangepaste doelgroep op Facebook en gericht op adverteren.
Facebook-pixel is echt waardevol en de moeite om je daarin te verdiepen!
Retargeten: wel iets in het winkelwagentje, maar niet aangeschaft: stuur ze een reminder om terug te komen.
8. Doelgroep Facebook-advertentie
Hoe kies je nu je doelgroep bij het plaatsen van je advertentie? Je kunt een specifieke doelgroep kiezen, bijvoorbeeld vanuit je Facebook-pixel, vanuit een bestand of uit samengestelde Facebook advertenties (alleen de 'pagina-likes' of die juist niet).
Zorg ervoor dat je de problemen/behoeftes/interesses van je doelgroep kent. En wees er tot slot zeker van dat de advertentie aansluit bij de behoefte van je doelgroep.
9. Copywriting
Copywriting is het belangrijkste onderdeel van je advertentie. Wees niet bang voor lange teksten, inspireer mensen juist met storytelling. Een klik aan het einde van een lange tekst is meer waard, want ze weten waarvoor ze klikken. De uiteindelijke conversie ligt dan vaak hoger.
Bedenk wat je wilt bereiken en wat hierbij in de weg staat. Kortom: ken je doelgroep. Maak de koptekst in hoofdletters en zo verleidelijk mogelijk. Hoe je + {belofte} test met twee verschillende argumenten. Lanceer een stelling die gelieerd is aan de 'pijn' van de doelgroep. Druk op de pijnlijke plek!
Laat zien dat je snapt hoeveel tijd/energie/geld iets kost. Je wilt een conversatie, dus stel ook af en toe een vraag. Laat oplossingen zien of doe een belofte. Laat zien wie je bent, maak het persoonlijk.
Aantallen en nummers werken goed! Geef aan dat een aanbieding beperkt geldig is, durf een limiet te stellen. Creëer een duidelijke call-to-action en laat zien wat ze krijgen. Gebruik hoofdletters, tussenkoppen en witregels.
Gebruik een afbeelding op maat bij je advertentie die relevant is voor je doelgroep. Mensen klikken namelijk sneller als iets herkenbaar is. Werk in je afbeelding met veel contrast en gebruik niet meer dan 20% tekst in je afbeelding. Gebruik www.canva.com voor afbeeldingen bij je Facebook advertenties of bij je posts.
10. Algemene tips
Een aantal algemene tips die je kunt nastreven voor een optimaal gebruik van Facebook voor je bedrijf zijn bijvoorbeeld dat je een contentkalender maakt, dat je je berichten vooruit inplant en dat je je reacties goed in de gaten houdt.
Afwisseling in het soort en type berichten scoort goed, evenals het benutten van je omslagfoto. Testen met met verschillende soorten advertenties waarbij je voor iedere klant een specifieke advertentie maakt is nuttig.
En tot slot is het laten zien van je kennis/successen aan je volgers goed, plus het verzamelen van e-mail adressen.
Meer weten?
Mocht je meer willen weten, of wil je advies over hoe je jouw bedrijf, merk of organisatie op kunt laten vallen in de massa, neem dan contact op met Carolien Tesselhof van TesselhofMedia.
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Meta's AI haalt foto's rechtstreeks uit je hoofd
door Elja Trum
-
Review: Sony ZV-E1
door Antonette de Groot
-
Waarom gaan bepaalde foto's viraal en anderen niet?
door Rob IJsselstein
-
Foto's jatten van andere fotografen, waarom doe je dat?
door Elja Trum
-
Tip: Hoe laat je Social Media foto’s meer opvallen?
door Huub Keulers
-
Bescheidenheid siert de fotograaf
door Yljas Roeper
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.