De ultieme computer voor fotografen
woensdag 14 juli 2010, 23:35 door Elja Trum | 53.874x gelezen | 37 reactiesAls je jezelf al een paar maanden lang stoort aan een langzaam opstartende Photoshop of Lightroom dan is het er waarschijnlijk weer hoog tijd voor; een nieuwe computer! Mijn huidige computer is inmiddels drie en een half jaar oud, genoeg om een nieuw systeem aan te schaffen. Met behulp van de wesbite Tweakers heb ik de ultieme computer voor fotografen samengesteld.
Een fotograaf besteed tegenwoordig zo onderhand meer tijd achter zijn computer dan achter zijn camera. Een soepel lopend systeem is dus gewenst. Daarbij is de software die gebruikt wordt zoals Photoshop en Lightroom redelijk zwaar, zeker als je daarmee honderden RAW foto's wil gaan bewerken van circa vijfentwintig megabyte per stuk.
Apple
Veel fotografen kiezen voor een Apple computer tegenwoordig. Doorgaans een prima keuze, maar persoonlijk ben ik nog niet zo ver om over te schakelen (ondanks mijn MacBook en mijn iPhone). Na ruim vijftien jaar met tevredenheid werken op Windows computers ben ik daar zo bekend mee dat ik nog geen definitieve overstap overweeg. Daarbij heb ik de nodige programma's al aangeschaft voor dit besturingsysteem dat een overstap ook nog eens prijzig zou zijn.
De keuze voor een Apple of Windows systeem is erg persoonlijk en het is een keuze die je zeker moet afwegen. Beide systemen hebben hun voor- en nadelen.
Wanneer je voor een Apple computer kiest wordt het wel wat makkelijker. Apple biedt namelijk maar een beperkt aantal systemen aan. In grote lijnen kun je gaan voor een iMac, een compleet systeem inclusief monitor, of een Mac Pro. Er zijn in de basis vier iMac modellen en prijzen starten bij 1.099 euro. Als fotograaf ligt het voor de hand om voor een 27 inch monitor te gaan (in plaats van een 21,5 inch). Prijzen stijgen dan naar 1.499 euro.
Kies je voor de Quadcore variant, met Intel i7 processor, 8 gigabyte geheugen en 2 terabyte harddisk dan ben je 2.384 euro armer. Eenvoudig kiezen voor een compleet systeem, maar het is niet goedkoop en je hebt maar beperkte mogelijkheden om het systeem naar je smaak aan te passen.
Bij een Mac Pro kun je technisch gezien nog wat verder gaan naar een nog zwaarder systeem. Prijzen starten bij 2.299 euro (zonder monitor) en kunnen oplopen tot ver voorbij de 15.000 euro (met onder andere twee 30 inch monitoren).
Windows
Bij een Windows computer kun je elk element in je computer zelf bepalen. Dat maakt het erg flexibel, maar ook erg lastig. Het gemakkelijkste is om gewoon een kant en klaare computer te bestellen. Een keuze die ik ook had kunnen maken, maar eigenlijk is het veel leuker om zelf je ultieme systeem samen te stellen.
Moelijker is dat ook, vandaar dat ik mijn voorstel voor een nieuw systeem ook geplaatst heb in het Tweakers forum. Daar zit de nodige kennis op dit gebied en dit heeft me geholpen de samenstelling van het systeem helemaal te optimaliseren.
Basis
Voor het samenstellen van een nieuw systeem ga ik uit van een aantal basiswensen. Natuurlijk moet het systeem erg snel zijn. Daarbij denk ik vooral aan het opstarten en werken met Photoshop en het verwerken van foto's in Lightroom.
Daarnaast moet er natuurlijk voldoende opslagruimte zijn, en de mogelijkheid om dit in de toekomst uit te breiden (extra harddisks toevoegen). Omdat werken doorgaans het prettigst is in een rustige omgeving is het ook prettig als we het geluidsniveau van de computer laag kunnen houden.
Voor een fotograaf komt er de nodige randapparatuur kijken bij een computersysteem. Invoer met de muis is niet ideaal, een foto wil je kunnen afdrukken en de monitor moet natuurlijk je foto's perfect kunnen weergeven. Randapparatuur kan in veel gevallen overgenomen worden van het oude systeem, dus in dit overzicht is het systeem opgedeeld in het computersysteem zelf en de bijkomende randapparatuur.
Ik loop alle benodigde onderdelen hieronder stuk voor stuk even door met een korte argumentatie.
Moederbord
Het moederbord is het hart van het computersysteem. Hierop sluit je alle andere onderdelen van je computer aan. Ik heb gekozen voor de Asrock 870 Extreme3 op basis van de Tweakers Pricewatch. Je kunt bij de pricewatch eigenschappen selecteren waaraan het moederbord moet voldoen. Zo kun je heel snel een keuze maken.
De belangrijkste eigenschap is het type processor dat erbij past (en dan vooral de aansluiting van die processor), in mijn geval het AM3 socket. Daarnaast moet er natuurlijk het juiste type geheugen (DDR3) in passen.
Het is ook nuttig om rekening te houden met de toekomst. De Asrock ondersteund ook SATA-600, een snellere verbinding voor harddisk. Niet dat er momenteel al SATA-600 harddisk te krijgen zijn, maar dat zal in de toekomst veranderen. Hetzelfde geldt voor USB 3.0. Er zijn nog amper apparaten te koop die gebruik kunnen maken van de snelheidswinst van deze vernieuwing.
Dat zal echter snel veranderen en dan is het prettig als je niet op zoek moet naar een insteekkaart. In augustus schijnen de eerste USB 3.0 kaartlezers uit te komen. Je kunt dan je foto's nog sneller op je computer kopieren.
De Asrock beschikt volgende de Pricewatch ook over een tweetal Firewire 800 verbindingen. Hier heb ik nu geleerd dat ik dat soort dingen beter moet nakijken; het blijkt namelijk om twee Firewire 400 verbindingen te gaan. Dat scheelt helaas flink in snelheid.
Processor
Persoonlijk heb ik een voorkeur voor Intel processoren. Vooralsnog heb ik altijd gebruik gemaakt van Intel. Dat verandert met dit systeem. Ik werd gewezen op een test waarin blijkt dat het verwerken van RAW afbeeldingen in Lightroom sneller gaat op een AMD processor. Tenminste, als je ook prijs meeteld. Alleen met een processor van Intel die driemaal zo duur is als die van AMD kun je betere prestaties halen.
Bij een processor wordt al een ventilator en koelblok meegeleverd. Deze moet op de processor geplaatst worden om deze af te koelen tijdens het gebruik. De standaard koeler is op zich prima, maar door een paar tientjes extra uit te geven kun je een grotere en betere koeler op de processor plaatsen. De bijpassende ventilator is vaak groter en kan daarom meer lucht verplaatsen met minder toeren. Met de combinatie van een groter koelelement en een grotere ventilator zorgt voor een stiller systeem.
Tijdsduur bij verwerking 30 RAW bestanden (bron: Tweakers)
Het verschil ontstaat doordat de meeste Intel i7 processor werken met vier processorcores. De AMD Phenom II X6 maakt gebruik van zes cores. De 64 bits versie van Lightroom weet goed gebruik te maken van deze twee extra cores. Lightroom is voor mij het programma waar ik het liefst snelheidwinst in zie (waar ik nu het meest op zit te wachten), dus dit is voor mij reden genoeg om voor AMD te kiezen.
Het is wel jammer dat ze niet de AMD Phenom II X6 1055T getest hebben. Die variant van dezelfde processor is namelijk stukken goedkoper en zal waarschijnlijk iets minder presteren. Wel beschikt deze processor ook over zes cores. Deze 1055T versie is wel de processor die ik gekozen heb.
Geheugen
Als je bezig bent met wat lagen in Photoshop dan vliegt het geheugen er doorheen. Kiezen voor 4 gigabyte is in mijn ogen dan ook aan de krappe kant. Ik zit liever wat ruimer in het geheugen en heb gekozen voor 8 gigabyte DDR3 geheugen. Verschil tussen de verschillende merken is er op het gebied van geheugen amper, ik kies daarom een van de goedkoopste versies; in dit geval van Kingston.
Grafische kaart
De grafische kaart van een systeem voor fotografen mag best een stevige zijn. Photoshop maakt vanaf versie CS4 ook gebruik van de kracht van de grafische processor bij bewerkingen en bijvoorbeeld het in- en uitzoomen op een foto. Snelheid is hierbij altijd prettig. Een stil systeem is echter prettiger om op te werken, dus een videokaart met passieve koeling is een pre.
Omdat ik waarschijnlijk ook zo nu en dan wel eens een game zal spelen wil ik graag iets meer dan de minimale benodigdheden. Echt heel duur zijn videokaarten immers ook niet, zolang je in de middenmoot blijft. De Club3D HD 5750 noiseless is zo'n stille maar krachtige grafische kaart. Helaas is ie op het moment slecht leverbaar. Daarom heb ik zelf nu toch maar gekozen voor een XFX HD 5770 videokaart met 1 gigabyte videogeheugen.
Het idee is dat de videokaart in de meeste gevallen niet zo warm zal worden dat de ventilator vol moet draaien en dat het systeem (mede dankzij de stille kast) dus alsnog relatief stil is. Dit moet zich echter in de praktijk uitwijzen.
Harddrives
Om de snelheid te optimaliseren wil ik gebruik maken van twee harddisks. Eén harddisk is de opstartschijf; hier komt Windows op te staan en de programma's zoals Lightroom en Photoshop. Deze schijf hoeft niet zo extreem groot te zijn. Snelheid is echter wel erg belangrijk!
De tweede harddisk is voor data. Hier komen foto's op te staan en alle andere data. Snelheid is hier minder belangrijk, maar de opslagcapaciteit moet groot genoeg zijn. Ik ga hier voor een disk van twee terrabyte groot. Deze kosten momenteel rond de honderd euro.
Hoewel ik zelf voor de bootdrive in eerste instantie gewoon een vlotte normale harddisk voor ogen had van circa een terabyte of groter heb ik nu toch gekozen voor een SSD drive. Deze Solid State Disk maakt in gebruik van geheugenkaartjes zoals ze ook in je camera zitten. Hierdoor is de opslagcapaciteit helaas een stuk minder, maar de snelheid is beduidend hoger.
Deze SSD drives zijn wel prijzig. Ik heb gekozen voor een Intel SSD drive van 80 gigabyte. Deze is met een prijs van 200 euro nog aardig te betalen.
Behuizing
Ik heb gekozen voor een Fractal Design Define R2 kast. Bij een computerkast vind ik het belangrijk dat ie er netjes uit ziet en praktisch in gebruik is. Daarbij moet de kast natuurlijk stil zijn. Deze Fractal is dat; de behuizing is aan alle kanten voorzien van geluidsdempend materiaal. Ook ziet de kast er strak uit en is ie niet te groot, maar ook niet te krap voor eventuele uitbreidingen in de toekomst.
DVD writer
Foto's lever je tegenwoordig vooral digitaal aan. Dat kan op een USB stick of in de hoge klasse wellicht zelfs op een iPod touch of iPad. In de praktijk is aanleveren op DVD waarschijnlijker. Een DVD schrijver is dus gewenst. Hierbij bestaat er echter een leuk extraatje; Lightscribe.
Met Lightscribe 'print' je een foto op je DVD. Het effect is niet echt super duidelijk, maar geeft zeker iets extra's boven een handgeschreven DVD. Een alternatief is het beprinten van een DVD met een printer die dat ondersteund, maar het kan geen kwaad om beide mogelijkheden te hebben.
De Samsung SH-S223L lijkt aan de eisen te voldoen. Geen idee of de kwaliteit goed is, maar dat lijkt me wel. Reviews voor dit soort apparaten worden niet vaak geschreven.
Beeldscherm
De monitor bij een systeem voor fotografen is natuurlijk erg belangrijk. Foto's moet je goed kunnen beoordelen en kleuren moeten correct weergegeven worden. Het is natuurlijk onmogelijk om een foto op kleur te corrigeren als de kleuren van je monitor niet optimaal zijn. Er zijn een aantal merken die bekend staan om hun kleurechte monitoren; Eizo, LaCie, NEC en sommige Dell's. Voor de beste beeldkwaliteit kun je het beste zoeken naar een S-IPS of S-PVA scherm.
Momenteel gebruik ik een 24 inch Eizo ColorEdge CG241W. Een uitstekende monitor die ik natuurlijk ga behouden. De resolutie van dit scherm is 1920 bij 1200 pixels. Dit is een prettige maat omdat je bij het openen van een 3:2 foto nog ruimte aan de zijkanten houdt voor vensters in Photoshop of Lightroom.
Ik zou een fotograaf het scherm van Eizo ook zeker aanraden, maar het is waarschijnlijk niet de goedkoopste oplossing. Als je zoekt voor een ander scherm dan is mijn advies om in elk geval te gaan voor minimaal 24 inch formaat. Twee monitoren is natuurlijk ook te overwegen, Lightroom kan hier bijvoorbeeld ook goed mee omgaan.
Een goedkoop alternatief is deze 24 inch van HP. Voor circa 400 euro heb je dan een prima scherm.
Calibrator
Zelfs bij een goed beeldscherm is calibratie van het scherm nodig. Met een calibrator worden kleur en helderheid van de monitor op de juiste manier ingesteld. Een populaire en betaalbare calibrator is de Spyder 3 Express (circa 90 euro).
Tekentablet
Niet iedereen kan er even goed mee werken, maar ik zweer erbij. Een tekentablet is zelfs het enige dat ik nog gebruik, mijn muis staat te verstoffen in de kast. Ik heb zelf een Wacom Intuos4, maar ik vind de Wacom Bamboo Fun & Touch Medium een uitstekende keuze voor een fotograaf. Met circa 160 euro is deze betaalbaar en de touch functionaliteiten zijn erg prettig.
Op Photofacts vind je ook reviews van zowel de Bamboo en de Intuos4.
Externe dataopslag
Als fotograaf zijn je foto's het belangrijkste wat je hebt. Je wilt zeker weten dat deze veilig staan. Back-up en veiligheid zijn dus erg belangrijk. Nu kun je kiezen voor een RAID systeem, maar zelf ben ik erg enthousiast over de Drobo (339,- euro). Een Drobo is een externe harddisk die beschikt over zijn eigen versie van RAID.
Met een Drobo (review) kun je vier SATA 300 diskdrives als één drive gebruiken. De drives hoeven niet even groot te zijn en als de vier drives vol zijn dan trek je de kleinste eruit (hot swap) en stop je er een grotere in. De Drobo kan via Firewire of USB2 aangesloten worden, de nieuwste versie met 5 drives zelfs via eSATA. Helaas is deze ook gelijk flink prijziger.
Een Drobo wordt geleverd zonder drives. Deze moet je er dus nog los bijkopen. Voordeel is dat je klein kunt beginnen; bijvoorbeeld met twee drives van twee terabyte.
Behalve de Drobo is het natuurlijk verstandig om ook een externe back-up te hebben. Zelf maak ik gebruik van KPN Backup Online. Voor circa 60 euro per jaar een hele betaalbare back-up dienst. Je kunt er in principe onbeperkt data kwijt, ik heb er al enkele honderden gigabytes staan.
Een goedkoper alternatief is een externe harddisk van bijvoorbeeld twee terabyte (even groot als de datadrive in de pc). De Freecom Harddrive XS is een voordelige keuze.
Printer
Als je zelf je foto's gaat afdrukken komt hier veel extra's bij kijken. Je hebt een goede fotoprinter nodig die bij voorkeur ook grotere formaten aan kan. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan het laten afdrukken van mijn foto's. Ik gebruik hier Profotonet. Een van de betere, als je het mij vraagt. Zelf afdrukken is in de praktijk duurder en ook nog lastiger; ook je printer moet namelijk regelmatig gecalibreerd worden (ga je voor zelf afdrukken, koop dan een calibrator die ook geschikt is voor prints).
Wel is het natuurlijk prettig om zo nu en dan eens een fotootje af te kunnen drukken. Ook scannen of het kopieren van foto's of andere documenten is handig bij het runnen van een eigen fotografiebedrijfje. Een mooie multifunctional is dus niet gek. Kijk ook of de printer in staat is om DVD's te beprinten. Dit is ook een mooie manier om DVD's aan een klant aan te leveren.
De Epson Stylus Photo PX710W lijkt me een uistekende printer voor dit doel. Epson heeft een goede naam op het gebied van het printen van foto's. Dit is een goed betaalbaar exemplaar.
Cardreader
Natuurlijk wil je als fotograaf allerlei soorten geheugenkaarten in kunnen lezen. De kans is echter groot dat je camera specifiek met Compact Flash werkt. Er zijn ook hele snelle cardreaders op de markt specifiek voor compactflash. Beide is dus handig om aan te schaffen, een algemene frontunit met verschillende aansluitingen en een specifieke cardreader voor het razendsnel uitlezen van CF cards.
Bij Rob Galbraight is nuttige informatie over cardreaders te vinden. Snelheid verschilt per gebruikte kaart, maar de juiste keuze lijkt de SanDisk Extreme FireWire of de Lexar UDMA FireWire 800 te zijn. Met circa 80 euro wel een prijzige aankoop.
Om van de maximale snelheid gebruik te maken moet je ook nog een FireWire 800 kaart kopen, het gekozen moederboard heeft helaas alleen ondersteuning voor FireWire 400. Overigens is FireWire 400 in de praktijk sneller dan USB 2.0 en vereist het minder van je systeem. Als je nog even geduld hebt dan is het slim om te wachten op USB 3.0 cardreaders. De kans is aanwezig dat deze nog sneller zijn dan de huidige FireWire cardreaders.
Besturingssysteem
Gebruik van Windows 7 Home Premium ligt voor de hand. Alternatieve besturingsystemen (behalve het Mac OS X) bieden matige tot geen ondersteuning voor programma's als Photoshop en Lightroom. En is geen enkele reden om te kiezen voor een oudere variant van het Windows besturingssysteem.
Van Windows 7 zijn verschillende versie's. Ik kan je de vergelijking besparen; met Windows 7 Home Premium bij je het compleetst uit voor een nette prijs. Door Windows 7 in combinatie met (onderdelen voor) een nieuwe computer te bestellen kun je de zogenaamde OEM versie aanschaffen. De aanschafprijs ligt dan rond de 100 euro.
Complete lijst systeemonderdelen
Hieronder heb ik het systeem opgedeeld in twee onderdelen; het systeem zelf en de randapparatuur. Software, zoals Lightroom, heb ik nioet meegenomen. Zelf had ik alle randapparatuur al en hoefde deze nu dus niet aan te schaffen. Ik was daardoor voor zo'n 1.300,- euro klaar.
Basissysteem | |
Moederboard | Asrock 870 Extreme3 |
Processor | AMD Phenom II X6 1055T |
Koeler | Scythe Mugen 2 Rev. B |
Geheugen | 2x Kingston 4GB, PC3-10600, DDR3, 1333 |
Solid State Drive | Intel X25-M SSD |
Hard disk | Samsung EcoGreen F3EG, 2TB |
DVD drive | Samsung SH-S223L |
Behuizing | Fractal Design Define R2 |
Keyboard | Logitech Media Keyboard 600 |
Voeding | Cooler Master Real Power M520 |
Videokaart | Club3D HD 5750, 1GB, GDDR5 |
Besturingssysteem | Windows 7 Home Premium, 64 bit |
Randapparatuur | |
Monitor | HP ZR24W, 24 inch |
Tekentablet | Wacom Bamboo Fun M Pen & Touch |
Externe disk | Freecom Harddrive XS, 2TB |
Calibrator | Datacolor Spyder 3 Express |
Printer | Epson Stylus Photo PX710W |
Bestellen
De complete lijst is ook direct hier terug te vinden. Op het moment van schrijven is de totaalprijs van dit complete systeem 2.229,61 euro. Via de Tweakers website kun je zien waar je deze onderdelen het beste kunt bestellen. Het is daarbij aan te raden het aantal webwinkels waar je bij koopt te beperken. Je kunt bij Azerty.nl terecht voor alle onderdelen (op de calibrator na).
Tenzij je het al vaker gedaan hebt, of in bent voor een uitdaging, zou ik aanraden het systeem door de computerwinkel in elkaar te laten zetten. Ik heb het zelf gedaan, maar voor circa 50 euro wordt je een hoop werk uit handen genomen en weet je zeker dat alles goed aangesloten wordt.
Nawoord
Inmiddels heb ik mijn systeem sinds een paar dagen draaien. Het is inderdaad razendsnel en daardoor heerlijk om mee te werken. Zeker nabewerking in Lightroom gaat nu vele malen vlotter. Dat is erg prettig!
Groot kans dat je zelf bij sommige onderdelen andere wensen hebt. Dat is natuurlijk prima. Het hier opgestelde systeem is waarschijnlijk een mooi uitgangspunt voor jouw eigen ultieme computer.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
37 reacties
-
Niels van de Ven schreef op woensdag 14 juli 2010 om 23:48 | reageer
Hoi Elja,
Even ter reactie op het feit dat je je software hebt aangeschaft voor Windows.
Je kan bellen naar Adobe en dan kan je het omzetten naar Apple software .
Voor de rest een leuk artikel om te lezen! Ik ben zelf ook aan het overwegen de overstap te maken naar Apple (of niet natuurlijk). -
-
Jan Verbeke schreef op donderdag 15 juli 2010 om 00:08 | reageer
Jarenlang was ik een windows addict, tot ik de instabiliteit/traagheid beu was. De grootste bottleneck, de registry en virusscanner, maken een snel system pokketraag en hoe langer je 't hebt, hoe trager het werkt. Je weet pas het verschil als je de overstap gemaakt hebt.
Succes,
Jan -
Henny schreef op donderdag 15 juli 2010 om 00:43 | reageer
Leuk artikel! Ik heb een beetje hetzelfde. Ik werk al jaaaaren met Windows en ik zit met de keuze om binnenkort een laptop te kopen. Een overstap naar een macbook kwam dan ook in gedachte. Daar vandaag toevallig nog een beknopt artikel over gelezen. Ik denk dat een mac vooral degelijker is, wat vooral belangrijk is voor professionals. Maar ik zit nog met een hele snelle windows pc en een pc vind ik ook fijner werken dus voorlopig gebruik ik die nog denk ik...
-
tonv schreef op donderdag 15 juli 2010 om 05:12 | reageer
Ik ben zo onderhand aan een nieuwe (Windows) power house toe en dit artikel geeft prima informatie! Mijn huidige Windows computer is ook samengesteld uit componenten die zijn afgestemd op het bewerken van RAW's.
Ik heb het gevoel dat een dikke Windows computer toch een heel wat betere prijs/prestatieverhouding biedt dan vergelijkbare Mac's. In mijn voormalige designbureau was het overigens alleen maar Apple wat de klok sloeg.
Bij nader inzien vind ik fotografie in verhouding tot de designwereld veel kapitaalintensiever. Naast snelle computers en randapparatuur heb je high end DSLR's en kwaliteitsglas nodig. Laat ik nog maar niet spreken van licht. -
-
-
Harmen schreef op donderdag 15 juli 2010 om 11:04 | reageer
Windows 7 is zeker niet zo stabiel als OS-X (MAC), bovendien heb je op de MAC geen last van virussen e.d. en je systeem wordt niet steeds langzamer zoals dit bij Windows wel het geval is. Daarnaast is de hardware optimaal op elkaar afgestemd en heb je geen gedoe met drivers e.d. (ik spreek uit ervaring na 20 jaar ervaring met windows van 3.11 tot windows 7) Sinds een jaar ben ik over gestapt op een 24 inch IMAC en ik zou nooooooit meer terug willen naar Windhoos. Maar ja ieder zijn keuze...
"Once you go MAC, you never want Back"
-
gast schreef op donderdag 15 juli 2010 om 11:59 | reageer
Leuk en nuttig artikel Elja. Heb onlangs ook m'n zelf samengestelde fotopc getoetst op het Tweakersforum. In jouw geval was je denk ik flink sneller uit geweest door twee ssd's in Raid te plaatsen (als bootschijf voor Windows en CS5), mogelijk door iets te besparen op processor, videokaart (512 is zat) en 4 i.p.v. 8Gb RAM-geheugen. Behalve Tweakers vind je op de Anandtech site ook enorm veel onderdelen tests met Photoshop-taken in de benchmarks en zij volgen SSD-ontwikkelingen op de voet.
-
Jaap B schreef op donderdag 15 juli 2010 om 13:14 | reageer
Ik ben twee jaar geleden overgestapt op een macbook. Een paar maanden later heb ik ook op mijn werk mijn windows computer laten vervangen door een mac. (Ja, dat kan op mijn werk, ze zijn gek!) Ik moet zeggen dat ik nooit meer terug wil. Voornaamste reden: mijn mac's lopen nooit vast en alles werkt in één keer. OOk belangrijk voordeel: mijn (dure) videokaart op de windowscomputer maakt zo'n herrie. Apple computers zijn enorm stil. Als je een paar uur geconcentreerd achter photoshop zit, maakt dat een verschil tussen piepende oren of niet. Toch begrijp ik goed dat mensen die altijd op windows hebben gewerkt niet over durven stappen. Wat de boer niet kent...
-
Jaap B schreef op donderdag 15 juli 2010 om 13:17 | reageer
Oh ja, voordat ik beschuldigd wordt van reclame: ik vind mac wel belachelijk duur (vooral ook de randapparatuur) en deel dus de mening van TonV dat de prijs-kwaliteit verhouding van windows beter is. Maar het is bij veel producten zo: wil je net dat extra beetje kwaliteit, dan moet je (naar verhouding) extra veel bijleggen...
-
-
jamesprovision schreef op donderdag 15 juli 2010 om 15:29 | reageer
@ Jaap B Valt wel mee hoor die mac prijzen.
Zo'n Imac heeft 'n klasse monitor waar je normaal gesproken een behoorlijke duit voor neer moet tellen, zoveel dat je de computer er bijna gratis bij krijgt.
Komt bij dat duur of niet pas aan het eind van de rit duidelijk wordt, de windoos kun je na een jaartje of 5 alleen nog maar aan de kliko kwijt terwijl de mac dan nog een behoorlijke restwaarde heeft.
Trouwens als photoshop het steeds langzamer gaat doen en zo nu en dan vastloopt, start hem dan eens op met ingedrukte Ctrl (appeltje mac) alt shift toets en klik ok op het venster waarin je gevraagd wordt de voorkeuren te wissen, daarna opnieuw je voorkeuren instellen en je zult zien dat hij zich weer gedraagt alsof hij net geinstalleerd is. -
jay schreef op donderdag 15 juli 2010 om 17:20 | reageer
@aradilon
Ik snap niet dat mensen een mening hebben over een systeem waar ze totaal geen ervaring mee hebben.
Het is niet alleen maar naam. OSX is rock solid UNIX.
Windows 7 heeft nog steeds dezelfde code. In een apple jasje. Nog steeds een register. Nog steeds een monolitische kernel.
Installeer 30 programma's, Doe er email en internet op. In combinatie met je Lightroom library met 10.000 RAW foto's.
Dan zal je zien of het alleen maar om een 'naam' gaat.
En er bestaat niet zoiets als Mac randapparatuur. Een harddisk is een hardisk. Elke usb muis werkt. Elk toetsenbord werkt. Ik snap werkelijk die heisa niet. Doe je huiswerk!!! -
Marnix schreef op donderdag 15 juli 2010 om 17:36 | reageer
Drie jaar geleden als fotograaf zijnde overgestapt op Apple. Naar volle tevredenheid. 3 jaar probleemloos computeren achter de rug. Geen registers schoonmaken, geen clean installs, niet meer defragmenteren, geen spyware, geen virusscanners etc...
Eigenlijk gewoon saaie computers die Apples, je zet 'm aan en je doet je werk.
iMac is m.i. minder geschikt wegens het glimmende scherm. Maar Macpro, of Mac Mini met een extern gecalibreerd IPS-scherm is onverslaanbaar en oerstabiel. -
aradilon schreef op donderdag 15 juli 2010 om 17:39 | reageer
Ik heb er wel ervaring mee, dus dat is alvast niet waar, osx is bij mijn broer ookal evenveel vastgelopen als mijn windows 7 (0 keer namelijk). Ik denk dat het gewoon een vooroordeel is omdat jullie willen geloven dat het dubbele bedrag toch nog ergens insteekt. Mijn windows 7 is ook nog niet trager en met een eenvoudige firewall heb je geen problemen van virussen en nog zo iets er bestaan wel degelijk virussen voor mac. Misschien toch eerst eens een tijdje er mee werken voor je zoiets kunt zeggen.
En elke hardeschijf werkt? Heb jij dan al eens je huiswerk gedaan probeer eens een ntsf hardeschijf proberen aan te koppelen op een mac?
Ook het idee dat een mac computer langer mee gaat is achterhaald dus waarom nog 2x zoveel spenderen? En dan heb ik vooroordelen? Ik denk dat jullie nog steeds aan pc's denken van 1995 ipv van moderne pc's met windows 7.
En omdat ik niet zoals de meeste alleen maar 1 kant wil kiezen zal ik ook zeggen dat ik in de meeste gevallen mac's kwa hardware veel beter zijn samengesteld dan de Dell's/PackardBells en de HP's. -
Liesbeth van Asselt schreef op donderdag 15 juli 2010 om 18:03 | reageer
Hoi Elja, handig overzicht! Een paar maanden geleden plaatste ik een oproep op LinkedIn omdat ik een nieuwe laptop nodig had. Drie eisen: Windows (mijn klanten werken veelal met Windows), snel (Photoshop) en goed te kalibreren i.s.m. een beamer (ik geef fotopresentaties). Op dat laatste liep het steeds vast. Mijn vraag was of dat kon liggen aan het overgaan van van een NVIDEA (de vorige laptop deed het prima op een NVIDEA-kaart) naar ATI-kaart. Het enige antwoord wat ik kreeg (op twee na) was dat ik maar over moest stappen naar Apple.... Dat hen ik dus niet gedaan. En sinds er weer een NVIDEA-kaart in zit, werkt het weer!
-
Bastiaan schreef op donderdag 15 juli 2010 om 19:12 | reageer
Als enthousiast hobby-fotograaf (zo'n 10 bruidsreportages per jaar, en wat 'losse' opdrachten) heb ik 2,5 jaar geleden 'de overstap' naar Mac gemaakt. Ik was compleet klaar met trage pc's en (voor mij als leek op dat gebied) de onlogica van waarom je zoveel probleempjes tegen komt, telkens weer, en die vervolgens niet goed en/of niet snel zijn op te lossen.
Heb dus een Mac gekocht - een MacBook. Als scherm een Eizo 22" en de camera is een D700. Verder Lightroom (gekocht). Met deze (toch niet luxueuze set) kan ik werkelijk waanzinnig uit de voeten. De Mac (nu met Snow Leopard) draait vanaf dag 1 als het spreekwoordelijke zonnetje. In ruim 2 jaar tijd misschien 5x een programma 'hard' moeten afsluiten, maar echte vastlopers, van dat 'echte gezeur', nee, nooit. Voor mijzelf de allerbeste keuze op het gebied van automatisering. Back-ups bijvoorbeeld - Time Machine werkt!
Op basis van de goede (lees duidelijke) review(s) van Elja over tekentablets, schaf ik binnenkort een Intuos4 M aan. -
Arno schreef op donderdag 15 juli 2010 om 20:24 | reageer
Wij draaien alleen op apple m.b.t. de fotografie en de administratie / programeersystemen zijn weer beter af met windows 7 machines. Apple is en blijft gewoon beter, geen register geneuzel en betrouwbaar op en top! En mac blijft snel terwijl een pc na verloop van tijd steeds langzamer wordt doordat het besturingssysteem helemaal vol loopt met onzin.
Dat een mac 2 keer zo duur is als een windows is dus complete lariekoek, als je hem vergelijkt met een Aldi machine wel. Een Porsche vergelijk je toch ook niet met een Kia? -
Jaap B. schreef op donderdag 15 juli 2010 om 21:32 | reageer
@jay: met randapparatuur bedoel ik gewoon dat ik vind dat als je een toetsenbord, muis, externe harde schijf of iets dergelijks van apple koopt, die relatief erg duur zijn. Ik heb zelf wel een losse monitor van mac, die is ook vrij duur, maar vind ik fantastisch voor fotobewerking. Huiswerk heb ik sinds mijn middelbare schooltijd niet meer gedaan. Me verdiepen in zaken doe ik dagelijks.
-
timosterrenkunde schreef op donderdag 15 juli 2010 om 21:51 | reageer
Zoveel goedkoper ben je niet uit met dat windows systeem, en mij lijkt het ook niet zoveel sneller als de 27" imac
-
Lucien schreef op donderdag 15 juli 2010 om 22:43 | reageer
Mooi systeem. Ik geef de voorkeur aan windows om de hoeveelheid games die er voor zijn.
Je kan je pc ook dualboot maken. Via een bootloader kan je dan kiezen tussen mac os x of windows. Google maar eens: mac os x windows 7 dual boot
Mn overuren worden volgende maand weer uitbetaald. Eens kijken waar dat geld heen gaat. -
aradilon schreef op donderdag 15 juli 2010 om 22:55 | reageer
@Arno reken dan maar eens, wat je voor de prijs van een Mac Pro zou kunnen krijgen het zal toch niet veel minder zijn dan het dubbel hoor. En ik heb het hier helemaal niet over een Aldi PC. En Vooral waar haal je die onzin dan vandaan dat een pc trager wordt? Is dat niet gewoon de eigenaar? Tja zal wel toevallig zijn dat mensen met het duurdere merk zo'n tegenstanders zijn van het goedkopere merk dat waarschijnlijk wel even goed is (zeker op de dag van vandaag). Ben ook benieuwd wat jullie gaan doen als Apple hun systeem meer en meer closed gaan maken (als ze al niet stoppen met hun pc's/laptops).
-
onem schreef op vrijdag 16 juli 2010 om 00:00 | reageer
@aradilon Apple is gewoon beter. Punt. Dat jij je pc helemaal up-to-date maakt en dat je helemaal uitpluist wat het beste is voor je pc dat je daar constant mee bezig bent om hem zo te houden. hmmm daar hoef ik met mijn mac niet over na te denken, hij werkt namelijk gewoon. Zonder problemen. Ieder zijn ding, heb altijd met een pc gewerkt windows 3.11 tot nu toe windows 7. Heb veel aan systeembeheer gedaan dus ik weet waar ik over praat, en de conclusie is dat een mac makkelijker is te configureren en makkelijker is te beheren zelfs windows7 kan hier niet aan tippen. Maar als jij graag een pc gebruikt of iemand anders moeten ze dat doen, maar ga het hier nu niet afschilderen als een duur systeem, want dat valt best mee en het werkt gewoon zoals een PC zou moeten werken makkelijk soepel en invoudig. Punt
-
-
docoweb schreef op vrijdag 16 juli 2010 om 11:01 | reageer
Mijn vraag is waarom wordt Adobe Lightroom genoemd,dat is toch het programma voor fotografen die niet overweg kunnen met Adobe Photoshop
Mijn inziens is Adobe Photoshop " zwaarder " dan Lightroom -
Elja Trum schreef op vrijdag 16 juli 2010 om 12:05 | reageer
@Docoweb; Zowel Photoshop als Lightroom worden genoemd. Het ligt er natuurlijk aan wat je voor een type foto's maakt en wat voor een nabewerking je uitvoert. Beide programma's worden door veel fotografen gebruikt. Veel fotografen zullen zowel Photoshop als Lightroom gebruiken.
Photoshop gebruik ik persoonlijk op slechts een paar foto's voor de heftigere aanpassingen terwijl ik mij archief, selecties en basisbewerkingen (waarin je nog best ver kunt gaan) in Lightroom uitvoer. Beide programma's zijn gebaat bij een vlotte machine.. -
Henny schreef op vrijdag 16 juli 2010 om 12:10 | reageer
Haha @docoweb Ik zou je niet vergissen. Ik gebruik Lightroom nog niet extreem lang(nog net geen jaar nu) en ik ontdek steeds meer dingen die je ook met Photoshop kunt. Lightroom is gewoon veel efficienter en dus sneller om mee te werken, helemaal handig als je grote aantallen foto's moet bewerken en selecteren. Voor de geavanceerdere bewerkingen gebruik ik dan nog gewoon photoshop erbij, zoals de meeste fotografen denk ik..
-
tonv schreef op vrijdag 16 juli 2010 om 15:16 | reageer
@Arno
Binnen niet onafzienbare tijd moet ik aan een nieuwe computer + monitor voor photo editing. Deze keer overweeg ik toch de overstap naar Apple ondanks dat ik de Windows prijs/kwaliteitverhouding beter vind. De reden voor mij is dat ik me zo langzamerhand kapot erger over het alsmaar trager wordende Windows systeem en de storingsgevoeligheid ervan. Misschien wordt het dus een Porsche in plaats van een KIA. Als het aan mij ligt een GT2 RSR (in 't wit). -
Serge schreef op zaterdag 17 juli 2010 om 15:08 | reageer
Elja, bedankt voor dit uitgebreide artikel, ik keek er al enkele dagen naar uit! Mijn computer is vier jaar oud en al werkt Photoshop nog behoorlijk vlot, in Lightroom 3 ervaar ik toch serieuze snelheidsproblemen bij het inladen van de foto (ook al heb ik 1:1 previews), bij het scrollen doorheen de foto's en vooral bij de adjustment brush. En mijn catalogi zijn niet al te groot, dus daar kan de traagheid niet aan te wijten zijn denk ik. Vermits ik van plan ben om meer en meer handelingen in LR te gaan uitvoeren, wil ik graag erg vlot kunnen werken, wat nu dus niet echt het geval is. Ik moet gelukkig geen volledige pc upgraden, enkele onderdelen zijn voor mij voldoende wat de prijs nog enigszins beperkt houdt. Ik werk al 20 jaar met Windows en sinds 1 jaar heb ik ook een Macbook, beide systemen hebben hun voor- en nadelen. Ik denk dat ik nog heel even ga afwachten tot einde van dit jaar omdat ik toch ergens benieuwd ben of Apple een vernieuwde reeks Macpro's zal uitbrengen.
-
cAskrAker schreef op zaterdag 17 juli 2010 om 22:42 | reageer
@Elja: als je zo'n artikel plaatst roep je het gedoe rond Apple/PC natuurlijk over je af. En als je verwijst naar het forum is het misschien handig om een sectie te maken waar zo'n discussie gevoerd kan worden, want die is er nu niet.
Na 20 jaar Windows en net een half jaartje Mac komt er echt geen PC meer in huize cAskrAker. En Windows7 zal best veel beter zijn dan XP of Vista, maar de kern blijft gebaseerd op DOS. Elke Windows sleept een hele erfenis mee en elke poging om die erfenis (op het oog) te verminderen brengt weer nieuwe ellende met zich mee. En ja,virusscanners en registers maken een systeem op den duur trager. Dat een Win7 systeem daar geen last van heeft is een mooie droom, maar wacht maar tot dat systeem 2 jaar oud is. Een systeem met Win7 is nu gewoon max een half jaar oud. En toen deed XP het ook nog heel goed....
Het is nu te laat, maar voor de specs die je opgeeft voor je Windows-PC zou ik eerder de dikste iMAc kopen. Zoals jamesprovision schrijft heb je dan een super-monitor, en die glasplaat hindert je alleen als er sprake is van invallend licht. Daar heb je met een matte LCD ook last van (maar wel minder). Kwestie van verstandige plaatsing. Had je die mooie Eizo kunnen verkopen en dan wed ik dat je goedkoper uit was geweest. Een Mac moet je niet beoordelen op zijn kale specs. Omdat OSX je systeem veel minder belast behaal je dezelfde performance met een mindere processor en met minder RAM.
Desondanks van harte met je nieuwe aanwinst en vertel ons over een jaar of twee maar eens hoe je systeem zich houdt... -
-
Ruud schreef op zaterdag 17 juli 2010 om 23:13 | reageer
Ik begrijp dat Elja graag bezoek naar zijn forum trekt, maar hij heeft deze blog/website zelf tot een discussieplatform uit laten groeien. Eigenlijk heb ik niet zo veel trek om ook nog zijn forum te bezoeken. Het is elke dag even kijken en dan weer wegwezen. Er staan meer websites over fotografie en mijn eigen vakgebied te wachten op bezoek.
-
imke schreef op maandag 19 juli 2010 om 20:54 | reageer
Ik ben iig ook heeel erg blij met jouw nieuwe aanschaf- ook deze zien wij graag over 3.5 jaar in Engeland verschijnen!
Nog heel erg bedankt voor je afdankertje.
Kus Imke, John en Ilse -
joostduppen schreef op dinsdag 20 juli 2010 om 12:07 | reageer
kijk alnders eens op www.ikbenstil.nl die hebben een pc systeem samengesteld die absoluut niet onder doet voor een Mac. Kijk dan onder workstation pc en dan vervolgens photoshop PC. De pc doet er niet voor onder, en zoals je zult zien de prijs ook niet !
-
-
Elja Trum schreef op zaterdag 31 juli 2010 om 13:06 | reageer
Ik ben erg tevreden over mijn nieuwe computer. Al heb ik niet echt het idee dat de SSD 'm echt veel sneller maakt. Dat is natuurlijk ook moeilijk echt aan te tonen. Alleen over de ingebouwde kaartlezer ben ik niet te spreken; die is ontzettend langzaam.
Ik zou aanraden een andere kaartlezer te nemen die wat sneller is. Zelf heb ik een Sandisk ImageMate erbij gekocht. Daar schrijf ik binnenkort nog een stukje over.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Review: DigiEra externe SSD voor iPhone video
door Nando Harmsen
-
Kies voor spiegelreflex objectieven voor je mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Nikon introduceert de Z50II DX-formaat mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
AI verovert de wereld en het fotobewerken
door Dick Holtman
-
Overstappen op de Mac Studio of toch niet? Deel 3 - de keuze
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.