En nóg 7 tips tegen pandemie-verveling
zaterdag 21 maart 2020, 22:11 door Erik van Rosmalen | 4.486x gelezen | 0 reactiesMichelle deelde maandag al een aantal tips om de 'sociale onthouding' tijdens de huidige coronacrisis door te komen. Mocht je daar inmiddels klaar mee zijn, dan voegen we er nog een paar tips aan toe.
1. Voorjaarsschoonmaak
Zelf probeer ik mijn archief, wat ik beheer in Lightroom, zo gestructureerd mogelijk te houden. Alle foto's op datum en verder verdeeld in catalogi en verzamelingen.
Maar door de jaren heen zijn er altijd wel mapjes met 'rommel' ontstaan. Mislukte foto's, probeerseltjes in Photoshop, je harde schijf loopt er toch mee vol. Als je toch binnen zit, is dit een goed moment voor een voorjaarsschoonmaak!
Een willekeurige greep uit een oud mapje met foto's die gevlagd waren om weg te gooien, maar die nog op de harde schijf stonden. In de loop der jaren kan het aantal Mb's wat je zo verspilt aardig oplopen.
2. Duik die onverwachte parel weer op
Als je dan tóch in je archief aan het grasduinen bent, zul je misschien op iets onverwachts stuiten. Een foto die je jaren geleden maar zozo vond, in de tussentijd vergeten was, maar die je nu met heel andere ogen bekijkt.
Spelletjes doen met het gezin: dat zal ook nu in veel huishoudens weer populair zijn. Jaren geleden klikte ik wat portretjes van Sepp tijdens zo'n middagje. Ik was de foto's alweer vergeten, tot nu!
3. Bewerking 2.0
De techniek staat niet stil. Software is in de loop der jaren beter geworden, net zoals hopelijk je bewerkingsvaardigheden. Wie weet kom je in je archief een foto tegen die je met de blik van nu héél anders zou bewerken.
Weg met die selectieve kleur, weg met die overdreven vignettering, de huid veel minder gladgetrokken: wie weet wat er tevoorschijn komt!
Een portret uit begin 2015, wat ik deze week opnieuw bewerkt heb. Daarbij heb ik het beeld door de nieuwe process version van Lightroom gehaald en heb ik vooral de sfeer en kleurtoon van het beeld wat bijgewerkt naar mijn huidige smaak.
4. Duik nóg dieper in het (familie)archief
Is de harde schijf opgeschoond, maar heb je nog meer tijd te doden? Duik dan eens in het analoge archief. Misschien liggen er nog wel rolletjes ter ontwikkeling (bij mij wel, maar dat zal niet voor iederéén gelden), of zijn er dozen met negatieven of fotoboeken uit je jeugd om uit te zoeken.
Misschien brengen de oude foto's je inspiratie (doe eens een remake, met je gezin, van die foto van sinterklaasavond 1982!), misschien kun je een oude foto inscannen en inkleuren of krijg je zin om een collage te maken!
Jaren geleden, als opdracht voor de Fotovakschool, maakte ik een aantal foto's die terugverwezen naar de jaren '70. En dit zou je prima in je woonkamer kunnen doen.
5. Selfie time!
Toegegeven: net als de meeste fotografen er bewust voor gekozen hebben om áchter de camera te staan, ben ik ook niet bepaald een 'selfie king'. Toch kan het goed zijn om er af en toe eens mee te spelen en jezélf voor de camera te zetten.
Het helpt je toch weer even ervaren wat je model doormaakt. Daarnaast is het ook technisch even uitdagend, omdat je natuurlijk wel even moet zoeken naar een manier om scherp te stellen en af te drukken. En… wie weet levert het je een nieuwe profielfoto op!
Rond 2014 keken we allemaal Breaking Bad. Voor mij toen aanleiding om een zelfportret te maken als lookalike van Heisenberg/Walter White. Dit wil je immers geen enkel model aandoen toch...
Lees op Photofacts ook de selfietips van medeblogger Marit Hilarius. Meer inspiratie nodig? Check dan vooral het werk van Miss Aniela, die zelfportretten tot een genre op zich heeft verheven. En dat vaak ook vanuit haar woonkamer doet.
6. Maak 'dezelfde' foto nog eens… en nog eens….
Op een beperkt aantal vierkante meters kun je je ook creatief uitleven. Juist die beperking kan je uitdagen. Net zoals je ervoor kan kiezen om alleen met een 50mm-objectief te fotograferen, kun je ook kijken wat je kunt binnen de vierkante meters van je huis of je achtertuin.
Een mooi voorbeeld is deze serie van Albert Dros, die exact dezelfde foto op verschillende momenten in het jaar vastlegde. Hetzelfde beeld, bij ander licht, een andere sfeer. Hoe ziet jouw achtertuin eruit op verschillende momenten van de dag? Of met andere weersomstandigheden?
En ook zou je nog een eigen mini-animatie of 'stop motion' kunnen maken: camera op een statief, en hetzelfde beeld maken, meerdere keren. Met allerlei software (Premiere, Windows Movie Maker, iMovie óf Photoshop) kun je daar dan een filmpje van monteren!
Of lees deze blog, over hoe je echt leert kijken door vier uur lang op dezelfde plek aan de slag te gaan.
7. Schets, lees, kijk, inspireer!
En tot slot: ook zonder camera kun je werken aan je fotografiekwaliteiten. Kijk rond, naar werk van andere fotografen. In boeken of online bijvoorbeeld. Maar leg ook je ideeën vast. Maak schetsjes, hoe stom ze ook voelen: ze kunnen je later verder helpen met een idee of concept. Bereid je voor op de tijd ná je opsluiting!
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Straatfotografie tip: Leg een tijdsbeeld vast
door Michiel Heijmans
-
Wat te fotograferen tijdens de lockdown
door Frédéric Paulussen
-
Het Perfecte Plaatje; Corona en natte naaktshoot
door Elja Trum
-
De verstilling door corona, fotografische bijdragen
door Michelle Peeters
-
Leg de verstilling door Corona fotografisch vast
door Michelle Peeters
-
Bezoek dit weekend een (virtueel) Duits fotofestival
door Elvira Smit
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.