Fototip: hang een plaat aan de muur
zaterdag 25 december 2021, 15:45 door Elvira Smit | 3.813x gelezen | 15 reactiesDe beste manier om beter te fotograferen, is om héél vaak je eigen foto's te zien. Niet op je computer, maar in het echt. En daarom heb ik dus een magnetische plaat aan de muur hangen. Kan ik eindeloos op exposeren. Hieronder leg ik uit hoe ik die plaat gebruik. En wat A- en B-selecties zijn.
Omring jezelf met jouw beelden
Het liefst wil ik een eigen atelier, een studio of een artist residence. De reden: ik wil omringd worden met de beelden die ik maak. Omdat dat me helpt om in het onderwerp te blijven, en omdat je zo veel sneller ziet waar het heen moet met je project.
Maar goed, dat atelier dat is er dus niet. En in plaats van te sikkeneuren, kan ik ook bedenken wat er wél kan. Dit dus:
Een plaat aan de muur dus. De plaat die je in de foto hierboven ziet, kostte me 70 euro bij de lokale ijzerwinkel. De precieze specs weet ik helaas niet, ik heb gewoon gevraagd om een magnetische plaat .
Werken met een A- en B-selectie
Een plaat aan de muur is leuk, maar het gaat er natuurlijk om dat je 'm gebruikt. Wat doe ik ermee?
Op mijn bord hangt altijd het project waar ik mee bezig ben. Soms zelfs meerdere. Direct na het fotograferen, importeer ik mijn foto's in Lightroom. In de navolgende dagen maak ik een A en B selectie. In de A-selectie zitten de beelden die meteen favoriet zijn, en in de B-selectie zitten twijfelgevallen.
De A-beelden druk ik af op A5 formaat (op mijn eigen printer). De B-beelden druk ik iets kleiner af, waarna ik alles op het bord hang.
Lekker schuiven
Wanneer je seriematig werkt, is het belangrijk dat je óók je twijfelgevallen print. Een serie bestaat bij mij nooit uit allemaal goede beelden uit de A-selectie. Met een serie vertel je een verhaal of wil je een sfeer overbrengen. En daarvoor put ik vaak uit de B-selectie.
Als alles bij elkaar hangt, is het makkelijk schuiven en kun je een bepaalde selectie een paar dagen 'uitproberen'. Het gebeurt vaak dat foto's die direct mijn favoriet zijn, me na enkele dagen al beginnen te vervelen. En daar kom je dus alleen maar achter als je de beelden vaak ziet.
Printen en ophangen dus, die foto's! Dat kan natuurlijk ook met een kant-en-klaar magnetisch bord, of gewoon een ouderwets prikbord. Zolang je er maar voor zorgt dat je jouw beelden vaak ziet.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Ik heb een eigen fotografieblog, Kronkeling. Daar schrijf ik om de week twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.
15 reacties
-
Luc schreef op dinsdag 28 december 2021 om 10:26 | reageer
Mooi systeem maar hoe bevestigt u de foto’s aan het magnetisch bord?
-
Evert schreef op dinsdag 28 december 2021 om 11:13 | reageer
Dat vroeg ik mij nu ook af, hoe bevestig ik op een magnetisch bord mijn niet magnetische foto's?
-
Elvira Smit schreef op dinsdag 28 december 2021 om 11:41 | reageer
@ Luc en Evert: gewoon met kleine magneetjes
Je ziet ze ook op de foto in dit artikel. -
Ton Brosse schreef op dinsdag 28 december 2021 om 12:33 | reageer
Beste Elvira, Op de foto van het bord zie ik linksonder een uitsteeksel zitten. Ik vermoed dat dat een stapeltje kleine ringetjes is. Het kunnen ook kleine magneetjes zijn die ook in de ijzer- gereedschapswinkel te koop zijn. Als het magneetjes zijn, heb je in feite geen magnetisch bord nodig. Dan kan het gewoon een metalen (géén aluminium!) plaat zijn. Graag zie ik je antwoord op de vragen van de vorige lezers. M.v.g. Ton.
-
G.P. de Vos schreef op dinsdag 28 december 2021 om 12:34 | reageer
Het antwoord op de vorige vragen lijkt me zichtbaar op de foto van de metalen plaat-met-foto's zelf: met magneetjes.
-
ria schreef op dinsdag 28 december 2021 om 12:37 | reageer
kijk even mee
-
Elvira Smit schreef op dinsdag 28 december 2021 om 12:56 | reageer
@Ton: Je hebt helemaal gelijk, linksonder zie je gestapelde magneetjes. En inderdaad mag het gewoon een metalen bord zijn, zolang het maar niet aluminium is. Om die verwarring te voorkomen heb ik het over een magnetisch bord, dan weet de ijzerwinkel wat de bedoeling is.
-
erik schreef op dinsdag 28 december 2021 om 14:50 | reageer
ik heb zoiets soortgelijk, maar simpeler en stukken goedkoper, namelijk een groot bord uit kurk, en daar prik ik men foto's op
-
Marij schreef op dinsdag 28 december 2021 om 17:24 | reageer
Ik laat mijn foto's op mijn computerscherm aan me voorbijkomen terwijl ik op de hometrainer zit. Lekker groot en 1 minuut lang kijk ik naar de foto. Hoe hen ik dat gedaan? ik heb een map gemaakt met een selectie van mijn mooiste foto's, die map kan ik kiezen als achtergrondscherm.
-
Henk verboon schreef op dinsdag 28 december 2021 om 18:51 | reageer
Even een tip, wij hebben al jaren in de hal 3 ijzeren platen op de muur geplakt, de randen meegestuckt en behangen met schutting behang, magneetjes bij supermagnete gekocht en daar hangen inmiddels honderden foto’s, uitdagingen maar ook jeugdherinneringen en kleinkinderen, iedere dag leuk om te zien
-
Matt schreef op dinsdag 28 december 2021 om 23:00 | reageer
De magneetjes kosten bijna niets bij de action of zo. Zijn ook geschikt voor de meeste whiteboards. Via de onderstaande link heb je een whiteboard van 75 bij 100 cm voor 35€.
https://whiteboard-flipover.nl/whiteboard-magnetisch-75x100?utm_campaign=whiteboardflipover&utm_content=simple&utm_source=beslist&utm_medium=feed&utm_term=BESLI46b69b2f-479f-4c3e-b014-04aab50abeae~75100WM&bl3nlclid=46b69b2f-479f-4c3e-b014-04aab50abeae -
Dick Heuff schreef op woensdag 29 december 2021 om 01:45 | reageer
Dat noemen we inderdaad magnetische materialen Ton, daar is niets mis mee. Nu je het toch over niet magnetische metalen zoals aluminium hebt, koperen plaat kun je ook niet gebruiken, dat zijn non-ferro metalen en dus niet magnetisch. RVS is mooi en lekker magnetisch, wel wat duurder.
-
Elvira Smit schreef op woensdag 29 december 2021 om 09:56 | reageer
@Erik, Marij en Henk: Goede ideeën! Doel is om vaak naar je eigen foto's te kijken, en daar zijn tal van manieren voor.
@Dick: ha, dank voor de toevoeging, weer wat geleerd Ik heb destijds gekozen voor RVS, mooi materiaal. -
henriette schreef op woensdag 29 december 2021 om 17:39 | reageer
..zit ik ineens weer bij Elvira
-
Ton Brosse schreef op woensdag 29 december 2021 om 23:18 | reageer
T.a.v. Dick Heuff, Natuurlijk weet ik ook wel dat je voor dit doel ook geen koperen plaat of andere non-ferro metalen plaat kunt gebruiken. Maar ik denk, nee ik weet wel zeker, dat niemand het in zijn hoofd zal halen om een zeer dure koperen plaat voor dit doel te willen gebruiken. Kost veel te veel geld.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Een dagje vanuit een fotohut fotograferen
door Nando Harmsen
-
Ga je foto’s printen? Welke Canon printer moet je dan kiezen?
door Nando Harmsen
-
Het plezier van fotograferen aan zee
door Nando Harmsen
-
Wat voor onderwerp zou jij graag willen zien?
door Nando Harmsen
-
Paddenstoelen zonder macro objectief, en nog een paar extra tips
door Nando Harmsen
-
Recensie: Inspiratie door Ap Dijksterhuis
door Erik van Rosmalen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.