Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Laura van der Burgt

Heb je als fotograaf een eigen stijl nodig?

zondag 20 maart 2022, 16:08 door | 3.925x gelezen | 3 reacties

Is een het hebben van een (herkenbare) eigen persoonlijke stijl in de fotografie alleen iets voor professionele fotografen of is dit voor iedere serieuze fotograaf een doel om na te streven?

Sinds ik de keuze heb gemaakt om meer tijd en energie aan fotografie te besteden is het een onderwerp dat mij veel bezig houdt.

Je hoort misschien wel eens van anderen dat je zo'n herkenbare stijl hebt, maar dat je daar zelf geen idee van hebt. Maar op het moment dat je je meer wilt gaan profileren als fotograaf wordt het belangrijk om je manier van fotografie en beeldbewerking te leren doorgronden.

Het wordt dan belangrijk om je te onderscheiden van de massa.

Wat is eigenlijk een eigen stijl en waardoor kenmerkt zich dit?


Jouw stijl van fotograferen begint met de keuze hoe je een onderwerp in beeld brengt, dus de keuze voor een bepaalde compositie (wat wel, wat niet), het gebruik van licht in je foto en de technieken die je daarbij toepast.

Laura van der Burgt - Eigen Stijl


Ook kan het verhaal dat je wilt vertellen belangrijk zijn, al wordt dit meestal onder visie verstaan. Het uitdragen van je visie maakt dat je fotografie nog persoonlijker wordt.

Door je eigenheid van fotograferen consequent to te passen onderscheid je je op een bepaald moment van de massa. En door op te vallen is specialisatie in een bepaald onderwerp of niche aan te bevelen.

Vind je het leuk om veel verschillende onderwerpen te fotograferen, dan kan het lastig zijn om daar een eigen stijl uit te distilleren, laat staan dat andere mensen jouw stijl kunnen herkennen.

Laura van der Burgt Eigen Stijl 2


Tips om je stijl te ontwikkelen


Om je stijl te vinden en te ontwikkelen zijn er tal van tips die je daarbij kunnen helpen:

1. Veel fotograferen en veel foto's bekijken
Een en open deur wellicht, maar je moet kilometers maken om te ontdekken waar jouw voorkeur ligt. Door welke beelden raak jij gefascineerd? En waarom?

Dit kan een een bepaald segment binnen de fotografie zijn, portretten, natuur, macro, stillevens, reizen, mode, food, et cetera.

2. Zoek een patroon
Fotografeer je al lang? Loop eens door je archief van foto's. Valt je iets op? Zie je een bepaald patroon of overeenkomst in je beelden?

3. Zorg voor fous
Heb je voorkeur voor meerdere segmenten? Maak dan een keuze voor bijvoorbeeld twee segmenten die op elkaar aansluiten of elkaar aanvullen. Zorg voor focus.

4. Kies voor een duidelijke techniek
Dit kan zwartwitfotografie zijn of licht en fleurig, dark en moody. Alles scherp in beeld of juist helemaal niet. Lenskeuze en instellingen zijn belangrijk.

5. Ontwikkel expertise
Welke techniek je ook gebruikt, zorg dat je deze tot in de puntjes leert beheersen. Door veel te oefenen en uit te proberen.

6. Maak een keuze in nabewerking
De foto uit je camera is nog maar voor 50 procent af. Door nabewerking in te zetten kun je kracht toevoegen aan hetgeen je wilt laten zien.

Misschien houd je ervan je beelden extreem te bewerken, of ontwikkel je een voorkeur voor een bepaald sausje van kleuren. Het geheel van compositie, scherptediepte, licht en kleur zorgt uiteindelijk voor jouw beeld.

7. Maak een moodboard
Maak eens een moodboard. Blader door tijdschriften en knip afbeeldingen uit die jou aanspreken.

Hoe en waarom maakt niet uit. Ga impulsief te werk en denk er niet te veel bij na. Wanneer je zo'n dertig of meer plaatjes hebt, leg ze voor je op tafel of spreidt ze uit op de vloer.

Laat het geheel op je inwerken. Zie je een bepaald patroon, kleurgebruik of onderwerp? Dit is een goede leidraad om verder uit te diepen.

8. Noteer je ontdekkingen
Schrijf voor jezelf op wat je gaandeweg ontdekt terwijl je op zoek gaat naar je eigen stijl. Wat zijn de elementen die jou het meest aanspreken, in je eigen fotografie, maar ook in de beelden van anderen die je mooi vindt.

9. Eigenheid
Ontwikkel een stijl die jou luistert en ademt. Niet omdat je 'm toevallig veel ziet op social media. Laat je ook niet leiden door veel likes of kritiek uit je omgeving. Blijf dicht bij jezelf. De aanhouder wint.

Het namaken van andermans foto's is leerzaam, pik de dingen eruit die jij toe kunt passen om je eigen beelden te maken. Een beetje van maggi en.....

10. Vraag het je omgeving
Vraag eens aan je omgeving hoe ze jouw foto's zouden omschrijven.

Laura van der Burgt Eigen Stijl


Ontwerp je huisstijl


Nauw verwant aan je eigen stijl hoort ook het kiezen en ontwikkelen van een huisstijl als fotograaf. Ook wel branding genoemd.

En daarmee wordt bedoeld dat de keuze voor je visitekaartjes, je website, je Instagram pagina en je foto's een passende eenheid uitstralen. Uniformiteit is misschien een beter woord.

Online tools


Ik maak zelf gebruik van bijvoorbeeld Canva en Adobe Creative Cloud Express (voorheen Adobe Spark). Beide tools zijn vrij te gebruiken mits je geen pro templates gaat gebruiken.

Voor het maken van visite kaartjes of het ontdekken van een bepaalde stijl of kleuren palet bieden beide programma's/apps tal van templates aan. Voor met maken van Instagram pagina's kun je eens bij Unfold kijken.

Een ander interessante online tool is de Canva color pallette generator. Hier kun je je favoriete afbeeldingen uploaden waaruit Canva vervolgens 4 hoofdkleuren destilleert.

De specifieke kleur codes die worden gegenereerd kun je weer toepassen in andere applicaties, op je website, Instagram pages en stories.

Een eigen stijl ontwikkelen kost tijd, aandacht en focus. Het is niet iets wat er opeens is. Het is het geheel van inspanningen dat er uiteindelijk voor zorgt dat jij jouw stempel weet te drukken op de foto's, de beelden die je maakt en de manier waarop je deze publiceert.

Laura van der Burgt Eigen Stijl


Je vraagt je misschien af of je nog wel spontaan kunt gaan fotograferen zonder dat je eigen stijl in gevaar komt.

Maar juist door spontaan of op je gevoel te blijven fotograferen leer je ook weer nieuwe dingen en blijf je genieten van fotografie. En plezier houden in wat je graag doet is toch ook heel belangrijk.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Laura van der Burgt

Over de auteur

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.

3 reacties

  1. Hans
    Hans schreef op dinsdag 22 maart 2022 om 13:33  | reageer

    Beste Laura, Ik fotografeer al meer dan 40 jaar met veel plezier, altijd een canon spiegelreflex gehad, Die wazige foto's in je artikel zijn mooi , 'n stijl kun je zeggen, David Hamilton, een mooi filter, onderwerp isoleren , flitslicht mooi in balans, architectuur met mooie rechte lijnen. Laat ik het zo zeggen : ik probeer alle stijlen uit, soms vind ik het leuk soms niet. Ik dring mezelf geen stijl op, fotografeer wat ik leuk vind en probeer in een serie variatie te laten zien, creatief, experimenteel, maar een stijl, dat is niets voor mij.

  2. Dianne
    Dianne schreef op woensdag 23 maart 2022 om 19:17  | reageer

    Weer een mooi en duidelijk verhaal Laura. Terwijl ik het lees, klopt er één woord en één richting door mijn hoofd. Dank je wel me even op de rails te zetten en lekker mijn geliefde ding te doen en hierin verder te ontwikkelen.

  3. martinphili
    Profiel martinphili schreef op donderdag 24 maart 2022 om 19:28  | reageer

    [quote]Is een het hebben van een (herkenbare) eigen persoonlijke stijl in de fotografie alleen iets voor professionele fotografen of is dit voor iedere serieuze fotograaf een doel om na te streven? [/quote]
    Nee.
    Een professionele fotograaf heeft goede marketing skills nodig en een amateur mag gewoon doen wat-ie prettig vindt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord