Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Hoe organiseer je een meelfotoshoot

vrijdag 22 april 2022, 23:01 door | 18.753x gelezen | 18 reacties

Fotoshoots waarbij je met meel werkt leveren prachtige foto's op. Het is dus absoluut de moeite om er eens mee aan de slag te gaan. Maar wat komt er allemaal kijken bij een meelfotoshoot? Wij gingen zelf aan de slag met deze vorm van fotografie.

Eva Maria

Model: Eva Maria

Het idee voor een meelshoot kwam van Melissa van Kan, een visagiste waar ik eerder mee gewerkt heb. Het leek haar leuk een meelshoot te doen, en het leek mij ook leuk om eens te proberen.

Ter inspiratie maakte we een gezamenlijke Pinterest board aan waar we foto's van meelshoots neer konden zetten. Om deze uiteindelijk eenvoudig als inspiratie te kunnen gebruiken heb ik de pagina voor de shoot ook even uitgeprint.

Modellen


In de Pinterest groep die we aangemaakt hadden werd ook al snel duidelijk dat de mooiste foto's vaak zo mooi zijn door de pose van het model. Vaak worden hierbij modellen met danservaring gebruikt. Die weten mooie bewegingen en poses aan te nemen.

Voor onze shoot wilde we dus ook graag modellen met danservaring, dus plaatsten we in een Facebook groep een oproep voor modellen met danservaring voor de meelshoot. Er was meer dan voldoende interesse voor een dergelijke shoot, dus hadden we voldoende modellen om uit te kiezen.

Door de vele reacties besloten we ook voor twee modellen te gaan in plaats van één. Dan konden we ook gelijk een duo-meelshoot proberen en het is natuurlijk ook ontzettend handig indien er onverwachts een model niet op komt dagen.

Meelshoot


Denk ook even aan het opstellen van een modelcontract. Zelf zorg ik altijd dat ik het contract van te voren al even doorgestuurd heb, zodat iedereen het alvast kan lezen. Teken het contract voordat je aan de slag gaat, dat voorkomt mogelijke problemen achteraf.

Kleding


Het is goed om voor een shoot na te denken over de look die je wilt in je foto's. Kleding is daarin een belangrijk onderdeel. In veel voorbeeldfoto's worden hempjes en body's gebruikt. Wij besloten ook een body als uitgangspunt te nemen. De modellen brachten deze zelf mee.

Daarnaast heb ik voor mijn studio ook een kleine verzameling kleding aangelegd die ik kan gebruiken voor shoots. Om daar geen enorme kosten aan te maken heb ik gebruik gemaakt van de site United Wardrobe; een website waar je tweedehands kleding kunt aanschaffen. Deze kleding heb ik ook meegenomen naar de shoot.

Meel


Ik vond het nog lastig om te bepalen welk type meel het best zou zijn voor een dergelijke shoot of hoeveel ik überhaupt nodig zou hebben. Met wat Googlen vond ik Bouwhuis.com, een webwinkel waar je voor weinig grootverpakkingen meel en bloem kunt kopen. Hier heb ik een pak Tarwebloem Twente, een pak Tarwemeel Grof en een pak Patent Extra Tarwebloem gekocht. Allemaal pakken van 25 kilogram.

De zakken werden de volgende dag al geleverd, prettig als je niet lang meer hebt voordat de shoot gepland staat. Zo'n 25 kilogram zak is overigens best groot.

Na zo'n drie uur lang gefotografeerd te hebben met meel was de eerste zak nog niet leeg. Ik kan je dus vertellen dat je gerust een shoot in kunt gaan met 'slechts' 25 kilogram aan meel. Daar kun je een heleboel mee doen.

Eva Maria

Model: Eva Maria

Wil jij zelf aan de slag met een meelfotoshoot? Mail me even en je kunt gratis op ons kantoor in Elst (Gelderland) een 25 kilogram zak meel ophalen. Zolang de voorraad strekt.

Gezondheid


Volgens mij moet je dit soort shoots niet te vaak doen. Het rondvliegende meel kan nooit gezond voor je zijn. Ik heb nog een paar dagen na de shoot last van mijn keel gehad, al kan dat natuurlijk ook puur toeval zijn.

Werk niet in een te kleine ruimte en houd de boel geventileerd. Sluit de ruimte niet af, maar houd ramen en deuren open.

Bij veel meel in de lucht heb je ook kans op stofexplosies. Goed ventileren is dus heel belangrijk en zorg er ook voor dat er geen ontstekingsbronnen in de ruimte zijn.

Locatie


Wat in elk geval opvalt als je ervaringen van meelshoots hoort is dat ze het hebben over de enorme rotzooi die je er mee creëert. Reden genoeg dus om niet te kiezen voor de eigen studio, maar naar een andere locatie te gaan.

Voor deze shoot leek De Vasim me heel geschikt. Op deze urbex locatie is het altijd al behoorlijk stoffig, dus een beetje extra stof zou geen kwaad kunnen. Daarbij zijn er daar grote ruimtes beschikbaar waar je voldoende afstand kunt nemen zodat je apparatuur ook niet direct onder zit.

De Vasim kun je als fotograaf voor een paar tientjes een dagdeel afhuren. Je weet dus zeker dat je er op jouw datum en tijd terecht kunt en kunt ook niet weggestuurd worden zoals op andere urbex locaties wel kan gebeuren.

Meelshoot


Uiteraard heb ik bezem en stoffer en blik meegenomen zodat ik de zooi netjes kon opruimen na de shoot. Ik probeer een locatie altijd schoner achter te laten dan ik hem gevonden heb.

Hulp


Het is handig om bij een meelshoot iemand extra mee te hebben. Die kan bijvoorbeeld helpen om meel achter of tegen het model te gooien om zo mooie effecten te krijgen. Mijn collega Michael hielp bij de shoot en ik kan je aanraden ook te zorgen voor assistentie tijdens de shoot.

Apparatuur


Voor de shoot heb ik gebruik gemaakt van mijn strobist apparatuur. Dat is sowieso gemakkelijker dan complete studioapparatuur mee sjouwen naar de locatie, maar het zorgt er ook voor dat ik deze flitsers niet sloop met al het stof. Een opzetflitser is volgens mij beter afgedicht dan een studioflitser en, mocht het toch kapot gaan, een stuk goedkoper om te vervangen.

Daarbij zijn opzetflitsers ook erg geschikt voor dit doel. Je wilt namelijk een hele korte flitsduur om de meeldeeltjes zo mooi mogelijk te bevriezen. Een opzetflitser heeft doorgaans een kortere flitsduur dan een studioflitser.

De flitsduur varieert overigens per type flitser. Over het algemeen kun je stellen dat hoe zachter de flitser ingesteld staat, hoe korter de flitsduur. Probeer voordat je begint op te zoeken wat de flitsduur is van de flitsers die jij gebruikt.

Eva Maria

Model: Eva Maria

Van mijn Canon 600EX-RT flitsers kon ik dat helaas niet vinden. Ook navraag bij Canon Nederland leverde geen concrete cijfers op. Wel vond ik een site waar een fotograaf onder andere de 580EX gemeten heeft.

Daar bleek dat je op 1/8ste kracht een flitsduur hebt van 1/3.759ste van een seconde. Dat is voldoende om dit soort beweging te bevriezen. Bij 1/4de van de kracht is de flitsduur 1/2.066ste van een seconde en dit kan al streepjes veroorzaken in plaats van bevroren deeltjes.

Ik moest mijn flitsers dus gebruiken op 1/8ste van een seconde. Een donkere ruimte is daarbij wel nodig, anders heb je niet genoeg flitslicht.

Werk je met opzetflitsers dan mis je natuurlijk wel het instellicht. In een donkere ruimte wordt scherpstellen dan erg lastig. Zorg dat er wel licht aanwezig is zodat je scherp kunt stellen. Voor mijn shoot heb ik hiervoor een klein ledpaneeltje gebruikt om te zorgen voor licht om bij scherp te stellen.

De fotoshoot


Op de dag van de fotoshoot pikte ik de modellen en de visagiste op bij het station. De achterbak volgeladen met fotoapparatuur, zakken meel en kleding.

Terwijl Melissa met de visagie begon kon ik de ruimte gereed maken voor de shoot. Voor mijn flitsopstelling heb ik gebruik gemaakt van drie opzetflitsers. Om het model uit te lichten heb ik van beide zijkanten een Apollo Orb softbox gebruikt.

Een derde flitser heb ik, voorzien van een grid, schuin achter de modellen geplaatst. Deze zorgt niet alleen voor een randlichtje op het model, maar ook voor het belichten van de stof zodat deze goed zichtbaar is.

Meelshoot


Gedurende de shoot heb ik mijn flitsers wel een aantal keer verplaatst, maar in de basis ben ik telkens uitgegaan van vrijwel dezelfde soort opstelling.

We zijn circa 3 uur bezig geweest met de shoot zelf. Houd ook rekening met circa een uur werk voor de visagiste voordat je echt met het model aan de slag kunt.

Nabewerking


In de nabewerking kun je de meel extra benadrukken door deze te verscherpen. De Helderheid-slider (clarity) in Lightroom werkt hier uitstekend voor. Ook kan het leuk zijn om het witte meel ook eens een kleurtje te geven. Dat geeft direct een ander soort foto.

Kleurexplosie


Ik heb een leuke dag gehad en wat ik hoorde de anderen ook. De foto's uit de meelshoot vind ik persoonlijk erg geslaagd en mooi geworden. Ik kan een dergelijk shoot dus aan iedereen aanraden. Veel plezier!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 22 april 2022.
De eerste publicatiedatum is maandag 11 juli 2016, 16:16.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

18 reacties

  1. Antonette de Groot
    Profiel  Antonette de Groot schreef op maandag 11 juli 2016 om 16:34  | reageer

    Leuk artikel Elja! Zijn er nog dingen die je een volgende keer anders zou willen doen? (behalve wat minder meel bestellen knipoog )

  2. Wilma
    Wilma schreef op maandag 11 juli 2016 om 16:46  | reageer

    Leuk dat het zo uitgebreid beschreven is, leerzaam artikel vrolijk
    Maar inderdaad een vrij ongezonde bezigheid: meel inademen kan volgens het longfonds astma veroorzaken! Mensen die er veel mee werken kunnen deze aandoening oplopen. Nu gaat het hier in principe om een eenmalige sessie, maar ermee gooien wordt wel sterk afgeraden! Dat is misschien wel goed om te bedenken voordat je zoiets organiseert of eraan deelneemt (ook als model!)

  3. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op maandag 11 juli 2016 om 17:01  | reageer

    @Antonette; de achtergrond in het pand waar ik was was licht van kleur, een zwarte achtergrond zou het makkelijke maken om een goede donkere achtergrond te krijgen. Nu zag ik, ondanks zo'n meter of 4 afstand tot de achtergrond en belichting van opzij, toch nog vaak iets van de achtergrond terug in mijn foto's.

    Verder volgens mij niet direct dingen die ik anders zou doen. Wellicht nog een ventilator toevoegen om het stof in de lucht sneller af te voeren.

    @Wilma; Oei, dat klinkt inderdaad wel heftig. Goed om rekening mee te houden. Als fotograaf en anderen op de set zou je een mondkapje kunnen dragen, maar bij het model zou dat zou natuurlijk niet zo mooi op de foto staan en het hij of zij krijgt natuurlijk de maximale lading over zich heen.

  4. toondevos
    Profiel toondevos schreef op maandag 11 juli 2016 om 19:57  | reageer

    Interessant artikel! Zou het misschien een idee zijn om de shoot s avonds bij windstil weer buiten te doen? Is daar ervaring mee?
    De passage over de instelling van de reportageflitser begrijp ik niet helemaal. De flitsduur regel je toch eenvoudig door de flitser in de high speed synchronisatiestand te zetten? Daardoor is de sluitertijd van de camera bepalend.

  5. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 12 juli 2016 om 09:12  | reageer

    @Toon; 's Avonds buiten bij windstil weer moet natuurlijk ook gewoon kunnen. Maar dat is wel lastiger in te plannen.

    High speed sync is wellicht een oplossing in combinatie met een korte sluitertijd, maar ook dan heeft de flitser slechts een beperkt vermogen. Interessant om het ook eens op die manier te proberen, maar ik verwacht dat het minder goed zal werken dan mijn methode (of in elk geval meer stroom zal kosten).

  6. Bert
    Bert schreef op dinsdag 12 juli 2016 om 10:16  | reageer

    Mooie foto's. Neem voorzorgen om een stofexplosie te vermijden. Denk hierbij ook aan de kleding die een vonk kan geven zoals kunststof op kunststof (statische ontladingen)

  7. Rudy Rosman
    Rudy Rosman schreef op dinsdag 12 juli 2016 om 13:30  | reageer

    Meel irriteert ook de ogen. Ik ken fotografen die talkpoeder gebruiken.

  8. lydia
    lydia schreef op dinsdag 12 juli 2016 om 13:54  | reageer

    leuk artikel en goed beschreven...wie gooit er in feite het meel het model en nog iemand...

  9. Dennis
    Dennis schreef op dinsdag 12 juli 2016 om 14:17  | reageer

    Interessant artikel. Mooi effect in de foto's

  10. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 12 juli 2016 om 14:38  | reageer

    @Bert; Lijkt me inderdaad verstandig.

    @Rudy; Talkpoeder lijkt me ook niet direct gezond spul, maar wellicht vergis ik me.

    @Lydia; In de meeste foto's gooit het model met het meel. Soms werd het door Michael gegooid naar het model en soms was het een combinatie van beide.

    @Dennis; dank je!

  11. Jan
    Jan schreef op dinsdag 12 juli 2016 om 14:46  | reageer

    Hartstikke leuk artikel en project. Je hebt het in je artikel over stofexplosie. Als veiligheidskundige ben ik zeer blij dat mensen gevaar gaan onderkennen en herkennen. Nu heb ik daar nog wel een aanvulling op. Je spreekt over het vermijden van een ontstekingsbron. Super. Maar alle flitsers en lampen die je gebruik zijn nu juist de voorbeelden van een ontstekingsbron, hitte en hoge spanningen. Pas dus op dat je die ver genoeg van het meel houdt. Verder niets dan lof

  12. peter
    peter schreef op dinsdag 12 juli 2016 om 15:03  | reageer

    hallo

    ik wil jullie allemaal waarschuwen voor explosie gevaar.

    een meelwolk kan zelfs door een brandende sigaret ontstoken worden, met een explosie tot gevolg.

    dus let op gebruik liever zilverzand

  13. sjaak groeneweg
    sjaak groeneweg schreef op dinsdag 12 juli 2016 om 15:29  | reageer

    Met mijn COPD doe ik dit maar niet! Lijkt me zeer ongezond maar de foto's zijn fantastisch!

  14. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 12 juli 2016 om 17:07  | reageer

    Het artikel is de moeite van het lezen waard. De foto's zijn spectaculair. Toch zou ik meel achterwege laten omwille van de gezondheid. Met een rookmachine kun je ook aardige effecten bekomen. Iets minder schadelijk en geeft minder opruimwerk.

  15. Huib van Wijck
    Huib van Wijck schreef op dinsdag 12 juli 2016 om 20:26  | reageer

    Hi, mooie foto's. Heb onlangs ook zo'n sessie mogen doen. TIP: zet je onderbelichting op 2 spots donkerder. Dat zorgt voor een donkere achtergrond zodat je daar later met photoshop helemaal niets meer mee hoeft te doen! Snel klaar. Groot diafragma want alles ligt op 1 lijn en lekker snelle sluitersnelheid (400) en iso 400.

  16. gast schreef op dinsdag 12 juli 2016 om 21:26  | reageer

    Een fotoshoot op de dakrand van een wolkenkrabber is vast ook heel bijzonder.

  17. martinphili
    Profiel martinphili schreef op dinsdag 12 juli 2016 om 21:46  | reageer

    ah, zodra iemand anders bezig is zijn we plotseling heel erg bezorgd over de veiligheidsissues.
    In mijn hoofd vertoont zich een klein plaatje van Sint Nicolaas met een zaklampje.

  18. Sabine Schrayen
    Sabine Schrayen schreef op dinsdag 12 juli 2016 om 21:51  | reageer

    Mijn foto met meel, zie mijn facebookaccount, de omslagfoto:
    https://www.facebook.com/helena.schrayen
    Deze foto heb ik gebruikt voor de uitgave van een boek 'Uit jouw ogenblik'-Vijftig beeldgedichten (fotografie : Sabine Schrayen, haiku's: Johan Simons). Met daglicht en bestaande wind gefotografeerd (geen flitslicht gebuikt). Camera op statief, ver genoeg verwijderd van model. Gewacht op het juiste weer voor deze foto. Heel wat foto's gemaakt en er 1 uitgekozen!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord