In 5 stappen naar mooie strobistfoto's
woensdag 12 december 2018, 20:46 door Michelle Peeters | 11.308x gelezen | 7 reactiesJe hebt vast weleens van de term strobist gehoord. De kern van deze techniek is dat je je reportageflitser van je camera afhaalt. Hierdoor kun je op locatie mooie belichtingen creëren.
De voorbeeldfoto's met beschrijvingen hoe ze tot stand zijn gekomen zijn, zijn van Rob Kluitenberg van Pok Producties.
1. Flitsers
Je kunt met elke reportage aan strobistfotografie doen. De flitser hoeft niet in staat te zijn via TTL (Through The Lens) te communiceren met je camera. Wat wel van belang is, is dat je de flitser handmatig kunt instellen.
2. Statief
Het is handig als je je reportageflitser op een statief zet en op wat grotere hoogte. Richt de flitser vervolgens wat naar beneden voor een natuurlijke belichting. Als je je flitser niet direct op je statief kunt monteren is het handig om een parapluhouder te monteren.
Ook al gebruik je geen paraplu om doorheen of tegenaan te flitsen, dan geeft het je toch de mogelijkheid je flitser op je statief te bevestigen. Hierdoor kun je je flitser dan ook naar boven of naar beneden richten.
3. Locatie
Met strobistfotografie kun je op locatie fotograferen zonder dat je daarbij grote flitsinstallaties en stroomvoorziening nodig hebt. Zoek een leuke locatie en zet je flitsers op redelijk korte afstand van je model.
Houd er wel rekening mee dat je je reportageflitsers over minder vermogen beschikken dan grote studiolampen.
4. Trigger
Omdat je je reportageflitser van je camera haalt moeten deze twee nog wel met elkaar communiceren. Hiervoor heb je een zender en ontvanger nodig.
Als je meerdere flitsers gebruikt heb je voor iedere flitser een aparte ontvanger nodig. Het zendertje schuif je in de flitsschoen van je camera.
5. Aanwezig licht
Ik vind het het leukst om het flitslicht te laten mengen met het aanwezige licht. Dit regel je met de sluitertijd. De flits gaat zo snel dat een langere sluitertijd geen invloed heeft op het flitslicht zelf.
Met het diafragma regel je min of meer hoeveel licht op het onderwerp zelf valt. De sluitertijd regelt het omgevingslicht.
Door de sluitertijd iets langer te zetten, laat je wel meer omgevingslicht op je sensor komen. Denk er wel altijd aan dat je sluitertijd niet korter mag zijn dan de flitssynchronisatietijd van je camera, meestal 1/250e seconde.
Mogelijke opstelling
Een mogelijke opstelling waarmee personeelsportretten zijn gemaakt voor een bedrijf. Uit efficiency overwegingen is er gekozen voor traditionele 'clamshell-belichting'. En op verzoek van klant voor een superwitte achtergrond.
Alle flitsers worden aangestuurd met een trigger. Daarnaast zorgt de oranjekabel voor tethered waardoor de data direct van camera naar laptop gaat.
Aanpak strobist-foto mountainbiker
Bij deze foto is gebruikt gemaakt van een (semi)professionele Elinchrom lamp die gevoed wordt door een ELB400 batterij.
Met de juiste trigger kun je deze flitslampen gebruiken bij snellere sluitertijden dan de standaard synchronisatietijd. Afhankelijk van je camera kan dit wel tot 1/1600. Dit kan handig zijn in situaties waarbij je met een open diafragma (1.4 - 2.8) wil werken terwijl de zon schijnt.
In plaats van zo'n dure flitsset kun je uiteraard min of meer hetzelfde effect bereiken met een ND filter (grijsfilter).
Zo'n grijsfilter zorgt ervoor dat er veel minder licht op de sensor valt waardoor je toch kan fotograferen met open diafragma in combinatie met een sluitertijd tot maximaal de synchronisatietijd.
Een nadeel is weer dat het scherpstellen lastiger wordt met zo'n 'zonnebril' op de lens. Bij actiefoto's wil je juist wel gebruik maken van een snelle sluitertijd om zodoende geen last te hebben van bewegingsonscherpte.
Dan werkt alleen de methode van Hi-Sync. De trigger en de flitslamp zijn dan zodanig op elkaar afgesteld dat de fliter precies op het juiste moment afgaat. Van deze methode is gebruikt gemaakt bij deze foto.
De flitslamp zelf was hierbij voorzien van een Elinchrom Maxi Silver Reflector 40 cm. Een assistent hield het licht gericht op de mountainbiker.
Aanpak strobist-foto van konijn
Bij deze opstelling is een klein dekentje gebruikt als achtergrond. Flitsers één en twee zijn zo afgesteld dat de achtergrond spierwit wordt. Dat doe je door de belichting zo in te stellen dat dit deel iets overbelicht wordt.
Flitser vier flitst in een paraplu voor indirect zacht licht op het 'model'. Dit is tevens de 'keylight'. Flitser drie dient voor wat extra licht aan de (camera) linkerzijde.
Lees hier het uitgebreide artikel over Flitsen volgens de strobist methode.
Videocursus strobist fotografie
Nog meer ontdekken over het los van de camera werken met flitsers op locatie? Bij Photofacts Academy vind je een uitgebreide videocursus waarin alles in detail wordt uitgelegd.
» Basiscursus Flitsen op Locatie
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 4 september 2017, 15:51.
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
7 reacties
-
Huub Sanders schreef op maandag 4 september 2017 om 17:10 | reageer
interessant artikel.
-
Roland Oomens schreef op dinsdag 5 september 2017 om 15:29 | reageer
Goedemiddag allen,
Ik moet binnenkort snel bewegende dansende (Lindy Hop) koppels fotograferen voor promotiedoeleinden van een liefhebbers vereniging.
Het aanwezige licht zal matig zijn zo vermoed ik, dus ik ben voornemens om mijn 580 EX met een gele diffuser op mijn 6D te schroeven voor dit opdrachtje en zodoende in ieder geval het warme licht in dat zaaltje te behouden en aan te vullen..
Ik ben fanatiek amateur die het liefst met natuurlijk licht werkt en daar goede resultaten mee behaalt, dus ik begeef mij nu op een redelijk onwennig terrein.
Waarschijnlijk ga ik voor de deels bevroren dansers/gezichten waarbij beweging toch zichtbaar blijft, maar ook het volledig strak en scherp bevriezen van de koppels in acrobatische houdingen. Omgevingslicht, Iso, sluitertijd, diafragma, de flits, het speelt allemaal een hoofdrol, ik weet het.
Hebben jullie mooie ervaringen op dit gebied en kunnen jullie me daarover wat tips en technische achtergrond geven die mij een klein voorsprongetje geven ?.
Ik waardeer het ! -
Michelle Peeters schreef op dinsdag 5 september 2017 om 15:38 | reageer
@Roland: weet je zeker dat je überhaupt mag flitsen tijdens de dansvoorstelling? Want dit kan behoorlijk storend zijn, vaak wordt het verboden.. Het is sowieso altijd handig om het moment te 'timen' waarop het model even stilstaat in de beweging. Vaak is dat het hoogste punt in de lucht, maar het kan ook een zijwaartse beweging zijn. Bestudeer het patroon even van tevoren zodat je erop kunt inspelen.
Bevriezen met flitser lukt alleen als je op redelijk korte afstand kunt komen zodat het omgevingslicht een minder grote rol gaat spelen. En dan stoor je dus weer heel erg...
Misschien handig om in dit geval de auto-iso stand te gebruiken met sluitertijdvoorkeuze. Ik denk dat je de maximale synchronisatietijd van 1/250e seconde niet kunt overbruggen dus hier zul je het mee moeten doen.
Wat een groot voordeel is bij veel dansvoorstellingen, is dat het licht vaak al goed geregeld is, daar kun je gebruik van maken. Vaak staat de hoofdrolspeler al behoorlijk in de 'spotlights'.
Fotografeer in RAW zodat je je witbalans nog kunt bijstellen. Kleurzwemen voorkom je (heel goed!) met die gele diffuser. En dan maar hopen dat de rest van de belichting dezelfde kleurtemperatuur heeft natuurlijk..
Verder schiet me op dit moment even niets te binnen. Heel veel succes in ieder geval, maak vooral veel foto's, gebruik de burst-stand! -
Erwin S|tok schreef op dinsdag 5 september 2017 om 17:11 | reageer
Tip: mocht je graag willen flitsen in de volle zon bij open diafragma, dan kun je ook zonder hi-speed sync prima uit de voeten. Zet een ND filter of variabel ND filter voor je lens en druk het daglicht naar believen weg. Vervolgens vul je met een eenvoudige (domme) flitser of meerdere flitsers het ontbrekende licht aan. Je kunt op die manier onder de maximale synchronisatietijd van je camera blijven en hebt geen speciale hi-speed sync apparatuur nodig.
-
Roland Oomens schreef op dinsdag 5 september 2017 om 20:43 | reageer
Ja, dat is ook een punt Michelle, 'mag' ik daar wel flitsen... Een vriendin vroeg me de promotie plaatjes te schieten en ik ken het 'zaaltje' (voor muziek en theater ingericht loodsje voor met name amateur-muziek en locale activiteiten) dus ik denk het wel, maar hopelijk is er inderdaad al voor behoorlijke sfeer-licht gezorgd. Ik ga dat navragen zodat het me niet verrast.
Het opzoeken van het dode punt in een beweging is wel een goeie, en eigenlijk ook logisch. Ik sjouw de flitser als 'nood-gereedschap' mee en ga toch voor het natuurlijk licht denk ik. De 6D kan met hoge ISO's goed uit de voeten, en met lichtsterk glas kom jhe dan een behoorlijk eind.
Ik schiet altijd in RAW en laat Lightroom erop los, perfecte combinatie.
@Erwin: ik ben er een beetje roestig in geworden door lang niet te flitsen, maar het is een hele mooie andere wereld met mooie en ook rare mogelijkheden. Wat jij vertelt is ook weer zo logisch eigenlijk, ik ga ook dat eens een keer proberen, kijken wat er uit komt. Dank !
Het is pas in oktober, maar als ik er aan denk plaats ik hier een link naar de resultaten (FB-site waarschijnlijk) van de dansavonden.
Jullie beiden bedankt voor de tips ! -
Michelle Peeters schreef op dinsdag 5 september 2017 om 22:00 | reageer
@Erwin: scherpstellen wordt wel lastiger met zo'n 'zonnebril' op de lens (staat ook in het artikel) en handmatig scherpstellen is ook geen optie bij actiefotografie.. Hoe pak jij dat aan?
@Roland: flitsen los van de camera is misschien toch een iets betere optie, dat zou moeten kunnen met jouw flitser, zonder een triggerset. Dan heb je in ieder geval mooi licht van de zijkant, altijd beter dan frontaal! -
2019$5527$P schreef op vrijdag 8 januari 2021 om 15:58 | reageer
Als je wilt fotograferen met sluitersnelheden hoger dan 1/250sec moet je dan een trigger set kopen dat daar speciaal geschikt voor is? Of heb je alleen een flitser nodig die dat aan kan?
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Welke strobist kit zou jij adviseren?
door Elja Trum
-
Stap voor stap: Flits toevoegen aan daglicht
door Elja Trum
-
Spelen met licht en witbalans tijdens een portretsessie
door Nando Harmsen
-
Werken met flitsers; de basis van flitsfotografie
door Elja Trum
-
Flitsfotografie tip: Vergeet de omgekeerde kwadratenwet
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.