CYBER  MONDAY - 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Meer info of word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Thijs Schouten

Instelling tip: oogdetectie in combinatie met back button focus

donderdag 14 april 2022, 22:11 door | 4.059x gelezen | 0 reacties

Back button focus is een techniek die al door menig fotograaf wordt gebruikt. Echter stappen veel fotografen door de komst van eye-detection (autofocus systemen die zelf ogen herkennen) weer terug op autofocus achter de ontspanknop.

In veel gevallen werkt dit prima, echter zijn er momenten waarin de camera het met oogdetectie het lastig heeft. Denk aan situaties met rommelige achtergronden of bij het fotograferen van kleine dieren (zoals muizen).

Zelf ben ik ook tegenaan gelopen en heb inmiddels een setup gevonden die voor mij erg goed werkt. Back-button-focus in combinatie met oogdetectie! In dit artikel leg ik je hier meer over uit!

Wat is handig aan back-button-focus?


Back button focus is een techniek waarbij je de autofocus van een camera achter een specifieke knop plaatst. Standaard zit autofocus achter de ontspan knop. Oftewel, als je op de ontspanknop drukt zal de camera scherpstellen en een foto maken.

Omdat je in sommige situaties de scherpstelling niet wilt aanpassen is het handig om deze achter een specifieke knop te plaatsen. Een voorbeeld situatie is een paaltje waar je een vogel op verwacht.

Het voordeel van back button focus is dat je de scherpstelling kan bepalen en wanneer jij denkt dat de vogel land, druk je enkel op de ontspanknop waarna de camera foto's maakt zonder de autofocus aan te passen.

Het resultaat is dat je onderwerp je scherpstelling in vliegt met een scherpe foto als resultaat. Hieronder een voorbeeldfoto van een Grutto.

Thijs schouten back button focus grutto


Wat is handig aan oogdetectie?


Camera's met oogdetectie herkennen automatisch het oog van je onderwerp waarna ze hierop scherpstellen. Ideaal want zo kan je heel snel schakelen en de scherpte op de juiste plek leggen.

In de praktijk werkt oogdetectie heel erg goed en persoonlijk zweer ik hierbij. Ik heb alleen wel gemerkt dat de oogdetectie in bepaalde situaties moeite heeft. Denk bijvoorbeeld aan een drukke achtergrond of aan hele kleine dieren (zoals muizen).

In dit soort gevallen kan het zijn dat de oogdetectie moet zoeken waardoor je het moment mist. Mijn tip, combineer back button focus met oogdetectie!

Wat is het voordeel van deze combinatie?


Door je camera zowel in te stellen met oogdetectie als met back button focus ben je zeer flexibel in het kiezen van je autofocus systeem. Je zet namelijk back button autofocus achter één knop en achter een andere knop zet je oogdetectie.

En vervolgens kies je per situatie welk autofocus systeem je wilt gebruiken. Zelf werk ik hier nu al een tijdje mee op mijn Canon EOS R5 en het geeft mij de flexibiliteit om snel te schakelen in situaties waar het één beter werkt dan het ander.

Canon back button focus oogdetectie


Hoe stel je dit in?


Het instellen van Back Button Focus en Oogdetectie verschilt het per camera en zelfs per model. Hieronder geef ik aan waar je deze instellingen globaal kan vinden. Kom je er niet helemaal met onderstaande stappen uit?

Google dan even op back button focus + jouw camera model. Het kan namelijk zijn dat het bij jouw model net ergens anders in het menu zit.

Canon


Heb jij een Canon camera? Dan kan je in het Custom Functions Menu (C.Fn) de knoppen aanpassen. Hierin moeten we de volgende zaken veranderen:

1. Zorg ervoor dat de ontspanknop van 'Meten en AF starten' aangepast wordt naar 'Start meten'
2. Zet achter de AF-ON knop 'oogdetectie AF'
3. Zet achter de * knop 'Meten en AF-start'

Nikon


Heb jij een Nikon Camera? Ga dan naar het Custom Setting Menu (het pennetje), hierin kan je de knoppen aanpassen onder 'controls'. Hierin moeten we de volgende zaken veranderen:

1. Zorg ervoor dat de ontspanknop van 'Release + Focus' aangepast wordt naar 'Release'
2. Zet achter de AF-ON knop 'oogdetectie AF'
3. Niet iedere Nikon heeft twee knoppen aan de achterkant zitten die je kan aanpassen. Om deze reden kan je bijvoorbeeld ook aan de voorkant de Fn1 knop (deze knop zit naast de lens) aanpassen. Stel deze in op 'AF-ON'

Sony


Heb jij een Sony Camera? Ga naar het instellingen menu (tandwiel) en vervolgens naar 'eigen toetsinstelling':

1. Zet AF met sluiter 'uit'
2. Stel de functie van de 'AEL-knop' op 'oogdetectie'
3. Zet achter de een andere knop (zoals C2) 'AF-Aan'

Heb je een andere camera?


Check de handleiding van jouw camera en kijk of je het volgende in kan stellen:

- Stel je ontspan knop in voor enkel het maken van de foto
- Zet achter de AF-on knop de oogdetectie autofocus
- Zet achter het sterretje of een andere knop de AF-on functie

Gelukt? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring!
Laat een reactie achter in de comments!


Meer weten over de basis van fotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete nieuwe basiscursus fotografie. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Thijs Schouten

Over de auteur

Thijs Schouten, 33 jaar en woonachtig in Amersfoort. Al meer dan 10 jaar actief met fotografie en als kind ook altijd een camera in zijn handen gehad. Fotografie is (naast zijn vriendin en twee dochters) zijn grote passie. Hij fotografeert vooral natuur, maar schrijft ook graag fotografie artikelen en productreviews.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.346 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord