Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Frank Doorhof

Kleurmanipulatie; werken met kleur en gels

zondag 22 september 2024, 22:11 door | 650x gelezen | 2 reacties

Vandaag het eerste artikel in een serie over kleur en kleurmanipulatie in de fotografie. We gaan het hebben over kleurentheorie, hoe je kleuren kunt manipuleren en hoe je kleurgels op een supercreatieve manier kunt gebruiken.

Kleurmanipulatie


Kleuren zijn overal om ons heen en zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor hoe we een product of scène ervaren. Denk aan de film Titanic in de passende bruinachtige tint. Of wat dacht je van de kleur die in The Matrix werd gebruikt (groen)?

Denk hier nu eens over na. Als je vijf kilometer onder de zeespiegel in een betonnen bunker bent, en je doet het licht aan. Welke kleur heeft dat licht?

De meeste mensen zullen blauw antwoorden of twijfelen. In wezen hoef je niet te twijfelen, je bent in een betonnen bunker dus het licht is... nou ja, gewoon dezelfde kleur/temperatuur als boven water. Dus waarom is de Abyss, en bijna elke onderwaterfilm, blauw gefilterd?

Dat is makkelijk uit te leggen, we krijgen meteen het gevoel dat we inderdaad onder water zijn. En je hebt het waarschijnlijk ook koud. Kleuren roepen emotie op.

Geleerd of emotioneel


Nu is het volgende niet wetenschappelijk (denk ik) bewezen, maar ik gebruik het vaak tijdens workshops. Als we het hebben over kleuren en emotie, kunnen we het volgende verwachten.

Rood
Rood staat voor haat, warmte, liefde, warm, gezellig, gevaar, etc. Het grappige en interessante is dat Rood beide emoties behandelt die ons triggeren, haat en liefde.

Blauw
Bij blauw denk je aan afstandelijk, onzeker, toekomst, leeg, steriel

Groen
Met groen heb ik eerlijk gezegd geen echte emotie. Natuurlijk hebben we associaties zoals afgunst of de natuur (eco) en sommige mensen zullen zeggen kalm.

Rood is bijzonder


Dit is ook de reden waarom ik graag de kleur rood gebruik in mijn fotografie. En je kunt het zelfs terugvinden in ons logo. Het is een kleur die zeer veelzijdig is.

Vandaag deel ik enkele foto's die we van Lois hebben gemaakt tijdens een recente workshop waarbij ik een blauwe gel als accentlicht gebruik.

Foto2



Foto1



Zoals je kunt zien gebruik ik 'normaal' wit licht als mijn hoofdlicht. Als accent gebruik ik een blauwe Roguegel op ons magnetische systeem. Het voordeel van deze gels is dat ze dik zijn en een mooie diep verzadigde kleur geven, wat de truc die ik gebruik een stuk makkelijker maakt.

Welke truc?


Als we naar de kleurendriehoek kijken zien we de kleuren Rood, Groen en Blauw. En in het midden zien we de zogenaamde 'black body curve'. Dit is waar de 'white points' of 'Kleur temperatuur punten' zich bevinden.

Een lagere kleurtemperatuur is een warmer wit en een hogere kleurtemperatuur betekent een meer blauwe kleurtint. Voor kalibraties gebruiken we bijvoorbeeld D65 voor de meeste fotografie/video toepassingen.

Foto3


Er is een verbinding tussen de kleuren, en bij een correcte calibratie zullen de verhoudingen tussen de kleuren exact gelijk moeten zijn voor een goede kleur weergave over het gehele spectrum (daarover meer in het artikel over calibraties).

Wanneer je een lijn trekt van de primaire kleur (RGB) door het witpunt kom je uit op je secundaire kleur (Cyaan Magenta Yellow). Je ziet dit vaak als CMYK waar K vaak verward word met zwart (blacK).

Vooral in printers lijkt dit ook te kloppen aangezien er een zwarte module in de kleursectie zit. De K staat echter voor Key (of wel helderheid) vandaar ook dat het gebruik van een lichtmeter essentieel is voor het verkrijgen van accurate kleuren.

Maar goed, genoeg saaie theorie, laten we gaan spelen. Als je weet hoe kleuren samenwerken dan kunnen we echt coole dingen doen.

Vandaag laat ik je iets heel eenvoudigs zien dat je zelf kunt doen. Gebruik één lichtbron met wit licht en één lichtbron met accentkleur, bij voorkeur blauw of rood. Zoals je net gezien hebt heb ik voor dit artikel gekozen voor blauw.

Als je de foto gewoon schiet zoals je normaal zou doen, dus met een blauwe of rode gel en normaal wit licht dan krijg je resultaten zoals je boven ziet. Maar als je nu de kleurbalans in je RAW-converter verandert, kun je leuke echt funky effecten krijgen zoals de voorbeelden hieronder.

Doordat je als hoofdlicht gebruik maakt van wit licht en een diep blauw kun je een mooie mix maken aangezien zowel de huidstinten als blauw in dezelfde ruimte zitten en axis in de kleur driehoek.

Gebruik dus alleen de kleurtemperatuur slider die horizontaal werkt in de kleuren driehoek (de blauw-rood en niet de Groen-magenta).

Je kan nu een zeer 'coole' look geven aan de foto, net alsof het hoofdlicht ook een kleine blauwe tint heeft. De kracht van deze techniek zit in het feit dat als de klant Maar de "coole" look op het gezicht niet mooi vind je altijd terug kan gaan. Dit is niet mogelijk bij het fotograferen met twee gels.

Zorg wel dat je als accent verlichting echt de dikke en diep gesatureerde gels gebruikt.

Foto4



Foto5


Een extra tip voor kleurmanipulatie


Aan de hand van de kleuren driehoek en de black body curve kun je de balans zien in de kleuren.

Door handig gebruik te maken van de connectie tussen kleuren kun je niet alleen spelen met je kleurbalans, maar ook bijvoorbeeld buiten de lucht en omgeving tinten. Zonder dat je Photoshop gebruikt, door gekleurde flitsers op het model.

Als er interesse is kan ik daar ook wel een artikel over schrijven.

Je hebt wel de juiste apparatuur nodig voor kleurmanipulatie


Om je kleuren correct te kunnen beoordelen, heb je een goede workflow nodig. Voor mij is dit een lichtmeter en de colorchecker. Met de lichtmeter meet ik het licht en kan ik dit precies instellen en met de colorchecker kan ik een profiel en witbalans voor die serie maken.

En onthoud dat dit alleen is om alle afbeeldingen er hetzelfde uit te laten zien, zodat alle presets die je uitvoert het verwachte resultaat hebben. Je zal in mijn werk bijvoorbeeld zelden foto's zien die niet getint zijn.

Ik bewerkt mijn foto's redelijk minimaal (huid en tinting), maar de kleur manipulatie is voor mij wel een essentieel ding in de workflow. De tint van een foto, daar kan ik best lang mee bezig zijn. Die bepaald namelijk de look en feel van die foto/serie.

En dat kan vooral voor klanten het verschil zijn tussen een lovende reactie of een tegenvaller. Nadeel is als je achteraf de kleur aanpast de klant vaak toch minder enthousiast is, dan als je het direct 'goed' doet. Dus stem dit goed af met je klant.

De keuze van een kleur kan je foto volledig afbreken of juist maken. Bij twijfel dus in twee of meer versies aanbieden.

Je hoort vaak dat een lichtmeter en colorchecker overbodig zijn, maar als je op deze manier speelt met kleuren en ook kleurkritisch werk moet afleveren zijn de colorchecker en de lichtmeter een essentieel deel van je workflow. En ze zijn gelukkig super makkelijk in gebruik.


Cursus Fotoshoot onder Controle


Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Frank Doorhof

Over de auteur

Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.

2 reacties

  1. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op maandag 23 september 2024 om 22:40  | reageer

    Helaas, ook dit verhaal gaat mijn begrip te boven. Althans vanaf het kopje 'Welke truc?' Gaat bij mij in ieder geval het licht uit. Hoe je het licht moet meten, snap ik nog wel, maar het gebruik van een colorchecker in combinatie met een lichtmeter ontgaat me. Even terzijde: Waarom moet een colorchecker zo duur zijn?
    De grafiek die je laat zien in het artikel is voor mij compleet abacadabra.
    Frank, voor jou is het 'gesneden koek', maar voor mij, die slecht is in exacte vakken (wis-, schei- en natuurkunde), is het niet te bevatten.
    Ligt het nu aan mij, of ben je niet in staat het heel simpel uit te leggen. Ik wil het graag de theorie erachter kunnen begrijpen en het in de praktijk te kunnen toepassen.

  2. frank doorhof
    Profiel  frank doorhof schreef op maandag 23 september 2024 om 23:03  | reageer

    Aangezien ik deze materie al jaren uitleg denk ik niet dat het aan de uitleg ligt maar dat misschien dit artikelen zijn voor fotografen die al iets bekend zijn met kleurruimtes en kleur manipulatie

    Er volgen meer artikelen inclusief 1 naar aanleiding van een vraag over de coördinaten.

    De truc is dat je met een blauwe gel zowel een natuurlijk hoofdlicht kan behouden maar door het verschuiven van de kleurtemperatuur ook een split light kan maken met een koele kleur op het hoofdlicht.

    Waarom een colorchecker duur is ?
    Ik denk dat de prijs enorm meevalt. Dit zijn in feite zeer kritische referentie tools die perfecte kleuren moeten behouden over langere tijd. Dus dit print je niet zomaar even op een kartonnetje. Dan is het na een paar maanden wel gebeurt knipoog

    Waarom de lichtmeter belangrijk is?
    Zoals vermeld omdat de helderheid van de kleur essentieel is voor een correcte weergave.

    Je kan altijd vragen stellen natuurlijk als je iets niet snapt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.728 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord