Social media voor fotografen; voorkom deze 9 fouten
maandag 20 januari 2014, 21:46 door Elja Trum | 17.849x gelezen | 26 reactiesEen beetje fotograaf maakt tegenwoordig flink gebruik van social media. Het is een uitstekende manier om je werk onder de aandacht te krijgen bij potentiële klanten. Er zijn echter veel ongeschreven regels waar je als fotograaf wel rekening mee moet houden op Facebook, Twitter en andere social media websites.
1. Alleen maar je eigen werk tonen
Dat je als fotograaf aanwezig bent op social media betekent niet dat iedereen alleen maar zit te wachten op je nieuwste foto of je update over naar welke shoot je onderweg bent. Niemand luistert graag naar mensen die alleen maar over zichzelf praten; in het echte leven niet en op social media is dat dus ook niet anders.
Deel dus ook juist andere dingen; interessante artikelen, mooi werk van collega fotografen, iets waar je om moest lachen. Door ook dingen van anderen te delen vinden anderen het veel interessanter om je te volgen. Daarnaast verteld hetgeen dat jij deelt ook veel over jezelf.
Probeer zo ongeveer een derde van je Tweets of Facebook updates niet over jezelf te laten gaan en je zult merken dat je volgers er blij mee zijn. Bijkomend voordeel is dat de mensen waar jij hun berichten van deelt ook meer interesse zullen hebben in jouw berichten en jouw berichten ook sneller zullen delen.
2. Geen interactie
Alleen maar zenden, dat is de oude manier van aanwezig zijn. Social media moet natuurlijk wel sociaal zijn. De meerwaarde ontstaat wanneer er interactie is tussen gebruikers. Wat je minimaal moet doen is reageren op vragen van anderen, maar nog mooier is het als je regelmatig ook reageert op berichtjes van anderen zonder dat het specifiek aan jou gericht is.
Door zo deel te nemen op het social media kanaal kom je ook onder de aandacht van anderen en zo breid je netwerk snel uit.
3. Half werk tonen
Toon geen foto's waar je zelf niet tevreden over bent. Ook niet als je erbij meldt dat het nog niet is wat je wilt en bijvoorbeeld met de vraag hoe je de foto zou kunnen verbeteren. Je komt zo erg onzeker over. Daarbij is de kans groot dat iemand anders later de foto voorbij ziet komen wanneer hij door je laatste werk aan het bladeren is. Dan is een matig werk natuurlijk niet wat je als indruk wilt achterlaten.
4. Profielen niet bijwerken
Er verandert vaak genoeg aan je werkzaamheden, projecten en leven gedurende een paar jaar. Groot kans dat je echter je profiel op de verschillende social media sites nooit meer bijgewerkt hebt nadat je deze bij je aanmelding aangemaakt hebt.
Kloppen de genoemde links naar je site(s) nog wel? Is je profielfoto up-to-date? Is de ene vorm van fotografie nog steeds je specialiteit?
5. Kiekjes plaatsen
Toegegeven, ik maak me hier ook nog te vaak schuldig aan. Even delen dat je een bepaalde workshop aan het volgen bent of op een bepaald event of beurs bent met daarbij een matige foto die je zojuist met je telefoon geschoten hebt. Vaak genomen in slecht licht met een matige camera en met weinig interessante inhoud.
Als fotograaf wordt je beoordeeld op de laatste foto die ze van je gezien hebben. Je wilt niet dat potentiële klanten afgeschrikt worden door de kiekjes die je zo nu en dan neemt. Bedenk voor het plaatsen van het kiekje of de nieuwswaarde hoog genoeg is om een slechte kwaliteit ondergeschikt te maken.
6. Overal aanwezig proberen te zijn
Bekijk wat voor jouw de social media sites zijn waar je jezelf thuis voelt. Het is bijna niet te doen om overal bij te zijn. Facebook, Twitter, Google Plus, Flickr, 500px, Pintrest, Foursquare, Tumblr, Picasa, LinkedIn, YouTube en dergelijke. De lijst is erg lang.
Kijk waar jij je thuis voelt en waar je doelgroep zich veelal begeeft. Probeer te meten waar je klanten vandaan komen. Dat kan eenvoudig door Google Analytics statistieken toe te voegen aan je site. Je ziet zo vanaf welke netwerken jouw bezoekers binnen komen.
Je hoeft je niet te beperken tot slechts één netwerk, maar als je er op meer dan drie actief aanwezig probeert te zijn houd je ofwel weinig tijd meer over om echt te werken of je bent er niet aanwezig genoeg om er het maximaal uit te kunnen halen.
7. Melden hoe druk je het hebt
Als je alleen maar loopt te roepen dat je druk, druk, druk bent dan zullen je volgers je overslaan als ze een opdracht te vergeven hebben. Je hebt het immers al zo druk dat ze je liever niet lastig vallen. Zelf had ik er een handje van net nadat mijn zoon geboren was; als kersverse ouder heb je gewoon korte nachten en je handen vol. Maar je wilt er natuurlijk geen opdrachten door mislopen..
8. Te zakelijk blijven
Mensen communiceren niet graag met een merk of bedrijf. Mensen communiceren het liefst met andere mensen. Mensen waarin ze zichzelf herkennen. Laat zien dat je een echt mens bent achter het bedrijf. Uiteraard wil je professioneel overkomen, maar dat betekent niet dat je onpersoonlijk hoeft te zijn.
9. Alles delen
Dat je persoonlijk wilt zijn betekent niet dat je alles maar op social media hoeft te gooien. Niemand zit te wachten op een bericht over je laatste toiletbezoek of wat je voor je lunch gegeten hebt (mogelijk in de omgekeerde volgorde). Denk na over wie je bent, waar je voor staat en probeer dat uit te dragen op je social media accounts.
Als fotograaf is het wellicht verleidelijk om honderden foto's te delen, zeker na een leuke shoot. Beperk je echter tot de beste foto's en zorg dat de relevantie tot jou als fotograaf hoog blijft. Als je jezelf neerzet als bruidsfotograaf zijn de foto's van de autoshoot die je laatste gedaan hebben wellicht niet het delen waard..
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
26 reacties
-
gast schreef op maandag 20 januari 2014 om 22:00 | reageer
Of je bouwt gewoon een echt leven op. Bovenstaande verhaal is onbedoeld wel heel erg deprimerend.
-
martinphili schreef op maandag 20 januari 2014 om 22:30 | reageer
Gast snapt er nog niet veel van
-
gast schreef op maandag 20 januari 2014 om 22:41 | reageer
Nee, gast heeft een echt leven, denk ik!
-
martinphili schreef op maandag 20 januari 2014 om 22:49 | reageer
nou, sterkte er mee dan
Het leeuwendeel van de potentiële clientèle heeft namelijk ook geen echt leven en is dus vooral via de sociale media te bereiken. -
gastvrij schreef op dinsdag 21 januari 2014 om 07:42 | reageer
Gast heeft gelijk. Wie is je doelgroep? Zitten die echt allemaal op social media op jou te wachten? Social media is een kunstmatig opgedrongen medium waar we eigenlijk niet op zitten te wachten. Hyves is er al aan dood gegaan en dit komt ook wel voor al het andere. Social media is onderhevig aan vervuiling en je ziet nu al dat er veel wordt afgehaakt vanwege het negatieve gebruik. Wil je investeren in duurzaamheid dan is er wellicht een beter initiatief dan Social media.
-
willem schreef op dinsdag 21 januari 2014 om 08:39 | reageer
niks zeggend stukje moet ik zeggen
alleen maar open deuren -
Ytos schreef op dinsdag 21 januari 2014 om 08:41 | reageer
Prima artikel, dus gedeeld op m'n FB-pagina. Uiteraard met vraag, zodat er weer wat interactie komt :D
Mijn doelgroep is breed. Onder degene die mijn pagina liken zijn fotografen, mensen die zomaar geïnteresseerd zijn in fotografie, mensen die wellicht een keer op de foto willen met hun gezin, modellen, MUA's etc. Kortom: een groep mensen die graag op de hoogte blijven van wat ik zoal doe en er zelfs regelmatig op reageren. Er is wat mij betreft geen of-of, geen Social Media versus Echt Leven. Social Media is onderdeel van het huidige leven. Het is ook vluchtig. Klopt. Hyves is inderdaad ten onder gegaan, maar mijns inziens niet door het negatieve gebruik en de vervuiling, maar omdat er betere alternatieven kwamen. En ook die zullen op termijn vast weer vervangen worden door wat anders. Op zich zelf staand zijn het vluchtige media, maar overall zijn we er denk ik voorlopig nog niet vanaf.
Wat ik me vooral afvraag, de laatste zinnen van @gastvrij lezend: zeggen dat er wellicht betere initiatieven zijn dan Social Media is één, maar ze noemen is twee. Ik zou dat graag nog horen. -
WillemZ schreef op dinsdag 21 januari 2014 om 11:23 | reageer
Zonder interactie heb je weinig aan Sociale Media!
-
primefoto schreef op dinsdag 21 januari 2014 om 11:49 | reageer
Het is een aanzetje voor mensen die niet doorgewinterd zijn in het gebruik van sociale media. Voor de uitermate professionele sociale media gebruikers is dat natuurlijk allemaal gesneden koek. Voor die mensen zal het dan ook wel niet bedoeld zijn.
Het is wel verstandig er eens bij stil te staan. -
ruudt schreef op dinsdag 21 januari 2014 om 11:54 | reageer
goed artikel, zelf maak ik me er ook schuldig aan om toch regelmatig een foto te plaatsen die ik als beeldmaker gemaakt heb. Ik was er zelf reeds achter dat dit niet zo werkt, omdat ik minder reacties binnenkreeg en wel wat likes……toen ging bij mij de knop om, dat gaan we (ik) anders doen.
-
James van der Borght schreef op dinsdag 21 januari 2014 om 13:38 | reageer
Heel treurig om te zien dat fotografen zoiets als facebook gebruiken om opdrachten binnen te halen, veel meer dan kruimelwerk zal dat volgens mij niet zijn.
Zeker niet die opdrachten waar je een behoorlijke boterham mee kunt verdienen.
Steek liever je energie in andere zaken en bouw b.v. In het bedrijfsleven een vaste klantenkring op zodat je niet tot in de eeuwigheid van de facebook/twitter kriumels hoeft te leven, en vergeet die eeuwige trouwreportages die 0,0 opleveren en eigenlijk al lang een gepasseerd station zijn. -
Roy schreef op dinsdag 21 januari 2014 om 14:29 | reageer
goed artikel. Mijn idee is dat de snelle sociale media niet voor iedereen is weg gelegd. Als je naast je credits die je hebt opgebouwd van social media gebruik maakt, dan blijft het echt niet tot kruimelwerk . . . aan degene die dat wel denken zou ik adviseren: bekijk je eigen FB en/of site nog eens goed, m.a.w. ben je nog wel aantrekkelijk voor anderen qua inhoud. Doe iets aan introspectie op een positieve manier. Succes.
-
ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 21 januari 2014 om 15:21 | reageer
Prima verhaal Elja en voor 99% roerend mee eens. Want door juist wel af en toe (weloverwogen en dooracht) die 'kiekjes' te plaatsen, werk je wel mee aan punt 8, laten zien wie je écht bent en wat je bezighoudt.
@James: Treurig? Het is echt niet alleen maar kruimelwerk meer. Ik ken genoeg fotografen die een substantieel deel van hun boterham op die manier beleggen. En echt niet alleen met trouwreportages, ook (nee, juist!) met zakelijke klanten. Zij gebruiken sociale netwerken juist om hun vaste klantenkring en netwerk te onderhouden en uit te bouwen. Zich te profileren. Ben het wel met je eens (want dat bedoel je, denk ik?) dat je de echte contacten ook in de echte wereld goed moet cultiveren. Want dat moet je inderdaad niet vergeten. -
erik schreef op dinsdag 21 januari 2014 om 16:49 | reageer
het is het doel dat bepaald welke strategie goed is. vind de strekking van het verhaal goed. voor een foto amateur als ik ben is het minder van belang. ik zoek geen klanten hooguit deelnemers aan een door mij georganiseerd evenement. het gaat dan vaak om collega hobbyisten maat ook wel vakfotografen die eens lekker een dagje zonder opdracht willen schieten. kortom ben het eens met het stukje wie zich zelf wil verkopen moet duidelijk zijn in wat hij/zij kan
-
gast schreef op dinsdag 21 januari 2014 om 17:44 | reageer
Facebook werkt dus echt niet om opdrachten binnen te halen, en heus ik beantwoord volledig aan de tips, die Elja geeft. Niets werkt, ik heb vrienden die alles delen etc etc..... het heeft geen enkele zin, in al die vele jaren heb ik nog nooit een opdracht via Facebook binnen gehaald. Facebook is leuk, ga er vooral mee door, doe ik ook, maar verwacht geen opdrachten via Facebook.
-
Bodos schreef op dinsdag 21 januari 2014 om 17:49 | reageer
p.s. En ja, ik ook ik heb een bedrijven pagina, zowel op Facebook als op Linkedin (ook zo'n overschat medium )
-
Siny schreef op dinsdag 21 januari 2014 om 19:45 | reageer
Prima stuk! En als ik de reacties eronder lees dan verbaast het mij dat social media door sommigen zo in de goot gedrukt wordt. Het is alom bekend dat juist een combinatie van diverse zaken maakt dat je breder georiënteerd raakt en als je dan ook nog je statistieken bijhoudt dan weet je wat je aan dient te passen en wat juist niet.
Doe vooral waar je zelf de waarde van inziet. Ga iets anders lezen als een artikel je niet aanstaat. Doe je voordeel met tips die je automatisch en gratis op je digitale deurmat krijgt! Negatief commentaar leveren is makkelijker dat een zinvol artikel schrijven.
Constructief meedenken is leuker trouwens en doet het goed, ook op social media😊 -
Thoran schreef op dinsdag 21 januari 2014 om 19:52 | reageer
Ik heb geen doelgroep anders dan de wereld om mij heen ....
Ik heb geen specialiteit .. anders dan wat er op mijn pad komt .....
En toch snap ik dat je herkenbaar moet zijn willen mensen je kunnen herkennen.
Dus pak de tips op en volg ze .. ze zijn gewoon realiteit. -
Gast 3 schreef op dinsdag 21 januari 2014 om 20:00 | reageer
Facebook kan wel degelijk opdrachten opleveren. Zelf volg ik meerdere fotografen om inspiratie op te doen. Eén van de fotografen heb ik gevraagd voor een shoot. Omdat dit goed bevallen is heb ik haar voor nog een andere shoot gevraagd die we binnenkort met de familie gaan doen en ik verwacht in de toekomst nog wel meer foto's door haar te laten maken. Ook bij vrienden en familie zal ik haar van harte aanbevelen. Zo zie je maar, Facebook kan dus daadwerkelijk wat opleveren!
-
Yosh schreef op dinsdag 21 januari 2014 om 20:00 | reageer
Helder verhaal en prima geschreven. Niet de meest leerzame, maar een goede reminder. Functioneel dus. Doe je voordeel er mee of laat het voor wat het is. Dit artikel is een aanwinst tussen alle andere tips, tricks en zaken waar je rekening mee moet (kunt) houden.
@James Een beetje misplaatste opmerking van je, vind ik. Social media is juist een prima manier om in contact te blijven met je klanten en een relatie op te bouwen. Het artikel promoot juist interactie... (@WillemZ +1).
James, als het voor jou niet werkt, prima, maar jouw opmerking getuigt van gebrek aan inzicht. -
marijeweterings schreef op donderdag 23 januari 2014 om 21:05 | reageer
heerlijk die discussies :D, iedereen moet lekker doen waar die zin in heeft en zich goed bij voelt!
-
ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 24 januari 2014 om 08:18 | reageer
Precies Marije. En dat is uiteindelijk waar het om draait. Mensen die met tegenzin/kunstmatig gaan Twitteren 'omdat de concurrent het doet', bereiken er toch niks mee!
-
Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 24 januari 2014 om 16:11 | reageer
Mijn grootste opdracht van 2,500 euro heb ik binnen gehaald dankzij bekendheid op twitter en ik verkoop ook wel eens een foto dankzij het publiceren in een tweet. Dat social media niet werkt is simpel weg niet waar.
-
marijeweterings schreef op zaterdag 25 januari 2014 om 16:30 | reageer
@erik en ik vind het ook nogal makkelijk dat @gast en @gastvrij negatieve kritiek uitten zonder verantwoordelijkheid voor hun opmerkingen te nemen. (door onder een anoniem account te reageren).
Ik haal veel opdrachten binnen via social media, maar ook door mond-op-mond reclame. Uiteindelijk is de beste promotie de kwaliteit van je foto's, maar ik leg makkelijker contact met een potentiële afnemer sinds de opkomst van de social media.
@gast, misschien ligt het niet aan je social media activiteiten, maar aan andere factoren waardoor je geen opdrachten binnen haalt via de social media. -
ingrid-1950 schreef op dinsdag 4 februari 2014 om 13:15 | reageer
kan me in bovenstaand grotendeels wel vinden... echter.... ik heb een bloedhekel aan mensen die m.n. foto's van anderen delen.... ik vind het aanmatigend en soc. media worden zo slecht gelezen (inhoudelijk), dat ik daar dan zo vaak reacties op zie waarbij mensen denken dat de deler ook meteen de maker is.... dat ergert me dan vreselijk.
Hou het bij je eigen werk zou ik zeggen, en reageer op de foto waar het hoort.... bij de maker zelf. Natuurlijk kan je er altijd naar refereren.. -
Hf photography schreef op dinsdag 30 december 2014 om 20:38 | reageer
Wat met betrekking dat Facebook,..Whatsapp en Instagram, je foto's commercieel mogen gebruiken? Waarom boeit niemand dat? Ik plaats juist daarom geen waardevolle foto's meer,..wacht niet tot het mis gaat.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Meta's AI haalt foto's rechtstreeks uit je hoofd
door Elja Trum
-
Review: Sony ZV-E1
door Antonette de Groot
-
Waarom gaan bepaalde foto's viraal en anderen niet?
door Rob IJsselstein
-
Foto's jatten van andere fotografen, waarom doe je dat?
door Elja Trum
-
Tip: Hoe laat je Social Media foto’s meer opvallen?
door Huub Keulers
-
Bescheidenheid siert de fotograaf
door Yljas Roeper
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.