Tip: Ga op fotodieet!
zaterdag 1 mei 2021, 16:32 door Elvira Smit | 2.984x gelezen | 0 reactiesHoe vaker ik fotografeer, hoe meer ik denk in beelden. En foto's die ik vaak zie, hebben ook invloed op hoe ik fotografeer. Zodra je je hier bewust van bent, kun je er je voordeel mee doen. Bijvoorbeeld door op 'fotodieet' te gaan.
Toerist in Marken
Onlangs was ik in Marken, een voormalig eilandje in het Markermeer. Ik voelde me even een buitenlander die zich gulzig vergaapt aan deze pittoreske plaats. Alhoewel ik het niet zo bont maakte als bezoekers in 2019. Het Noord-Hollands Dagblad schreef toen namelijk het volgende:
Toeristen gluren bij bewoners naar binnen, kloppen op de houten schotten om te controleren of het wel echt hout is, plukken bloemen uit privétuinen en gebruiken bloembakken als as- of afvalbak.
Die hordes mensen zijn verdwenen, evenals de touringcars en gidsen. Er was eigenlijk niemand meer, behalve de bewoners.
Enfin, ik maakte een trits foto's, zonder enig doel. Waarschijnlijk om me te verhouden tot de omgeving, om iets te doen hebben. Dat doen toeristen nu eenmaal.
Dit was één van de foto's die ik daar maakte:
Eenmaal thuis bekeek ik de foto op mijn computer, en zag ik een sterke overeenkomst met een foto die ik een paar weken eerder maakte in een vakantiepark in Hellevoetsluis:
Ik gebruik zelden een compositie waarbij het beeld wordt ingekaderd door twee 'weglopende' muren. Dat ik dit nu wel doe, heeft – denk ik – te maken met het feit dat ik heel vaak en heel lang heb gekeken naar die foto die ik maakte in Hellevoetsluis.
Omdat ik lang heb getwijfeld of deze wel of niet paste in mijn fotoserie over dat park. Ik heb mijn ogen dus 'gekalibreerd' op dit beeld.
Maar wat moet je hiermee? Nou, dit dus:
Ga op fotodieet
Diëtisten zeggen graag you are what you eat. Voor een fotograaf geldt eigenlijk hetzelfde:
Jouw fotodieet bepaalt wat je ziet
Wees daarom heel gericht in waar je (echt) naar kijkt, want dat zie je terug in wat (en hoe) je fotografeert. Voor wie hier serieus mee aan de slag wil: maak een kalibreermap. Daarmee kalibreer je je ogen vlak voor je gaat fotograferen. Of vlak voordat je gaat nabewerken.
Tot slot nóg een foto die ik maakte. In veel van mijn foto's zijn verkeersborden te zien, en deze dus ook weer. Dat komt (helaas) niet helemaal uit mezelf. Het zijn dit soort beelden die ik telkens weer zag in het werk van Stephen Shore en Hans van der Meer.
Ook benieuwd naar patronen in jouw eigen foto's? Besteed eens een druilerige middag aan het doorspitten van je archieven.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Ik heb een eigen fotografieblog, Kronkeling. Daar schrijf ik om de week twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Meest geïnstagramde toeristische attracties
door Michelle Peeters
-
Toeristische foto's maken zonder toeristen
door Marit Hilarius
-
Over teruggaan naar de plek van mijn beste foto
door Elvira Smit
-
Parijs; de clichés in beeld gebracht
door Ton Vingerhoets
-
Samengevoegde kiekjes van toeristen
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.