Tip: onderzoek je eigen slagingspercentage
maandag 29 juli 2024, 20:20 door Elvira Smit | 1.709x gelezen | 15 reactiesGemiddeld gooi ik 39 van de 40 foto's weg. Dat weet ik omdat ik het slagingspercentage per project bijhoud. Het project waar ik nu aan werk, omvat in totaal 1.940 foto's waarvan ik er vijftig heb geprint. Een slagingspercentage van 2,5%. Niet veel.
In musea zie je alleen het eindproduct
In musea en op exposities krijg je een verwrongen beeld van het maakproces: je ziet alleen het geslaagde eindresultaat. Al het geploeter en het broddelwerk dat eraan voorafging, ligt bij de maker thuis, of al in de prullenbak.
Ga je vervolgens zelf aan de slag, dan is het confronterend om te zien door hoeveel mislukte foto's je heen moet ploeteren.
Voor mijn huidige project zit ik nu op 1.890 niet geselecteerde foto's. Maar ieder van die beelden had nut. Want ik zag thuis hoe het niet moest. Dat ik bewolkt weer nodig heb. Meer afstand moet nemen tot mijn onderwerp. Dat ik de omgeving nog veel meer moest uitpluizen dan dat ik in het begin deed.
Leren door te trainen
De 1.890 foto's zijn het equivalent van periodieke voetbaltraining. En de 50 geselecteerde beelden waren de voetbalwedstrijd die ik won. Dánkzij al dat trainen dus. Het proces van fouten maken en daarvan leren is essentieel voor elke fotograaf.
Iedere mislukte foto biedt waardevolle lessen en inzichten die bijdragen aan je groei en ontwikkeling.
Vier het falen
Elk project is een reis waarbij de weg naar het eindresultaat vaak geplaveid is met mislukte pogingen. Het is belangrijk om deze mislukkingen niet als falen te zien, maar als noodzakelijke stappen naar succes. Ze dwingen je om kritisch te kijken naar je werk en jezelf voortdurend te verbeteren.
Vergelijking met andere kunstvormen
In veel kunstvormen is het proces van trial-and-error een essentieel onderdeel van het creatieve proces. Denk aan schrijvers die talloze versies van hun verhalen doorlopen, of schilders die meerdere schetsen maken voordat ze hun meesterwerk voltooien.
Fotografie is hierin niet anders. Door te experimenteren en fouten te maken, verfijn je je techniek en ontwikkel je je eigen stijl.
Onderzoek je eigen slagingspercentage
Voor wie al wat projecten heeft afgerond: bereken je eigen slagingspercentage eens van die projecten. En houd dat percentage in je achterhoofd bij ieder nieuw project waar je aan begint.
Dit geeft je niet alleen een realistischer beeld van je eigen vaardigheden, maar helpt je ook om geduldig en volhardend te blijven. Onthoud dat elke mislukte foto een stap dichter bij een geslaagde is.
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Ik heb een eigen fotografieblog, Kronkeling. Daar schrijf ik om de week twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.
15 reacties
-
mousquito schreef op dinsdag 30 juli 2024 om 10:45 | reageer
Ik heb deze berekining nog niet gemaakt, maar ze zal zelfs iets lager liggen vrees ik.... Als ik foto's van mijn huisdieren of kleuter maak dan durf ik al eens het repeteergeweer te hanteren, het doorklikken dus. dan neem je 3 tot 4 foto's waarvan misschien 1 goed is. meestal gaat het dan over de pose of het toch teveel bewogen en de achtergrond is verkeerd oid... Of voor mijn fles whiskey die ik mooi wou hebben, ik vermoed over de 150 foto's en telkens iets anders, de fles een beetje verdraait, de flits net anders, de reflector die niet goed stond, misschien toch een andere achtergrond.... en dan was er 1 foto die met een beetje nabewerking toch goed genoeg was om op te hangen in een expositie. maar kan ook zijn omdat ik wat streng was voor mezelf Ik ga me vanavond eens bezig houden met een aantal projecten te bekijken en de foto's te tellen.
-
Dies Groot schreef op dinsdag 30 juli 2024 om 11:16 | reageer
Leuk artikel. Er is een hoop veranderd in de fotografie. Ik denk nog terug aan precies 50 jaar geleden toen ik in dienst trad bij een vakfotograaf waar we met 8 rolfilmpjes van 12 opnamen bruidsreportages maakten voor een album met 70 foto's erin. Dat waren spannende tijden.
-
Donald Willemsen schreef op dinsdag 30 juli 2024 om 12:06 | reageer
Heeft het slagingspercentage in de fotografie belang?, is dan mijn tegenvraag. Voor mij is het antwoord: absoluut niet!! Het slagingspercentage interesseert me geen bal. Of een foto goed en geslaagd is, is altijd een persoonlijke conclusie. De een vindt het geslaagd en een ander vindt dezelfde foto maar niks.
Als ik op stap ga om te fotograferen maakt het me niet uit hoe hoog/laag het aantal foto's die IK geslaagd vind.
Voor mij geldt het plezier dat ik beleef aan het fotograferen en dan komen de geslaagde foto's vanzelf.
Aan een slagingspercentage kan je niet aflezen hoe goed of slecht je bent. Prestatiedrang is de slechtste raadgever om een goede foto te maken en een goede fotograaf te zijn.
Tot de conclusie komen dat bijvoorbeeld slechts 1% van de foto's die je gemaakt hebt als geslaagd kan worden beschouwd, kan je de moed in de schoenen doen zakken en je het plezier vergallen.
Maar kom je thuis met 1000 foto's en je hebt er naar jouw mening een paar schitterende foto's tussen zitten, dan is het project geslaagd en kijk je met plezier terug hoe je bezig bent geweest en hebt genoten van het fotograferen.
Ik denk bijvoorbeeld terug aan een dag in een boshut te hebben gezeten samen met een goede vriend om vogels te fotograferen. Honderden foto's gemaakt. Veel geslaagde foto's? Neen absoluut niet, maar ik heb enorm genoten van die dag. Daar gaat het mij om en er een paar mooie foto's aan overgehouden. -
Liesbeth Verkade schreef op woensdag 31 juli 2024 om 13:22 | reageer
Dankjewel Donald. Met jouw opmerking steek je mij een hart onder de riem. Ik ben best wel kritisch op mijn foto's en soms word ik dan zo onzeker dat ik de camera maar even links laat liggen. Jij helpt me om gewoon te gaan fotograferen en er plezier in te hebben, te genieten van waar ik mee bezig ben. Nogmaals, dankjewel!
-
Marcel Govaerts schreef op dinsdag 30 juli 2024 om 12:35 | reageer
Ik deel volkomen de mening van de auteur; soms denk je 'dit wordt een mooie foto' en wanneer je dan op je computer aan de slag wil gaan dan kom je tot de vaststelling dat het helemaal niks wordt. Soms is het ook juist omgekeerd. Van een foto waarin je niet veel verwachtingen koesterde na het nemen ervan, komt uiteindelijk een mooi resultaat tevoorschijn
-
Jannes Nijkamp schreef op dinsdag 30 juli 2024 om 14:07 | reageer
Ik heb jarenlang dia's gemaakt. Tijdens onze buitenlandse reizen gingen er 14 diafilms mee.12 stuks in de eierbakjes van de koelkast in de caravan en 2 in de fototas. Sinds 2006 fotografeer ik digitaal. En wat blijkt: ik gooi nu 40% van de opnamen weg en kom dan op praktisch dezelfde aantallen foto's uit als vroeger de dia's, waarvan de uitval minder dan 1% was. We gaan altijd dezelfde hoeveelheid weken weg.
Om 2000 foto's te schieten voor één opdracht vind ik eerlijk gezegd nogal overdreven. Je kunt beter meer tijd besteden aan het vinden van een juist opnamestandpunt, belichting e.d. dan 2000 foto's beoordelen op de computer. -
PK schreef op dinsdag 30 juli 2024 om 16:29 | reageer
Mij helpt het analyseren van foto's: wat maakt dat ik de één goed vind en juist de ander niet. Zo kan je ook naar je beeld gaan kijken vóór de opname. Je slagingspercentage (maar dan wel steeds binnen dezelfde tak van fotografie) zou een maat voor je leerpoces kunnen zijn. Maar of het écht zinnig is moet je voor jezelf bepalen. Misschien.... maak je maar een paar écht goede foto's in je hele leven...... en dat zou al heel mooi zijn
-
jean decoutere schreef op dinsdag 30 juli 2024 om 21:37 | reageer
een goede foto , is een foto die je niet moet bijwerken doe ik nooit , je ziet toch wat goed en slecht is vind ik.
-
Donald Willemsen schreef op dinsdag 30 juli 2024 om 22:51 | reageer
@ Jean Decoutere, als je in RAW fotografeert, is nabewerking noodzakelijk. Jij fotografeert blijkbaar in JPG. Dan ben je blijkbaar tevreden met wat de camera je levert. Prima hoor, geen probleem. Alleen moet je dan telkens de 'picturestyle' aanpassen als je bijvoorbeeld overschakelt van natuurfotografie naar bijvoorbeeld een portretfoto om correcte kleuren te krijgen.
-
Paul eos schreef op woensdag 31 juli 2024 om 07:39 | reageer
Donald heeft wel een punt vind ik.
-
Gerrit schreef op woensdag 31 juli 2024 om 08:55 | reageer
Met de mogelijkheden die we tegenwoordig hebben is een percentage van 1 op 40 helemaal niet zo gek. In het analoge tijdperk keek je wel drie keer goed voordat je afdrukte. Aan iedere afgedrukte foto hing toen ook een prijskaartje. Dat is nu niet meer. Ik heb nu kaartjes in mijn fototoestel zitten waarmee ik makkelijk 3000 foto's in RAW schiet. Of dat een zegen is is maar de vraag. Het is minder nodig om op het juiste moment te wachten, wat tot een zekere gemakzucht kan leiden. Aan de andere kant kan het wachten op het juiste moment er toe leiden dat je afdrukt als het moment net weer voorbij is.
Vraag is ook wat een goede foto is. Zelf heb ik niets met 'het perfecte plaatje'. Een goede foto, zo is mijn opvatting, moet blijven redeneren. Vanuit dat standpunt bekeken is 1 op 40 heel optimistisch. -
Stefanie schreef op woensdag 31 juli 2024 om 14:28 | reageer
Digitaal boeit het slagingspercentage me helemaal niks, ik ben juist blij dat ik 100 foto's kan maken voor zelfs maar 1 geslaagd plaatje. Vroegah met rolletjes was het belangrijk want elke mislukte foto was zonde, zeker als je daar pas achter kwam nadat ie afgedrukt was. Ik ben met digitaal dus een stuk makkelijker geworden, klik maar raak en zoek thuis maar uit. Soms denk ik, misschien toch maar weer eens op de analoge toer gaan, het dwingt je namelijk om goed na te denken voor je klikt ... maar ik vind het ook zo makkelijk zoals het nu kan
-
Donald Willemsen schreef op woensdag 31 juli 2024 om 16:07 | reageer
@Liesbeth, graag gedaan. Blijf vooral genieten van het fotograferen. Je bent goed bezig en met plezier!
-
herman schreef op zaterdag 3 augustus 2024 om 22:30 | reageer
ooit een interview gehoord op de radio met een leerkracht fotografie, die beweerde dat analoge fotografie nog steeds wordt gebruikt in het onderwijs, omdat men dan moet nadenken over het resultaat, in tegenstelling tot het digitale tijdperk, waar men "à volonté" foto's maakt, waarvan het merendeel toch wel wordt weggegooid
-
Elvira Smit schreef op zaterdag 10 augustus 2024 om 14:46 | reageer
Leuk om te lezen dat dit artikel heel wat reacties heeft losgemaakt! Zet ook mij weer aan het denken. Dank iedereen voor de stimulerende inzichten
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Kleurmanipulatie met kleurfilters
door Frank Doorhof
-
Is jouw landschapsfoto registrerend of leg je er gevoel in?
door Nando Harmsen
-
Nep reisfoto's maken met behulp van een televisie
door Elja Trum
-
Kijk jij naar je mislukte foto's? Of gooi je ze direct weg?
door Nando Harmsen
-
10 Tips voor sfeervolle portretfotografie
door Laura van der Burgt
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.