Waar moet je op letten als je een tweedehands lens koopt?
maandag 3 mei 2021, 20:40 door Nando Harmsen | 5.174x gelezen | 1 reactieZoek je een nieuw of speciaal objectief? Dan zou je eens op de tweedehandse markt kunnen kijken.
Er is van alles te krijgen, van hele bijzondere objectieven tot enorme supertele objectieven. Van groothoek tot de ouderwetse vintage objectieven. In dit artikel vertel waar je op moet letten bij aanschaf.
Er is een enorme tweedehands markt in objectieven. Die is misschien wel groter dan van camera's. Je kunt alles vinden, van eenvoudige kitlenzen voor een paar tientjes, tot de supertele objectieven van vele duizenden euro's.
Objectieven zijn heel goed tweedehands te kopen. Het is vaak al heel snel duidelijk als een objectief niet goed is. Soms zelfs in een oogopslag. Controleer daarom altijd voor je tot aanschaf overgaat. Maar dat is natuurlijk bij alles wat je tweedehands wilt kopen.
In mijn vorige artikel over de aanschaf van tweedehands camera's noemde ik al een aantal dingen waar je op moet letten. Die dingen gelden ook voor objectieven. In principe is het controleren van een objectief veel gemakkelijker dan een camera.
Bedenk ook dat tweedehands betekent dat het al gebruikt is. Dat betekent dat er altijd gebruikssporen kunnen zijn. Sommige van die sporen zijn nadelig voor de werking, andere juist niet. Of je beslist dat gebruikssporen acceptabel zijn hangt met name af van de prijs die de verkoper ervoor vraagt. En de eisen die je zelf stelt.
Met de volgende aandachtspunten moet een tweedehands aankoop van een objectief wat eenvoudiger worden. Dat betekent niet dat je gegarandeerd bent voor een goed product. Uiteindelijk bepaal je zelf de koop de moeite waard zal zijn. Het blijft altijd je eigen verantwoordelijkheid.
Algemene aandachtspunten
Uit mijn artikel over de aankoop van een tweedehands camera kwamen als eerste de volgende punten aan bod.
- Doe je huiswerk
- Zijn het foto's van wat er aangeboden wordt?
- Hoe wordt je ontvangen door de verkoper?
Deze zijn ook van belang bij de aanschaf van een objectief. Wat wil je hebben en wat kun je verwachten? Wat was de nieuwprijs en is de tweedehands prijs naar verhouding?
Heb je het objectief op de foto gezien, of zijn het foto's van internet die bij de advertentie getoond worden? Zijn er geen foto's, vraag er naar.
Als je gaat kijken en uitproberen, laat je dan leiden door de ontvangst en hoe je op je wenken bediend wordt door de verkoper bij het testen. Enige tegenwerking moet alarmbellen laten afgaan.
Vraag alles wat iets over het objectief vertelt
Vragen, vragen, vragen. Weet waarom het objectief verkocht wordt. Zorg dat je weet waarom de prijs zo hoog is, of zo laag. Is er schade, of andere gebreken? Neem de volgende lijst vragen als leidraad en verzin er zelf nog bij indien nodig.
- Hoe oud is het objectief?
- Waarom verkoop je het objectief?
- Hoe is de staat van het glas?
- Zit er vuil in het objectief, of vocht, of schimmel?
- Werkt alles naar behoren? Diafragma, beeldstabilisatie, knoppen, scherpstel- en zoomring?
- Is er schade of slijtage, en zo ja wat dan?
- Mag ik het objectief komen uitproberen?
Sommige vragen kun je misschien zelf beantwoorden als je gaat kijken en uitproberen. Maar vooraf weten wat je kunt verwachten geeft een goede inschatting of het objectief een goede aankoop kan zijn.
Bedenk ook hier dat je de prijs moet spiegelen naar de staat van een objectief. Een objectief met veel gebruikssporen mag best een stuk goedkoper zijn dan een exemplaar zonder gebruikssporen.
Met het onderzoek dat je gedaan hebt moet je weten wat een goede prijs kan zijn voor een objectief. Internet is een onuitputtelijk bron van dit soort informatie. Als op de hoogte bent is de kans op een miskoop kleiner.
Worden vragen niet beantwoord, ontweken of staat het antwoord je gewoon niet aan? Zie dan af van de aankoop. Er zijn nog voldoende andere aanbieders te vinden.
Ga uitproberen en testen
Als je gaat testen zorg er dan voor dat dit in een relaxte omgeving is. Eventueel onder het genot van een kop koffie of thee. Test het objectief altijd op je eigen camera. Daar ga je het objectief ook op gebruiken.
Controleer of het objectief eruit ziet hoe de verkoper het verteld heeft. Hoe ziet het visueel uit? Is er schade, slijtage? Zitten de rubberen ringen van zoom- en scherpstelring vast? Is de weathersealing ring beschadigd of niet? Hoe zien de contactpuntjes van het objectief eruit?
Kijk naar het glas. Zit er een UV of protectiefilter op? Haal het eraf. Soms zitten die muurvast, iets wat je liever niet hebt. Controleer het glas op beschadigingen, zowel frontglas als aan de achterkant van het objectief. Zit er vuil achter het glas, in de lens?
Draaien de zoomring en scherpstelring soepel en naar behoren? Bedenk dat de scherpstelring soms alleen werkt als het objectief op de camera zit. Dat weet je als je je onderzoek naar het objectief hebt gedaan.
Kijk in de achterkant van het objectief als je zoomt, en controleer of je niets geks ziet. Heeft je objectief een statiefgondel? Controleer of die goed vast zit en geen speling vertoont. Schud met het objectief en luister of je vreemde geluiden hoort.
Bedenk dat een beeldstabilisatie voor rammelende geluiden kan zorgen bij het schudden. Dit kan normaal zijn. Door het onderzoek dat je gedaan hebt zou je dat moeten weten, maar het blijft altijd toch vreemd klinken.
Monteer het objectief op je eigen camera en controleer de werking van zoom- en scherpstelling met een eventuele beeldstabilisatie op het objectief uitgeschakeld. Controleer op vreemde geluiden en let op ongewone dingen bij inzoomen en scherpstellen.
Schakel de beeldstabilisatie in en luister of je die hoort werken. Dat zou een zacht zoemend geluid moeten zijn. Controleer de werking van de beeldstabilisatie. Dit kan heel eenvoudig als je door de zoeker kijkt. Het beeld met beeldstabilisatie is rustiger dan als die uit staat. Activeer de beeldstabilisatie herhaaldelijk om dit te controleren.
Maak ook opnamen met een langere sluitertijd, met de beeldstabilisatie aan en uit. Er moet verschil te zien zijn. Controleer ook de scherpstelling. Werkt die snel en soepel, zowel met singel focus als continu focus? De werking en snelheid moet overeenkomen met de beschrijvingen die je tijdens je onderzoek gevonden hebt.
Maak elke keer testfoto's en controleer de scherpte door het beeld in te zoomen. Desgewenst neem je een laptop mee en controleer het op een groter scherm. Zorg dat je bij elk diafragma een foto maakt, en doe dit bij verschillende brandpunten als je een zoomobjectief hebt. Er mogen geen foutmeldingen op de camera te zien zijn.
Over het diafragma gesproken, het veranderen van de diafragmawaarde moet effect hebben op de sluitertijd. Is dat niet het geval, dan werkt het diafragma niet goed.
Neem te tijd en overtuig jezelf
De verkoper moet je de tijd gunnen om alles uit te proberen. Laat je niet overtuigen door de verkoper, en laat je zeker niet onder druk zetten. Foto's die de verkoper laat zien, die hij/zij gemaakt heeft met dit objectief zeggen niets. Je moet jezelf overtuigen.
Twijfel je aan de werking van het objectief? Hoor je vreemde geluiden? Ziet het objectief er slechter uit dan wat je prettig vindt, of wat de prijs kan verantwoorden? Zie dan af van de koop.
Denk je dat je zelf niet voldoende kennis hebt, of dat je te gemakkelijk overgehaald kan worden tot een aanschaf? Schaam je daar niet voor en neem iemand mee die je kan helpen. Twee paar ogen zien meer dan een paar.
Let je op al deze dingen, dat kun je perfect een tweedehands objectief kopen waar je nog heel veel plezier van kunt beleven.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
1 reactie
-
Bernard schreef op dinsdag 4 mei 2021 om 11:35 | reageer
Grappig dat het voor mij minst belangrijke aspect als eerste in het lijstje staat waar je op moet letten: "Hoe oud is het objectief?". Alsof een 24-105mm "L" van 2019 anders presteert dan een zelfde objectief van 2014. Veel belangrijker zijn de mechanische zaken en de contactpunten en die kunnen van een objectief uit 2014 beter zijn dan die uit 2019. Ik heb al eens geadverteerd met "het glas is nauwelijks gesleten 😊". Met de rest ben ik het wel eens. Belangrijk is: loopt de mechanica soepel, zijn de contacten schoon, zijn er zichtbare beschadigingen door vallen of stoten. Helemaal belangrijk is: uitproberen. Gebruikssporen aan de buitenzijde zijn subjectief en hoeven niets over de kwaliteit van het objectief te vertellen.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Canon introduceert nieuwe 24mm, 50mm, 70-200mm en VR objectief
door Nando Harmsen
-
Fotograferen met een vintage lens, of een manual lens
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert de RF 28-70mm f/2.8 IS STM
door Nando Harmsen
-
Review: Sony FE 1.4/85mm GM II
door Nando Harmsen
-
Nikon introduceert de Z 35mm f/1.4
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.