Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marije Weterings

Waar moet je op letten bij de aanschaf van tweedehands apparatuur?

dinsdag 3 maart 2020, 20:40 door | 4.376x gelezen | 1 reactie

In mijn vorige artikel verwees ik naar beste momenten om in 2020 je camera en toebehoren te kopen. In één van de reacties werd ook gevraagd om een toevoeging wat betreft tweedehands of de aanbiedingen. Zodoende besloot ik deze toevoeging te schrijven.

Photo camera

Al vele jaren wordt er natuurlijk gebruik gemaakt van bijvoorbeeld Marktplaats of Facebook Marketplace voor tweedehands elektronica.

Maar hoe zit dit met foto-apparatuur? Voor fotografie-apparatuur wil je betrouwbare bronnen om een tweedehands camera of randapparatuur aan te schaffen. En waar moet je dan rekening mee houden?

Geopende doos


Bij een aantal webshops kun je een nieuw toestel kopen, waarvan ze als demo gebruikt zijn of geretourneerd zijn, waarbij dus alleen de doos geopend is. Met deze toestellen is vaak niets mis, alleen de spanning van het unboxen is natuurlijk weg.

Sale oudere modellen


Een camera of objectief kan snel in waarde dalen. Dit heeft te maken met dat er bijvoorbeeld nieuwere modellen op de markt komen, waardoor oudere modellen met grote kortingen weggaan.

Je kunt dit in de gaten houden door je aan te melden op bijvoorbeeld persberichten van je favoriete camera-merk. Zo ben je op tijd op de hoogte wanneer er van een bepaald product een nieuwere versie komt en je dus kunt anticiperen op wanneer jouw gewenste apparatuur in prijs zal kunnen gaan dalen.

Ook de nieuwsbrieven van diverse webshops zullen je op tijd informeren over prijsdalingen.

Sluiter


Een fototoestel slijt. Met name de sluiter. Het vervangen van een sluiter kan een kostbare aangelegenheid zijn. En dit wil je natuurlijk voorkomen.

Afhankelijk van het type camera en het gebruik kan een sluiter gegarandeerd worden van 100.000 tot 400.000 kliks. Dus hoe lager het aantal kliks, hoe minder risico op kosten.

Heb je een tweedehands fototoestel gevonden die aan jouw eisen voldoet? Vraag dan aan de verkoper hoeveel kliks deze sluiter heeft gedaan. Je kunt dit laten testen via diverse websites zoals Camerashuttercount en Shuttercounter.com. Meer punten om rekening mee te houden als je een objectief koopt kun je nalezen in dit artikel.

Agfa


Garantie


Via marktplaats, bij een particuliere verkoper, is meestal de garantie tot aan de deur. Je weet ook niet of een objectief bijvoorbeeld een keer gevallen is of dat een sensor handmatig gereinigd is, en hoe de staat van de sensor is.

Als je bijvoorbeeld bij Cameranu.nl of Coolblue een tweedehands camera of objectief koopt, dan kun je vaak nog een jaar garantie krijgen. Hiermee geven ze dus ook aan dat de apparatuur goed gecontroleerd is.

Ik denk dat dit een punt is, wat je mee moet nemen in je besluitvorming, want fotoapparatuur is erg kostbaar en de reparatiekosten al helemaal, en die wil je je kunnen besparen.

Heb jij nog suggesties waar we op kunnen letten, laat ze rustig hieronder in de reacties achter!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Marije Weterings

Over de auteur

Marije Weterings staat voor gevoel, creativiteit, passie en contact. Haar stijl laat zich omschrijven als chic, artistiek, hip en persoonlijk. Ze is gespecialiseerd in mode, reclame en bedrijfsfotografie en geeft tevens workshops en masterclasses reclamefotografie en interieurfotografie.

1 reactie

  1. Jasper Hof
    Profiel  Jasper Hof schreef op woensdag 4 maart 2020 om 15:23  | reageer

    Een tip die ik nog kan geven is om een zwak zaklampje te gebruiken voor tweedehands lenzen. Als je in de lens schijnt kun je heel goed zien of er krassen, schimmel of stof in de lens zit. Dit valt met het blote oog vaak niet zo op.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord