Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Welke objectieven zou je kiezen als je er maar twee mocht hebben?

dinsdag 8 september 2020, 16:32 door | 4.929x gelezen | 0 reacties

Wanneer je een camera koopt, wordt die meestal met een standaard objectief geleverd. Dat is dan vaak een zoom objectief met een reikwijdte die van groothoek tot tele loopt, om het in algemene termen te vangen.

Het is vaak een objectief waar je de meeste soorten fotografie heel goed mee kunt beoefenen; van landschap tot portret, van vakantiefotografie tot semi-macro.

Nando teveel lenzen

Welk objectief, of welke objectieven moet je hebben? Te veel is ook niet nodig

Er komt een moment dat je tegen grenzen aan loopt. Dat zijn momenten dat je met je objectief niet de foto kunt maken die je graag zou willen.

Komt dat een enkele keer voor, dan is dat niet zo erg. Er zijn altijd wel manieren te verzinnen om met wat handigheid of trucjes toch iets meer uit je brandpunt te halen.

Loop je echter heel vaak tegen die grenzen aan, dan is het misschien tijd geworden om naar een beter geschikt objectief te gaan kijken. Misschien is je brandpunt niet lang genoeg, of juist niet kort genoeg. Misschien is de vergroting niet voldoende, of wil je een hele geringe scherptediepte.

Zoals je ziet hangt de objectief keuze helemaal af van wat je fotografeert. Iemand die graag dieren fotografeert heeft niets aan een groothoek objectief.

Een fotograaf die graag architectuur en interieurs fotografeert hoeft geen macro objectief. Een macrofotograaf heeft nauwelijks nut van een objectief met diafragma f/1,4.

Het is niet altijd nodig om veel objectieven te hebben. In feite kun je vaak perfect vooruit met slechts twee objectieven. Welke dat zijn hangt af van je soort fotografie.

Stel dat je maar twee objectieven mocht hebben, welke zouden dan de beste keuze zijn? Natuurlijk kan ik alleen uit eigen persoonlijke voorkeur spreken, maar misschien kan mijn keuze je helpen, of inspireren.

Ik noem de objectieven op die in de foto te zien zijn, en welke ik gebruik. Voor jouw merk zijn er natuurlijk vergelijkbare of soortgelijke objectieven te krijgen. Gebruik je een camera met een crop sensor, dan moet je wel even de brandpuntsafstand met je crop factor corrigeren.

Landschapsfotografie


Nando landschaplenzen 1

Een groothoek en een tele zoom objectief is perfect voor landschappen


- Canon EF 16-35mm f/2,8L III
- Canon EF 70-200mm f/2,8L II

Voor landschappen kun je een groothoek gebruiken voor weidse landschappen met een mooi object in de voorgrond, of een tele objectief voor de meer intieme landschappen. Een diafragma van f/2,8 heb je voor dit soort fotografie niet nodig, dus objectieven die f/4 of f/5,6 hebben zijn heel geschikt.

Als alternatief zou je een 24-70mm objectief kunnen nemen, of een 100-400mm objectief. Deze kun je ook perfect gebruiken voor landschappen.

Portret en huwelijksfotografie


Nando portretlenzen

Ik hou van primes. Een 35mm en 85mm is perfect voor portretten en huwelijksfotografie


- Canon EF 35mm f/1,4L II
- Canon EF 85mm f/1,4L

Ik ben een groot fan van vaste brandpunten, met name voor mijn portretten en huwelijksfotografie. Dit zijn de twee objectieven waar ik vrijwel alles mee kan fotograferen. Met name de grote lensopening van f/1,4 geeft me de mogelijkheid om een fantastische kleine scherptediepte te gebruiken als ik dat nodig vind. Het geeft me ook de mogelijkheid om in donkere trouwzalen goed uit de voeten te kunnen.

Je zou de 85mm perfect kunnen vervangen voor een 135mm objectief, en de 35mm voor een 24mm. Gebruik je liever een zoom objectief, dan is een 24-70mm en een 70-200mm een mooie keuze.

Interieur en architectuurfotografie


Nando vatsgoedfotografie

De tilt shift objectieven zijn uitermate geschikt voor interieur en architectuur.


- Canon TS-E 17mm f/4L
- Canon TS-E 24mm f/3,5L II

Voor mijn vastgoedfotografie heb ik de voorkeur voor tilt-shift objectieven. Het geeft me de mogelijkheid om convergerende lijnen te voorkomen, je kent het wel, de "omgevallen" gebouwen als je de camera met groothoek naar boven richt.

Een bijkomende voordeel van de tilt-shift is de mogelijkheid om heel eenvoudig een grotere beeldhoek te krijgen met de shift functie. Het kan ook voorkomen dat je jezelf in een spiegel ziet.

Als alternatief kun je natuurlijk een 16-35mm zoom objectief kiezen, of iets vergelijkbaars. Het kan dan wel betekenen dat je de convergerende lijnen moet corrigeren in de nabewerking.

Sterren en Melkwegfotografie


Nando sterrenfotografielenzen

Lichtsterk en groothoek, ideaal voor sterrenfotografie


- Canon EF 16-35mm f/2,8L III
- Laowa 12mm f/2,8 zero-D

Voor sterrenfotografie heb je vaak twee dingen nodig; een groothoek, en een grote lichtsterkte. Een diafragma f/2,8 is zeker aan te raden. Combineer dit met 16mm brandpunt, of zelfs nog meer, en je kunt een uitgestrekte sterrenhemel of een groot deel van de Melkweg vastleggen.

Als alternatief kun je kiezen voor een lichtsterk objectief met een vast brandpunt. Een 24mm f/1,4 zou een goede keuze zijn. Indien je vaak de Melkweg wilt fotograferen, is een 35mm brandpunt met f/1,4 ook een goede keuze. Zeker als je de kern van de Melkweg in mooi detail wil fotograferen.

Sport- en actiefotografie


Nando sportlenzen 2

Met deze twee objectieven kun je de meeste actie en sportfotografie wel beoefenen


- Canon EF 24-70mm f/2,8L II
- Canon EF 70-200mm f/2,8L II

Het is moeilijk om hier een goede keuze in te maken, aangezien de keuze ook af hangt van welke soort actie of sport je graag fotografeert.

Wil je echter met dit soort fotografie starten, dan is dit de keuze die ik zou adviseren. Over het algemeen kun je met deze twee objectieven alle soorten actie en sport goed fotograferen.

Vermoedelijk loop je, afhankelijk van de soort actie of sport je graag fotografeert, snel tegen een beperking aan. Je zou dan kunnen kiezen voor een 100-400mm objectief, of juist een vast brandpunt met een grote lensopening. Denk aan een 300mm f/2,8.

Dieren fotografie


Nando sportlenzen

Voor dieren wil je veel tele, maar niet altijd.


- Canon EF 24-70mm f/2,8L II
- Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6L II

Een lang brandpunt is in deze situatie vaak een goede keuze. Maak het echter niet te lang, want voor je het weet krijg je te maken met verlies aan lichtsterkte, of opstijgende warme lucht die je beeld troebel maakt.

Een korter brandpunt is zeker ook aan te raden, natuurlijk voor dieren die je makkelijker kunt benaderen.

Als alternatief kun je andere zoomobjectieven vinden, zoals een 150-600mm. Wil je je meer specialiseren dan kom je al snel bij vaste brandpunten, zoals een 500mm of 600mm objectief.

Die zijn vaak wel groot en zwaar, maar vooral erg duur. Een 1,4x teleconverter kan een perfecte en betaalbare uitbreiding zijn.

Macrofotografie


Nando macrolenzen

Een macro objectief en tussenringen is ideaal voor macro. Maar vergeet niet een telezoom objectief


- Canon EF 100mm f/2,8L macro
- Canon EF 70-200mm f/2,8L II

Voor macro fotografie wil je natuurlijk zo dichtbij mogelijk komen. Een macro objectief biedt je deze mogelijkheid. Met een wat langer brandpunt kan je een klein beetje afstand houden, hoewel dit natuurlijk betrekkelijk is. Een 100mm macro is een uitstekende keuze.

Denk zeker ook aan een telezoom objectief zoals de 70-200mm. Je kunt daar perfect inzoomen op je kleine onderwerp. Het is niet echt macro, maar semi-macro. Als je je set uitbreidt met een set tussenringen, kun je van je 70-200mm een heel mooi objectief maken voor vlinders en paddenstoelen.

Als alternatief kun je kiezen voor een macro objectief met een langer brandpunt, of een 300mm tele objectief in combinatie met tussenringen.

Voor elk wat wils


Dit is natuurlijk de keuze die ik zou maken als ik maar twee objectieven mocht gebruiken. Die keuze kan voor jou natuurlijk helemaal anders zijn, en bovendien heel persoonlijk.

Deel jouw ideale set objectieven voor jouw fotografie in de reacties onder dit bericht, en vertel waarom. Dit is leerzaam voor iedereen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.339 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord