Werken als fotograaf: hoe begin je?
zaterdag 15 december 2018, 14:41 door Peter Segerius | 10.348x gelezen | 11 reactiesVeel mensen noemen zichzelf tegenwoordig fotograaf, tot zekere mate van professionaliteit. Sommigen fotograferen alleen voor de herinneringen, en anderen omdat ze een kick krijgen van een mooie compositie of er zelfs iets kunstigs in zien.
Iedere gevorderde hobbyist heeft misschien eens nagedacht om van zijn hobby zijn werk te maken, maar wat is het verschil tussen een serieuze hobby fotograaf en een professionele fotograaf?
Welke stappen moet je nemen en wat zijn de competenties waar je over moet beschikken om van je hobby je vak te maken?
Het nadeel van het grote aantal mensen die tegenwoordig fotograferen is dat je een manier moet vinden om jezelf te onderscheiden. Dit kan op verscheidene manieren.
Sommigen kiezen een stijl, en specialiseren zich daarin. Anderen focussen zich meer op het verbeteren van hun competenties en het verbreden van hun kennis.
Competenties
Om fotograaf te worden is in principe geen opleiding vereist. Alhoewel, met een goede opleiding heb je vaak wel een streepje voor op anderen. Belangrijk is dat je als aspirerend professioneel fotograaf enkele competenties en vaardigheden beheerst.
Een goed begin is een goede kennis van de werking van je apparatuur, en van welke technologieën er tegenwoordig beschikbaar zijn. Dit houdt niet alleen hardware in, maar ook software.
Er zijn tegenwoordig veel verschillende fotobewerkingsprogramma's te vinden, maar de meest gebruikte zijn Lightroom en Photoshop van Adobe. Bij deze programma's kun je het zo eenvoudig en ingewikkeld maken als je zelf wilt. Soms is veel editing vereist, en andere keren is het beter om minder te bewerken.
Kennis van hardware is belangrijker dan de hardware zelf. Hobbyisten maken zich vaak meer zorgen om hun 'gear' dan professionele fotografen. Het is beter om goed om te kunnen gaan met je camera, tripod of flitser dan dat je de duurste hebt en er niks van snapt. Daarbij is kennis over welk objectief je waarvoor moet gebruiken heel belangrijk.
Als professioneel fotograaf moet je ook niet bang zijn om je mening te geven over een foto of om instructies te geven aan je model. Wees kritisch en heb oog voor detail, al lijkt iets perfect valt er vaak wel wat te verbeteren.
Vooral bij straat- en reisfotografie is uitstraling en het vermogen om initiatief te nemen heel belangrijk. Er mag geen angst zijn om in het moment te kruipen en zo de perfecte shot te maken. Vaak leidt dit ook tot unieke belevenissen en grappige situaties.
Richtingen
Binnen het vak fotografie zijn er veel verschillende richtingen. Zo kun je productfotograaf, fashionfotograaf of reisfotograaf worden om er maar een paar te noemen. Sommigen verdienen hun geld zelfs met het maken van “stock” foto's.
Hierbij is het handig om te kijken naar waar je al goed in bent, om vervolgens te kijken naar een passende vacature als fotograaf. Werken als assistent van een fotograaf is altijd een goed begin.
Zo kun je ervaring opdoen over hoe het is om fotograaf te zijn en wat voor taken een fotograaf heeft. Daarnaast is het ook een goede mogelijkheid om je netwerk te vergroten.
ZZP'er of binnen een bedrijf
Naast werken voor een bedrijf, zou je ook kunnen kiezen om eigen baas te zijn. Werken als ZZP'er heeft een aantal voordelen tegenover werken voor een bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld op je eigen tempo opdrachten aannemen en inplannen.
De keerzijde daarvan is dat je wel initiatief moet tonen en een aardig groot netwerk moet hebben wil je hiervan kunnen leven. Een ander voordeel is dat je zelf bepaalt wat je fotografeert, daarbij kun je je focus leggen op het maken van bijvoorbeeld alleen bruidsfoto's of portretten. Of je kiest er juist voor om allerlei verschillende opdrachten aan te nemen.
Zo zijn er veel verschillende mogelijkheden binnen fotografie. Vooralsnog blijft initiatief nemen de belangrijkste eerste stap. De wil om je carrière om te gooien en niet bang zijn voor een mogelijke salarisverlaging in de eerste paar maanden van je nieuwe carrière.
Wat je er uiteindelijk voor terug krijgt is de droombaan van iedere hobbyist, en zal deze investering zich in veelvoud terugbetalen.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Peter werkt momenteel voor YoungCapital, maar is voorheen actief geweest als freelance fotograaf. Zijn stijl is voornamelijk een goede compositie vinden, en kenmerkt zich vooral in het kleurenspel van zijn foto's.
11 reacties
-
patrick180 schreef op zaterdag 15 december 2018 om 17:07 | reageer
Snap niet dat men nog zegt dat je, je werk ervan kunt maken. AUB laat elkaar niet voor de gek houden.
In de fotografie is geen echte euro meer te verdienen, tenminste je kan er niet van leven meer in deze tijd.
te veel TFP gedoe en de mensen kijken naar hun beurs ipv kwaliteit. -
Jenny schreef op zondag 16 december 2018 om 09:11 | reageer
Grappig is dat er 5 jaar geleden een artikel op Photofacts stond met 5 redenen om van fotograferen NIET je beroep te willen maken. Ik denk dat daar nog steeds veel waarheid in zit, of misschien zijn die 5 redenen nog wel sterker geworden. Er zijn zó veel amateurfotografen die hoog niveau halen (dwz zeer 'gelikte' foto's kunnen leveren) zodat het steeds moeilijker is om je nog ergens op te kunnen onderscheiden. Ik denk dat als je je wilt onderscheiden dat niet meer (helemaal) ligt op het vlak van het fotograferen zelf (dat moet natuurlijk wel in orde zijn) maar in het opbouwen van een naam en een netwerk. Pas dan kun je er hopelijk een boterham mee gaan verdienen, maar ik denk dat veel professionals er nog langere tijd eerst ook ander werk bij blijven doen en daarna ook nog andere dingen aanbieden zoals het geven van cursussen, workshops, fotoreizen etc. https://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/tips_en_truuks/5_redenen_om_van_fotografie_niet_je_beroep_te_maken.asp
-
Michelle Peeters schreef op zondag 16 december 2018 om 12:24 | reageer
@Jenny en Patrick: dat is ook wel mijn eigen ervaring als professional. Zorg dat je alles kunt, dan kun je er veel bij doen, liefst natuurlijk op het creatieve vlak. En zorg voor een groot en goed netwerk, alles werkt met gunfactors en kruiwagens tegenwoordig.
-
petersegerius schreef op dinsdag 18 december 2018 om 09:31 | reageer
@Jenny, Patrick & Michelle Wat jullie zeggen is absoluut waar, het is inderdaad erg lastig om de markt in te stappen tegenwoordig. Daarbij is het vooral in deze tijd ontzettend belangrijk om een streepje voor te hebben qua gunfactor. Maar ik hoor juist van (oud)collega's die nog actief zijn dat zij in deze periode juist veel successen boeken en constant werk hebben. Dat is namelijk een bijproduct van de modellen en fashion wereld die steeds blijft groeien.
-
Richard Wijnands schreef op dinsdag 18 december 2018 om 10:48 | reageer
Ik vind het verhaal wel aardig makkelijk geschetst. Wordt ZZP-er en dan..... Er komt veel meer bij kijken om een bedrijf te runnen. En dan heb ik nog niet over je fotografie skills of inderdaad je netwerk.
Voor jezelf beginnen is ondernemen! Hierbij hoort ook marketing, administratie en nog veel meer zaken die hierbij komen kijken.
Ik ben het ook eens met de reacties van sommige hierboven. Hobbyisten komen sterk op zetten. Ik heb niets tegen een hobbyfotograaf, maar ik heb wel iets tegen oneerlijke concurrentie. En dat is geen marktwerking!
Ik ken een hobbyfotograaf die een gemiddelde jaarlijkse omzet heeft van tussen 20 en 30 k. Niet ingeschreven bij Kvk en de kleur zwart kent.
Hier kan ik zelf dus helaas niet tegen. En helaas zijn er veel hobbyisten die best veel geld verdienen aan fotografie, maar zich in principe niet aan de spelregels houden.
De beroepsfotografen betalen nml wel keurig btw, belasting en zijn verzekerd.
Sorry wellicht hoort dit niet helemaal thuis in deze context maar zo kan degene die wel voor zichzelf willen beginnen wel zien dat hier veel meer bij komt kijken dan men waarschijnlijk voor ogen heeft.
De afgelopen 2 jaar heb ik meerdere beroepsfotografen zien stoppen en zijn er best wel veel fotostudio's gesloten.
Simpel voorbeeldje het is tegenwoordig best wel lastig om ergens nog een pasfoto te laten maken.
-
Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 18 december 2018 om 10:56 | reageer
Even een tegengeluid . Ik denk namelijk dat er een prima boterham te verdienen is in de fotografie. Wat alleen vaak vergeten wordt is dat je als fotograaf vooral ondernemer moet zijn. Eerst ondernemer, dan fotograaf. Nieuwe kansen in de markt zien, bijblijven op je vakgebied, je onderscheiden, dubbele werkweken willen maken, etc.
Toen ik 15 jaar geleden startte als professioneel fotograaf deed ik alles: bedrijven, families, kinderen, bruiloften, profielfoto's, honden en omdat ik al heel lang trainingen gaf en al heel lang fotografeerde combineerde ik die ervaring natuurlijk ook in het geven van fotografieworkshops.
Inmiddels weet ik beter: als je alles biedt, bied je eigenlijk niets. In geen een onderwerp heb je je helemaal tot het uiterste verdiept. Je moet je tijd namelijk verdelen en een dag heeft maar 24 uur. En dus heb ik me vanwege m'n bedrijfskundige en trainings achtergrond gespecialiseerd in bedrijfsfotografie en het geven van cursussen en workshops. Gesplitst in twee bedrijven: Webrendement en Stapfoto. Sinds die specialisatie zit mijn agenda vol. Klanten willen namelijk een specialist, niet iemand die van alles een beetje weet.
Wil je starten als fotograaf, zoek dan dus een specialisme! Ga iets doen waar je hart ligt, waar je al veel ervaring mee hebt, waar je beter in bent dan anderen. Zo sprak ik een ex-bouwvakker die nu voor aannemers en projectontwikkelaars fotografeert, top! -
Richard Wijnands schreef op dinsdag 18 december 2018 om 11:18 | reageer
@Liesbeth zeker mee eens. Ik verdien mijn boterham ook met fotografie. Mijn bericht is ook vooral om duidelijk te maken dat je alleen met fotografie er niet komt.
Je moet toch echt ondernemer zijn.
En inderdaad met specialisme kom je heel ver. -
Rick schreef op dinsdag 18 december 2018 om 16:58 | reageer
Ik ben het vrij eens met iedereen boven mij, maar Liesbeth slaat de spijker toch wel op zijn kop.
Vroeger kon je wachten op je klanten als je goed werk maakte, maar zo werkt het niet meer tegenwoordig. Je kunt beter een beroerde fotograaf zijn met een goede ondernemersdrang dan een goede fotograaf zonder.
Of het leuk en terecht is, is een ander verhaal. Maar zo werkt het nou eenmaal tegenwoordig, dus wanneer je je inkomen uit de fotografie wilt halen zul je hier toch op in moeten spelen.
Wat ik echter jammer vind, is dat een artikel over het commercieel werken als fotograaf (wat altijd op Photofacts de nodige discussie oplevert) wordt geschreven door een jongeman welke zelf geen fulltime inkomen genereert uit de fotografie. Met alle respect naar Peter uiteraard.
Een verhaal afsluiten met de zin;
'Wat je er uiteindelijk voor terug krijgt is de droombaan van iedere hobbyist, en zal deze investering zich in veelvoud terugbetalen. '
is in mijn ogen krom als je zelf in loondienst bent binnen de marketing en je hoofdinkomen dus niet uit de fotografie of het ondernemen ansich haalt.
Nogmaals, alle respect voor Peter en dat hij de tijd en moeite heeft genomen om deze gastblog te schrijven, en er zitten zeker ook goede punten in. Echter zou ik zelf de volgende keer bij een soortgelijk artikel een fulltime fotograaf (of iemand die duidelijk deze ambitie heeft) een reëler en concreter beeld laten schrijven. -
RiPa-Photo schreef op dinsdag 18 december 2018 om 17:13 | reageer
Eens met Richard Wijnands, je moet ook vooral eerst ondernemer zijn en dat ook nog eens beheersen. De pessimistische houding richting hobbyisten deel ik echter niet, enerzijds omdat ik zelf ooit een hobbyist was, maar vooral ook omdat ik niet geloof dat, de opdrachtgevers die zwart betalen aan een hobbyist, ooit jouw klanten waren geworden. Die gaan voor B-Keus terwijl jij toch A ben?
Concurrentie en ook valse concurrentie is er in iedere tak van sport en die wordt je alleen de baas door je te onderscheiden.... op welke wijze dan ook.
Ik ben verre van de beste fotograaf, verre van de beste ondernemer... maar ik onderscheid me door al mijn klanten gelukkig te maken en dat spreekt zich rond.
Kop op en positief er tegen aan. -
petersegerius schreef op dinsdag 18 december 2018 om 17:27 | reageer
@Rick, Ben het absoluut met je eens over de eerste punten die je maakt.
Ik ben heb voorheen een aantal jaar als fotograaf gewerkt, en heb hierbij ook de nodige vrienden en connecties gemaakt. Dus aan kennis over de markt en hoe het er aan toe gaat ontbreekt mij niet. Mijn huidige baan heb ik niet alleen omdat ik het ontzettend leuk en interessant vind, maar ook omdat ik Marketing studeer. Deze combinatie van werken en studeren heeft ervoor gezorgd dat ik niet meer full time kon fotograferen. Alhoewel ik mij hier dus niet meer full time mee bezig hou, neem ik natuurlijk hier en daar wel wat opdrachtjes aan. Vandaar dat ik mijzelf tegenwoordig een enthousiaste hobbyist noem, omdat het niet meer mijn volledige inkomen bepaalt. -
Jax Kraal schreef op woensdag 19 december 2018 om 08:23 | reageer
Ik vind het altijd leuk om te lezen hoe prof fotografen de amateurs de schuld geven van het feit dat ze niet genoeg verdienen om er van te leven.
Ik maak eigenlijk alleen maar foto's bij voetbalwedstrijden met af en toe een concertje. Ik ben amateur en heb een vaste baan waar ik mijn geld verdien. Aan de fotografie verdien ik niets. Ik moet wel zelf al mijn apparatuur (o.a. Canon 1D IV en Canon 70-200mm F2.8) betalen zonder dat ik wat terug kan vragen van de belasting.
Ik heb ook en keer een discussie met een prof freelance fotograaf gehad die zei dat ik "voor het stadion mijn foto's gratis stond weg te geven". Nou is dat helemaal niet zo maar hij vond dat hij daardoor inkomsten miste.
Ten eerste is mijn klant niet zijn klant (ik maak foto's voor een aantal supporters verenigingen en die zullen nooit aan hem denken als ze een fotograaf nodig hebben) maar volgens mij is de allerbelangrijkste regel: wil je dat mensen je foto's kopen moet je zorgen dat je de mooiste foto's maakt die iedereen wil hebben.
Als je een topper bent hoef je je geen zorgen te maken over de concurrentie en het feit dat amateur fotografen potentiële klanten wegkapen.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum