Een hoge ISO-waarde? Of gecorrigeerde onderbelichting?
zaterdag 27 april 2024, 14:28 door Nando Harmsen | 2.118x gelezen | 1 reactieSoms is het nodig om een snelle sluitertijd te gebruiken. Dat kan betekenen dat de ISO-waarde omhoog gezet moet worden om dit te bereiken. Is het dan beter om een onderbelichte foto te maken en dit te corrigeren, of moet je gewoon een hoge ISO-waarde kiezen?
Een hoge ISO-waarde zorgt voor ruis. Dat is welbekend, en reden voor velen om dan maar nooit een hoge ISO-waarde te gebruiken. Moet de sluitertijd dan toch sneller? Dan maar een onderbelichte foto die later gecorrigeerd wordt.
Wat is nu beter? Een foto met een hogere ISO-waarde of een gecorrigeerde onderbelichte foto? Het komt eigenlijk neer op de volgende vraag: wat veroorzaakt de meeste ruis?
Een hoge ISO-waarde produceert ruis. Maar een gecorrigeerde onderbelichte foto ook. Het is heel eenvoudig om te testen wat het beste werkt. Maak een foto met een hoge ISO-waarde en maak die foto vervolgens nogmaals met onderbelichting.
Doe dat in stapjes waarbij je de sluitertijd en het diafragma gelijk houdt, en alleen de ISO-waarde omlaag zet. Corrigeer vervolgens de onderbelichte foto's en vergelijk dit met elkaar. Je ziet dan direct wat de meeste ruis oplevert.
Is het gelijk aan elkaar? Dan is je camera ISO-invariant. Met andere woorden, onderbelichting corrigeren levert evenveel ruis op als een vergelijkbare hoge ISO-waarde. In dat geval kan je gewoon hoge ISO-waarden gebruiken, want er zit evenveel ruis in als een gecorrigeerde onderbelichte foto.
Het kan echter ook anders uitvallen. Vaak zal een onderbelichte foto corrigeren meer ruis laten zien dan een vergelijkbare hoge ISO-waarde. De camera is in dat geval niet ISO-invariant. Maar dit betekent wel dat je beter de ISO-waarde hoog kan zetten voor het beste resultaat.
Het is in vrijwel alle gevallen beter om de ISO-waarde hoog te zetten en deze goed te belichten, dan een lage ISO-waarde te gebruiken en te onderbelichten. Natuurlijk hangt dit ook af van de mate van onderbelichting. Het beste is om het zelf eens uit te proberen.
Ben jij een fotograaf die vaak onderbelicht om een hoge ISO-waarde te vermijden? Deel je ervaringen in een reactie onder dit bericht.
De cursus aan de slag met belichting
In de cursus Aan de slag met belichting vertel ik alles over het bereiken van een goed belichte foto.
Je leert hoe je op de beste manier een goede belichting kunt bereiken, waar je op moet letten, en welk gereedschap je ter beschikking hebt. Je vind de cursus op Photofacts Academy.
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
1 reactie
-
Liesbeth Verkade schreef op dinsdag 30 april 2024 om 13:44 | reageer
Hoi Nando,
ik ben zo'n fotograaf die een hoge ISO-waarde meestal vermeed. Nu met mijn huidige camera (Canon Eos 90 D) is dat in feite niet meer nodig, maar oude gewoonten.....
Goed dat je ons er nog eens op attendeert!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
De laagste ISO-waarde is niet de beste ISO-waarde
door Nando Harmsen
-
Wees voorzichtig dat je low-key geen onderbelichting wordt
door Nando Harmsen
-
Weeralarm, fotograferen in de file
door Ed Coenen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.