Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Han Janssens

Verschuifbaar kader met kleur binnen een zwart-wit foto

woensdag 3 december 2008, 20:16 door | 10.741x gelezen | 7 reacties

Wat zou het leuk zijn om met een flexibele, kleurige lijst door de foto te kunnen schuiven. Een lijst met kleurige inhoud in een zwart/wit omgeving en dan nog verschuifbaar. Hiermee kun je de nadruk leggen op een bepaald aspect in de foto. Kan dat? Ja, dat kan en is nog simpel ook. Het resultaat is vaak heel verrassend.

Open de foto waaraan je een lijst wilt toevoegen. Met de sneltoets CTRL - J maak je een duplicaat waarop alle aanpassingen worden gedaan. Gebruik de selectietool voor het maken van een vierkant dat straks één kleur blijft. Voor de sneltoetsers onder ons; druk gewoon de M-toets in en de tool is geselecteerd (zie: 1).

Maak via het ronde zwart/wit icoontje onderin de Layerspalet een Hue/Saturation Adjustment Layer aan (zie: 2). Schuif de saturation helemaal naar links en de lightness een stukje naar rechts. Het geselecteerde vlak is nu kleurloos en duidelijk lichter dan de rest. Niet echt de bedoeling, maar dat wordt zo verbeterd.

We willen graag een lijst om het kleurloze vlak. Zorg dat de aanpassingslaag is geselecteerd (blauw) en klik op het layer styles icoontje (fx) in de Layerspalet. Maak een rand door stroke aan te klikken. Binnen stroke wil je waarschijnlijk nog de kleur van de rand aanpassen. Daarbij kun je ook de positie veranderen van outside naar inside. Door deze op inside te zetten krijg je rechte hoeken; bij outside zijn de hoeken rond.

Afhankelijk van het formaat van de foto kun je de rand naar smaak de gewenste dikte geven. In de meeste gevallen is het mooi deze niet te overdrijven. Als de lijst naar wens is klik je op Ok.

Omdraaien
We hebben momenteel nog een zwart-wit vierkant in een kleurige omgeving. Eventueel kan dit natuurlijk ook zijn wat je wilt, maar wij willen nu het nu graag andersom. Dit kan gelukkig erg eenvoudig; druk op CRLT - I om de aanpassingslaag om te draaien en voilà (zie: 3)!

Met de move-tool kun je het blokje nog positioneren en als je het blok onder een bepaalde hoek wilt plaatsen dan kun je dit met free transform (CRTL - T) doen. Hiermee maak je het blok draaibaar. Dit is een basisvaardigheid, dus kan er naar hartenlust worden geëxperimenteerd.

Wees creatief
Maak eens een creatievere lijst met een ander selectietool zoals ovaal of lasso. Of selecteer het vierkant (1) en druk de SHIFT-toets in. De cursor krijgt dan een plusje waarmee je extra blokken aan de selectie kunt toevoegen. Breidt de selectie uit door buiten de selectie naar binnen te schuiven. Stukjes eruit halen kan ook en doe je met de ALT-toets ingedrukt. De cursor heeft dan een minnetje.

Kleurkader


Veel plezier!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

7 reacties

  1. Martijn
    Martijn schreef op woensdag 3 december 2008 om 22:50  | reageer

    Leuke heldere tutorial, ga ik zeker proberen. Van dit mag er meer komen. De vorige met het retro effect was ook een succes.

    Mvg, Martijn

  2. *eSThER*
    Profiel  *eSThER* schreef op donderdag 4 december 2008 om 00:05  | reageer

    Leuk idee! Ik zou echter en andere techniek gebruiken om de zwartwit omzetting te doen. Bv channel mixer of iets anders, dan heb je veel meer invloed op hoe het zwartwit eruit zit. Saturatie naar beneden geeft vaak een heel grijs beeld.

  3. Dr.Hook
    Dr.Hook schreef op donderdag 4 december 2008 om 01:24  | reageer

    *eSThER* heeft volledig gelijk, de slechtste manier om een foto naar zwart-wit om te zetten is de verzadiging te verlagen, natuurlijk doe je dat met de kanaalmixer of in CS3 met de optie zwart-wit,waarin je ook nog vooringestelde filters kunt vinden om het nog gemakkelijker te maken.

  4. hbj
    Profiel hbj schreef op donderdag 4 december 2008 om 05:37  | reageer

    *eSTher* en Dr. Hook: Er zijn neer wegen die naar ... leiden.
    Mijn tuts moeten ook voor minder ervaren Photoshoppers begrijpelijk zijn en verder zijn er nog niet zoveel mensen die CS3 of 4 ter beschikking hebben.

  5. MarcelG
    Profiel MarcelG schreef op donderdag 4 december 2008 om 11:45  | reageer

    Is het heel raar dat ik bij de titel van dit artikel dacht aan een fysiek gekleurd kader wat in een fysieke fotolijst gebruikt zou kunnen worden?....?
    Geen seconde dacht ik aan een photoshop tutorial ; pas ná de eerste regel werd me dit duidelijk.
    Ben ik nou ouderwets? knipoog

  6. Perrush
    Profiel Perrush schreef op donderdag 4 december 2008 om 14:51  | reageer

    nee hoor marcel, ik dacht dat ook. Bovendien vind ik het persoonlijk niet zo'n fantastische tip. 't is gewoon een zw foto die je met een layer mask wel of niet zichtbaar maakt. imho is dit zowat het beginsel van het werken met maskers.

  7. MarcelG
    Profiel MarcelG schreef op donderdag 4 december 2008 om 20:58  | reageer

    vrolijk gelukkig, ik ben niet de enige die dat dacht. Pfieuw.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord