Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Een LUT gebruiken voor videobewerking

zondag 8 oktober 2023, 13:31 door | 2.444x gelezen | 4 reacties

Wanneer je video opnames maakt kom je op een moment de term LUT tegen. LUT betekent Look-Up Table, maar dat vertelt nog niet veel over wat het is. In dit artikel vertel ik er in eenvoudige bewoordingen meer over.

Een Look-Up Table, afgekort LUT is een manier om je videobeelden van een kleur en contrast correctie te voorzien. Dit zijn een soort presets, maar ze zijn in werkelijkheid iets geavanceerder dan dat. Er bestaan LUT's voor kleur en contrast correctie, en er zijn LUT's voor color grading.

Nando camera instellingen video a6700

De video instellingen van de Sony A6700 geven de mogelijkheid tot speciale S-Gamut3.Cine/S-log3 en S-Gamut3/S-log3 instellingen. Die beelden zien er flets uit, en moeten dus bewerkt worden met een LUT.


LUT voor kleur- en contrast correctie



Standaard wordt een videobeeld opgenomen met normale kleuren en contrast. Je kunt dit vergelijken met een jpeg foto uit de camera. Je kunt videobeelden ook in Raw opnemen, maar niet iedere camera geeft je die mogelijkheid. Een tussenweg is opnemen in LOG, waarmee je een groter dynamisch bereik vastlegt zonder dat je met Raw videobeelden moet werken.

Een video die opgenomen is in LOG ziet er vaak flets en kleurloos uit. Er zit vrijwel geen contrast in. Dit videobeeld moet dus nog bewerkt worden. Daarvoor gebruik je een LUT, een Look-Up Table.

Deze LUT's zijn cameramerk specifiek. Een LUT voor een S-LOG bestand uit de Sony, bijvoorbeeld, kan niet voor een C-LOG3 uit een Canon gebruikt worden. En omgekeerd. Bovendien zijn LUT's specifiek voor het opgenomen formaat, zoals Rec.709, Rec.2020, LOG, S-Cine, en alle andere soorten.

Nando lut PremierePro

Een LUT toepassen in Premiere Pro in het Lumetri Color paneel. Daarmee verander je het fletse beeld in een geoptimaliseerd contrast en kleurenbeeld.

Er zijn zelfs 1D LUT's en 3D LUT's, die ook elk een eigen specifiek doel hebben. Een 1D LUT gebruikt één enkele correctie voor zowel kleur, contrast als verzadiging. Je herkent dit meestal aan het bestandstype, dat een .lut als bestandsextensie heeft.

Een 3D LUT heeft voor kleur, helderheid, contrast, gamma en verzadiging elk een aparte correctie. Het resultaat hiervan is vaak beter dan van een 1D LUT. Het toepassen van een 3D LUT kost wel veel meer rekenkracht. Een 3D LUT is meestal in een .cube bestandsformaat.

Nando LUT toegepast

Het verschill tussen een onbehandeld videobeeld uit de camera (rechts) en na het toepassen van het geschikte LUT (links)

Na het toepassen van een LUT kan je het videobeeld eventueel verder bewerken. Je kunt donkere delen oplichten, lichte delen donkerder maken of kleur en contrast naar wens aanpassen.

Een LUT voor color grading


Heb je het videobeeld naar wens bewerkt? Dan kan je een color grading gaan toepassen. Hiermee geef je een unieke sfeer aan je video, net zoals je dat ook bij films ziet. Niet voor niets wordt vaak gezegd dat je video een cinematic look krijgt.

Nando color grading luts

Desgewenst is het mogelijk om een speciale uitstraling aan je videobeeld te geven. Dit is ook een LUT, maar dan gericht op toevoegen van een unieke sfeer.

Een LUT voor color grading is dus een echte preset die een bepaalde sfeer aan je video geeft. Dat kan variëren van een kleuroverlay tot complexe bewerkingen. De mogelijkheden zijn eindeloos, waar veel aanbieders van LUT's dankbaar gebruik van maken. Je kunt hele pakketten met LUT's downloaden of kopen.

Nando color grading LUT

De drie stappen van een onbewerkt beeld (links), via een bewerkt beeld (midden), naar een eindresultaat met een speciaal uiterlijk (links).

Het is ook mogelijk om een eigen LUT te maken, wanneer je een mooie kleurcorrectie hebt gemaakt. Je slaat deze instelling dan op als een .cube bestand. Hoe dit moet, hangt af van je video editing software.

LUT's als onderdeel van de workflow


Neem jij wel eens video op, of wil je dat gaan doen? Zorg dan bij voorkeur voor een opname in LOG zodat je bij het editen het beeld zo goed mogelijk kan bewerken. Gebruik een LUT om je Rec.709, Rec.2020, S-Cine of LOG bestandsformaat om te zetten naar een geoptimaliseerde contrast en kleurweergave Het liefst met een 3D LUT.

Nando camera instellingen video lumix s5

Sommige camera's hebben ingebouwde LUT's, speciaal voor het terugkijken van je video opnamen. Zo zien de in LOG opgenomen beelden er toonbaar uit. Zonder LUT zou het flets en onaantrekkelijk zijn. Dit is de instelling op de Panasonic Lumix S5.

Daarna kan je met een tweede LUT de video een unieke stijl meegeven. Deze color grading zorgt vaak voor een professioneel resultaat. Zeker als je verschillende clips die in je video gebruikt hebt, zorgt de color grading voor eenheid.

In de video over de Canon EOS R7 heb ik stap voor stap de LUT's toegepast zoals genoemd in dit artikel.


Het is belangrijk om je LOG videoformaat eerst tot het best mogelijke resultaat te bewerken. Dan pas kan je met succes een color grading toepassen. Een andere volgorde, of stappen overslaan zal vrijwel altijd tot een onvoorspelbaar uiterlijk van de video leiden.

Doe je liever geen video editing? Dan is het aan te raden om niet in LOG formaat op te nemen.


Filmen met je fotocamera


In de cursus op Filmen met je fotocamera op Photofacts Academy laat fotograaf én videograaf Rob Dijkstra je zien hoe jij ook aan de slag kunt met video, zonder dat je hier per se nieuwe apparatuur voor hoeft te kopen.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

4 reacties

  1. Paul eos
    Paul eos schreef op dinsdag 10 oktober 2023 om 15:09  | reageer

    Dank je wel Nando voor deze interessante uitleg! Nu begrijp ik eindelijk wat ze met LUT bedoelen. Ik edit mijn filmpjes met Adobe premiere elements, zou het kunnen dat je met dit programma geen LUT bewerkingen kan doen? Ik heb het toch nog niet tegengekomen.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 10 oktober 2023 om 15:52  | reageer

    Of Premiere elements dat heeft, weet ik niet. Je zou dat met behulp van Google kunnen nazoeken.

  3. Paul eos
    Paul eos schreef op woensdag 11 oktober 2023 om 08:49  | reageer

    Dag Nando, ik heb het eens opgezocht en sommige schrijven dat het kan in elements en andere schrijven dan weer dat het wel kan maar niet of toch niet goed werkt. Je moet in ieder geval een plugin installeren. Ik ga voorlopig verder doen met mijn MP4 bestanden, die kan ik ook wel een beetje bewerken in elements. Maar, mezelf kennende blijf ik mij verdiepen in deze materie, dus alle info is welkom.

  4. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 11 oktober 2023 om 10:20  | reageer

    Ik had al zo'n idee, aangezien de Premiere Elements versie een (de naam zegt het al) elementaire versie is van Premiere Pro. Dus meer consumenten gericht, en niet voor professioneel gebruik.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord