Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Hoe moet je omgaan met kritiek van trolls

donderdag 2 juni 2016, 22:44 door | 5.632x gelezen | 14 reacties

Als je wel eens foto's op het internet plaatst, dan ben je er waarschijnlijk bekend mee: internet trolls. Zielige mensen die het leuk vinden om andermans werk af te zeiken. Geen nuttige opbouwende kritiek, maar je gewoon de grond in stampen.

Ook fotograaf Sean Tucker, die overigens prachtig werk maakt, had er onlangs last van. Hij besloot daarom onderstaande video te maken.


Het komt er op neer dat de beste actie die je erop kunt ondernemen 'geen actie' is. Of zoals dat meestal genoemd wordt: Don't feed the trolls.

Via: Petapixel

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

14 reacties

  1. Rogier
    Rogier schreef op donderdag 2 juni 2016 om 23:13  | reageer

    Superfilmpje. Echt heel goed advies. Dank voor het delen!

  2. gast schreef op vrijdag 3 juni 2016 om 11:11  | reageer

    Super goed advies!

  3. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op zaterdag 4 juni 2016 om 00:44  | reageer

    Wat een waardeloos filmpje, totaal nutteloos... knipoog

  4. 100
    Profiel 100 schreef op zaterdag 4 juni 2016 om 01:21  | reageer

    Luister eens goed naar de opsomming van de kritiek die hij kreeg:
    Onscherpte, overbelichting, trillingen, slechte compositie, verkeerde witbalans…
    Terecht of niet, dat laat ik even in het midden, maar het is hoe dan ook allemaal inhoudelijke kritiek en “on-topic” dus zijn het geen troll-reacties.
    Pas daarna komt de enige troll-reactie en dat is een opmerking over zijn gezicht.

    Dan volgt de zin “ik heb niet om kritiek gevraagd”.
    Alsof mensen alleen iets kritisch mogen zeggen als de maker daar expliciet om gevraagd heeft…
    Als je iets publiceert en je geeft mensen de mogelijkheid om te reageren op je werk, dan moet je niet verwachten dat je alleen complimenten krijgt. Theatermakers, schrijvers, musici, filmmakers, fotografen, etc. vragen zelf misschien niet om kritiek, maar dat is geen reden voor recensenten om een (negatieve) recensie achterwege te laten.

    Vervolgen doet hij precies waar hij zelf zo tegen is en dat is mensen die kritiek leveren neerzetten als gefrustreerde creatievelingen die zelf niet goed genoeg zijn, of bang zijn, of geïntimideerd zijn door zijn werk, of wat dan ook.

    Iemand maakt een opmerkingen over slechte compositie, dus zal die persoon wel een gefrustreerde zielenpoot zijn en dat soort mensen reageert onder mijn werk omdat mijn werk zo goed is en zij het zelf niet kunnen. Tja…
    Moet je zelf een meubelmaker zijn om te kunnen zien of een kastdeurtje scheef gemonteerd zit? Lijkt me niet.
    Moet je zelf een volleerd zanger zijn om te kunnen horen of iemand vals zingt? Lijkt me niet.
    Moet je zelf volleerd fotograaf zijn om te kunnen beoordelen of een foto scherp is? Ook dat lijkt me niet.

    Kortom, het is een drogreden, een “argumentum ad hominem” waarbij niet gereageerd wordt op de kritiek (slechte compositie), maar op de man wordt gespeeld en dat is nu precies wat internet trollen vaak doen.

    Iedereen die iets publiceert, of dat nou online of offline is, moet leren omgaan met kritiek en dat is vaak niet makkelijk. Deze meneer heeft nog wat te leren op dat vlak.

  5. gast schreef op zaterdag 4 juni 2016 om 13:00  | reageer

    100% eens met 100. Het verschil tussen trollen en kritisch zijn wordt blijkbaar ook door Trum zelf niet begrepen.

  6. PvRFotografie
    Profiel  PvRFotografie schreef op zondag 5 juni 2016 om 17:39  | reageer

    Ik ben het ook eens met de conclusie van 100. Ik denk dat het in het filmpje meer gaat over "de beste stuurlui staan aan wal" fotografen dan over trollers. Of je een foto mooi vind of niet is een kwestie van smaak en over smaak valt niet te twisten.

    De beste manier om met trollers om te gaan blijft gewoon negeren.

  7. Bert
    Bert schreef op zondag 5 juni 2016 om 18:06  | reageer

    Het is op zich een sympathiek filmpje, maar naar mijn mening een tikkeltje zwart/wit. Ja, er zijn inderdaad mensen die het plezant vinden om alleen maar kritiek te geven en ja, dat kun je als fotograaf inderdaad ook naast je neerleggen. Goed om je te realiseren dat je je daar niks van aan hoeft te trekken!
    Toch denk ik niet dat je iedere criticaster hoeft aan te merken als 'troll(er)'. Soms zijn het betweters, mensen die bepaalde technieken hebben geleerd en elke foto aan de hand van hun eigen meetlat beoordelen. Het kan ook een bepaalde onhandigheid zijn in formulering of in sociale media. En niet elke kritiek hoeft ongegrond te zijn.

    Maar ik vraag me ook wel eens af wat de fotograaf zelf eigenlijk verwacht als hij/zij zijn foto's op internet zet. Wat is zijn of haar doel ermee? Wil hij lof oogsten, publiciteit genereren, gaat het om waardering, aandacht? Het hangt er natuurlijk ook vanaf op welk forum je publiceert en op welke manier er gereageerd kan worden. Soms worden er uitdrukkelijk afspraken gemaakt in online fotogroepen: alleen commentaar geven als de fotograaf zelf aangeeft dat op prijs te stellen en dan op een opbouwende manier (bijv voor elk negatief punt ook minimaal 1 positief aspect benoemen).

    Ik erger me zelf ook wel eens aan het omgekeerde van wat Sean benoemt: ik zie (semiprofessionele) fotografen die op Facebook alleen maar sociaal wenselijke reacties krijgen, van familie/vrienden/cursisten, bij een foto waarvan ik denk dat er best wat kritischer naar gekeken had mogen worden. Ik zal dan de laatste zijn om (onuitgenodigd) kritiek te geven maar denk wel regelmatig: van alleen lofzang leer je ook niets. Soms is het even slikken als je kritiek krijgt als fotograaf maar ik denk wel dat ik er uiteindelijk een betere fotograaf door ben geworden.

  8. gast schreef op maandag 6 juni 2016 om 10:36  | reageer

    In een wereld van duimpjes omhoog en superlatieven is kritiek al snel een taboe. Elke topsporter weet echter dat je alleen beter wordt van fouten maken. En daar zal iemand je dan toch op moeten wijzen.....

  9. geerjanssen
    Profiel  geerjanssen schreef op dinsdag 7 juni 2016 om 11:55  | reageer

    Hartelijk en beschaafd zijn in je mening, heeft ook te maken met de eigenwaarde van de schrijver. Het al oude gezegde “holle vaten klinken het hardst” gaat nog altijd op.

  10. Geentrol
    Geentrol schreef op dinsdag 7 juni 2016 om 16:34  | reageer

    Inderdaad wel typisch dat dit geplaatst wordt door iemand, die helemaal niet tegen kritiek kan.

    Als iets hem niet aanstaat, hoe goed onderbouwd het ook is, wordt het gewoon verwijderd of aangepast.

  11. Ookgeentrol
    Ookgeentrol schreef op dinsdag 7 juni 2016 om 20:31  | reageer

    @geentrol: hear hear!

  12. martinphili
    Profiel martinphili schreef op dinsdag 7 juni 2016 om 22:45  | reageer

    Het is ook wel een beetje fotografenkwaal om kritiek te leveren op iemands foto.
    Vaak krijg ik het idee dat de criticaster door het leveren van die kritiek zijn eigen ego voedt en totaal niet de bedoeling heeft iemand anders omhoog te werken in een leercurve.
    Eigenlijk krijg ik vaker het idee dat het meer de bedoeling is om iemand anders naar beneden te trappen.
    Fotografen zijn soms nare mensen.

  13. Jan
    Jan schreef op woensdag 8 juni 2016 om 00:15  | reageer

    Waar ik me het meest aan erger is elkaar op fotoplatforms veren in de reet stoppen, vaak nog bij ‘fotografen’ die het niet verdienen en hoofdzakelijk bagger plaatsen met foto's recht vanaf de geheugenkaart: onscherpte; scheve horizon; slechte compositie. enz, enz. Dus de ons kent ons reacties. Hier valt geenszins het zeer vakkundig werk onder van Sean Tucker.
    Ik houd ervan om foto's te analyseren, vooral foto's met potentie maar die net niet goed genoeg zijn, daar geef ik dan ook opbouwend kritiek op waar de maker ook iets mee kan, wat ook betekend dat ik die fotograaf serieus neem. Op bagger wat recht vanaf het geheugenkaartje op internet wordt gestort daar reageer ik nooit op.

  14. Christiaan Kras
    Christiaan Kras schreef op woensdag 8 juni 2016 om 09:28  | reageer

    @Jan: dat zie je helaas erg veel op Zoom.nl. Leuk tijdschrift, maar het lijkt daar online echt een enorme ons-kent-ons kliek te zijn. Foto's die gewoon niet in focus zijn worden omschreven als haarscherp. Heb wel 's het idee dat ik naar een aflevering van The Voice of Holland of Holland's got Talent zit te kijken: publiek en jury dolenthousiast en ik thuis hoor niks anders dan een valse kraai. Zal wel aan de tv liggen vrolijk.

    Foto's die ik op Flickr plaats, goed bekeken en gefavored worden en waar ook commentaar bij gezet wordt leveren me op Zoom vaak maar views op die op 1 hand te tellen zijn. Nu vind ik Flickr plezieriger om door foto's heen te bladeren dan Zoom, dus wellicht dat het daar ook mee te maken heeft.

    Ik verwelkom onderbouwde kritiek op mijn foto's, helaas zegt tegenwoordig bijna niemand meer iets anders dan 'leuk', 'mooi' of 'prachtig'. Zeker bij mijn foto's zou ik dat best wel op prijs stellen. Zo lang ben ik er nog niet mee bezig.

    Nog niet zo lang geleden reageerde ik op een foto op Facebook. Die foto was inderdaad ook 'prachtig' door het onderwerp, maar de nabewerking was een beetje té naar mijn smaak. Het schuifje helderheid stond nogal hoog geloof ik. Daar kreeg ik leuk genoeg een positieve reactie op en uiteindelijk een nieuwe Facebook vriend met een passie voor fotografie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord