Totstandkoming timelapse One Day in March
zaterdag 5 november 2011, 15:36 door Roelof de Vries | 6.479x gelezen | 10 reactiesOne Day in March vertelt het verhaal van een dag in het leven containerschip Flintercarrier van de Barendrechtse rederij Flinter. De timelapse maakt deel uit van een serie corporate films die zijn geproduceerd door Blue Dolphin Entertainment Group uit Rotterdam, waarbij ik de timelapse-fotografie voor mijn rekening nam.
De reis begint in de Maasmonding ter hoogte van Hoek van Holland en verloopt via een lang stuk over de Nieuwe Waterweg naar de ECT Cityterminal. Hier vindt de eerste overslag plaats en komt ook de zon op. Na zonsopgang varen we vanaf de Cityterminal naar de ECT Deltaterminal waar het volgende stuk overslag wordt gedaan. Na het verlaten van de Deltaterminal varen we in de mist over de Noordzee naar de haven van Zeebrugge in Belgie waar het laatste shot gemaakt is.
Gebruikte apparatuur
- Nikon D3 body met 14-24mm en netvoeding
- Nikon D300 met 17-55mm en netvoeding
- Nikon D5000 met een 17-55mm en veel accu's
- Open Moco Timelapse-dolly
- 1 laptop met XP en Camera Control Pro
- AMG-accu voor spanningsvoorziening op plaatsen waar geen netspanning is.
Dag van opname
Op een dag in maart vertrokken we om 2:00 uur 's nachts met een tender van het Loodswezen naar de Noordzee. Op ongeveer 20 kilometer uit de kust gingen we aan boord met 4 koffers aan toestellen, statieven, computers en controllers. Direct na het boarden zijn we de brug opgeklommen om het basiskader van de timelapse aan te leggen.
Dit kader vormt de rode draad van de totale animatie, waarbij alle overige shots korte snijshots zijn en dus steeds een uitstapje maken vanaf de basislijn vanaf de brug. De Nikon D300 die we hier voor gebruikten werd door middel van de USB-poort aan de computer gehangen en kreeg een eigen voeding om zonder batterij te kunnen draaien.
Nikon Camera Control Pro fotografeerde met een interval van drie seconden ruim 30.000 foto's over de ruim 24 uur die zijn vastgelegd. De foto's werden als Jpeg opgeslagen. RAW is in dit soort gevallen zelden tot nooit nodig, gezien de resolutie van de fotografie en de resolutie van Full HD. Ofwel: jpgs zijn prima.
Wel belangrijk: Alle instellingen op manueel. Dus de witbalans, sluitertijd en diafragma worden vastgezet tijdens de fotografie. Het enige moment dat hier van afgeweken moet worden is tijdens zonsopgang. Ik kies in dit geval altijd voor een Aperture priority om zonsopgang en ondergang te fotograferen.
Verder hebben we de vaste opstelling op de brug wel de hele dag nauwlettend in de gaten moeten houden qua belichting. Deze is over het verloop van de volledige 24 uur telkens bijgesteld en aangepast op de omstandigheden op dat moment.
Snijshots
Alle andere shots zijn snijshots van gemiddeld 300 tot 500 foto's per shot. Om de fotografie filmisch te laten worden heb je minimaal 24 foto's in een seconde nodig wat per shot dus resulteert in 10 tot 20 seconden film. Aangezien een shot meestal maar enkele seconden in beeld is, heb je nog alle ruimte om te spelen met de snelheid van ieder individueel shot.
Timestretchen kan dus naar smaak en inzicht. Een goed voorbeeld hiervan is de aankomst in de Deltaterminal op 1:47 waarbij de snelheid volledig uit de timelapse wordt gehaald. Ander voordeel is dat de opname per shot gering is (veelal een interval van één seconde) zodat je met twee loop-camera's erg veel kunt fotograferen in één dag.
Groot voordeel van de Nikon-toestellen is dat de firmware timelapse-opnamen tot 1.000 foto's ondersteunt. Dit is perfect voor de opname van snijshots. Je hebt dus alleen een statief met een fototoestel bij je!
Team
Tijdens de opname van deze timelapse waren we met een crew van drie man, bestaande uit een fotograaf, en regisseur en een runner. Door deze combinatie hebben we de mogelijkheid gehad om veel tegenshots te maken.
Op het moment dat het schip de Cityterminal verlaat, draaien twee camera's aan boord om de reis over de Nieuwe Waterweg vast te leggen en bleef één persoon aan boord om alles in de gaten te houden. De andere twee man reden om via de N15 naar de Delteterminal om daar de tegenshots te kunnen maken van de aankomst.
Timelapse dolly
Een aantal shots zijn opgenomen met een Open Moco Timelapse-dolly. Deze dolly laat de camera door middel van Arduino Microcontrollers over een rails rijden in een vooraf ingestelde snelheid. Je kent het principe natuurlijk uit de meer dan geniale timelapses die we tegenwoordig op het internet treffen. Mijn zelfbouwdolly kreeg bij deze opname zijn vuurdoop.
De dolly is aangesloten op een zware 105 Ah AMG-accu om te worden voorzien van 12 volt. Om de spanning uit de accu te stabiliseren gebruik ik een zelf geknutselde schakeling van sigarettenaanstekers voor de auto.
De nabewerking wordt gedaan in After Effects en Final Cut Pro. Hierbij bepalen we de snelheid van de timelapse in AFX en renderen vervolgens alle shots uit tot film. Vervolgens leggen we de edit neer in Final Cut Pro en krijgt de film muziek. Een laatste kleurcorrectie over de totale animatie wordt weer gedaan in AFX.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Roelof heeft zich gespecialiseerd in panorama, lucht en timelapse fotografie en runt hiervoor zijn eigen bedrijf; Little Planet. Zijn klanten zitten veel in de makelaardij en stadsontwikkeling. De in Drenthe geboren Rotterdammer ziet zijn werk als medium, niet als kunst.
10 reacties
-
Fenne schreef op zaterdag 5 november 2011 om 16:30 | reageer
Knap!
-
gast schreef op zaterdag 5 november 2011 om 21:44 | reageer
Waarom z'n zware 12 volt tegenwoordig heb je kleinere en ook zelfbouw.
-
gast schreef op zaterdag 5 november 2011 om 22:23 | reageer
Als je AE heb heb je dan niet Premiere Pro? tenminste dat heb ik.
-
Damien Franscoise schreef op zondag 6 november 2011 om 10:13 | reageer
Heel gaaf filmpje, superknap gedaan!
-
Ruben Schulz schreef op zondag 6 november 2011 om 12:31 | reageer
Gaaf filmpje...!
Wat ik me alleen afvraag: is het niet veel makkelijker om dit met videocamera's te doen, en hem fast-forward af te spelen? Wat is de overweging om dit met fotocamera's te doen? -
Roelof schreef op maandag 7 november 2011 om 08:13 | reageer
@gast de AMG-accu is gekozen omdat het ding zeer lang mee moet gaan en een overrating heeft wat betreft het aantal Ah dat hij kan afgeven. Hierdoor weten we zeker dat we minimaal over de gecalculeerde batterijduur de volledige installatie kunnen laten draaien. Vooral en underrated accu heeft al snel een risico dat hij bij overbelasting snel leeg raakt. Daarnaast: De servo's gebruiken al snel een behoorlijk hoge stroom, mede als het fototoestel zelf.
@Gast Adobe Premiere zou kunnen. Final Cut is nou eenmaal gewenning
@Ruben Dat is lastig om verschillende redenen. Ten eerste krijg je een belachelijke hoeveelheid video te verwerken (ga uit van minimaal 80 uur in totaal), met alle gevolgen van die qua databeheer en postproductie. Ook wordt de tijd zo veel gecomprimeerd dat met film uiteindelijk 1/50e van het materiaal gebruik zou worden. Beetje zonde om te filmen dus!
Een voordeel van fotografie is dat je in de post veel interessante dingen kunt doen als pannen, zoomen en evt tilten aangezien je op ongeveer 3x FullHD fotografeert. In dit filmpje hebben we dit overigens niet gedaan. -
gast schreef op maandag 7 november 2011 om 08:50 | reageer
blijft nog de vraag 12volt terwijl er ook lichtere servos zijn.of heb je zo'n zware slider?
-
Erik schreef op dinsdag 8 november 2011 om 19:29 | reageer
geweldig gedaan. Jammer van het nevelige weer. Maar dat bepaal je niet zelf.
-
Peter van Veen schreef op woensdag 9 november 2011 om 09:31 | reageer
Mijn complimenten! Prachtige timelapse, die de moeite waard was om even te bekijken, zonder dat deze in herhaling valt of saai wordt.
-
eduardvanmil schreef op woensdag 9 november 2011 om 17:26 | reageer
Een prachtig filmpje en super knap gedaan. Ik heb wel eens een mooie timelapse gezien van de sterrenhemel in South Dakota en weet uit ervaring hoe mooi dat in werkelijkheid is, maar deze film is echt heel mooi.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Aandacht besteden aan timelapse fotografie
door Nando Harmsen
-
Laat je niet teveel beinvloeden door het weer
door Nando Harmsen
-
Een timelapse fotograferen aan de Waal
door Nando Harmsen
-
Wat doe je met al die vallende sterrenfoto's zonder vallende ster?
door Nando Harmsen
-
Timelapse videocursus - Wat moet aan bod komen?
door Nando Harmsen
-
Het belang van de interval bij een timelapse
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.