Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Photo Synesi; laat je foto beoordelen door pro's

woensdag 16 februari 2011, 22:06 door | 6.688x gelezen | 11 reacties

Benieuwd wat een professionele fotograaf van je foto vindt en genoeg van de matige feedback die je in veel fotofora op je foto's krijgt? Op de nieuwe website Photo Synesi, wat staat voor zoveel als fotografie wijsheid, kun je tegen betaling je foto's laten beoordelen door een professionele fotograaf.

Op de website kun je uit een overzichtje zelf de fotograaf kiezen die jouw werk mag beoordelen. Er zijn drie niveau's waarop je de feedback kunt krijgen. Voor 19 dollar mag je tot 10 foto's laten beoordelen, er wordt dan vluchtige feedback gegeven. Wil je meer dan kun je ook voor de Midrange (59 dollar) of Extensive (99 dollar) kiezen.

Bij de duurste optie mag je tot 100 foto's indienen. Je krijgt dan je feedback op 15 tot 20 afbeeldingen en hij of zij kiest de beste 20 a 30 foto's. Onder de professionele fotografen zitten ook werkelijk mensen met de nodige ervaring. Bijvoorbeel Putlizer Prize winnaar Martha Rial, Magnum fotograaf Eli Reed en Bob Krist van National Geographic.

Op bijna elk gebied binnen de fotografie bieden ze wel een ervaren fotograaf aan om je foto's te beoordelen. Ook buiten Photo Synesi om is het vaak mogelijk een prive sessie met een door jouw geliefde fotograaf te boeken. Toevallig kwam ik recentelijk een blog van Serge van Cauwenbergh tegen waarin hij verteld over zijn betaalde portfolio review door Ami Vitale.

Photo Synesi - screenshot


Ik vind het wel een aardige dienst die Photo Synesi hiermee biedt. De tarieven zijn volgens mij ook nog best redelijk, zeker als tussen het lijstje deelnemende fotografen één van je favorieten staat!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

11 reacties

  1. wimfoto
    Profiel  wimfoto schreef op woensdag 16 februari 2011 om 22:36  | reageer

    Ik vraag me af of ze ook ander fotowerk beoordeeld (sportfoto's ,portret ,architectuur), om zo maar iets te noemen,haar fotowerk spreekt mij niet zo aan (haar volledig werk) sommige(paar) wel.kijk haar site.

    Om kort te gaan, ik hecht meer waarde aan uitspraken van nabije collega's, dan uit het buitenland, (andere kijk op fotografie,weet niet hoe de situatie hier is).En om geld uit te geven hoe mijn foto's zijn? in deze huidige economische fotografische stilstand.neen bedankt.

  2. Henk Hulshof
    Profiel Henk Hulshof schreef op donderdag 17 februari 2011 om 00:46  | reageer

    Ik wil tegen betaling ook best wel hun foto's beoordelen hoor..... ben de beroerdste niet... knipoog

  3. tonv
    Profiel tonv schreef op donderdag 17 februari 2011 om 02:58  | reageer

    Slim concept; er zal best een markt voor zijn. Nu veel fotografen hun inkomsten zien kelderen zijn andere bronnen van inkomsten noodzakelijk. Lijkt me ook best wel leuk; de hele dag plaatjes afzeiken waar je nog voor betaald wordt ook. Ik hou het op Photofacts; daar vertellen ze me wel wat er loos is met m'n werk.

  4. Niels
    Profiel  Niels schreef op donderdag 17 februari 2011 om 09:51  | reageer

    Je moet het maar weer bedenken..
    Ben wel benieuwd naar de commentaren die je terug krijgt, en of je daar uiteindelijk iets mee kan.

    Over een aantal weken zullen er wel reacties te vinden zijn denk ik.. knipoog

  5. gast
    gast schreef op donderdag 17 februari 2011 om 22:14  | reageer

    Zack Arias Critique

    Erg leerrijk, to-the-point en grappig.

  6. Eric
    Eric schreef op vrijdag 18 februari 2011 om 19:08  | reageer

    Net als op phototalk is het aantal reacties op dit onderwerp ook matig. Het is niet meer dan een constatering, maar ik vraag me wel af hoe dat komt. Iemand enig idee waarom de animo om opbouwende kritiek op foto's te leveren zo laag is? Overigens valt mij wel op dat hier wel echt opbouwende kritiek wordt gegeven (in het algemeen).

  7. gast
    gast schreef op vrijdag 18 februari 2011 om 21:38  | reageer

    @ Eric:
    Goed kritiek geven is niet eenvoudig, tijdrovend, ...
    En krtiek wordt meestal niet goed ontvangen ...

    Op menig fotosite wordt het voor het vuil vd straat uitgescholden als je een beetje kritisch durft te reageren.

  8. EdC
    Profiel EdC schreef op vrijdag 18 februari 2011 om 22:31  | reageer

    @TonV. Dit kan inderdaad eens de derde broodwinnning voor fotografen worden, na fotograferen en workshops geven.

    Ben het met 'gast' voor mij eens: kritiek geven is uitermate lastig. Het sterke van de aanpak van Ami Vitale in de blog van Van Cauwenbergh is dat niet alleen het beeld bepalend is, maar dat de criticus ook het werk meeweegt. Voor een journalistieke foto gelden andere criteria dan voor artwork, bijvoorbeeld. Als je dan alleen artwork kunt waarderen, dan kan het andere niet aan je eisen voldoen.

  9. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 21 februari 2011 om 11:40  | reageer

    @gast en EdC
    Om begripsverwarring te voorkomen: Op blogs ventileren veel mensen lukraak subjectieve meningen of denkbeelden t.a.v getoond fotografisch werk. Kritiek wil echter zeggen: het analyseren en beoordelen van de kwaliteit ervan'. Dit zij twee totaal verschillende benaderingen.

    En zoals EdC stelt: voor journalistieke foto's gelden andere toetsingscriteria dan voor fine art. Ook is de 'tone of voice' waarmee je werk becommentarieerd belangrijk. Er zijn altijd wel positieve aspecten vindbaar waarmee je mensen enthousiasmeert zodat ze openstaan voor kritiek.

    Als Photofactsblogger heb ik al e.e.a voor m'n voeten gehad zoals: 'pretentieloze registraties' of 'zielloze plaatjes zonder kleur'. Helaas is het leger schreeuwers aan de zijlijn talrijker dan mensen die een professionele analyse kunnen geven met bruikbare verbeterpunten.

    Dat zie ik ook niet snel veranderen. Daarom zou een initiatief als Photo Synesi best kans van slagen kunnen hebben.

  10. gast schreef op maandag 21 februari 2011 om 15:42  | reageer

    @tonv:
    Fotografie is subjectief, wat de ene mooi of interessant vindt, vindt de andere de grootste bagger. Dat is een feit dat je gewoon moet accepteren.

    Ik heb de indruk dat velen fotografie benaderen als iets technisch. Een foto kan perfect en uber scherp, en nog eens gaaf belicht zijn, maar oooo zooooo vreselijk saaaaaai, snap je ?

    Kwaliteit (zoals jij het noemt) is meer dan scherpte en belichting, het technische gedoe van fotografie.

    Een foto wordt voor mij pas echt goed als er ook 'inhoud' is. En dit is het deel dat veel moeilijker onder worden te brengen is. Wat spreekt je echt aan in een foto: humor, sfeer, emotie, ... ? Dat vind ik veel belangrijker dan de technische kenmerken van een foto.

  11. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 21 februari 2011 om 16:17  | reageer

    @gast
    Kwaliteit uit zich niet uitsluitend in technische aspecten maar uiteraard ook inhoudelijk. Ik ben het roerend met je eens dat een technisch volmaakte foto slaapverwekkend kan zijn. Is kwaliteit dan meetbaar? Tot op een bepaalde hoogte want zoals jij het zegt is de beleving van beeld vooral subjectief. Maar aan de andere kant: wanneer er geen professionele referenties of toetsingscriteria zijn waarmee we een beeld kwalitatief kunnen analyseren kunnen we er natuurlijk beter mee ophouden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord