De beste camera is de camera die je nu hebt!
maandag 1 maart 2021, 20:10 door Laura van der Burgt | 5.224x gelezen | 11 reactiesBetrap jij jezelf er wel eens op dat wanneer je weer zo'n een prachtige foto voorbij ziet komen, meteen wilt weten met welke soort camera en lens de foto is gemaakt?
Een soort van onderbewuste check of jij ook zo'n foto zou kunnen maken. En wat blijkt? De foto is gemaakt met een veel betere camera en geavanceerdere lens dan die jij heb.
Zie je wel, denk je bij jezelf, ik heb gewoon niet de juiste spullen om zulke mooie foto's te maken. Maar klopt dat wel?
Fotografie is een dure hobby (geworden). Heb je net een nieuwe camera gekocht, staat de opvolger alweer in de schijnwerpers. Dat kan best een naar gevoel geven.
Alsof je je nieuwe uitrusting te vroeg hebt gekocht. Ik heb bijvoorbeeld eind 2019 de Canon R gekocht. Dit lijkt nu speeltje vergeleken bij de opvolgers R5 en R6. Kan ik mijzelf als fotograaf eigenlijk nog wel serieus nemen wanneer ik niet over de beste (lees laatste) spullen beschik?
GAS
Het lijkt misschien overdreven die focus op materiaal, maar hier bestaat een heuse term voor: 'GAS'. Oftewel Gear Acquisition Syndrome. En iedere fotograaf is hier in meer of mindere mate mee behept.
Of het nu gaat om een statief, cameratas, soort lens of de camera zelf. Commercie zal je altijd het gevoel geven zoveel mogelijk te moeten investeren in het allernieuwste want deze zullen je in staat zullen stellen eindelijk eens die goeie foto te maken.
Best wel frustrerend, maar hebben ze ook gelijk?
We kunnen onszelf op die manier flink voor de gek (laten) houden. Want eigenlijk zitten de beste spullen al lang in je cameratas!
Er is namelijk geen enkele camera of lens die jou betere foto's laat nemen. Nee, echt niet. Voor betere foto's heb je namelijk iets anders nodig.
Laat je dus niet langer afleiden en focus je op het (verder) ontwikkelen van je fotografie, niet van je uitrusting.
Wat heb je echt nodig?
Ten eerste jezelf. Want jij maakt de foto, jij bepaalt wat en hoe het op de foto komt, niet de camera.
Dus in plaats tijd en geld uit te geven aan (valse) hoop en verwachting kun je beter je huidige camera of telefoon oppakken en de foto's proberen te gaan maken die je zo mooi vind!
En lukt dan niet de eerste keer?
Hallo! Dan heb je een uitdaging te pakken.
Wat zijn zoal ingrediënten om tot een mooie, goede of creatieve foto te komen?
1) Kennis - investeer tijd in kennis. Over de bediening en mogelijkheden van je camera en lens. Over instellingen als diafragma, sluitertijd en ISO. En hoe ze zich verhouden tot elkaar. Welke instellingen heb je nodig om jouw foto te maken?
2) Oefening - denken en lezen over fotografie is iets anders dan doen! Kies een foto die je mooi vind, analyseer hem en ga deze namaken. Net zolang totdat jouw resultaat in de buurt komt of zelfs het voorbeeld overtreft.
3) Compositie - rangschik je onderwerp op een interessante plek en besteed zorg aan balans in je foto. Ben je niet zeker van de compositie, 180 graden roteren op je scherm wil ook wel eens helpen.
4) Fouten maken - klinkt afgezaagd, maar van fouten maken leer je het meest. Dus gooi alle remmingen overboord en probeer, probeer en leer.
5) Zelfvertrouwen - niets is zo funest als denken dat jouw foto's er niet toe doen. Onthoud dat niemand is geboren als topfotograaf en voordat die ene mooie foto is gemaakt, er vele pogingen zijn mislukt.
6) Zelfkennis - wat zijn je valkuilen? Wil je misschien teveel in de foto proppen? Probeer dan eens een minimalistische foto te maken.
7) Beperking - focus op een ding dat je wilt verbeteren of wilt leren. Dit kan zijn een techniek, een onderwerp, een instelling, een lens, een thema. Maar maak een keuze en ga ermee aan de slag. In der beschränkung zeigt sich den meister....
8) Bewerking - fotobewerking is belangrijk en kent vele gradaties. Van minimaal tot extreme bewerking. Door kennis van fotobewerking leer je dat wat je ziet op social media niet zomaar uit de camera is komen rollen. Volg een van de vele cursussen op Photofacts.
9) Feedback - zoek iemand met wie je kunt sparren over fotografie en die bereid is eerlijke en opbouwende kritiek te geven. Dat kan tegenwoordig heel goed online.
Zoom bied gratis 40 minuten sparringtime. Flickr of Facebook zijn nog steeds gratis en je kunt er een afgeschermd account aanmaken en deze delen met je buddies.
10) Plezier - heb plezier in wat je doet, dan komt de rest vanzelf.
En geef toe, wanneer je aan het fotograferen bent, denk je dan aan al die wenselijke en beter presterende apparatuur?
Welnee. Het ligt meer voor de hand dat je zo verdiept bent in je onderwerp dat je er niet eens erg in hebt dat je met 'gedateerde' spullen werkt.
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.
11 reacties
-
mousquito schreef op dinsdag 2 maart 2021 om 10:23 | reageer
Zeer leuk artikel, dat ik eigenlijk ben beginnen te lezen omdat je een practica MTL-3 als je aandacht foto hebt genomen. Mijn eerste camera (toen ik amper 12 jaar was) was een MTL-5 een geweldig toestel dat nog steeds in de kast ligt. Maar verder over het artikel heb ik met de nodige schade en schande moeten ontdekken wat hier in beschreven staat. Jaren lang ter plaatse blijven trappellen en uiteindelijk cursussen gaan volgen, als ik nu zie hoe mijn foto's zijn tegenover een jaar geleden en dat met 4 uur per week in cursus te stoppen, dat is ongelooflijk, en nog steeds met hetzelfde toestel als een jaar geleden (EOS600D + kitlenzen) en wees gerust de verdere uitdieping is er nog aan te komen... De tip van via Flickr of dergelijke een groepje te zoeken om over onze foto's te spreken is iets dat ik zeker zal opstarten. Ik heb een aantal vrienden die ook fotografie doen en we geven alleen een duimpje of facebook als het mooi is... misschien eens een discussiegroepje opstartten met hen...
-
Rieke schreef op dinsdag 2 maart 2021 om 10:31 | reageer
Geweldig artikel en helemaal waar!
-
Ton schreef op dinsdag 2 maart 2021 om 11:08 | reageer
Vind het niet belangrijk welk camera er gebruikt is vind de foto het belangrijkste . Ben zelf wel overgetapt van en Olympus OMD naar een Sony A7III full frame meer omdat ik het niet fijn vond de ruis die er snel is bij de Olympus en dat is bij de Sony vele malen beter . Was wel even wennen dat je de krop factor kwijt bent . Heb hier drie lenzen bij de
24-105 F4 de 90 mm macro F2.8 en de samyang 14 mm F2,8 en denk dat ik daar nog jaren plezier van zal hebben. En vaak is het ook dat bij de nieuwere het filmen verbetert en dat doe ik zou weinig dat het voor mij geen pre is. -
PixelDude Raoul schreef op dinsdag 2 maart 2021 om 11:11 | reageer
Wat je echt nodig hebt? De wil en de durf om foto's te maken. De rest is handig maar bijzaak.
-
Donald Willemsen schreef op dinsdag 2 maart 2021 om 11:12 | reageer
Geweldig leuk artikel met stellingen als waarheid van een koe. Met plezier gelezen. Ik fotografeer al ruim 35 jaar en heb in het analoge tijdperk gefotografeerd met de Ricoh KR5 en de Ricoh KR10. Geen topcamera en voornamelijk Tokina lenzen. Ik heb daar toen goede resultaten mee bereikt. Later (ongeveer 2006) overgestapt op de digitale fotografie met een Canon Eos 400d. Die sneuvelde al vrij snel en toen naar de EOS 600d gegaan. Ik merkte dat de instellingen die mogelijk waren voor mij te beperkt waren en ben toen overgestapt op een middenklasser de EOS 70d en later nog een Eos 80d body erbij gekocht. Met 2 body's moet ik amper nog een lenswisseling doen.
Ik ben me ook gaan bekwamen in Photoshop en groei daar nog steeds in, voornamelijk met zelfstudie.
Ik blijf de cropcamera nu trouw, dan kan ik mijn lenzenpark blijven gebruiken.
Bij het overstappen naar de digitale fotografie had ik wel het gevoel weer helemaal van voor af aan te moeten beginnen. Dat lukt aardig. -
-
Egbert Fokkema schreef op dinsdag 2 maart 2021 om 12:34 | reageer
Leuk wat je vertelt. Ik zit in de Nikon facebook groep, waar een mevrouw geweldige foto's heeft geplaatst van een paard in het bos gemaakt met... ok een goede lens, maar een simpele Nikon 3100. Het kan ECHT
-
4BYE schreef op dinsdag 2 maart 2021 om 13:30 | reageer
Exact ook mijn eerste camera. 200,00 gulden, maar wel met de Pentagon 1.8!
Wat ik mis in jouw rijtje is doorzettingsvermogen en inspanning. Vooral met bijvoorbeeld wildlife is het niet zo dat je gelijk "beet" hebt. Door er meer op uit te gaan, ook op andere tijden, en jezelf willen verbeteren kom je ook tot betere prestaties.
"Er is namelijk geen enkele camera of lens die jou betere foto's laat nemen. Nee, echt niet. Voor betere foto's heb je namelijk iets anders nodig" - is tot op zekere hoogte waar en ik snap wat je bedoelt. Maar de ene camera heeft nu eenmaal andere opties dan de andere en het ligt er maar aan wat je nodig hebt in bepaalde onderdelen van de fotografie. Maar zonder kennis en ervaring kom je nergens. -
André
Ja en nee: het is niet voor niets dat professionals veel investeren in camera's en lenzen. Ik ben ooit begonnen met een Mamiya Sekor 1000DTL; gesneuveld in Parijs in 1968 tijdens de rellen. Later een Canon AE1 en een A1, digitaal met Minolta D5, Sony A700 (heb ik nog steeds). Maar laatst mijn A99 ingeruild voor een A7RIV. Niet voor de 60MB, maar om middels een adapter te kunnen blijven werken met mijn Amount lenzen die nog wat meer waard zijn. Als ik terug kijk naar mijn foto's van vroeger dan zie ik vooral veel progressie door de digitalisering (je kunt nu direct resultaten bekijken) en in het studiowerk, nu ook met tethered shooting; voorts helpen de nieuwe sensoren bij het werken in weinig lichtsituaties op locatie. Daarnaast zijn voor mij vooral goede lenzen van belang; soms zijn oude lenzen nog prima te gebruiken. Ik heb een Minolta APO 70-200 die nog als nieuw is en nog steeds prachtige beelden levert. Maar nieuw materiaal vergemakkelijkt het werk vaak, hoewel je soms te veel kan met een nieuwe camera. Maar voor wat snapshots gebruik ik ook mijn mobiel; ook daar geldt dat je met de nieuwere modellen veel betere foto's kunt maken. Ik koop gemiddeld om de 7 jaar een nieuwe camera en daar voel ik me goed bij. Maar inderdaad: een goede fotograaf is belangrijker, dus daar werk ik nog steeds aan...
-
Laura van der Burgt schreef op dinsdag 2 maart 2021 om 19:32 | reageer
Voor zover bedankt voor alle reacties, jullie ervaringen en tips!
Het blijft leuk om over fotografie (spullen) te praten en te schrijven. Juist omdat ze ons helpen om te vertalen wat ons oog graag ziet. Een beeld zegt meer dan vele woorden. Echter beeld met woord of geluid is ook een sterk medium.
De MLT-3 op de bovenstaande foto's zat vast aan een Helios 44 lens die ik graag wilde hebben. Bij Fotografica in Doesburg kreeg ik de camera erbij en ook een mooie vintage koffer. Ook de tussenringen heb ik daar gekocht. Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de camera, dan is deze "winkel" beslist de moeite waard! Maar dat even terzijde....
Natuurlijk staat de techniek niet stil en worden camera's steeds beter, sneller en (ge)ruislozer. Daarnaast speelt hetgeen je fotografeert ook mee in jouw keuze voor een camera en hoe vaak je upgrade of niet.
Het artikel is natuurlijk sterk autobiografisch en ook ik laat me verleiden door aankopen, nu veelal tweedehands, van vooral manuele (vintage & lensbaby)lensjes.
Ik heb op jullie links geklikt en kwam op tal van mooie en interessante websites terecht. Tof om zoveel diversiteit te zien. En dat allemaal geschoten met dat ene....kastje
-
L. Dekker schreef op dinsdag 2 maart 2021 om 22:19 | reageer
You don’t taken a Photograph, you make it.
Het bovenste verhaal in een zin samengevat.
Veel foto plezier.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
10 Tips voor beginnende fotografen
door Elja Trum
-
Een 'analoge' uitdaging
door Erik Nevels
-
Flitsfotografie tip: Leer je apparatuur kennen
door Elja Trum
-
Vergeet apparatuur en leer je onderwerp kennen voor betere foto's
door Nando Harmsen
-
Review: Benro geared head
door Martin van Rooij
-
Fotograferen maakt gelukkig....toch?
door Laura van der Burgt
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.