Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Vergeet apparatuur en leer je onderwerp kennen voor betere foto's

maandag 5 september 2022, 16:32 door | 3.060x gelezen | 5 reacties

Wanneer er een nieuwe camera of een nieuw objectief uitgebracht wordt, zijn er veel fotografen die er naar verlangen. Betere scherpte, betere resolutie, betere autofocus, meer functies, grotere lensopening. Kortom, betere foto's.

Wil je echt betere foto's maken? Vergeet dan apparatuur en leer je onderwerp kennen.

Is het niet mooi? Die nieuwe camera, met verbeterde functies, nieuwe functies, hogere resolutie, en natuurlijk niet langer die achterhaalde spiegel? Dat moet zeker betere foto's opleveren. Dat wordt tijd voor een upgrade.

Nando nieuwe camera

En toen was er de Sony A7 IV, de opvolger van de A7 III. Een betere camera, misschien. Betere foto's, absoluut niet.

Hoe zit het met dat nieuwe objectief? Met een lensopening die maar liefst een derde groter is dan die je nu hebt. Beter glas, minder vignettering en chromatische abberatie. Dat levert nog meer kwaliteit en scherpte op. Genoeg reden voor een vervanging.

Nando nieuwe lens

Hoera, nieuwe objectieven. Maar maken deze betere foto's? Zeker niet niet.

Als we eerlijk zijn hebben we allemaal wel eens in meer of mindere mate op deze manier gedacht. Kijk maar eens naar de tweedehands markt, en zie wat voor prachtige camera's en objectieven aangeboden worden nadat er een nieuw model op de markt is gekomen.

Of zich is dat niet erg, zeker niet voor de fotograaf die op zoek ik naar een mooi tweedehands 'oudere' camera. Maar zelfs die kan wel eens vallen voor het idee dat een nieuwe camera of een nieuw objectief betere foto's zal opleveren.

Helaas is dit niet of zelden het geval. Want een goede foto is nauwelijks afhankelijk van de apparatuur die gebruikt wordt. Het is zelfs maar deels door kennis van belichting en compositie. Het belangrijkste is kennis van je onderwerp.

Nando cameras in het veld

OnNgeacht wat je camera type of merk is, leer je onderwerp kennen en je foto's zullen in kwaliteit en uitstraling verbeteren.

We staren ons zo blind op apparatuur, dat we vaak geen oog meer hebben voor het onderwerp. Kijk maar eens naar een willekeurige fotograaf. Na het maken van de foto wordt direct het schermpje bekeken, en door de foto's gebladerd. Chimpen heet dat.

Zorg dat je aandacht voor je onderwerp hebt, dat je kennis van je onderwerp hebt. Want alleen dan kun je de best mogelijke foto van dat onderwerp maken. Ik geef een paar voorbeelden.

Landschap


Ken je landschap. Weet waar de zon ondergaat, waar de vennen zijn, hoe het water stroomt. Ken de plekken waar het licht doorheen valt, of waar er lijnen zijn die je compositie versterken.

Wat is de beste tijd, het beste weer om daar te fotograferen? Deze kennis levert betere foto's op. Een camera met meer resolutie of dynamisch bereik zal dat niet doen.

Nando ken je landschap

Ik wist waar ik moest staan voor een interessante compositie, en ik wist om welke tijd en in welke richting ik in moest fotograferen om dat te bereiken.

Portret


Fotograferen van een model of mensen in het algemeen levert een overtuigend resultaat op wanneer je communiceert met je muse. Praat met wie je op de foto zet, toon interesse en zorg dat die oprecht is.

Zo verdwijnt de spanning en ontstaat een veel natuurlijkere pose en uitstraling. Dit levert betere foto's op. Een objectief met een grotere lensopening of verminderde chromatische abberatie zal dat niet doen.

Nando ken je muse

Een uitgebreide kennismaking en de spanning was verdwenen. Spreek tegen je muse, stuur aan, en de foto's zullen meer uitstraling hebben.

Dieren


Of het nu vogels zijn, zoogdieren, insecten of gewoon huisdieren, als je er iets vanaf weet en het gedrag kent levert dat betere beelden op. Weet waar je vogel te vinden is, of wanneer het dier tevoorschijn komt. Ken het gedrag.

Het maakt niet uit of dit een insect is, een vogel, of een koe in het veld. Zelfs een huisdier heeft een persoonlijkheid, en als je die kent kun je er betere foto's van maken. Een langer brandpunt, of meer zoombereik zal dat niet doen.

Nando ken je dier

Ken het gedrag en je kunt betere foto's maken, ongeacht welk dier.

Straatfotografie


Fotografeer je graag mensen op straat, of stadsbeelden en dorpen in het algemeen? Dan geldt hetzelfde als bij landschapsfotografie, en in feite ook als bij dieren. Weet waar het licht valt, waar je moet gaan staan op het juist moment van de dag voor de beste compositie.

Nando ken de mens

Weet waar het licht valt, hoe het licht valt, en waar mensen zijn en bewegen.

De mens op straat moet je ook kennen, je moet weten waar die te vinden is, waar die heen gaat, hoe de bewegingen zijn en wanneer ze er zijn. In dat opzicht vergelijk ik de beweging van de mens in de stad als dierlijk gedrag, vandaar de analogie.

Alleen door deze kennis maak je betere foto's, en niet door een meer onopvallende camera of duurdere 'straatfotografie-camera.'

Een nuance


Het is natuurlijk niet helemaal waar dat de apparatuur er niet toe doet. Een goede camera is essentieel, een geschikt objectief ook. Maar wat we vergeten is, dat het maar deel is van het bereiken van een goede foto.

Nando upgrade

Soms levert een upgrade een grote winst op. Het kan een betere kwaliteit foto opleveren, maar niet per definitie beter maken. Dat is belangrijk om te onthouden.

Je kunt nog zo'n goede apparatuur hebben, het beste van het beste, het duurste van duurste. Als je het onderwerp dat je gaat fotograferen niet goed op de foto kunt krijgen, dan zal de foto gewoon niet goed zijn. Zelfs ondanks alle beeldkwaliteit die je ter beschikking hebt.

Hoe denk jij er over? Ken jij je onderwerp goed genoeg, of ben je meer bezig met je apparatuur? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

5 reacties

  1. Lauran
    Lauran schreef op dinsdag 6 september 2022 om 11:41  | reageer

    Met het maken van straatfotografie is kennis van de wetgeving omtrent dit zéér belangrijk. Niet alles mag zomaar.

  2. PixelDude
    PixelDude schreef op dinsdag 6 september 2022 om 11:49  | reageer

    Als landschaps- en natuurfotograaf ben ik veel beter af met een 4/3 ipv een full frame. Veel lichter en goedkoper voor een zelfde kwaliteit voor 'mijn' foto's. Wellicht kan dat anders zijn voor portretfotografie in een studio maar daar heb ik geen interesse in. Dus Nando, je hebt gelijk. Het onderwerp kennen en daar de juiste camera en niet te vergeten de objectieven er voor te kiezen is veel slimmer dan voor het 'zogezegd' beste en duurste te gaan.

  3. Evert
    Evert schreef op dinsdag 6 september 2022 om 11:54  | reageer

    Helemaal mee eens. Zelf ben ik ook vaak in de verleiding om nieuwe/betere apparatuur te kopen. Maar dan denk ik vaak aan de oude fotografen, zoals Henri Cartier Bresson, die met een eenvoudige camera wat betreft mogelijkheden toch foto's van wereldklasse maakte, die nog steeds aanspreken.

  4. Wijnand van Lieshout
    Wijnand van Lieshout schreef op dinsdag 6 september 2022 om 13:51  | reageer

    Kennis van je onderwerp en de omstandigheden waarin dit onderwerp zich bevindt zijn cruciaal. Mee eens dus. Wat ik wel in mijn omgeving ervaar bij de wat serieuze fotograaf dat de fototechnische kant onvoldoende ontwikkeld is. Een mooi onderwerp in zijn omgeving, in het juiste licht met de juiste apparatuur is daardoor niet altijd een garantie dat het een fantastische foto wordt. Je goed toerusten met fototechnische kennis is dus ook van essentieel belang. Genoeg cursussen bij de Photofacts Academy kunnen je hierbij helpen.

  5. Liesbeth Verkade
    Profiel Liesbeth Verkade schreef op dinsdag 6 september 2022 om 17:12  | reageer

    Bedankt Nando!
    Het zet me weer even op scherp. Wat is echt belangrijk en wat zijn bijzaken. Je geeft daar een aantal zeer waarvolle tips voor, fijn per onderwerp uitgewerkt.
    Twee jaar geleden heb ik een nieuwe camera gekocht, een canon 90D. Daar ben ik nog steeds ontzettend blij mee en recent heb ik mijn kit zoomobjectief vervangen omdat het na 12 jaar wat kuren ging vertonen. De verleiding is dan groot om dan nog veel meer nieuwe gadgets te gaan kopen.
    Jouw bijdrage zet me ertoe aan weer even terug naar de basis te gaan: onderwerp kennen, maar ook de camera met al zijn mogelijkheden.

    Nog een vraag nav de reactie van Lauran over straatfotografie: is het mogelijk om bij fotofacts eens een instructie te maken met de regels voor straatfotografie? Wat mag wel, wat niet etc. Ik vind het eerlijk gezegd, nogal lastig om dat helder te krijgen en ik ben vast niet de enige.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord