Interview met documentairefotograaf Thatcher Cook
zondag 1 januari 2017, 15:51 door Elja Daae | 4.674x gelezen | 0 reactiesIn het weekend van 4 en 5 februari 2017 is documentairefotograaf Thatcher Cook voor de tweede keer in Nederland om een workshop te geven. Maar wat fotografeert hij zelf het liefst? Wat zijn zijn favoriete bestemmingen? En wat neemt hij altijd mee op reis?
Ik stelde Thatcher een aantal vragen over fotografie en kreeg een aardig idee van hoe hij het aanpakt en wat hem drijft.
Wanneer begon je interesse in fotografie?
Mijn vader was curator in een museum, dus ik bracht veel van mijn jeugd door in galerieën en op tentoonstellingen. Op een van die tentoonstellingen zag ik Robert Frank's Santa Fe New Mexico – 1955 (een foto van benzinepompen onder een bord waar 'Save' op staat).
Ik had een sterke interne reactie op dat beeld. Ook al kon ik toen eigenlijk nog niet begrijpen wat de metafoor was van de benzinepompen onder dat woord met een religieuze context. Toch wist ik dat het een belangrijke foto was.
Ik kreeg mijn eerste camera op mijn twaalfde verjaardag. Vlak daarna haalde ik al mijn kleren uit mijn kast en maakte daar een doka van.
In dezelfde periode vroeg ik mijn vader of hij me een keer af wilde zetten bij het circus zodat ik daar kon fotograferen. Hij zei ja. Dus de volgende ochtend maakte ik hem nog voor zonsopgang wakker en kreeg hem zo ver dat hij me naar het circusterrein bracht.
Ik fotografeerde het proces van het opzetten van de circustent en ik bleef tot en met de avondvoorstelling. Ik had maar drie rolletjes film bij me, maar ik at mee met de circusartiesten en hing rond bij de dierentrainers en de clowns. Achteraf gezien was dat een geweldige training in documentairefotografie.
Wat zijn je favoriete plekken om te fotograferen?
Mijn favoriete stad om te fotograferen is Istanboel. Ik houd van de afstanden die je er kunt afleggen met de ferry en dat de stadsgrenzen zo uitgespreid zijn dat het noordelijkste punt van de stad nog het meeste lijkt op een landelijk vissersdorpje. Ik kom er vaak terug om de vrouwen die de netten repareren te fotograferen en de mannen die de boten bemannen.
Mijn favoriete regio om te fotograferen is Centraal Azië. Er is geen plek op de wereld die exotischer is. De mix van Sovjet en Islam gecombineerd met agricultuur en nomadische bergculturen leidt tot een eenzaamheid, een afgelegenheid ver voorbij het bekende. Het vervult mijn ziel van een melancholieke lieflijkheid.
Zijn er specifieke plekken of omgevingen die je graag fotografeert, waar je ook bent?
Ik probeer altijd plekken te vinden waar veel mensen samen komen of waar mensen bezig zijn met iets dat concentratie vergt. Ik ga naar oude barretjes, kappers, veemarkten, boksscholen, buurten in beweging. En daarna ga ik dan een kopje thee drinken in het meest luxeuze hotel van de omgeving. Die extreme tegenstelling zorgt ervoor dat je de wereld door tegengestelde prisma's kunt bekijken.
De basis van het vinden van een goede omgeving om te fotograferen is het vinden van een plek waar je een proces kan fotograferen. Belangrijk is dat de mensen die je fotografeert afgeleid zijn door wat ze aan het doen zijn. In plaats van dat je alleen statische, geposeerde foto's kunt maken omdat je onderwerp telkens direct in de camera kijkt, wachtend tot je klikt.
Wat zijn enkele van je favoriete fotografen?
Sommige van mijn favorieten zijn the usual suspects: Cartier-Bresson, Robert Frank, Josef Koudelka, August Sander en Atget. Ik geniet altijd van Cartier-Bresson's boek The Early Work, wat de catalogus is van zijn tentoonstelling in het Museum of Modern Art in New York.
De Corcoran Gallery in Washington organiseerde een tentoonstelling met de naam London/Wales van het werk dat Cartier-Bresson maakte voordat the Americans tot stand kwam. Het boek bevat foto's van mannen met bolhoeden die naar hun werk marcheren, afgewisseld met wazige foto's van kolenwerkers uit Wales die het mijnstof van zich afwassen.
Lee Friedlander staat ook bovenaan mijn lijst. Als er ooit een fotograaf was die in raadsels werkte, moet ik zeggen dat Friedlander een raadsel is dat ik niet kan oplossen. Iedere foto die hij maakt is een Friedlander, of het nou een landschap is, een straat, een naaktfoto of een zelfportret ….
Ik vind zijn boek Factory Valleys een geweldige, creatieve blik op Amerika. Het is een unieke, onnavolgbare en schrijnende kijk op een stuk Amerika dat vaak over het hoofd wordt gezien.
Meer eigentijdse fotografen waar ik van geniet zijn Jason Eskenazi en zijn boek Wonderland; het nieuwe boek van Mark Cohen, Mexico, met ruige, poëtische beschrijvingen van de urban cultuur van Mexico. Paulo Nozolino's book, Far Cry is een van mijn favoriete fotoboeken allertijden.
Sergio Larrain's grote boek met de gelijknamige titel is een meesterwerk. En Pentti Sammallahti is een fotograaf die voor iedere foto een manier bijzondere manier van fotograferen, bijsnijden, editen en printen heeft die past bij de individuele foto, in plaats van dat hij kijkt naar alle foto's als geheel.
Je reist voor je werk de hele wereld over. Wat zijn de dingen die absoluut essentieel voor je zijn om te fotograferen? Zijn er speciale voorwerpen die je altijd meeneemt?
Een camera en een lens in ieder geval. Ik heb gefotografeerd met een 50mm en 28mm en nam ook vaak mijn panoramic cameras mee, ofwel mijn Xpan ofwel mijn Widelux.
Ik probeer me te beperken tot 35mm film. Ik fotografeer nog steeds met rolletjes maar sinds een tijdje ben ik, thuis in Charleston, aan het experimenteren met een vierkant 6x6 format.
Jaren geleden, toen ik in de voormalige Sovietunie woonde en daar ook veel reisde, had ik altijd de raamgreep van een Lada Zhiguli bij me (een Russische auto die er uit ziet al seen oude Fiat). Ik huurde vaak chauffeurs met dat soort auto's en zonder uitzondering miste de raamslinger als ik het achterraam wilde opendraaien. Dan haalde ik, tot verbazing van de chauffeur, mijn eigen raamslinger tevoorschijn.
In Azië heb ik vaak een plastic kom in mijn handbaggage. Die komt van pas als er geen stromend water is en ik me wil scheren etc … en bovendien kent de Aziatische cultuur geen sandwiches zoals we in het Westen kennen. De kom komt goed van pas voor het afhalen van curry en Thaise vissoep (die je meestal afhaalt in een zak).
Je was eerder dit jaar in Nederland. Wat viel je op met betrekking tot fotografie of in het algemeen?
Ik vond het geweldig in Nederland. Ik was eigenlijk nooit buiten Amsterdam geweest en Utrecht, Rotterdam en het platteland waren een visueel cadeau. Ik vond het super om langs het strand te lopen in Den Haag en bij de Havens van Rotterdam.
Ik heb een ochtend rondgehangen in een café voor havenarbeiders waar ik niet alleen leuke gesprekken had maar ook een paar foto's heb gemaakt van de stamgasten die er iedere morgen kwamen.
Ik ben nieuwsgierig naar de huisjes en tuintjes [red: volkstuintjes] die ik vanuit de trein zag tussen Utrecht en Rotterdam. Ik zou er wel eens willen stoppen en praten met de mensen die er bezig zijn en hun tuinen fotograferen.
Altijd als ik in Amsterdam ben, maak ik tijd om naar de vlooienmarkt in de Jordaan te gaan. Ik maak er niet altijd foto's, maar het is een geweldige omgeving om een dag door te brengen.
Wat is je volgende bestemming en aan welke projecten werk je momenteel?
Mijn volgende bestemming en project is het ouderschap. Mijn vrouw en ik verwachten ons eerste kindje in maart! Daarom ben ik druk met het editen van tien jaar eigen werk.
Mensen die wel eens workshops bij me volgen weten dat ik graag werk met prints van 10 bij 15 centimeter. Ik ben ruim 14.000 prints aan het doornemen en ben bezig om mijn werk terug te brengen tot ongeveer 30 portfolio's.
Ik zou dit jaar een paar weken naar Shanghai gaan, maar die reis werd afgezegd. Tussen nu en februari 2017 heb ik nog Portugal, Mexico en Istanboel op het programma staan.
Welke plek waar je nog nooit bent geweest zou je nog willen bezoeken en waarom?
Dit is een lastige vraag. Een plek waar ik graag met mijn vrouw naar toe zou willen is soms een heel andere plek dan die waar ik naar toe wil om te fotograferen. Zo ben ik in meer dan 80 landen geweest, maar ik ben nog nooit echt in Griekenland geweest.
Een reis naar de Griekse eilanden zou geweldig zijn. Ik zou ook graag wat tijd door willen brengen in Tokyo en de pyramides in Egypte willen bezoeken. Ik zou ook nog eens een bootreis willen maken over de rivier de Niger in Mali. Slapen op het dek, de andere passagiers fotograferen en af en toe eens stoppen.
Workshop van Thatcher Cook volgen?
Lijkt het je leuk om ook eens een workshops van Thatcher Cook te volgen? Begin februari is hij in Nederland en geeft hij in Utrecht een workshop straatfotografie.
Tijdens de workshop van Thatcher ga je, na een lezing, samen met Thatcher in hartje Utrecht op pad om te fotograferen. Een verslag van het afgelopen jaar vind je hier op Photofacts.
» Meer informatie over de workshop van Thatcher Cook
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Interview met fotograaf Steve McCurry in Kasteel Helmond
door Michelle Peeters
-
Verslag workshop straatfotografie met Thatcher Cook
door Elja Trum
-
Workshop documentairefotografie Thatcher Cook
door Elja Daae
-
Interview: Playboyfotografen Toonen en Wientjens
door Iris Janssen
-
Interview met Pim Ras
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.