Interview met trouwfotografe Matty Maas
dinsdag 25 december 2018, 14:14 door Michelle Peeters | 5.903x gelezen | 1 reactieIn 2013 fotografeerde Matty Maas haar eerste bruiloft. Daarna ging het hard met haar carrière. Inmiddels is ze lid van het Master Photographers Network waar ze haar eerste 'Runner up' prijs al in ontvangst heeft mogen nemen.
In dit artikel haar ervaringen en een aantal zeer waardevolle tips voor deze vorm van documentaire-fotografie.
Matty volgde na de Modevakschool (waar fotografie en grafische vormgeving een groot onderdeel van de opleiding uitmaakte) een jaar lessen aan de Fotovakschool in Apeldoorn. Dit was nog in de analoge tijd.
Eens per maand kwam je bij elkaar om foto's te bespreken of gebruik te maken van de donkere kamer. Thuis was inmiddels al een eigen doka ingericht en er werd gefotografeerd met een Minolta.
De opleiding was vooral op het technische deel van de fotografie gericht, en dat sprak haar minder aan, ze miste de creatieve richting. Door het volgen van verschillende workshops die specifiek gericht waren op portret, bruids, en reportagefotografie heeft ze haar kennis in de fotografie vergaard.
Het maken van kinderportretten begon op de speelzaal van de kinderen. Ze fotograferen zoals ze zijn; dromerig, boos, verlegen, lachend en spelend op de locatie heeft absoluut de voorkeur. De foto's werden altijd erg goed ontvangen.
Daarna kwam er een hoop werk als freelance schoolfotograaf bij Kiddo Foto en werkt ze nu ook als schoolfotograaf onder haar eigen bedrijfsnaam, Fotografie Natuurlijk.
Fotografie Natuurlijk
De naam 'Fotografie natuurlijk' is heel bewust gekozen omdat fotograferen zo'n vanzelfsprekendheid voor haar is.
Buiten fotograferen op een mooie locatie, zoals bos en hei heeft wel de voorkeur. Deze mooie plekken zijn dan ook dichtbij haar woonplaats Arnhem te vinden. Voor fotobewerking wordt Lightroom en daarnaast Photoshop voor de finesses gebruikt. En er wordt uiteraard altijd in RAW gefotografeerd.
Hoe kom je aan klanten?
Een goede website die up to date is, is belangrijk en daarmee kun je ervoor zorgen dat je goed gevonden wordt in Google. Daarnaast is netwerken erg belangrijk. Naar (trouw)beurzen gaan en regelmatig meedoen aan de Open Top Trouwlocatie route werkt prima.
Daarnaast moet je je pagina bijhouden op Facebook en Instagram en lid zijn van verschillende groepen op Facebook. En mond op mond reclame werkt natuurlijk ook altijd mee. Matty gaat ook weleens mee als 'second shooter' met een collega- trouwfotograaf. Op die manier kun je andere foto's maken dan de hoofdfotograaf.
Je focust dan meer op de gasten en wat er omheen gebeurt, terwijl je collega druk is met het vastleggen van de andere belangrijke momenten zoals het omschuiven van de ringen, het tekenen, et cetera. Het bruidspaar ontvangt zo een nog uitgebreidere reportage van meerdere kanten gefotografeerd.
Het is leuk om te zien hoe collega's werken en er zijn altijd wel tips die je kunt delen..
Werkwijze
Het is fijn om op de achtergrond te fotograferen en vast te leggen wat er gebeurt. Een beetje 'de vlieg op de muur' zijn. Het mooiste compliment dat je kunt krijgen is Ik heb je daar helemaal niet gezien, wat leuk dat je dat ook hebt weten vast te leggen!
Eigenlijk wordt alleen de fotoshoot helemaal geregisseerd (meestal voorafgaand aan de ceremonie). De rest van de gebeurtenissen wordt op een onopvallende manier vastgelegd.
Het licht opzoeken is belangrijk, ramen zijn ideaal. Mensen moeten altijd iets doen of ondernemen om zo statische, geposeerde foto's te voorkomen. Foto's lijken spontaner als mensen juist niet in de lens kijken.
Met één camera red je het niet tijdens een bruiloft. Je hebt geen tijd om lenzen te wisselen. Er gaan dus twee bodies mee (een Canon EOS 5d Mark III en een IV) met een 35mm en een 70-200mm objectief en in de fototas nog een 100 mm, macro 2.8 en een 24-70mm 2.8. Zo heb je altijd een back-up camera bij de hand mocht er iets met je lens of body aan de hand zijn.
Een dag fotograferen tijdens een bruiloft is vaak een lange dag, soms wel tien uur lang. Het begint vaak al met het aankleden van de bruid (en soms ook bruidegom), de fotoshoot (vaak in een park of mooie omgeving), de ceremonie, het eten, de speeches, en de openingsdans op het feest.
Klanten wordt altijd twee weken van te voren gevraagd om een draaiboek en om een vragenlijst in te vullen met alle details van de dag: wie zijn de getuigen, de verschillende locaties, et cetera. Met de aanwezige videografen worden ook vaak van tevoren afspraken gemaakt hoe ze de dag gaan vastleggen.
Dit om te voorkomen dat de videograaf ervoor springt met zijn camera, net op het moment suprême. Het gaat erom dat je elkaar de beelden gunt, daar moet je afspraken over maken.
Al met al ben je met een bruiloft in totaal wel zo'n twee weken aan tijd kwijt. Het contact vooraf, het opstellen van de offerte, de gesprekken, de loveshoot vooraf, de fotobewerking en het samenstellen van het album.
Een paar maanden voor de bruiloft wordt de zogenaamde loveshoot gedaan. Bedoeld om elkaar beter te leren kennen en voor het aanstaand bruidspaar om er alvast aan te wennen om voor de camera te staan. Deze foto's worden dan ook vaak voor de trouwkaart gebruikt. De loveshoot vindt plaats in de omgeving van Arnhem.
Steeds meer mooie plekken worden on the job ontdekt. Soms komen mensen zelf met mooie locaties waar ze graag gefotografeerd willen worden. De uiterwaarden bij Arnhem is bijvoorbeeld zo'n mooie locatie. In combinatie met de wilde przewalskipaarden die er rondlopen kom je vaak tot heel bijzondere beelden.
Maar ook de hei, Mariëndal en landgoed Avegoor zijn erg leuk. Een bruidspaar nam met het hele gezelschap de boot vanuit Nijmegen over de Waal naar een theetuin op een eilandje. Heel bijzonder en het leidde tot schitterende foto's!
Doorkijkjes en natuurlijke kaders werken erg goed om diepte in de foto's te brengen. De foto's ogen vaak heel spontaan, alsof je zelf één van de gasten bent. Je moet zelf helemaal opgaan in het feestgedruis, achter de struiken kruipen en over de grond.
Het trouwalbum (als daar vraag naar is) wordt gedrukt bij een vaklab. Het is een vaklab dat alleen aan professionele fotografen levert.
Albums worden opgemaakt met de software Smartalbums. Het is prachtig om een verhaal te kunnen vertellen met je foto's. Een beeldverhaal, dat ook gaat over de omgeving, familie, waar iemand woont en ook waar getrouwd wordt.
Flits workshops
Het regelmatig volgen van workshops is nodig om je kennis op peil te houden of te verbreden. Vaak zijn het één op één workshops waarbij je alle benodigde aandacht krijgt en al je vragen kunt stellen.
Er wordt gebruik gemaakt van maar liefst drie opzetflitsers die los van de camera gebruikt worden. Daarnaast wordt een Magmod systeem ingezet. Deze magnetische strip zet je op je flitsers waardoor je de Magsphere (klein softboxje) of grid er gewoon op kunt klikken.
Het geeft een zeer natuurlijk resultaat, je kunt eigenlijk niet zien dat er geflitst is. Je zet de drie flitsers op een statief tegenover elkaar en stuurt ze aan via een trigger-set. Met natuurlijk licht werken is het fijnst, maar soms ontkom je er niet aan, zeker bij tegenlicht of binnensituaties.
Je meet het licht op de hooglichten die er zijn (de lampen of de zon in het natuurlijk omgevingslicht). Dan krijg je een vrij donkere foto waarbij de lichten wel goed belicht en niet uitgebeten zijn. Vervolgens regel je daar de flitsers op af waardoor de schaduwen mooi ingevuld worden (je licht het nét even op) en je onderwerp mooi belicht wordt.
Meestal komt je uit op een sluitertijd van 1/60e seconde waarbij het onderwerp mooi bevroren wordt door de flits. Je werkt vaak met hoge iso-waardes (1600 maar soms ook wel 3200). De ruis wordt al in de camera (een Canon EOS 5d Mark IV) onderdrukt en indien nodig ook nog in de nabewerking.
Maar als je goed belicht en je hoeft geen schaduwen op te halen, heb je eigenlijk maar weinig last van ruis. Advies: probeer het uit op bijvoorbeeld de kerstverlichting buiten, ga van te voren oefenen en leer van je fouten. Dat telt natuurlijk voor alle workshops die je volgt, je moet er wel zelf mee aan de slag.
Bedrijfsfotografie
Voor de gemeente Ede fotografeert Matty sinds drie jaar de bouwprojecten van De Veluwse Poort. Een groot project met verschillende projectontwikkelaars. De kazerneterreinen uit de jaren “30 worden verbouwd tot moderne woningen.
De bouwontwikkelingen worden vastgelegd en soms met een rondleiding van een oud-militair. Op die manier kun je het verhaal, de historie van de gebouwen en de sfeer in de foto's leggen. Regelmatig worden ook reportages van een opening of event voor verschillende bedrijven gemaakt.
Zakelijk
Klanten boeken soms al een jaar van tevoren. Gemiddeld staan er 15 tot 20 bruidsshoots per jaar op de agenda. Die vinden meestal in de zomermaanden plaats (vanaf mei tot oktober).
In de wintermaanden is het rustiger en dan heb je tijd om de website aan te passen, weer nieuwe gesprekken in te plannen met toekomstige bruidsparen.
Jaarlijks moet je rekening houden met verschillende kosten zoals een aparte apparatuur verzekering, afschrijvingen, advertentiekosten, lidmaatschappen, workshops, nieuwe investeringen in apparatuur.
Je kunt Matty volgen op Instagram (fotografie_natuurlijk) en Facebook (MattyMaasfotografie).
Meer weten over bruidsfotografie?
Heeft dit interview je geïnspireerd om zelf eens wat meer te leren over bruidsfotografie? Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete cursus over bruidsfotografie. Je kunt deze cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.
Prijswinnend bruidsfotograaf Ashvin Ghisyawan heeft voor Photofacts Academy een cursus gemaakt voor alle (aanstaande) bruidsfotografen. Als jij graag je geld wilt verdienen door huwelijken te fotograferen, dan is deze cursus wat voor jou.
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
1 reactie
-
Caroline Kortenhorst schreef op woensdag 26 december 2018 om 19:39 | reageer
Wauw Matty, behalve dat je super-aardig bent, maak je ook prachtig werk.
Alle succes is zeer terecht.
Beste groet,
Caroline
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Portretfotografie tip: Ergens doorheen fotograferen
door Elja Trum
-
11 Tips voor het maken van de mooiste fotoalbums
door Hermine Snellink
-
Puntjes van aandacht bij trouwfotografie
door Nando Harmsen
-
Het juiste licht vinden bij huwelijksfotografie
door Elja Trum
-
De beste camera is de camera die je nu hebt!
door Laura van der Burgt
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.