
Low-key is een bewerking, geen onderbelichting
maandag 24 maart 2025, 15:51 door Nando Harmsen | 2.021x gelezen | 6 reactiesWe kennen allemaal de term high-key en low-key. Het zijn foto's die overwegend hooglichten hebben (high-key) of schaduwen (low-key). Dit is echter geen over- of onderbelichting. Ik vertel hoe ik een low-key foto bewerkt heb.
Vaak zie ik foto's die de stempel low-key hebben waarvan ik denk: die zijn alleen maar onderbelicht. Er zitten totaal geen lichte toonwaarden in. Zelfs de dingen die normaal gesproken wit zijn hebben een donkergrijs uiterlijk.
Low-key is geen onderbelichting. Het is wel een foto die hoofdzakelijk uit donkere toonwaarden bestaat. Dus voornamelijk de tinten die links van het midden in een histogram zitten. Dat betekent echter niet dat er geen hooglichten in mogen zitten.


Een foto moet geschikt zijn voor het bewerken naar een low-key. De foto moet al donker zijn. Maar dat moet geen onderbelichte foto zijn. De belichting moet kloppen. De low-key is de bewerking.
Als voorbeeld heb ik een papegaaiduiker tegen een donkerblauwe achtergrond genomen. De foto is belicht op de lichte delen, en dus correct. Ik heb een uitsnede gemaakt om de tweede vogel buiten beeld te houden. Zo ontstaat een mooi portret.
Na de uitsnede is het een kwestie van het bewerken van de foto. De kop mag iets lichter, de borst juiste donkerder met een verloop omlaag naar heel donker. Het contrast moet optimaal zijn. In Lightroom heb ik deze bewerking met maskers bereikt.

Hoewel low-key foto's perfect in kleur gepresenteerd kunnen worden, associeren we low-key vaak met zwart-wit. Ik denk dat dit bij deze foto ook heel erg mooi zal zijn. Ik besluit om van de foto een krachtige zwart-wit uitvoering te maken.

Heb je een correcte belichting ingesteld, dan heb je nog altijd de mogelijkheid om er geen low-key foto van te maken. Dat kan natuurlijk ook. De keuze is aan jou. Was de foto echter al onderbelicht, dan wordt dat erg lastig of zelfs onmogelijk.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
6 reacties
-
Donald Willemsen schreef op maandag 24 maart 2025 om 22:25 | reageer
Ik heb vooral ervaring in het maken van low-key portretten in de studio en in zwart/wit. Door een goede opstelling van het licht in de studio krijg ja al bijna direct een low-key foto die je niet in de nabewerking er nog eens in moet bewerken. Natuurlijk werkt dat zo niet als je buiten in natuur fotografeert. Daar komt immers het licht vaak van meerder kanten.
-
-
Bob schreef op dinsdag 25 maart 2025 om 11:20 | reageer
Bij grote contrasten in de natuur (meestal niet wenselijk, maar nu beslist handig) lukt het ook hoor om low key in het veld te maken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een zilverreiger in het zonnetje tegen een donkere oever.
-
-
Thierry Hoornaert schreef op woensdag 26 maart 2025 om 13:20 | reageer
Mag bij high/low key de achtergrond puur wit/donker zijn, of hoort het helemaal binnen het bereik te blijven? Ik had laatst een fotoshoot gemaakt met witte achtergrond waarbij het model een (zo goed als) wit kleedje droeg met nog wittere accenten bij de naden. De foto was overwegend wit, zonder overbelicht te zijn. Het werd door de groep als een perfect belichte foto geprezen, maar als high-key afgekeurd. Idem voor de zwarte achtergrond en -jurk.
-
Nando schreef op donderdag 27 maart 2025 om 00:51 | reageer
Zonder de foto zelf te zien valt daar zo geen oordeel over te geven. Ik weet wel dat de criteria van groepen, clubs en induividuën soms vreemde (en extreme) vormen aannemen.
Puur zwart of wit zou meestal geen probleem moeten zijn. Het is wel afhankelijk van het beeld.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Foto's bewerken mag geen haastklus zijn
door Nando Harmsen
-
Wel en geen verhoging kosten Adobe Creative Cloud
door Nando Harmsen
-
Een dagje vanuit een fotohut fotograferen
door Nando Harmsen
-
De jaarlijkse grote update van Lightroom en Photoshop
door Nando Harmsen
-
Bewerk je foto's als een pro
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
43.823 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.

Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.
