Tip: stel per ongeluk eens verkeerd scherp
maandag 2 september 2019, 20:10 door Elvira Smit | 9.116x gelezen | 6 reactiesHet is verleidelijk om als fotograaf alleen je successen te delen. Fouten houd je voor je. Maar wat als je een fout maakt die per ongeluk leidt tot een betere foto? Hoor je ook zelden over. Daarom deel ik hier een voorbeeld van zo'n fout, en hoe die per ongeluk leidde tot iets onverwachts.
Tijdens mijn bezoek aan het fotofestival in Arles, hing ik rond op een expositie waar ik weinig van snapte. Mijn blik dwaalde af naar een open raam en het straatbeeld daar beneden.
Het raam keek uit op een zebrapad. Steeds stonden er andere mensen te wachten.
Ik fotografeerde de mensen die mij interessant voorkwamen. Visueel interessant bedoel ik dan. Qua haarkleur, houding, kleur van de kleding, noem maar op.
Telkens stelde ik scherp op de mensen. Logisch natuurlijk, die was ik aan het fotograferen. Het gebladerte leek me een mooie inkadering van het beeld, en bovendien zorgde de onscherpte daarvan voor een gevoel van diepte.
En toen kwam daar een vrouw in een rood jurkje. Ik was nét gestopt met fotograferen en plaatste dus vliegensvlug mijn oog weer voor de zoeker. Ze was al aan het oversteken. Klik, een foto.
Maar mijn camera stelde scherp op de blaadjes, niet op de vrouw. Bovendien was het hoofd van de vrouw al verdwenen onder de blaadjes.
Oeps.
Ik baalde als een stekker, en die vrouw was al lang doorgelopen. Ik maakte nog wat beelden en droop af. Jammer, moment gemist.
Maar bij thuiskomst vond ik júist de onscherpe foto het sterkst. De suggestie, het mysterieuze, de vrouw die uit beeld loopt. De sfeer klopte veel beter bij wat ik wilde vertellen.
Open en gesloten foto's
De eerste twee scherpe foto's kun je zien als meer gesloten foto's, ze geven een vrij duidelijk antwoord op de vraag 'wat zie ik?”. In dit geval zijn dat mensen die wachten voor een zebrapad.
De onscherpe foto is een open foto: de foto stelt veel meer vragen aan de kijker. Door de onscherpte wordt de vrouw mysterieuzer en ga je je dingen afvragen. Waar gaat de vrouw heen? Hoe ziet ze er eigenlijk uit? Waarom maakte de fotograaf de foto op deze manier?
Nouja, het antwoord op de laatste vraag, die heb je alvast.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Ik heb een eigen fotografieblog, Kronkeling. Daar schrijf ik om de week twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.
6 reacties
-
-
Elvira Smit schreef op dinsdag 3 september 2019 om 15:20 | reageer
@Yes: dank voor je compliment. En ik kan me voorstellen dat een onscherp effect ook erg interessant kan zijn met videobeelden, leuk!
-
-
Elvira Smit schreef op dinsdag 3 september 2019 om 21:28 | reageer
@Anjo: Mooi gezegd, een rake misser
-
Frans Klaus schreef op woensdag 4 september 2019 om 11:40 | reageer
Prachtige "misser"
De foto prikkelt de fantasie! -
Rommy schreef op woensdag 4 september 2019 om 13:16 | reageer
Wat mij het eerste opviel aan de “mislukte” foto was de schaduw achter en voor de vrouw dat maakt voor mij deze foto bijzonder.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Fotograferen met een vintage lens, of een manual lens
door Nando Harmsen
-
Straatfotografie tip: Romige achtergronden door een groot diafragma
door Michiel Heijmans
-
Nooit meer scherpstellen, ook niet automatisch
door Nando Harmsen
-
10 Tips voor panning, de camera met een beweging mee bewegen
door Nando Harmsen
-
Bewegingsonscherpte in je voordeel gebruiken
door Nando Harmsen
-
Sportfotografie: hoeveel scherpstelpunten gebruik je?
door Nico Delmeire
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.