Architectuurfotografie: Kleur, een chromatische botsing
dinsdag 12 september 2017, 20:02 door Frank Toeset - Ohsevensix | 4.400x gelezen | 0 reactiesIk ben architect en oprichter van OhSevenSix in Breda. Mijn architectuurfotografie beperkt zich niet tot eigen werk.
Ik zet fotografie in als onderzoeksmethode, om werk van collega's uit heden en verleden beter te begrijpen en te waarderen. In dit artikel leg ik kleurgebruik bij architectuur(-fotografie) uit.
Op mijn blogsite OhSevenSix worden voor architectuurfotografie een zestal thema's aangemaakt:
- Kleur
- Ritme
- Licht
- Contrast
- Detail
- Textuur
Mijn @rtoo's blogsite is Engelstalig. De thema's worden aangekondigd als:
- Colour, a chromatic collision
- Texture: don't finish!
- Masterly play of masses in Light
- Slave to the Rhythm
- Contradistinction in Contrast?
- God is in the Detail
De reeks van zes blogs wordt steeds vertaald naar het Nederlands voor Photofacts. Hier de eerste blog over kleurgebruik bij architectuurfotografie.
Kleurgebruik in architectuur
Het gebruik van kleur in architectuur is niet evident. De modernisten hadden een bijzondere relatie tot kleur. Binnen De Stijl prevaleerde het gebruik van primaire kleuren.
Terwijl architecten als Richard Meier kleur geheel uitgebannen hebben en uitsluitend wit gebruiken waren tijdgenoten juist aan het experimenteren met kleur.
Puristen gebruiken kleur uitsluitend als het een eigenschap is van een toegepast materiaal, zoals het oranje-rood van roest op Corten-staal of blauw-groen van geoxideerd koper.
Er zijn ook regionale verschillen en trends. Scandinavische architectuur is overwegend kleurrijk, terwijl Vlamingen vaak met warme grijstinten werken.
In Nederland bestaan allerlei stromingen naast elkaar.
Van een minimalistisch kleuraccent in de smetteloos witte sociale woningbouw van Havermans Hielkema architecten in Breda tot het knallend, brandende oranje van NEXT architects in Almere. Architecture Must Burn, stelden Aaron Betsky en Erik Adigard in hun gelijknamig manifest uit 2000.
Soms is kleur een toevoeging aan architectuur, als een schilderij of wandschildering.
Dat geldt zeker voor het werk van de Franse conceptueel kunstenaar Daniël Buren. Hij is vooral bekend van z'n gestreepte wandvlakken. De ruimte krijgt er een andere beleving door en ook een andere betekenis.
Hetzelfde geldt voor het werk van de Nederlander Peter Struycken. Zijn kiosken met computer-gegenereerde tegelpatronen uit 1975 zijn onlangs gerestaureerd en in het nieuwe station van Breda geïntegreerd.
Een andere beweging zie je bij Christian de Potzamparc en Steven Holl. Ze zetten kleur op een subtiele manier in, gebruik makend van veranderingen die ontstaan in de intensiteit door het daglicht dat op gekleurde vlakken valt.
Holl doet dat door gebruik te maken van reflectie van indirect aangelichte kleurvlakken, in navolging van Le Corbusier. Beiden hebben ongetwijfeld ook wel eens in een gotische kathedraal geslenterd om zich te laten verrassen door de reflectie van gebrandschilderde ramen. Of dat de Sint Jan in Den Bosch is geweest? Wie zal het zeggen.
In de muziek maar ook in taal wordt kleur vaak overdrachtelijk gebruikt, als kleuring. Chromatisch is in de muziek niet zomaar "gekleurd" maar een kleuring door met halve tonen te spelen.
Een dergelijke subtiele vorm van kleuring botst met het polychrome van Caraïbische architectuur of met de brandende monochrome objecten van NEXT en MVRDV.
Het is wel te vinden in de subtiele kleuring die Christian de Potzamparc gaf aan La Philharmonie de Luxembourg. Daarmee brengt hij de wereld van architectuur en muziek samen en dat levert interessante fotografie op.
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Onder de naam @rtoo's maakt Frank Toeset foto's, schilderijen en tekeningen. In zijn fotografie richt hij zich vooral op architectuur en tango. Frank Toeset is architect, hij deed zijn opleiding aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Kleurenfoto's gevonden uit 1900 door de TU Delft
door Elja Trum
-
Kleurmanipulatie; Bijzondere luchten maken met een kleurgel
door Frank Doorhof
-
Flitsfotografie tip: Maak overdag een nachtfoto
door Elja Trum
-
Kleurmanipulatie met kleurfilters
door Frank Doorhof
-
Straatfotografie tip: Beperk jezelf tot bepaalde kleuren
door Michiel Heijmans
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.