Hoe herken je een onderwerp in de foto?
vrijdag 18 maart 2022, 20:02 door Nando Harmsen | 3.088x gelezen | 0 reactiesSoms kijk je naar een foto die je gemaakt hebt, en dan weet je niet waarom de foto niet aantrekkelijk is. Ligt het aan het licht, is de foto onrustig, of is er iets anders waardoor de foto geen wauw-factor heeft? Je zou het aan Lightroom of Photoshop kunnen vragen.
Er is een ding wat een foto vrijwel altijd moet hebben. Dat is een onderwerp. Zonder onderwerp is er in feite niets om naar te kijken. Uitzonderingen daargelaten, natuurlijk. Immers, niets is absoluut.
Is een foto niet helemaal wat je ervan verwachtte? Dan kan het zijn dat het onderwerp niet duidelijk is. Misschien is er helemaal geen onderwerp, of staat het te verborgen in beeld. Het kan lastig zijn om dat te zien, omdat je als fotograaf heel goed weet wat je gefotografeerd hebt.
Vergeleken met jou zelf kan een foto voor een kijker heel anders overkomen. Die weet niet wat jij wilt laten zien en kan daarom beter beoordelen wat er mis is, waarom de foto aantrekkingskracht mist. Met de selectiemethoden van Lightroom en Photoshop kun je aan deze programma's vragen of er wel een goed onderwerp aanwezig is.
De nieuwe selectie maskers van Lightroom en Photoshop hebben ook de mogelijkheid tot het automatisch selecteren van een onderwerp. Klik die optie aan, en de slimme software gaan de foto bekijken om vervolgens het onderwerp te selecteren. En dat kan die slimme software verrassend goed.
Maar soms gaat het fout. Dan kan de software geen onderwerp vinden. Daarin zit nu net de truc. Kan Lightroom of Photoshop geen onderwerp vinden, of vindt de software een keur aan de onderwerpen? Dan is dit waarschijnlijk te wijten aan... het gebrek aan een duidelijk onderwerp.
Onderwerp selecteren in Lightroom of Photoshop is natuurlijk een hulpmiddel, en het is verre van foutloos. Er zijn namelijk veel factoren die een onderwerp eruit laten springen die niet allemaal door de programmatuur van de software herkend worden.
Hoewel het AI genoemd wordt, kunstmatige intelligentie, is de software immers verre van echt intelligent.
Het kan echter wel als een mogelijkheid gezien worden om je te helpen door de foto heen te zien. Laat Lightroom of Photoshop eens een onderwerp selecteren, en kijk wat er gebeurd. Is er een duidelijk onderwerp, en isoleert het programma het uit de rest van de foto, dan zit je op dat vlak al goed.
Vindt Lightroom of Photoshop teveel onderwerpen, of zit het programma er helemaal naast, dan kun je je afvragen of dat het probleem is met de foto. Misschien is dat de reden waarom de foto niet zo aantrekkelijk oogt. De foto van de rododendron is een goed voorbeeld.
Nogmaals, het is geen absolute waarheid, maar het kan een hulpmiddel zijn om je foto kritisch te bekijken. Probeer het eens uit, en wie weet helpt het je om echt door je foto's heen te kijken, zonder de gedachte achter de foto die je als fotograaf hebt, of had.
Bekijk de cursus Maskeren in Lightroom
Wil je weten hoe het maskeren in Lightroom werkt? Wil je kunnen werken met alle mogelijkheden die deze programma's bieden om locale bewerkingen te maken?
Met de cursus Maskeren in Lightroom legt Johan Elzinga in detail uit hoe je elke gewenst masker kunt maken.
Je vindt de cursus op Photofacts Academy. Wil je een kort overzicht van de basis mogelijkheden, dan kun je ook kijken naar de video Maskeren in Lightroom Classic.
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Wat ik het moeilijkste vind aan een compositie maken?
door Nando Harmsen
-
Een dagje vanuit een fotohut fotograferen
door Nando Harmsen
-
Review: Sony A6700 APS-C mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
De jaarlijkse grote update van Lightroom en Photoshop
door Nando Harmsen
-
Review: Fujifilm X-T50
door Nando Harmsen
-
Bewerk je foto's als een pro
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.339 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.