Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Thijs Schouten

Landschappen fotograferen met een drone

donderdag 21 april 2022, 15:51 door | 2.376x gelezen | 2 reacties

Bij landschapsfotografie denk je snel aan het fotograferen van een mooi landschap met een flinke groothoeklens. Bij landschapsfotografie wil je immers een wijds beeld in één keer vastleggen. Maar heb je ook wel eens overwogen om landschappen op een andere manier vast te leggen?

Bijvoorbeeld van een hoger standpunt of juist van bovenaf? Dit kan je heel eenvoudig doen middels een drone! Hiermee krijg je bijzondere beelden die je als normaal mens niet zo snel ziet.

In dit artikel leg ik uit hoe je landschappen kan fotograferen met een drone en laat ik een aantal voorbeeld foto's zien.

Bos van boven


Landschappen van bovenaf fotograferen


Als je een landschap fotografeert met een digitale camera ben je altijd op zoek naar het juiste en mooiste standpunt. Je bent alleen als mens gelimiteerd aan de omgeving waar je kan gaan staan.

Soms kan je niet hoger dan de hoogste rots in je buurt en moet je het hiermee doen qua standpunt.

Door het gebruik van een drone kan je nieuwe standpunten ontdekken. Zo kan je eenvoudig de lucht in waarna je unieke beelden kan vastleggen. Drones zijn tegenwoordig zeer eenvoudig te bedienen en middels je telefoon zie je precies wat je vastlegt.

Een mooi voorbeeld is onderstaande foto van een kerk in de Alpen. Deze kerk zit verscholen op een berg tussen de bomen en is normaliter bijna niet te zien.

Met behulp van een DJI Mavic Mini kon ik dichterbij de kerk komen waarna ik deze op een unieke manier kon vastleggen. Iets dat ik met mijn gewone camera absoluut niet kon doen omdat de foto gemaakt is op 50 meter hoogte.

Thijs schouten landschap drone 6


Landschappen fotograferen vanuit een hoger perspectief


Naast een hoger perspectief geeft een drone je ook de mogelijkheid om landschappen recht van boven te fotograferen. Dit zorgt voor een compleet ander beeld omdat dit iets is wat wij normaliter niet als mens waarnemen.

Het beeld wordt zogezegd plat gemaakt waardoor het bijzondere effecten geeft. Ook dit werkt heel eenvoudig. Zo kan je de drone boven je onderwerp positioneren met de camera recht omlaag.

Hierna zie je op je scherm hoe de foto eruit komt zien en kan je mooi spelen met de compositie. Onderstaand een aantal beelden die ik recht van boven heb gemaakt met de DJI Mavic Mini.

Thijs schouten landschap drone 4



Thijs schouten landschap drone 5


Mag je zomaar met een drone vliegen?


Wil je zelf ook aan de slag met het fotograferen van landschappen met een drone? Dan is het goed om te weten dat de regelgeving sinds 1 januari 2021 verscherpt is.

In het kort komt het erop neer dat jij je als dronepiloot moet registeren. En heb je een drone die meer dan 250 gram weegt? Dan moet je ook een licentie behalen.

Gelukkig zijn er op moment van schrijven ook veel drones die onder de 250 gram zijn. Deze drones neem je eenvoudig mee en hoeven enkel geregistreerd te worden bij de RDW.

Daarnaast is het ook goed om rekening te houden met een aantal basisregels:

1. Vlieg nooit boven mensen
2. Vlieg nooit bij vliegvelden en stations
3. Hou je drone altijd in het zicht

Heb jij ook landschapsfoto's gemaakt met een drone? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring! Laat een reactie achter in de comments!


Ontdek meer over landschapsfotografie!


Momenteel is het Landschapsweek bij Photofacts Academy; de hele week schrijven we over landschapfotografie én we hebben een leuke actie.

Word nu lid bij Photofacts Academy en je ontvangt gratis het boek De Landschapsbijbel gratis (ter waarde van 25 euro). Bovendien betaal je nu tijdelijk niet 159 euro, maar slechts 119 euro voor je lidmaatschap.

In totaal dus maar liefst 65 euro voordeel!

Met een Photofacts Academy lidmaatschap krijg je toegang tot meer dan 85 verschillende fotografiecursussen, waaronder meerdere cursussen over landschapsfotografie.

» Direct lid worden (korting + gratis landschapsfotografieboek)
Thijs Schouten

Over de auteur

Thijs Schouten, 33 jaar en woonachtig in Amersfoort. Al meer dan 10 jaar actief met fotografie en als kind ook altijd een camera in zijn handen gehad. Fotografie is (naast zijn vriendin en twee dochters) zijn grote passie. Hij fotografeert vooral natuur, maar schrijft ook graag fotografie artikelen en productreviews.

2 reacties

  1. Jos Wery
    Jos Wery schreef op woensdag 27 april 2022 om 21:29  | reageer

    Beste Thijs,

    Goed artikel en mooie foto's. Aan drone fotografie ben ik nog niet aan toe gekomen.

    M.v.g. Jos Wery (hobby fotograaf en woonachtig geweest in Amersfoort)

  2. tschouten
    Profiel tschouten schreef op vrijdag 29 april 2022 om 09:34  | reageer

    Bedankt voor je reactie Jos!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord