Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Landschapsfotografie tip: maak ook verticale landschapsfoto's

donderdag 17 december 2020, 23:32 door | 4.182x gelezen | 3 reacties

Je kent de term landscape stand en portrait stand wel. Het refereert aan de stand van de foto; liggend of staand. De benaming zegt ook waarvoor deze het meest gebruikt wordt. Maar waarom gebruik je de portrait stand niet wat vaker voor je landschappen? Dat kan veel voordelen hebben.

Het is logisch je camera voor een landschapsfoto in de horizontale positie te houden. Zo krijg je zoveel mogelijk van links tot rechts in de foto. Dit is echter niet altijd de beste keuze. In sommige gevallen werkt het beter om je foto in de verticale stand te houden. Misschien wel vaker dan je denkt.

Een horizontaal georiƫnteerde foto levert veel kijkruimte van links naar rechts op. Het kan een wijds gevoel geven, maar het kan ook nadelig werken als je een duidelijk onderwerp in je foto hebt.

Er is dan een risico dat je veel loze ruimte aan beide zijden hebt, die niet meedoen de foto, en buiten een duidelijke compositie vallen.

Maak je graag gebruik van een voorgrond, dan heb je bovendien weinig ruimte in de verticale richting om een mooie vlakverdeling tussen een voorgrond en de achtergrond te maken. De twee objecten, voorgrond en achtergrond, komen erg dicht op elkaar te liggen.

Sized NH20180510 141426 2

Een horizontale foto levert niet veel meerwaarde op. Waarom dan niet in verticale positie zoals de uitsnede in dit voorbeeld?

Door je foto verticaal te fotograferen heb je de kans om beide 'problemen' op te lossen. Ten eerste zorg je dat al die loze ruimte naast je onderwerp weg valt, en ten tweede maak je optimaal gebruik van de mogelijkheden van vlakverdeling door de ruimte die in verticale richting ontstaat.

Heb je het gevoel dat je foto in verticale stand smal lijkt? Dan kan dat kloppen. Door het 3:2 formaat van de meeste sensoren is een foto 30 procent langer dan de breedte.

In verticale stand valt dit pas goed op. Probeer dit te voorkomen door je foto in 4:5 formaat te snijden. Dit is hetzelfde formaat als bij middenformaat camera's.

Uitsnede

Vind je de verticale uitsnede te smal en lang? Overweeg dan een 4:5 uitsnede, zoals bij middenformaat camera's.

De fotograaf die een micro four-thirds camera heeft, zal minder last hebben van dit 'smalle' gevoel bij een verticale foto. Daar is de verhouding al in de richting van 4:5. Probeer het gewoon eens uit, en kijk of het prettig werkt.

De Landschapsbijbel, met 101 tips voor luisterrijke landschapsfoto's


Deze tip maakt deel uit van het boek De Landschapsbijbel, waarin ik 101 tips geef voor luisterrijke landschapsfoto's. Het boek, vol prachtige foto's, geeft je alle informatie die je nodig hebt om je eigen fantastische landschapsfoto te gaan maken.

Landschapsbijbel.jpeg

Heb je De Landschapsbijbel nog niet? Bestel deze dan via de bestelpagina en koop het het boek los, of in met aantrekkelijke korting in combinatie met een lidmaatschap voor Photofacts Academy.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

3 reacties

  1. mousquito
    Profiel mousquito schreef op dinsdag 22 december 2020 om 10:52  | reageer

    Ik doe dit vooral in de bossen en als ik bospaadjes wil fotograferen, je ziet op de foto al een hoop bomen dus extra bomen is niet nodig. Door de kwartslag te draaien krijg je eerder het nietige gevoel dat je hebt bij de hoogte van zo een boom. Maar neemt niet weg dat de originele landscape stand wel de populairste blijft voor landschappen. Zoals mijn meester steeds bleef herhalen:" Kijk voor je afdrukt" en dat blijft het beste advies bij dit soort foto's.

  2. Gert van Eck
    Gert van Eck schreef op dinsdag 22 december 2020 om 15:16  | reageer

    Dank je wel voor de tips. Nooit eerder aan gedacht om op 4:5 bij te snijden om het verticale effect van 3:2 te verminderen.

  3. gast schreef op woensdag 23 december 2020 om 11:08  | reageer

    Ik ben nogal van de vierkante foto, mijn droom was een 6 bij 6 camera, maar daar had ik het geld niet voor nu snij ik gewoon het digitale beeld bij, het levert vaak een mooie compositie op.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord