Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Fotografeer je in raw? Gooi de geëxporteerde jpeg dan weg.

vrijdag 30 mei 2025, 22:44 door | 1.524x gelezen | 3 reacties

Gebruik je Lightroom of een vergelijkbaar programma? Fotografeer je in raw? Dan is het niet nodig om na het bewerken een jpeg te bewaren. Gooi daarom alle jpeg bestanden weg als je ze niet meer nodig hebt.

Jpeg foto's weggooien klinkt onverstandig, maar laat me het idee erachter uitleggen. Het doel is het vergroten van efficiëntie en vindbaarheid van foto's. En het voorkomen van (te) veel dezelfde beelden op je computer.

Mijn werkwijze is als volgt. Ik fotografeer uitsluitend in raw beeldformaat, en gebruik Lightroom Classic als fotodatabase. Dat betekent dat alle foto's die ik maak in het programma geïmporteerd worden, en gecatalogiseerd.

Dat laatste betekent een logische indeling op onderwerp, soort, of type foto. Dat gebeurd via een consequente indeling op de harde schijf van de raw-beelden, verzamelingen in Lightroom Classic. En natuurlijk het gebruik van trefwoorden.

Nando mappen structuur

De raw-beelden in een nette systematische folderstructuur. Gebruik Lightroom om dit verder in te delen en om trefwoorden eraan vast te koppelen.

Via dit systeem is elke foto moeiteloos terug te vinden via Lightroom Classic. Dat is het belangrijkste doel van dit programma. Voorwaarde is, dat je wel consequent bent in het volgen van je workflow wanneer je foto's importeert.

Dan kan het selecteren en bewerken van de raw-bestanden gebeuren tot de foto's naar je zin zijn. Is dat gedaan, dan ben je klaar. Exporteren naar een jpeg is niet nodig, tot je de foto's nodig hebt. Bijvoorbeeld voor social media gebruik, voor een klant, of voor een ander doel.

Is er een jpeg nodig, dan pas ga je exporteren naar jpeg. Voeg deze export NOOIT toe aan je catalogus, tenzij je een heel goede reden hebt. Doe je dat wel, dan staat de foto twee keer in de Lightroom catalogus: een raw en als jpeg.

Zorg dat je exporteert in het formaat dat je gaat gebruiken. Kies de afmetingen in pixels, desgewenst een printresolutie, en in sRGB voor jpeg's. Exporteer naar een tijdelijke folder op je harde schijf zodat je altijd weet waar ze terecht komen.

Nando 2025 LrC exportvenster

Specifieke exportsettings voor een bepaald doel. Is de foto geëxporteerd, dan is het nut van die foto er niet meer. Vink niet aan dat de foto ook aan je catalogus toegevoegd wordt om vervuiling van je catalogus te voorkomen.

Dan kan je de jpeg-beelden gebruiken voor het doel dat je voor ogen hebt. Stuur ze op, gebruik ze voor een album te ontwerpen, e-mail ze naar vrienden, of zet ze op social media. Heb je dat gedaan, dan kan je de jpeg-beelden verwijderen. Ze hebben aan hun doel beantwoord.

Waarom weggooien? Omdat je ze niet meer nodig hebt. De volgende keer dat je dezelfde foto's wilt gebruiken zal in een ander formaat zijn, een andere resolutie. Het is beter en eenvoudiger om ze dan opnieuw te exporteren vanuit het originele bewerkte raw-bestand.

Nando tijdelijke export locatie

Ik bewaar geen JPEG. Ik heb immers de RAW bestanden. JPEG gaat naar een tijdelijke folder en worden na gebruik weggegooid. Ze hebben aan hun doel beantwoord.

Moet je de foto's een volgende keer opnieuw gebruiken, dan zoek je ze op in de catalogus van Lightroom. Via verzamelingen en trefwoorden is dat eenvoudig en snel. Oneindig veel efficiënter dan zoeken in folders vol honderden of duizenden geëxporteerde jpeg-beelden op je harde schijf.

Door alles vanuit Lightroom te doen, en de beelden te exporteren wanneer je ze nodig hebt, zorg je dat gebruik maakt van één enkel systeem. Een aparte folder ernaast houden met alle geëxporteerde jpeg-beelden maakt het alleen maar rommelig en onoverzichtelijk.

Ik heb Lightroom Classic als voorbeeld genomen. Maar dit principe werkt hetzelfde voor alle andere software die ook gebruik maakt van een catalogus.


De cursus Lightroom Classic Catalogus voor gevorderden


Ben je op zoek naar vrijwel alle wetenswaardigheden over het gebruik van je Lightroom Classic? Dan heeft Photofact Academy de cursus Lightroom Classic catalogus voor gevorderden.

In deze cursus leer je alles wat je moet weten over de Lightroom Classic catalogus. Hoe je deze het beste opzet, gebruikt, en welke handige dingen je ermee kunt doen.

Bekijk de cursus Lightroom Classic catalogus voor gevorderden op Photofacts Academy, of een van de andere cursussen over Lightroom Classic en Lightroom.
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

3 reacties

  1. mousquito
    Profiel mousquito schreef op dinsdag 3 juni 2025 om 10:37  | reageer

    wat mij betreft preek je voor je eigen parochie, maw ik doe dit ook. ik exporteer enkel de foto's die ik op dat moment nodig heb en 1 maal in de maand kuis ik de tijdelijke folder op. Het is inderdaad zo dat ik de foto's soms eerst in een kleinere resolutie exporteer om dan door te sturen naar de "klant" die geeft dan zijn mening en zegt welke worden gebruikt voor welke doeleind, ik krijg dan enkel de nummertjes door met commentaar. Dan gaan ze echt geexporteerd worden. Daarom ook dat ik moet zien welke ik weggooi bij het opruimen. Heb ik al feedback gehad of nog niet,... dus in mijn temp-folder zijn nog subfolders terug te vinden. Mijn "klantjes" zijn famillie of mijn hobbyclub, soms ikzelf ook vrolijk

  2. Henk Kuipers
    Henk Kuipers schreef op dinsdag 3 juni 2025 om 12:15  | reageer

    Leuk om een soort bevestiging te zien van de workflow die ook bij mij in de afgelopen jaren tot stand is gekomen. Op een soortgelijke manier ga ik namelijk zelf ook te werk.
    De folderstructuur is weliswaar iets anders (yyyy-mm-dd <foto event benaming>knipoog en in plaats van lightroom gebruik ik DarkTable (ik ben nu eenmaal geen Windows fan).
    Exporteren naar jpg doe ik steeds vaker in schermformaat (16:9) omdat steeds meer foto's op scherm worden bekeken (vooral ook bij de bespreking binnen de fotoclub). Bij de opnames probeer ik daar ook al zoveel mogelijk rekening mee te houden.
    Deze manier van werken bevalt ook mij tot op heden zeer goed.

  3. Tim Groeneveld
    Tim Groeneveld schreef op woensdag 4 juni 2025 om 16:30  | reageer

    Ik heb al jaren weinig jpg's meer op mijn harde schijf staan. Ik exporteer rechtreeks high-res jpegs naar de site waar ik mijn reportages oplever. Hier heeft die site een plugin voor in Lightroom. Als ik specifieke foto's nodig heb, bijvoorbeeld voor het maken van een album, download ik ze van die site. Ze zijn daar door de klant gemarkeerd. Ik download ze naar een tijdelijke folder die ik eens in de zoveel tijd weer leeg gooi.
    Als ik andere jpg's nodig heb voor andere doeleinden kan ik ze snel alsnog een keer exporteren.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

43.593 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord