Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Hoe start je met Lightroom Classic?

maandag 3 juni 2024, 20:02 door | 1.808x gelezen | 1 reactie

Heb je nog nooit Lightroom Classic gebruikt? Ben je van plan om je foto's in Lightroom Classic te gaan beheren? Zorg dan dat je de best mogelijke start maakt. Met de volgende tips moet dat lukken.

Ben je van plan om met Lightroom Classic te beginnen? Zorg dan voor een goede voorbereiding. Het voorkomt dat je later roept dat het een rommeltje in je Lightroom Catalogus is.


Het kan natuurlijk nooit kwaad om een tijdelijke Lightroom Classic Catalogus aan te maken en ermee te oefenen. Ik zou zeker adviseren om dit te doen voor je start met en definitieve versie. Het is dan niet erg om 'fouten' te maken. Je leert daarvan. Noem dit maar stap 0.

Ben je klaar om met een definitieve Lightroom Classic catalogus te beginnen, overweeg de volgende stappen te volgen.

1. Zet je foto's bij elkaar


Heb je foto's op verschillende locaties op je harde schijf staan? Zorg dan dat je alles bij elkaar zet. Kies een folder waar je alle foto's naar toe verplaatst. Maak een indeling van subfolders.

Nando mappen structuur

Mijn folderstructuur op de harde schijf. Maak er een die voor jou werkt en zet daar alle foto's in.

Een verdeling op jaar, maand en dag is een voorbeeld. Je kan ook folders met bepaalde disciplines maken. Bijvoorbeeld vakantie, portretten of sport. Maak het niet te ingewikkeld, want als foto's in verschillende folders zouden passen is het al te complex.

Het voordeel van alle foto's bij elkaar is overzicht. Overzicht houden is belangrijk, zodat je ook buiten Lightroom Classic foto's terug kan vinden. Of voor het backuppen.

2. Zet je Lightroom Catalogus op een logische plek


Maak een folder voor de Lightroom Classic catalogus. Zet die op een logische plek, eventueel 'naast' de folder met alle foto's. Op die manier weet je precies waar de catalogus te vinden is, en wordt het eenvoudiger om te backuppen.

Nando fotobeheer op computer
Ik heb een externe harde schijf voor mijn foto's, en een externe SSD voor mijn Lightroom Classic catalogus

Ik heb al mijn foto's op een aparte externe harddisk staan. De Lightroom Classic catalogus staat op een externe SSD schijf. Zo belast ik de interne harde schijf van mijn computer niet met foto's of de catalogus met smart previews.

3. Importeer alle foto's in een keer


Nu is het tijd om te importeren. Dat kan in één keer, aangezien je in stap 1 al je foto's in één folder verzameld hebt. Vink de optie subfolders opnemen aan, zodat Lightroom Classic ook de foto's in de subfolders ziet. Denk eraan: kies toevoegen, niet kopiëren of verplaatsen.

Nando lrc alles importeren

Imorteer alle foto's die je op je harde schijf hebt staan. Voeg ze toe, kopieer of verplaats ze niet.

Het importeren kan een tijdje duren, zeker wanneer je slimme voorvertoningen laat maken. Geef het programma daarvoor de tijd. Deze hoeveelheid foto's importeren is eenmalig. Ondertussen kan je stap vier gaan voorbereiden.

Wil je liever de foto's in etappes toevoegen? Dan kan dat zonder problemen. Kies de folder die je wilt importeren en laat het programma zijn ding doen. Kies daarna de volgende folder. Aangezien je er zelf dingen voor moet doen duurt het uiteindelijk langer dan alles in een keer importeren.

4. Maak een workflow voor foto-beoordelingen


Een goede workflow is belangrijk. Consequent blijven werken is de sleutel tot efficiëntie en een goed overzicht. Schrijf dit op, zodat je een handvat hebt. Uiteindelijk wordt het een automatisme.

Nando lrc werkwijze

Een workflow idee. Hou deze vast, en ga niet afwijken. Gebruik dit als voorbeeld en maak je eigen variant die voor jou werkt.

Bepaald hoe de sterrating gebruikt gaat worden. Hoe je kleuren gaat toekennen. Maak een opzet van verzamelingen die je wilt gebruiken. Kies een handige verdeling van sleutelwoorden.

Wees gerust, je kan altijd nog dingen aanpassen. Verzamelingen zijn niet permanent, en je kan alles nog veranderen als dat beter werkt.

5. Start het gebruik van Lightroom Classic


Nu is het zover om echt te starten met het gewone gebruik van Lightroom Classic. Maak je verzamelingen, voeg sleutelwoorden toe. Je hoeft je bestaande foto's niet allemaal in één avond perfect in de catalogus te hebben. Doe dit in etappes, zeker als het er veel zijn.

Nando lrc indelen

Zijn alle foto's geïmporteerd? Dan kan het indelen, sleutelwoorden toevoegen en uitzoeken beginnen.

Werk altijd terug. Eerst de meest recente foto's, daarna de oudere. Komen er nieuwe foto's bij, doe die dan eerst. Heb je tijd over, neem dan weer wat oudere foto's om te verdelen, sleutelwoorden toe te kennen en te beoordelen.

Heb je al een oefen catalogus gebruikt, wat ik stap 0 noemde? Dan heb je al een idee van wat mogelijk is. Het leuke is, je kan altijd een oefencatalogus ernaast houden, om dingen uit te proberen.


Meer weten over Lightroom?


Volg dan één van de Lightroom cursussen op Photofacts Academy. Bijvoorbeeld de cursus Starten met Lightroom Classic.

Lightroom Classic is het meeste gebruikte softwarepakket voor het organiseren en bewerken van foto's bij fotografen. Het programma is niet voor niks zo populair; het werkt erg prettig en kan veel.


Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

1 reactie

  1. Gertjan van Soest
    Gertjan van Soest schreef op dinsdag 4 juni 2024 om 14:58  | reageer

    Duidelijke en heldere uitleg en werkwijze Nando.
    Lijkt veel op mijn werkwijze en daarmee weet ik dat ik het nog niet zo slecht doe! Ik zou iedereen aanmoedigen om jouw aanbevelingen ter harte te nemen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord