Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Frédéric Paulussen

Met nieuwe ogen naar je eigen foto’s kijken in Lightroom? Dat doe je zo!

maandag 9 november 2020, 20:40 door | 4.973x gelezen | 6 reacties

Een week na het exporteren van je foto's in Lightroom is het tijd ze eens op Instagram te posten. Alleen, die ene foto waar je uren aan gewerkt hebt, is plots echt spuuglelijk. Hoe voorkom je dat probleem?

We kennen het allemaal wel: We bewerken een foto, we zijn er tevreden van, maar komen dan weer later terug kijken en zien dat het echt niet is wat we willen.

Meer ervaren fotograferen weten ondertussen dat ze regelmatig even moeten pauzeren en met frisse ogen weer naar de foto's moeten kijken. In dit artikel leg ik graag enkele technieken uit die je daarbij kunnen helpen.

Light Out in Lightroom


Dit is veruit mijn favoriete technieken om de bewerkte foto's eventjes in een andere situatie te bekijken. Door op 'L' te duwen op je keyboard, maak je de modules rond je foto donkerder. Tweemaal tappen, maakt alles zwart.

Lights out in adobe Lightroom


Zo kan je eventjes echt naar je foto kijken, zonder dat alle modules rond de foto je afleiden

Verander de ratio


Een tweede techniek die ik regelmatig toepas is de ratio's aanpassen. Dit doe je linksboven bij de navigator. Meestal bewerk ik de foto's in 'Fit'. Zo kan ik de foto in het grootste formaat zien dat mijn scherm toelaat, zonder het overzicht over het geheel te verliezen.

Ratio in Adobe Lightroom


Maar soms staar je jezelf dan blind op details die er niet toe doen. Verklein de foto eens. Ik ga meestal naar 1:4, maar durf ook naar 1:8 te gaan. Die afmetingen hangen wel af van je scherm, dus naar gelang van de grootte kan je nog kleiner of groter gaan.

Een vergelijkbare techniek: zet alle foto's in het overzicht om ze als een soort contactsheet (analoge fotografen know what's up) te bekijken.

'Pieren'


Eventjes een Vlaams woordje. Pieren is het fijn samenknijpen van je ogen. Dat wat je doet als je veel zon op je ogen hebt staan of wanneer je je bril kwijt bent en probeert rond te kijken waar die nu weer zou liggen.

Maar wat pieren doet als je naar je foto's kijkt is vrij interessant. Het zorgt dat je het contrast beter kan inschatten en het zal storende details uitvergroten. Bij het 'pieren' zou alleen je onderwerp echt uit de foto mogen springen.

Ga weg van je scherm


Na het bewerken van je foto's, kan je best eventjes iets anders doen voor je op de export-knop drukt. Ga eventjes lunchen of een wandelingetje doen. Laat je ogen rusten en ga wat naar andere zaken kijken.

Als je vervolgens terugkomt zal je opmerken dat je weer met een frisse blik kan kijken.

Voor/na


Soms ben je al zo lang bezig met een foto, dat je bijna vergeet waar je eigenlijk vandaan
komt. Eventjes de voor en na naast elkaar leggen kan daarbij helpen.

Voor en na bekijken in Adobe Lightroom


Je kan dan ontdekken dat je bijvoorbeeld te ver bent gegaan met enkele bewerkingen. Of dat je eigenlijk nog te braaf was met de schuivertjes en gerust wat verder kan gaan.

Draai of flip de foto


Of je nu 180* graden draait of gewoon horizontaal en verticaal flipt, dat maakt niet zoveel uit. Maar zeker bij landschape en architectuur fotografie kan het helpen om zo je foto eens anders te bekijken.

Ondersteboven in Adobe Lightroom


De context is eventjes weg, waardoor je kan kijken of de lijnen en kleuren wel helemaal juist zijn.

Laat de foto's eventjes voor wat ze zijn.


Zelfs na al deze technieken laat ik na het bewerken mijn Lightroom catalog eventjes links liggen. Minstens een halve dag, maar meer als de deadline het toelaat. Zo kan je echt met frisse ogen naar je foto's kijken.

De voorgaande technieken zijn heel handig om kleuren, tonen, en compositie te controleren. Maar elke techniek focust zich op een of twee onderdelen. Door eventjes weg te gaan van je catalog en later terug te komen, kijk je volledig opnieuw naar de foto's.

Nog wat extra tips


Het is natuurlijk ook wel belangrijk dat je je materiaal kent. In dit geval je monitor. Goede kalibratie kan belangrijk zijn, maar zelfs dan is het belangrijk dat je regelmatig op andere monitors bekijkt hoe je foto's er uit komen te zien.

Want degene die je foto's bekijkt, zal waarschijnlijk geen gekalibreerde monitor hebben. Wie weet hebben ze zelfs 'eye comfort' op staan.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je je ogen voldoende rust gunt. Ga eens weg van je scherm als je er lang achter zit, zelfs als je foto's nog niet klaar zijn. Met vermoeide ogen ga je later toch weer heel wat werk opnieuw moeten doen.

Laat ons in de comments zeker weten wat jouw favoriete technieken zijn om met nieuwe ogen naar je foto's te kijken!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Frédéric Paulussen

Over de auteur

Als bedrijfsfotograaf bij Fredography focust Frederic zich op portretten en reportages. Daarnaast heeft hij ook een passie voor workflows, social media, en smartphone fotografie.

6 reacties

  1. Rob
    Rob schreef op dinsdag 10 november 2020 om 14:17  | reageer

    Misschien ook handig om te vermelden wat het beste Istagram jpg foto formaat is (export vanuit Lr, Upload naar Istagram):

    1080px bij 1080px (vierkant)
    1080px bij 1350px (portrait)
    1080px bij 608px (Landscape).

  2. Frederic Paulussen
    Profiel Frederic Paulussen schreef op dinsdag 10 november 2020 om 15:13  | reageer

    Hey Rob

    Bedankt om die hier nog te posten

    Zeker bij portrait denk ik dat we nog te vaak vergeten dat Instagram een andere ratio (5:4) gebruikt.

  3. Gerard
    Gerard schreef op woensdag 11 november 2020 om 13:39  | reageer

    Ik vindt het geweldig om soort gelijke uitleg te lezen. Soms begrijp je of zie het niet.
    Voeg eens een voorbeeld toe hoe jij bijvoorbeeld dat pieren uitvoert ervoor en erna. Wat valt je dan op. Of wat zie jij dan aan de foto waarmee je bezig bent anders wanneer je deze flipt. Wat trigger je dan waarom de foto nog iets te editten.

  4. Frederic Paulussen
    Profiel Frederic Paulussen schreef op woensdag 11 november 2020 om 13:59  | reageer

    Hey Gerard

    Het pieren is natuurlijk moeilijk te tonen omdat het iets is wat je doet met je ogen. In het engels heet het 'squinting' als dat je helpt.

    Wat het doet is de contrast verhogen, waardoor sommige elementen (vaak in de achtergrond) plots meer of minder opvallen. Als ze meer opvallen, weet je dat ze toch een subtiele stoorzender zijn in de achtergrond.

    Vervolgens kan je dan gepaste actie ondernemen. Bijvoorbeeld die elementen nog wat lichter of donkerder maken of zelfs gewoon helemaal weg photoshoppen.

  5. Jean Paul WItteman
    Jean Paul WItteman schreef op vrijdag 13 november 2020 om 14:52  | reageer

    Hallo, Ik post soms een foto op fb die alleen ikzelf kan zien. Kan ik even checken hoe die overkomst vrolijk

  6. Frederic Paulussen
    Profiel Frederic Paulussen schreef op vrijdag 13 november 2020 om 15:43  | reageer

    Hey Jean Paul

    Dat is een kei goede tip! Dat helpt inderdaad om de foto in zijn uiteindelijk context te zien.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord