Wat zijn Lightroom plug-ins en wat heb je eraan?
donderdag 8 oktober 2020, 20:02 door Dick Holtman | 4.736x gelezen | 4 reactiesLightroom plug-ins. Wat zijn dat? Welke zijn er? Waarom zou je ze gebruiken? Wat kosten ze? Waar kun je ze krijgen. Dit zijn de vragen die in deze blog behandeld worden.
Wat zijn plug-ins?
Plug-ins zijn stukjes externe software die nieuwe functionaliteiten toevoegen aan Lightroom. Dat kan heel handig zijn, omdat Adobe niet altijd alles ontwikkelt wat wij graag willen zien. Externe partijen kunnen daarom plug-ins maken.
Waarom zou je ze gebruiken?
Omdat ze nieuwe functionaliteit toevoegen aan Lightroom, waardoor je dingen kunt die Lightroom niet levert. Hierdoor bespaar je veel tijd en/of handwerk.
Andere plug-ins automatiseren handmatige taken wat de de kwaliteit verhoogd en de kans op menselijke fouten afneemt. Ze ondersteunen of optimaliseren jouw workflow.
En uiteindelijk geldt: tijd is geld en kwaliteit geeft tevreden klanten.
Voorbeeld
Afgelopen maand werd ik gebeld of ik een plug-in wilde maken. Dit bedrijf kreeg heel veel foto's van producten. Deze foto's werden aangeleverd in een hoofdmap per product en daarbinnen mappen per type.
De klant wilde dat alle foto's automatisch als trefwoord het type kregen. Natuurlijk kun je dit met de hand doen. Selecteer een map, selecteer alle foto's en type in het trefwoord. Maar als het om heel veel producten gaat met ieder verschillende types, dan is dat én heel veel werk én ook foutgevoelig.
Welke plug-ins zijn er?
Enorm veel. Maar als we op de Adobe Lightroom website kijken dan zien we een aantal categorieën plug-ins.
De onderstaande categorie-indeling heb ik overgenomen van de Adobe support website:
- Plug-ins voor exporteren
Met deze plug-ins kun je de Lightroom-exportinterface gebruiken om afbeeldingen te verzenden naar bepaalde websites waar je online foto's kunt delen, naar bijvoorbeeld sociale netwerksites zoals Facebook of zelfs naar andere toepassingen, waarbij je bijvoorbeeld een foto direct per e-mail kunt versturen via je Gmail-account. - Plug-ins voor publicatie
Met de plug-ins voor publicatie kun je afbeeldingen uploaden naar websites voor het online delen van foto's, zoals Flickr® en Facebook, en wel meteen vanuit de Lightroom-bibliotheek. Blijf steeds op de hoogte van nieuwe plug-ins voor publicatie. - Webgalerieën
De vele verbluffende sjablonen en stijlen zijn beschikbaar als plug-ins en breiden het aantal van en de variatie in HTML- en Adobe Flash® Player-compatibele web galerieën uit, die u in de Lightroom Web-module kunt creëren. - Plug-ins voor workflows
Werk je fotografietaken eenvoudiger en sneller af met plug-ins voor gespecialiseerde taken en specifieke stappen in uw workflow.
Andere categorieën zijn:
- Plug-ins voor beeldbewerking
Dit zijn plug-ins die de foto bewerken. Het kan gaan om bijvoorbeeld het transparant maken van de achtergrond of om externe fotobewerkingssoftware.
Voorbeelden hiervan zijn:
ImageMagick
ImageMagick is een verzameling software programma's / bibliotheek waarmee je allerlei bewerkingen kunt loslaten op één of meerdere foto's.
In mijn volgende blog wil ik het hebben over de combinatie van Lightroom en ImageMagick.
Timothy Armes van Photographers-Toolbox.com, zie de volgende paragraaf, en ondergetekende maken hier veelvuldig gebruik van.
Nik Collection
On1 plug-in voor Lightroom
Skylum Luminar plug-in - Plug-ins voor importeren
De "Photo list importer" is een voorbeeld hiervan. Op basis van een een lijstje met bestandsnamen, zoekt deze plug-in alle foto's in jouw catalogus en verzamelt deze in een verzameling". - Plug-ins voor metadata
Deze categorie bevat plug-ins voor het toevoegen van GPS informatie, van trefwoorden, voor het vertalen van trefwoorden, titels en beschrijvingen naar een andere taal, voor het controleren of je de essentiële metadata hebt ingevuld, voor het zoeken en vervangen van trefwoorden, enzovoorts. - Plug-ins voor allerlei klusjes
In deze categorie vallen alle overige plug-ins. Echter onderschat deze verzameling niet, want ze kunnen je enorm helpen en veel tijd besparen.
Let op: de lijst op de Adobe website is maar een hele kleine greep uit alle plug-ins die er zijn.
Waar kun je ze vinden?
In deze paragraaf geef ik een overzicht van plaatsen waar je plug-ins kunt vinden. Verder noem ik een paar personen die veel betekend hebben voor de ontwikkeling van plug-ins.
Schrijvers en marktplaatsen van plug-ins
- Jeffrey Friedl's Blog
Dit is een van de eerste en beste plug-in ontwikkelaars. Naast veel plug-ins voor het exporteren naar specifieke foto websites heeft hij ook veel handige plug-ins voor allerlei andere zaken. - John Ellis
Schrijver van prachtige plug-ins en een specialist in het ontwikkelen daarvan. Ook is hij een steun en toeverlaat op het Adobe Lightroom forum voor plug-in ontwikkelaars. - Timothy Armes - Photographers-Toolbox.com
Timothy heeft de plug-in marktplaats Photographers-Toolbox.com website opgezet.
Een echte aanrader voor het vinden van zeer bruikbare plug-ins.
Hierop vind je de plug-ins van hem, Johns Beardsworth en Matt Dawson. Ook staan hier 11 plug-ins die door mij geschreven zijn. - Capture Monkey
Deze website bevat ook enkele zeer interessant plug-ins, waarbij de Fader mijn inziens de mooiste is. - AlloyPhoto
Dit is een plug-in schrijver met veel export plug-ins naar allerlei foto websites, naar cloud storage platformen zoals Dropbox, Box en naar afdrukcentrales. - LightroomStatistics
Ondergetekende heeft inmiddels 11 plug-ins gepubliceerd op de Photographers-Toolbox.com website.
Daarnaast heb ik inmiddels meer dan 10 maatwerk plug-ins geschreven in opdracht.
Artikelen over plug-ins
- The Lighroom Queen - Victoria Bampton
Victoria schrijft boeken over Lightroom en draait al jaren een website waar je heel veel informatie over Lightroom kunt vinden.
Ook onderhoudt zij een pagina met links naar websites met plug-ins. Ook deze opsomming is beperkt en soms enigszins verouderd. - Digitale fotografie tips
Deze pagina geeft meer informatie over Lightroom plug-ins.
Wat kost dat?
Als goed Nederlander wil je natuurlijk wel weten: 'hoe duur is het?'. De plug-ins van Jeffrey Friedl kosten 'wat de gek ervoor geeft'.
De meeste andere plug-ins kosten tussen de 5 en 10 euro, met een uitschieter naar boven voor hele speciale of specialistiche plug-ins. Veel fotostock websites leveren gratis Lightroom plug-ins om foto's te kunnen uploaden naar hun site.
Maatwerk
Soms is jouw behoefte niet gedekt door een bestaande plug-in. Dan kun je een plug-in speciaal voor je laten maken. Meerdere van de bovengenoemde ontwikkelaars bieden maakwerk ontwikkeling aan.
Let op: hieraan zijn veel hogere kosten verbonden. Immers de plug-in ontwikkelaar zal zijn/haar uurtarief rekenen.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Dick Holtman is getrouwd met een enthousiaste fotografe en een ervaren Lightroom post-processing specialist. Hij werkt al ruim 30 jaar in de IT. Uit deze interesses is het bedrijf LightroomStatistics.com ontstaan. Dick maakte al 11 Lightroom plug-ins die te vinden zijn op de Photographers-Toolbox.com. Ook geeft hij IT en workflow adviezen aan fotografen.
4 reacties
-
Jan Willem Hartmann schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 14:00 | reageer
en Topaz plugins dan?
-
Jan Willem Hartmann schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 14:06 | reageer
John Ellis -> Error establishing a database connection
-
Lightroomstatistics schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 15:54 | reageer
Jan, mooie aanvulling.
Blijkbaar ligt de website John Ellis er op dit moment eruit. -
Jan Willem Hartmann schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 17:16 | reageer
website Ellis is weer bereikbaar
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Een dagje vanuit een fotohut fotograferen
door Nando Harmsen
-
De jaarlijkse grote update van Lightroom en Photoshop
door Nando Harmsen
-
Bewerk je foto's als een pro
door Elja Trum
-
Hoe start je met Lightroom Classic?
door Nando Harmsen
-
Lightroom update met generatieve AI
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.