Het gebruik van social media als fotograaf
maandag 26 juni 2017, 11:22 door Fabian Viester | 10.857x gelezen | 20 reactiesSocial media, je ontkomt er gewoon niet meer aan. Men voelt zich tegenwoordig verplicht om de beelden die ze maken te delen op social media.
Dit heeft een enorm veel voordelen, maar uiteraard ook nadelen. Allicht niet op het zakelijke aspect, maar wel op het gebied van privacy. Enfin, het pronken met je werk, gaat nu makkelijker dan ooit! Maar hoe benut je optimaal de kanalen die je hebt?
Sociale media
Sociale media, het is een unieke manier om snel je werk als fotograaf met heel de wereld te delen. Naast je fanbase ziet immers heel de wereld jouw beelden!
En daar moet je handig op inspelen, geld hoeft het niet te kosten, tijd wel. Het opbouwen van een goede community waarbij volgers met jou de interactie - het gesprek - aangaan vergt tijd en een strategie. Je wilt het immers als (beroeps)fotograaf niet bij kennis Nellie en buurvrouw Jan houden.
Manieren van interactie voeren
Waar je in principe te allen tijde naar opzoek gaat, is interactie met je fans, met jouw publiek (of in het Engels: audience).
Zorg dat men reageert en ga het gesprek met ze aan! Of het nou vrienden, familie, buitenaardse onbekende wezens zijn die je hebben gevonden door een hashtag die je hebt gebruikt, of anderszins.
Zoek het gesprek op, deel je passie en interesse. Een upcoming middel hiervoor is Instagram. Je kan gemakkelijk door middel van doelgerichte tags zorgen dat de audience waar jij je op wilt richten, je berichten zien.
Gebruik niet de bulk hashtags als #photooftheday, #bestphoto of #love. Kruip als het ware in de huid van jouw fans en jouw publiek. Waar gaat je foto over, wat drukt je foto uit? Wie of wat is er op de foto te zien?
Tag die gebruikers, gebruik hashtags die dáár gebruikelijk voor zijn. Dan wordt het veel specifieker en wordt de schakel kleiner.
Verplaats je ook in degene die je foto te zien krijgt. Als jij op zoek bent naar inspiratie, of deze foto zou willen opzoeken, welke hashtag of welk middel gebruik jij? Bewandel door de ogen van je fan de route naar een succesvol social media account.
Interactie
Er zijn diverse laagdrempelige manieren, waarop je interactie kan voeren met jouw publiek. Door deze interactie en wederzijdse serieuze interesse genereer je leads.
Een lead is een aanvraag voor meer informatie over een product of dienst. Men heeft dus laten merken dat ze meer over jou als persoon of jouw foto's te weten wilt komen. Haak daar op in!
Een lead is de eerste stap naar een (potentiële) klant of nieuwe fan die je geld, exposure of interactie op kan leveren via social media. Onthoud wel: social media is een middel en géén doel.
- Stel een vraag en reageer terug!
- Stimuleer je directe omgeving om mee te doen: hobbyisten, vrienden van de fotoclub of opa Piet die ook fotografeert!
- Wissel af met materiaal dat je plaatst: plaats niet foto naar foto, maar deel ook behind the scenes foto's en filmpjes. Iets dat beweegt doet het gemiddeld beter, dan iets dat stil staat.
- Houd een wedstrijd samen met je collega's!
- Host een live stream waarin je geïnteresseerden bij elkaar optrommelt! Een soort online-webinair waarin je kennis uitwisselt, maar dan op bijvoorbeeld Facebook door middel van: Facebook Live.
- Creëer waarde!
Facebook als social medium voor fotografen
De nieuwe interface van Facebook biedt een legio aan mogelijkheden naast reguliere statusupdates. Statusupdates doen het gemiddeld gezien sowieso beter als er een foto aan toegevoegd is. Enkel een regel tekst roept niet op tot engagement.
Met de nieuwe functionaliteiten om posts te creëren of je werk te laten zien is het gesprek aangaan met je fans nog makkelijker; zoals met Facebook Live, Canvas, Facebook Carousel of de nieuwe interface van Facebook Business welke je nieuwe mogelijkheden biedt voor het vormgeven van advertenties op Facebook.
Let bij het gebruik van Facebook op je mentions (@gebruikersnaam), de enkele hashtags die je gebruikt (het is geen Twitter, maar enkele hashtags in een bericht kunnen wel relevant zijn) en dat je er sowieso een afbeelding aan toevoegt.
Daarnaast is het bij Facebook belangrijk om niet een overkill aan berichten te plaatsen. Staat er iets heel bijzonders te gebeuren dan zijn drie berichten op een dag gespreid, mogelijk.
Maar pas er voor op dat Facebook niet je berichten gaat afknijpen. Het klinkt en is logisch dat de 700 volgers die je hebt, echt niet altijd jouw bericht te zien krijgen. Speel daarom daar op in.
Enkele kreten van wanhopige fotografen zijn 'zonder social media bereik ik mijn mensen niet' of 'zonder interactie heb je weinig aan social media'. Belangrijk is nadenken over wat je wilt vertellen, hoe je dat wilt doen en hoe vaak.
Praat over jezelf, maar stel ook vragen. Kom er daarnaast ook achter wáár eigenlijk jouw doelgroep zich bevind. Investeren in social media, terwijl je kerndoelgroep 70-90 jarigen zijn, kan je beter printmedia gebruiken, bij wijze van spreken.
Laat zien wie je echt bent, wat je doet en toon interesse in de ander. Het grootste voordeel aan social media is dan ook (vind ik) dat je direct in contact staat met je doelgroep en clientèle.
Gebruik Facebook alleen níet onder een vriendenaccount als bedrijf, omdat je 'hiermee makkelijker mensen binnenhaalt.' Deze kreet hoor ik te vaak en bewijst constant dat het niet klopt.
Zelfs Facebook blokkeert je account na verloop van tijd als ze daar achter komen en dan ben je verdwenen van het sociale medium, waar je toen zoveel tijd in hebt gestoken.
Promotiemiddel voor andere kanalen
Alleen maar geschreeuw werkt niet, er moet ook iets met kwaliteit tegenover staan. Je moet iets te bieden hebben.
Als je dat gedaan hebt, door blogs, vlogs, interessante content, dan kan je ook gerust eens je huidige netwerk gebruiken om een andere dienst of middel te promoten. Bijvoorbeeld aanmeldingen voor je nieuwsbrief binnen halen.
Op deze manier ontvang je namelijk weer een naam, e-mail en eventueel adres van een klant. In die nieuwsbrief bied je hén dan bijvoorbeeld écht iets exclusiefs, iets dat alleen maar kwaliteit is en niet kwaliteit, geschreeuw, commerciële prut of iets waar je fan dan ook helemaal niks aan heeft. Dan gaan ze vanzelf wel weg en dat is niet de bedoeling, toch?
Of je social media nou alleen gebruikt voor branding als hobbyfotograaf of om daadwerkelijk je dienst te verkopen: wees duidelijk in wat je kan, wat je doet en waar je voor staat.
Mensen die met tegenzin/kunstmatig gaan Twitteren, Facebooken of Instagrammen omdat de concurrent het doet', bereiken er toch niks mee. Doe het alleen als je er goed bij voelt en er tijd in wilt steken.
De beste promotie is de kwaliteit van je foto's
Weet je van jezelf dat je je kan bewijzen en écht onderscheidend bent in jouw vakgebied? Ik zeg niet dat je dan geen social media nodig hebt of niet moet gebruiken, integendeel.
Maar ook social media loze fotografen kunnen succesvol zijn. Iedereen bewandeld zijn eigen pad en heeft zijn eigen strategie om opdrachten binnen te halen, te branden en te shinen.
Specifieke vragen?
Heb je specifieke vragen over social media?
Schroom niet en plaats een reactie onder dit blog!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Marketeer bij Online Media Advies. Professioneel concert en evenementenfotograaf onder de noemer Fabian Viester Photography.
20 reacties
-
patrick180 schreef op dinsdag 27 juni 2017 om 16:08 | reageer
Allemaal leuk en aardig maar ik heb momenteel in 1 jaar pas 350 volgers. En ik kan je vertellen er is werkelijk geen hond die ook maar een reactie achterlaat op de beelden die ik online zet. Zelfs niet als ik de mening vraag van de kijker.
Je trekt pas reacties als mensen iets gratis krijgen dan roepen en springen ze allemaal. En gratis werk ik niet.
Dus allemaal leuk en aardig. maar het hele social media heeft 0,0% meerwaarde welk kanaal ook. Het hele net is verzadigd.
Daarnaast hoe onderscheid je je nog met miljoenen fotografen? niet meer heel simpel
Mijn tip doe het omdat het leuk is voor je zelf maar niet voor de kijker want die boeit het werkelijk geen flikker. -
Theotje schreef op dinsdag 27 juni 2017 om 19:20 | reageer
Ik onderschrijf bovenstaande reactie. We leven niet meer in de jaren 50 toen je met een camera en /of een gitaar met drie akkoorden nog bijzonder was. Tegenwoordig zijn zoveel mensen creatief dat het tegen de plinten aanklotst zeg maar. Dat neemt bij mij niet de lol weg in fotograferen,maar al die moeite op internet is voor mij verloren tijd.Groeten van Theo
-
gast schreef op woensdag 28 juni 2017 om 08:38 | reageer
Stevig taalgebruik; ik vind dat Fabian een goede weergave heeft van wat je als fotograaf met Social Media kan en het is aan een ieder om daar wel of niet wat mee te doen. Ik vind dat we mensen moeten respecteren die de tijd nemen dingen uit te zoeken en met ons te delen. Haal er gewoon uit wat je nuttig vindt.
-
gast schreef op woensdag 28 juni 2017 om 09:18 | reageer
Waarom zou iemand die kritisch is geen respect tonen? En waarom zou je geen kritische reacties mogen plaatsen?
Juist door die uberpositieve sociale media krijg je dit effect: allemaal schaapjes die braaf achter elkaar aan sukkelen.
Patricks verhaal klopt gewoon voor 100%. -
johny willemyns schreef op woensdag 28 juni 2017 om 10:24 | reageer
Het hele gedoe met sociale media haalt inderdaad niks uit voor ons fotografen. En met "ons" fotografen bedoel ik niet die, ondertussen miljoenen MWC's (men with camera), maar mensen zoals ik die er hun brood moeten mee verdienen en die ervoor gestudeerd hebben.
Ik heb na 4 of 5 jaar, ik weet het niet, een 160-tal volgers op mijn facebook pagina en interactie daarmee (op wat likes na) is nul komma nul! Ik zie pagina's van andere "fotografen" die duizenden volgers hebben en hun werk...tja, triestig, op enkele uitzonderingen na.
Ik laat me niet frustreren door die mannen, die hebben vaak honderden likes op sommige foto's, maar vergis u niet, likes vertellen niks over de kwaliteit van je werk, maar betekenen alleen dat bv de personen die op de foto staan veel "vrienden" hebben...
En, nu komt het, die hebben allemaal dezelfde gemene deler: ze werken gratis...
Het komt met vrijwel al deze MWC's op hetzelfde neer, het klinkt plat, maar het klopt: hun natte droom is dames voor de lens krijgen in lingerie of zelfs naakt!!
Ik weet dat men dat niet graag hoort, maar dat maakt me niks uit, hier in Vlaanderen hebben we een spreekwoord dat zegt:"de waarheid stoort".
Om nog even op het onderwerp terug te komen, het is wel zo dat onder jongere mensen, meer aandacht aan sociale media geschonken word, dan aan bv. een website. Als ik hen daarover aanspreek hebben de meesten (en ik ken er een pak) er geen benul van dat ik ook een website heb? Meer nog, als ze op bv. Facebook een link naar een bepaalde pagina zien staan, dan zullen ze daar in slechts weinige gevallen op klikken.
We moeten ons proberen onderscheiden van de "rest" en ik kan daar wel een boompje over opzetten, maar "gelukkig" ontbreekt me de t ijd daarvoor en het past eigenlijk ook niet in deze context, dus,
I rest my case....
Johny -
Pixeldude schreef op woensdag 28 juni 2017 om 13:02 | reageer
Ik ben ook van mening dat een hobby of professionele fotograaf geen bal heeft aan deze foeskes.
Neem als voorbeeld Instagram. Wat heb je daar aan? Je kan er alleen foto’s via je smartphone op plaatsen … en wat zijn die smartphone beelden kwalitatief waard? Nul, zero, nada (en zoveel andere talen dat je wenst). Wie post er op Instagram? Juist, de man in de straat die op reis gaat of ergens een pint zit te pakken en enkele ‘kiekjes’ wil tonen aan de rest van de wereld, want dat is het toch? Niet meer of minder. Mag dat? Tuurlijk en het kan plezant zijn maar ik denk dat de meer serieuze hobbyist of professioneel zich met zijn betere werk deze onnozelheden de rug toekeert. Gebruik Instagram en de andere sociale media voor wat ze waard zijn: causerieën. -
Elja Trum schreef op woensdag 28 juni 2017 om 13:17 | reageer
Zelf gebruik ik Instagram steeds vaker als mijn portfolio. Bijvoorbeeld bij een modeloproep. Dan kan ik zo gemakkelijk even verwijzen naar actuele foto's. Veel jongeren kijken liever even op een Instagram feed dan op de website van de fotograaf.
Ook als ik snel aan iemand wil laten zien wat voor een foto's ik maak merk ik dat ik steeds vaker Instagram erbij pak dan het mapje foto's dat ik ergens op mijn telefoon bewaar. Instagram houd ik beter up-to-date.
Met de circa 600 volgers die ik op Instagram heb stel ik verder natuurlijk ook niet zoveel voor, maar het is leuk om dat gestaag op te zien lopen.
Zelf gebruik ik Instagram ook veel om ideeën op te doen voor nieuwe fotosessies. Het is makkelijker om dit in een verloren minuutje op de telefoon te doen dan hiervoor specifiek achter de computer te kruipen. -
Meneer de Wolf schreef op woensdag 28 juni 2017 om 13:59 | reageer
De stand is 5-1 voor de serieuze fotograaf tegen de sociale media.
Valt toch wel mee met die schaapjes. Zelfs de opperpositivo krijgt ze niet op gang. Het wachten is op reacties van zijn collega's en andere afficionados. Of zouden inmiddels ook al afgehaakt zijn? -
patrick180 schreef op donderdag 29 juni 2017 om 10:23 | reageer
Beste mensen,
het gaat me niet erom of ik gelijk heb of niet.
Ik ventileer mijn mening zonder ook maar een enkel blad voor me mond te nemen.
De opmerking van Stevig taalgebruik tja als je dat al stevig taal gebruik vind dan weet ik niet of het woord keiharde kritiek wel voor jou bestemd is.
Deze website is een platform waar veel nieuwtjes en info op komt. Het feit dat je mag reageren is een zekere meerwaarde, maar dat wil niet zeggen dat je als een schoothondje alleen maar positief mag reageren.
Ik vertel en schrijf me mening zoals ik het denk te zien en verder helemaal niets.
De fotografen van deze tijd accepteren zeker geen enkele kritiek meer. Alles moet positief zijn als je een reactie geeft, maar sorry niet in mijn wereld.
Ik kom nog uit een tijd dat keiharde kritiek gegeven mocht worden.
Goed is goed en slecht is slecht een tussen weg is er niet. En als iets slecht is zeg ik het keihard, en als men dat niet zint bij een desbetreffende fotograaf kan ik hem aanraden post dan helemaal niets dan weet je zeker dat alles positief is en blijft.
Zo wens ik ook keihard aangepakt te worden als een van mijn foto`s nergens op trekt graag zelfs. Want ik ben van mening dat ik me alleen maar kan verbeteren.
Met de woorden ooo aaaa waw gaaf mooi enz enz heb ik niets aan.
Verder discuteer lekker verder allemaal want er is niets mooiers dan dan en zeker in het vak dat fotografie heet. -
R K schreef op donderdag 29 juni 2017 om 11:42 | reageer
Je zou verwachten dat professionals de ontwikkelingen in hun vak volgen, en dus wel zouden weten dat de meeste fotografen al heel lang geen snapshots meer van “pinten pakken” op Instagram plaatsen. Ze posten hun normale fotowerk, en gebruiken het als mini portfolio. Wat handig is, omdat 80% van de mensen (dus ook je relaties en mogelijke klanten) foto’s bekijken via mobiele applicaties als IG, en niet meer via de klassieke websites.
Vandaar dat je ook bijvoorbeeld Anton Corbijn, Stephan Vanfleteren en Mario Testino (bepaald geen prutsers die “gratis” werken) op IG tegenkomt.
Nu lijken sommigen hier zichzelf te zien als een godsgeschenk aan de fotografie en zij zullen zich ongetwijfeld ook boven die grote namen verheven voelen. Wel, wanneer je werk zo fantastisch is, moeten de opdrachten wel binnenstromen, en heb je die extra aandacht via bijvoorbeeld IG helemaal niet nodig. Ik zou me er dan ook maar niet zo druk om maken. -
johny willemyns schreef op donderdag 29 juni 2017 om 13:39 | reageer
noch Corbijn, noch Testino en van die Stephan weet ik het niet, posten ook maar iets zelf op die media, het word voor hen in opdracht gedaan , en die hadden reeds naam en faam lang voor sociale media... dus deze mensen als "argument" gebruiken slaat nergens op !
De realiteit is dat socioale media enkele deuren voor fotografen geopend heeft, maar en nog veel meer dicht gedaan heeft !! -
Pixeldude schreef op donderdag 29 juni 2017 om 15:02 | reageer
Ik ben een hobbyist die blij is om foto's te kunnen maken die niemand een eurocent kost. Ik begrijp dat ik daar een deur bij de beroeps intrap die er moeten van leven (dus sorry). Ieder voor zich, de beroeps en de hobbyist, moet maar uitmaken of sociale media werkelijk 'de' ultieme utiliteit is om klanten bijeen te sprokkelen, want zo denken sommigen er over. Wel, zij mogen er hun tijd in steken terwijl ik foto's ga nemen.
Ook deze discussie lijkt weer op het eeuwige welles nietes uit te draaien en daarom denk ik 'wat is hier de meerwaarde van'? Is het echt nodig om hierover nog verder te redetwisten? -
Wolfman schreef op donderdag 29 juni 2017 om 15:05 | reageer
6-2 is de stand.
Als ik op zoek moest naar een fotograaf keek ik toch echt niet op Instagram. 7-2 dus. -
johny willemyns schreef op donderdag 29 juni 2017 om 16:09 | reageer
Pixerude, waarom moet een hobbyist "klanten" bijeensprokkelen ??? Een klant is per definitie iemand die BETAALD ! In uw geval kan ik begrijpen dat je op FB en Instagram aan je trekken komt, daar wemelt het van, zoals de ernstige modellen bureau's het noemen :"facebook modellen" Kijk, ook deze tak van de industrie heeft haar voor- behoud tegenover sociale media...
-
Pixeldude schreef op donderdag 29 juni 2017 om 16:20 | reageer
Johny, ik wil je niet beledigen maar leer lezen ... dat is wat ik op je reactie kan zeggen. Spijtig dat ik dat moet zeggen, want je staat in hetzelfde kamp.
Ik ben 'Pixeldude', dat is één, ik sprokkel helemaal geen klanten bijeen, omdat ik er geen heb en er ook geen nodig heb, dat is twee. Ik ben helemaal geen voorstander van FB of Instagram om aan mijn trekken te komen, ik vind het zelfs ver overdreven om dat als lokmiddel te gebruiken, dat is drie.
Ik zoek geen modellen, heb er geen nodig, zoek ook geen klanten, heb er geen nodig, ik zoek helemaal niks, dat is vier.
Ik vind Instagram maar niks en FB gebruik is als pleziertje, dat is vijf.
Dus je maakt een spijtige maar grote vergissing om anders over mij te denken, we hebben immers een gelijkaardige mening over social media. -
R K schreef op donderdag 29 juni 2017 om 18:09 | reageer
Johny, het is toch totaal niet van belang of een fotograaf zelf vanaf zijn mobieltje post of iemand van zijn/haar team zijn foto's laat plaatsen?
Punt is dat ook talloze grote namen inzien dat IG van belang kan zijn als je wilt dat je foto's gezien worden. Zo'n Testino heeft voor "naam en faam" die exposure niet nodig. Maar hij weet ook dat wanneer hij een cover voor Vogue schiet veel meer mensen die foto gaan zien via IG dan het aantal dat de betreffende Vogue daadwerkelijk in handen krijgt. Dat is waarschijnlijk het verschil tussen passie houden voor je werk of zuur en verbitterd worden, omdat alles niet meer zo is als 20 jaar geleden.
Een bevriende trouwfotograaf krijgt nu 70 tot 80% van zijn opdrachten binnen via IG. Daar moest hij vroeger heel wat voor leuren met visitekaartjes of bruidsbeurzen voor bezoeken. Prima toch, wanneer het voor je werkt en je er lol in hebt? -
Mennie schreef op vrijdag 30 juni 2017 om 21:27 | reageer
Dan maak ik er 5-2 van meneer de wolf! Ik gebruik instagram voornamelijk als portfolio en het werkt perfect. heb wat onderzoek naar moeten doen want zoals met alles in het leven, het komt niet aanwaien. Velen hebben het al gezegd, markt is verzadigd en we moeten ons zien te onderscheiden. DOE DAT DAN! Gebruik alle mogelijke middelen die voor handen zijn. Instagram is een zeer krachtig middel en met genoeg kennis kan IEDEREEN het daar maken. Als een paar MWCS het kunnen, waarom dan niet een specialist met jaren aan ervaring en "mind blowing" content!
Het laatste wat ik wil is iemand beledigen maar als ik lees dat men niet eens weet dat je op instagram niet alleen telefoon foto's kan plaatsen, dan heeft men onder een rots gelegen voor een behoorlijk lange tijd.
Wie hier is binnen een jaar een succesvolle fotograaf geworden? Wie hier gebruikt de foto's van hun eerste jaar nu nog in hun portfolio? Ik denk misschien een handje vol maar zeker niet veel! Het zelfde geldt ook voor Social media! Zeer weinig mensen gaan snel succesvol worden op instagram maar net zoals met het leren van fotografie, het helpt enorm om tips en tools te krijgen van iemand met ervaring. En dat is dus precies wat Fabian hier probeert te doen.
Ik kan me voorstellen dat velen van jullie mij niet op mijn woord kunnen geloven. Ik ben tenslotte maar een "gast" hier op de website. Maar ik ben bereid om met voorbeelden te komen en mijn eigen instagram en te tonen (als jullie dat willen). Laat maar weten wat voor vragen jullie hebben en ik zal proberen alles zo goed mogelijk te beantwoorden. Dat kan ik jullie beloven.
Groetjes -
Mennie schreef op vrijdag 30 juni 2017 om 21:41 | reageer
Haha ik had de stand helemaal verkeerd in mijn eerdere reactie.. hoe dan ook, ik sta aan de verliezende kant maar ben bereid om tijd en energie te investeren om jullie meer inzicht te geven in Social media. Tenminste dat is als jullie het willen horen Haha
-
johny willemyns schreef op zaterdag 1 juli 2017 om 07:09 | reageer
@Pixeldude, mijn excuses
@Mennie, wel, ik vind je voorstel om ons meer inzicht te geven in social media we interessant
En aan de beheerder van deze site hier, blijkbaar werkt onderstaande "onthoud mijn gegevens" niet naar behoren, althans niet bij mij... -
PixelDude Raoul schreef op maandag 3 juli 2017 om 09:40 | reageer
Mennie, ik heb echt niet voor lange tijd onder een rots gelegen maar sta als een rots in de branding
Ik weet dat je via omwegen bijv. ook via PC foto’s op Instagram kan plaatsen maar ik heb helemaal geen goesting om deze omwegen te bewandelen. De meest hobbyisten, in tegenstelling tot de profs, hebben helemaal geen portfolio nodig, ze hebben geen ‘geldresultaten’ nodig. Waarom zouden ze? Waarom is het dan broodnodig om op Instagram te posten en er tijd aan te vermorsen? Instagram is ontworpen voor de leek die zijn kiekjes met anderen wil delen … en daar hebben de profs die geld willen verdienen aan fotografie (is hun goed recht, is hun beroep) handig op ingespeeld. Daarom zijn ook die andere programmafoefjes ontwikkeld om toch profs foto’s op Instagram te kunnen kletsen.
Een hobbyist maakt foto’s omdat hij dat graag doet, omdat het zijn ‘hobby’ is. En voor de hobbyist is geld verdienen geen doel op zich. Misschien laten sommigen zich af en toe eens betalen om een kleine vriendenrapportage te maken … om zijn materiaal mee te bekostigen, niet om als pro uit de bus te komen.
Er wordt hier geen onderscheid gemaakt tussen pro(f)’s en fotografen die foto’s voor hun plezier maken. En voor deze laatste groep hoeft deze media poespas echt niet. Ik heb mijn eigen website www.pixeldude.be waar ik al mijn foto’s (goed, slecht en slechter) opzwier opdat degenen die het resultaat van mijn hobby willen bekijken, het ook zouden kunnen. Ik wil als hobbyist groeien, niet als prof.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Het plezier van fotograferen aan zee
door Nando Harmsen
-
Het maken van een foto in de branding
door Nando Harmsen
-
Recensie: Personal Branding voor Fotografen
door Elja Trum
-
De juiste Facebookstrategie voor jouw bedrijf
door Michelle Peeters
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.