Oranjetip fotograferen; spelen met bokeh
zaterdag 30 april 2011, 10:33 door Johannes Klapwijk | 9.397x gelezen | 11 reactiesZoals elk voorjaar eigenlijk wel probeer ik wel oranjetipjes te fotograferen en ieder jaar probeer ik mijn ideale plaatje te verbeteren en vooral sterker uit te voeren. Ik weet al hoe ik ze het liefste zie, dus de enige manier om dat plaatje beter te krijgen is perfectionering van de uitvoering. Het is uiteraard een kwestie van smaak, maar voor mij betekend dat spelen met tegenlicht, dauwdruppels, bokeh en diafragma.
Ik denk dat de informatie in dit artikel voor vele ook handige algemene tips bevat, dus als je niet geïnteresseerd bent in vlinderfoto's zou ik toch eens op je gemak de details bekijken.
Om eerst te laten zien hoe enorm groot het effect van diafragmeren op dit soort foto's hieronder een tweetal foto's met verschillende diafragma's. Persoonlijk vind ik het effect op grote diafragma getallen (dus flink dichtknijpen tot een kleine opening) ontzettend druk en eerlijk gezegd gewoon lelijk worden.
Al kan het in goede uitvoering weer heel grafisch en sterk worden. Maar mijns inziens is dit dus zo'n interessant scenario waarbij meer scherptediepte absoluut niet positief is binnen de macro fotografie.
Foto 1 is genomen op f/7.1, foto 2 op f/4
Voor mij is dit soort fotografie pas echt spelen met licht. De bokeh geeft een speels en sfeervol effect dankzij de dauwdruppels in het gras. Maar er is iets dat ik persoonlijk nog mooier vind dan bokeh bubbels. En dat zijn bokeh bubbels met patronen er in.
Wanneer je namelijk objecten voor je lens hebt (dus tussen de dauwdruppels en je sensor in) dan breken die de reflectie van de dauwdruppels. Als je dan een pluk gras hebt tekend dit de mooiste patronen in je bokeh. Een prachtig schilderachtig effect dat ik graag gebruik en uitbuit. Het effect kan nog veel extremer en ik wil nog flink gaan experimenteren dit komend macro seizoen, maar voorlopig ben ik al erg tevreden met onderstaande foto.
Oranjetipje
Bovenstaande foto is genomen met mijn Canon 5D Mark II voorzien van een Sigma 150mm f/2.8 macro objectief. Voor de foto heb ik gebruik gemaakt van een statief en geschoten met een diafragma van f/4.0.
Cursus Herfst- en Macrofotografie
Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.Over de auteur
Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.
11 reacties
-
EdC schreef op zaterdag 30 april 2011 om 18:01 | reageer
Bij foto's als je hier toont, zou ik zelf willen dat de 'rondjes' wat zachter waren. Het is een probleem waar de en lens wat beter mee om weet te gaan dan de andere. Je demonstreert hier ook dat het diafragma iets aan de sterkte van het rondje toevoegt. Alleen daarom al vind ik zelf foto 2 beter dan foto 1.
Johannes, bedankt dat je me wijst op de waarde van grassprietjes in de voorgrond. -
leo schreef op zondag 1 mei 2011 om 05:48 | reageer
Ik vind geen van de getoonde bokeh echt mooi. Koop een goed objectief, de 85 mm F1.2 van Canon bijvoorbeeld. Dat heeft een veel zachter beeld.
-
tonv schreef op zondag 1 mei 2011 om 08:10 | reageer
Jammer dat de Canon EF 135 f/2L niet voldoende bereik heeft want dat is echt een bokehkanon, net als de door Leo genoemde EF 85 f/1.2L. Wat je hier laat zien is erg instructief; bruikbare informatie voor veredeling van je foto's. Want het onderscheidt zit 'm vooral toch in de details, finesses.
Het is misschien een smaakkwestie maar ik zou de vleugels van de vlinder in de laatste foto 'n fractie meer licht geven waardoor de kleuren opleven. -
Johannes Klapwijk schreef op zondag 1 mei 2011 om 09:39 | reageer
Bedankt voor de input! Ik zal nog eens gaan nedenken over een smerig dure prime van canon icm een tussenring. Of eens proberen uit te zoeken of de 180 L macro van canon betere kwaliteit levert.
Maar over het algemeen is de scherpte en de zachtheid van de onscherpte wel prima bij de sigma 150. Ik denk dat de bokeh hier door de situatie (veel dauw en gras) misschien gewoon wat te druk over komt, want bijvoorbeeld bij deze foto van mij vind ik hem absoluut niet lelijk uitvallen. -
gast schreef op zondag 1 mei 2011 om 11:35 | reageer
Leuke foto's, de bokeh is een leuke toevoeging.
Anders vind ik de meeste vlinderfoto's zo vreselijk saai.
Mooi werk !! -
leo schreef op zondag 1 mei 2011 om 15:41 | reageer
Die foto van je vlinder is zeker klasse, hier heb je de rondingen van het diafragma extra benadrukt en dat maakt het sterk. Aan de vorm kan ik wel zien dat het objectief mooi tekent, misschien was mijn kritiek onterecht. Ik reageer op de eerste indruk en dat is niet altijd goed.
-
tonv schreef op zondag 1 mei 2011 om 16:24 | reageer
Een Canon EF 180 f/3.5L Macro kost 1350 euro maar de Canon EF 200 f/2.8L + EF 25 II extension tube samen 860 euro en ik wed dat die laatste combinatie minstens zo'n mooi bokeh heeft. Bovendien kun je die tussenring ook op andere lenzen gebruiken. Het is maar een idee.
-
leo schreef op zondag 1 mei 2011 om 16:45 | reageer
In tegenstelling tot wat ik eerder schreef denk ik niet dat er iets mankeert aan jouw Sigma lens. Sigma maakt prachtige lenzen. Ik werd een beetje op de verkeerde voet gezet door al die rondjes, waarvan jij juist uitlegt dat met opzet te hebben gedaan. Ik houd van hele zachte bokeh, maar jij hebt er mee gespeeld. Ik had beter je stuk moeten lezen. Het was een ondoordacht commentaar en de oplossing helemaal. Sorry.
-
Johannes Klapwijk schreef op zondag 1 mei 2011 om 19:47 | reageer
@Ton: tussenringen heb ik al wel, dus dat is het probleem niet. Die canon 200.. is misschien best een gave lens om mee te fotograferen, maar voorlopig denk ik nog even niet dat zo'n extra groot bedrag gerechtvaardigd is. Die 85 1.2 is natuurlijk een wereldlens, maar voor 2000 eurotjes niet zo maar ff een snelle aanschaf.
@Leo: ik snap het, ik had ook iets helderder moeten zijn misschien, want bokeh is idd meer dan alleen die rondjes die zich bij bepaalde reflectie vormen. Maar mijn doel is dus idd juist deze rondjes te gebruiken om sfeer toe te voegen aan een foto. Het is deels een kwestie van smaak of je het mooi vind, maar bij een juiste toepassing en nog genoeg rust in een foto vind ik het erg mooi... met licht in de rug krijg je die belletjes sowieso niet, dus ze voorkomen is makkelijker dan ze tevoorschijn toveren -
Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 3 mei 2011 om 17:19 | reageer
Hoi Johannes, de onderste foto vind ik qua achtergrond het mooist. Misschien is het een idee om alleen de bokeh zelf eens als onderwerp te nemen, dus niet als bijzaak op een foto van een vlinder/libelle? Dan krijg je m.i. een veel spannender foto die iets te raden over laat!
-
Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 3 mei 2011 om 17:25 | reageer
Ik heb wel foto's van gewoon gras met bokeh en dauwdruppels, dat is idd ook spannend. Maar mijn liefhebberij is vooral insecten fotograferen, vandaar dat ik de bokeh dus als interessante toevoeging en niet als onderwerp gebruik.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Straatfotografie tip: Romige achtergronden door een groot diafragma
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Het gemak van diafragmavoorkeur
door Michiel Heijmans
-
Wat is het diafragma van een camera?
door Ava de Groot
-
Een grote lensopening is niet alleen voor een kleine scherptediepte
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.